Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
EU schválila sankce vůči 21 lidem z Ruska i Krymu, USA postihne 11 osob

EU schválila sankce vůči 21 lidem z Ruska i Krymu, USA postihne 11 osob

17.03.2014 15:07, aktualizováno: 17.3. 15:34
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Ministři zahraničí EU dnes schválili sankce vůči 21 lidem z Ruska i Krymu; týkat se budou zmrazení majetku a omezení cest do EU. Na svém twitteru to uvedl litevský ministr zahraničí Linas Linkevičius, schválení potvrdili i další diplomaté. Další opatření EU prý budou následovat.

Podle neoficiálních informací unijních diplomatů je na seznamu 13 ruských občanů a osm občanů Ukrajiny. Jednat by se mělo například o členy parlamentu i několik příslušníků ozbrojených sil. Jejich jména zatím zveřejněna nebyla. Sankce by měly začít platit už dnes poté, co jejich podoba, včetně přílohy se jmény, formálně vyjde v oficiálním věstníku Evropské unie, uvedli diplomaté.

Linkevičiusovo vyjádření o dalších krocích Evropské unie v příštích dnech odpovídá ranním slovům českého ministra Lubomíra Zaorálka. Ten při příchodu na dnešní jednání hovořil o přibližně dvou desítkách osob, vůči nimž EU přijme sankce už dnes s tím, že seznam bude moci být v příštích dnech rozšířen. Je možné, že se tak stane už ve čtvrtek či v pátek na plánovaném unijním summitu.

Ministři zahraničí zemí EU se o sankcích několik hodin bavili den poté, co na Krymu narychlo zorganizované referendum skončilo jasným výsledkem pro připojení strategického poloostrova k Ruské federaci.

Unie ani její spojenci, jako jsou třeba Spojené státy, výsledky hlasování konaného za přítomnosti tisícovek neoznačených vojáků ruské armády neuznávají. Hlasování bylo v rozporu s ukrajinskou ústavou i s mezinárodním právem také podle vlády v Kyjevě.

Sankce, které lidem na seznamu znemožní cestovat do EU a znamenají zmrazení jejich osobního majetku i majetku jimi ovládaných firem, jsou druhým stupněm třístupňové unijní reakce na krymskou krizi. V první fázi už mimořádný summit EU na začátku měsíce přerušil jednání s Ruskem o vízové liberalizaci a nové smlouvě upravující vzájemné obchodní vztahy. EU žádá, aby Moskva a Kyjev začali přímo jednat, třeba s mezinárodním zprostředkováním.

Třetí fáze není jasně formulovaná, závěry mimořádného summitu hovoří o širokém vějíři hospodářských opatření v případě, že situace se bude dál zhoršovat.

Se sankcemi vůči těm, kteří se podíleli na obsazení Krymu, na sebe nenechaly dlouho čekat ani Spojené státy. Prezident USA Barack Obama dnes uvalil sankce proti 11 Rusům a Ukrajincům, obviňovaných z podílu na vojenské intervenci Ruska na Krymu, včetně dvou předních poradců ruského prezidenta Vladimira Putina.

Z Obamova nařízení budou postiženým osobám, mezi něž dále patří sesazený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč, ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin či krymský vůdce Sergej Aksjonov, zmrazena veškerá aktiva ve Spojených státech a zakázán vstup na jejich území.

(Zdroj: čtk, Reuters)


Váš názor
  •  
    18.03.2014 9:53

    Kladu si otázku čím to asi je , že tolik národů, které se nedávno osamostatnili , chce zpět pod Rusko, Pokud by to byla jen snaha špiček, nemá to logiku, lepší je být první v kolonií než druhý v Římě.Ještě jsem si na to neudělal názor i když je zde nezanedbatelný vliv ruských menšin.. Je mě , ale jasné, že ti normální lidé na tom vždycky budou biti.
    Homo
  • Ruská Unie
    17.03.2014 23:42

    No,co k dění v SSSR prohodit. Většina ukrajinců asi pochopila že s podporou EU to k životu nebude a taťka Putin se jeví jako dobrý vůdce. Je tam ropa, je tam plyn, stačí držet hubu a krok a v RU bude dobře. Nejsem si jist , že "demokracie" po Kijevsku je to, po čem ruský ( i ukrajinský) lid touží. Mezi námi přátelé, jste opravdu přesvědčeni, že pod vlajkou EU lidu českému dobře bude , až nám německý soused přestane dávat práci ? Nepřipomíná německá anželína svými činy své rozpínavé předchůdce? Opravdu nemám z toho "sjednocování" Evropy ani SSSR dobrý pocit. Už aby amíci vyměnili prezidenta. Evropa bude brzy žádat o pomoc. Hlavně, aby Putin nebyl v Berlíně dřív. Ach jo , asi už dobře bylo .
    Karel IV
  • Nikdo nechce šváby a rusy u sebe doma
    17.03.2014 18:48

    Přinášejí sebou jen svrab a špínu. Měli by je vyhnat i z Varů než tam udělaji taky referendum ala rasPutin.
    xxx
  •  
    17.03.2014 15:41

    Tak to je výsměch a ukázka absolutní slabosti
    Kapi
    •  
      18.03.2014 7:23

