Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nova zůstane u měření sledovanosti ATO, její projekt byl zastaven

Nova zůstane u měření sledovanosti ATO, její projekt byl zastaven

13.12.2013 16:26
Autor: ČTK

Televize Nova v příštím roce zůstane u současného měření televizní sledovanosti od Asociace televizních organizací (ATO). Konkurenční projekt, který měl v rámci Sdružení pro měření sledovanosti (SPMS) začít od nového roku, se rozhodla pozastavit. Sdružení, jehož vznik Nova iniciovala v loňském roce, o tom informovalo v dnešní tiskové zprávě. Podle vyjádření skupiny Nova by na trhu měla existovat jen "jedna společná měna". 

Rozhodnutí zůstat u dosavadního projektu ATO mediální trh již delší dobu očekával, zejména s ohledem na nákladnost takzvaného dvojího měření. Server Mediaguru již ve čtvrtek informoval, že nový šéf televize Nova Christoph Mainusch ukončení projektu oznámil obchodním partnerům na předvánočním setkání. Skupina Nova dnes odpoledne uvedla, že chce zajistit kontinuitu v dodávání dat o televizní sledovanosti a bude pokračovat "v práci s daty od společnosti Mediaresearch, jako je tomu v současnosti." 

"Po zhodnocení situace na českém mediálním trhu, který nebyl druhému projektu měření sledovanosti nakloněn, se na žádost TV Nova rozhodlo vedení SPMS projekt pozastavit," uvedlo sdružení, které realizací projektu na základě výběrového řízení pověřilo agenturu Nielsen. Sdružení agentuře i ostatním partnerům poděkovalo za přípravu a věří, "že existence pouze jednoho měření televizní sledovanosti přispěje ke zpřehlednění situace na českém mediálním trhu. Spoluzakladatelem SPMS byla agentura Médea podnikatele Jaromíra Soukupa. 

"Pro český mediální trh je škoda, že se v tuto chvíli nesetká s Nielsen daty," uvedl Kyriakos Kyriakou, ředitel společnosti Nielsen pro Centrální Evropu. "Naší strategií i nadále zůstává rozšíření naší nesporné vedoucí pozice v oblasti měření televizní sledovanosti na celý evropský trh. Za tímto účelem jsme odhodláni ve správný čas podpořit český trh naší špičkovou technologií, vynikajícími metodologickými standardy a unikátními analýzami," dodal. 

Řádnými členy ATO jsou Česká televize, FTV Prima, Asociace komunikačních agentur, atmedia a společnost Stanice O. Možnost nového měření kritizovala řada mediálních hráčů, podle nichž dvojí data představují mimo jiné nadměrný růst nákladů. Po nedávných personálních a organizačních změnách ve společnosti Central European Media Enterprises (CME), která Novu vlastní, se začaly objevovat informace o snaze nového vedení tento záměr přehodnotit. 

Nova o opětovné řádné členství v ATO požádala již v listopadu, asociace tehdy uvedla, že je připravena o spolupráci jednat. Jednatelka ATO Vlasta Roškotová dnes ČTK řekla, že oficiální vyjádření televize zatím nemají k dispozici. Předběžně ale bylo rozhodnuto, že přidruženým členem se Nova může stát prakticky okamžitě, řádné členství by poté připadalo v úvahu na jaře příštího roku. 

Nova se s asociací dostala do sporu předloni kvůli poslednímu tendru, v němž uspěla společnost Mediaresearch. Založila proto konkurenční Sdružení pro měření sledovanosti, které mělo za cíl zavést alternativní televizní měření. Náklady zakázky, kterou získala americká společnost Nielsen, se uváděly kolem 300 milionů korun za pět let.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university