Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
AP: Krymská krize odhaluje postsovětský hněv Ruska

AP: Krymská krize odhaluje postsovětský hněv Ruska

20.03.2014 13:24
Autor: ČTK

Za krymskou krizí je třeba vidět něco víc než jen spor o to, zda má patřit strategický poloostrov v Černém moři Ukrajině nebo Rusku. Současná situace má mnohem hlubší kořeny: rostoucí hněv Ruska kvůli tomu, jak s ním Západ jedná od rozpadu Sovětského svazu v roce 1991, napsala agentura AP.

Nejvíce se cítilo být Rusko poníženo, když se NATO rozšířilo nejen o bývalé spojence SSSR jako Polsko či Rumunsko, ale také o tři země, které byly jeho přímou součástí - Litvu, Lotyšsko a Estonsko. Poslední kapkou pak byla snaha Evropské unie o bližší vztahy s Ukrajinou prostřednictvím podepsání asociační dohody. Ta spustila řetězec událostí, které vedly k pádu a útěku proruského prezidenta Ukrajiny a nakonec i k anexi Krymu.

Ruský prezident Vladimir Putin připomněl dění po konci studené války během své úterní řeči u příležitosti připojení Krymu k Rusku. Obvinil v ní Západ z toho, že po rozpadu Sovětského svazu Rusko podváděl a ignoroval jeho zájmy. "Soustavně se nás snažili zahnat do kouta, kritizovali nás za to, že jsme měli vlastní názor, že jsme si za ním stáli, že jsme nazývali věci pravými jmény a nebyli pokrytci," řekl Putin. "Ale existují určité hranice. A v případě Ukrajiny je naši západní partneři překročili. Chovali se hulvátsky, nezodpovědně a neprofesionálně."

Jen málo západních pozorovatelů mělo pochopení pro Putinovy akce na Ukrajině - vojenský puč, spěšně připravené referendum o krymské nezávislosti a stejně rychlá úterní anexe strategického poloostrova v Černém moři. Většina jich však chápe, že se během ukrajinské krize projevilo přesvědčení Kremlu, že "pokusy o lepší vztahy se Západem v posledních dvaceti letech byly chybou", řekl Keith Darden, profesor mezinárodních vztahů na Americké univerzitě ve Washingtonu.

Rychlou ruskou reakci na krymskou krizi je třeba chápat v kontextu toho, jak Washington s Moskvou jednal po rozpadu Sovětského svazu, tvrdí Jack F. Matlock, americký velvyslanec v Moskvě v době končící studené války. "Obecný názor, že si Západ vynutil rozpad Sovětského svazu, a vyhrál tak studenou válku, je mylný. Ve skutečnosti skončila studená válka po jednáních, z nichž měly užitek obě strany," napsal ve svém komentáři pro Washington Post Matlock. Hlavním problémem tak zůstává, že Spojené státy "neustále jednají s Ruskem jako s poraženým".

Ruské strategické a citové vazby ke Krymu jsou zvlášť hluboké. Kreml vnímá Ukrajinu jako zásadní součást svých snah o založení Euroasijské komise inspirované Evropskou komisí, která stojí v čele Evropské unie. Obyvatelstvo Krymu je z větší části ruské a Kreml má dlouhodobou smlouvu na pronájem krymské námořní základny pro svou strategickou černomořskou flotilu. Desítky tisíc ruských vojáků tak byly na poloostrově už přítomny. Rusko také rozmístilo početné jednotky podél ukrajinské východní hranice. Východ Ukrajiny je průmyslovým srdcem země s početnou ruskou menšinou, která by zde uvítala obnovení moci Kremlu. Západní a střední Ukrajina se naopak snaží zbavit vlivu Moskvy a stát se součástí EU a NATO.

Podle Fiony Hillové z amerického ústavu Brookings Institution nejsou sankce příliš účinné. Putin se snaží vyvolat vzpomínky na výdrž obyvatel Leningradu při obléhání města Němci za druhé světové války: "Odoláme sankcím a jakýmkoli jiným politickým i ekonomickým omezením, která na nás uvalíte. Máme vyšší práh odolnosti než vy," prohlásil Putin. Darden z Americké univerzity říká, že anexe Krymu je znamením "odklonu Ruska od Evropy a USA směrem k etatistické politice a Krym je pouhým začátkem".


Váš názor
  • Jáj, už je to tu, ako som ja veľmi dobre písal
    21.03.2014 16:52

    Čecháčikovia budú musieť otvoriť trh pre západoukrajinských poľnohospodárov a najväčší eštébácký poľnohospodár začína byť nervózny, jáj http://www.novinky.cz/domaci/331125-babis-se-kvuli-zruseni-cel-na-ukrajinska-kurata-boji-o-svuj-byznys.html
    Šaňo
    • Re: Jáj, už je to tu, ako som ja veľmi dobre písal
      21.03.2014 17:21