      Pánové, už jsem to měkam psal, ale zopakuji Vám to. To čo slišíte na ulicích a vůbec kam se pohnete a cobVás taj strašně irituje je ukrajinština. Zdá se se o Vás rusové ani nezajímají. Dle ststistického úřadu Je v čechách 130 000 ukrajinců stejně jako větnamců. Rusů je 30 000 . Zdá se mi, že slováků je taky 30 000. Představte si, že ukrajincům otevřete hranice v rámci EU a přídou s těmi svími zvyklostmi. Novodobé otroctví, černá práce, korupce... Co na to Váš zaorálek, Vaše vláda - zase utečou? Jako po Mníchovské zradě? Jsou jako poslušní pejsci na vodítku dnes poslouchají EU a USA. Teď nejde o rské občany v česku Ti si doma budou sedět v teploučku. Ale studenou válku pocítíme my studenými radiátory. USA a jejich plyn bude tak drahý, že radiátor stejně zůstane studený. Proč se chováte tak agresivně vůči rusům, je jich v Česku jen 30 000.Češi pokladají za svůj vylepšený kredit nadávat rusákům. Pročse cpete do prdele němcům, vždyť chtěly vydláždit za protektorátu českymi lebkami cestu do Berlínu... Proč o sobě vysíláte takový obraz do světa. Ruší pokladáte za okupanty, a co jsou američané v Polsku, Turecku, Bulharsku, Poľsku, Rumunsku už i na Ukrajině. To jsou osloboditelé? Vy češi chcete válku? Zkuste mi něto odovědět...
      jářku
      •  
        18.03.2014 9:17

        Rusy nemám rád zavlekli nám sem komunismus, 40 let jsem byli jejich kolonie, kterou jen vysávali, okupovali nás v 68, uvrhli tuhle zem do bídy a marasmu. Když budu mít studený radiátor, ale plný žaludek, kdežto rus se bude pařit u horkého radiátoru a přitom chcípat hlady budu spokojen. Američani jsou mi u prdele nic zlého nám nikdy neudělali, dokonce některé části republiky osvobodili. Američany a soudí ty národy, na kterých se provinili. Já soudím rusy jako největší svoloč v dějinách se kterou jsme kdy přišli do styku. Z německa sem aspoń přišla vzdělanost, z ruska přišly jen mongolové, mor a okupanti.
        ..
        • Problém je ta velikost
          18.03.2014 10:02

          Jak Rusové, tak Němci a Rakušani (u vědomí své bývalé velikosti ;-) se na nás dívají svrchu jako na méněcenné. A my to jen podporujeme, když jsme jim po devalvaci kačky 1992/3 prodali podniky s levnou pracovní silou za hubičku. A teď jsme devalvovali zase a vnucujeme se jim levnými (pro ně méněcennými;-) exporty, místo abychom dražší kačkou nutili vývozce k inovacím, racionalizaci a zvyšování efektivity, a tak vzbuzovali víc respektu...
          Kalka.
      • Tak jářku můžeš
        18.03.2014 8:46

        odjet do Ruska a ohřát se u ruského radiátoru, ona tě ta legrace pak přejde za týden :-)))
        Jesse
      •  
        18.03.2014 8:05

        Pane jářku nemá cenu porovnávat německé a ruské křivdy na Čechách. Lépe řečeno obojí byla temná minulost. Pokud ale nevidíte, kam současné Rusko směřuje, tak jste blázen. Bělorusko se pomalu připojuje k Rusku. Už se objevily tlaky na postupné připojení Kazachstánu. O Abcházii nemá cenu mluvit. Další na řadě je Ukrajina. Upřímně věřím tomu, že při současném postoji Západu se dočkáme toho, že Ukrajina bude rozlomena na dvě. Východ připadne Rusku. Následovat může Pobaltí. Američani si dlouhou dobu hráli na ochránce světa. Udělali mnoho chyb, ale pokud mi zrak neklame, tak neprovedli žádnou anexi území. A proč lézt Němcům do zadku? Protože nám tady nic jiného nezbývá. Dvě třetiny firem tu vlastní Němci. Polovina exportu jde do Německa. Takže koho chleba jíš, toho píseň zpívej.
        Kapi
        • to rčení už dnes neplatí
          18.03.2014 8:54

          ..."koho chleba jíš, toho píseň zpívej..."? Takové pověry dnes praktikují čeští politici a svým způsobem je to relikt feudáního myšlení, u čechů silně zakódovaný... hlavně u těch, kteří kdysi sloužili komunistům a dnes hrabou pod barvami ODS, ČSSD, TOP09 a pod... Tyto manýry zesílily příchodem Klause na politickou scénu. Ale v životě lidí převažuje spíše plebejství, než ta servilita na vyšším společenském žebříčku. Jinak slušný precedent již existuje - Němci byli taky rozděleni... za trest. Nevím ovšem, čím se provinili Ukrajinci. Toď otázka.
          Jesse
          • Re: to rčení už dnes neplatí
            18.03.2014 9:07

            Nevím jestli si rozumíme. Za mne: Raději s Němci než s Ruskem. Není to samozřejmě žádná výhra, ale věřím tomu, že s Ruskem by to bylo horší.
            Kapi
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university