      Dobre hovoríš, aj ma sa to páči. Len by som neveril tým oným ohováračkám na novinkách.cz. Sů to zajebané klevetnice, tý novinári a novinárky:-) Podľa všetkého je to Babiškovi ukraděné, lebo ukrajinská kurčata si sice kvalitné mesko, ale vytlačí z nážho trhu ty chemické žuchle z Německa. No v každom prípadě sa meso zlevní, to už je dobré, však?:-)))
      Jesse
      • Jáj, Jasejko
        21.03.2014 18:05

        ja verím citácii Práva, že Babiš povedal toto: „Ukrajinu milujeme. Žádné dopady to mít nebude,“ Čiže podľa mňa riadne zúri. Babiško má aj chovy hydiny aj bravčového, jáj, veru tak. No samozrejme, že to privedie na bubon predovšetkým malučkých poľnohospodárkov, však. Ale len dobre tak, bude lacnejšie a Ukrajincom to pomôže proti Rusákom. No Ukrajinci budú potrebovať bilióniky korunáčik do boja proti Putinkovi, lebo ako Barrosko peknučko hovoril, že Bruselko chce urobiť z Ukrajiny demokratickú a prosperujúcu krajinu, jáj, veru hej.
        Šaňo
  • koukám
    20.03.2014 21:32

    že pan čínská přehrada, katka, jarom a další zoufalci tady udělali takový malý novinky.cz. No tak proč ne, svět je plnej kokotů :-))
    db
    • Re: koukám
      21.03.2014 9:59

      zvadlejch kokotů
      Jelec Tloušť
  • USA bombardovaly Bělehrad
    20.03.2014 21:22

    Roku 1999 bombardovaly letouny USA hlavní město Srbska. zasáhly nemocnice, tržnice, průmyslové podniky, lidi v autobusech, na chodnících , taky čínské velvyslanectví. Bylo zabito kolem 500 naprosto nevinných civilistů. Naposledy před Američany bombardovala v Evropě nějaké hlavní město nacistická Goringova Luftwaffe. Američané jsou imperiální agresivní prasata, která zabíjí masově nevinné civilisty. V Iráku zabili Američani 110 000 civilistů, protože tam vyvolali občanskou válku, v Srbsku zavraždili 500 civilistů. Na Guantanámu drží 10 let bez soudu !!! nevinné lidi = je to něco jako Stalinův Gulag.
    Xiluodu Dam
  •  
    20.03.2014 21:13

    At zije Rusko! At zije Rusko! At zije Rusko! Fuj Evropske unii ! Fuj Evropske unii ! Fuj Evropske unii !
    Katka
    •  
      21.03.2014 7:27

      chcípni na chlamidie ty štětko!
      Jelec Tloušť
    • Stalin
      20.03.2014 22:14

      Stalin je člověk, který mým rodičům a tedy i mně zachránil život. Nevím proč bych ho tedy měl nenávidět. Pokud by se Moskva složila bez boje jako Paříž, Hitler by se rozlezl po Evropě až na Ural a pak bych tedy chtěl vidět Amíky jak ho přijedou porazit. Amíkům by nestačilo dobýt Berlín, museli by pěkně porazit Hitlera hluboko v Rusku = od vylodění v Normandii našlapat na Východ pěkných 3000 kilometrů, no to by byl pro US Army výlet !!! Myslím, že by přitom přišly o nějaké 2 miliony vojáků. Šly by do toho ?
      Xiluodu Dam
  • Průmyslová civilizace směřuje k "nezvratnému rozkladu"
    20.03.2014 17:09

    http://www.blisty.cz/art/72577.html
    jarom
  • Koupě domu
    20.03.2014 15:41

    TO : Jesse Tedy, když já odcestuji do USA a koupím si tam dům, tak jsem snad kriminálník ??? Dnes mnoho bohatých Číňanů kupuje domy v USA v Kalifornii. Jsou to kriminálníci ??? Vaše logika je hodně ubohá !!!!!!!!! Každý bohatý Rus prý nutně musí být jen kriminálník ! To je ubohost ! Když u nás kupují domy Němci, je to v pohodě ! Když je kupují Rusové, jsou to kriminálníci. Vy asi nemyslíte vlastním mozkem, ale podle modelu blbečků :"Je to pravda, říkali to v televizi". Ale vážená, naše televize záměrně lže !
    Xiluodu Dam
    • Re: Koupě domu
      20.03.2014 19:07

      Ty seš naprostý ignorant všeho, co se ve světě ve skutečnosti děje. Kam na ty nesmysly chodíš čéče? jen se podívej na ty prasata..., dyk se chovají úplně stejně jako Henlainovci u nás v roce 1938 !! A když říkám, že ti tupí bohatí rusáci bez špetky vkusu a galantnosti jsou zločinci, tak věř tomu, že zločinci jsou. Kde si myslíš, že ti nevzdělaní burani vzali své miliardy? Za posledních 20 let bylo v Rusku oloupeno a zabito 3,5 milionu obyvatel... rozkradeno a zničeno cca 60.000 podniků, zpronevěřeno 1.300 miliard rublů... o ropných nalezištích a lidech typu Chodorkovski je jen špička ledovce. Hovada v Kremlu si platí z peněz obyč. rusů tlupy vyděračů a vrahů, kteří řádí po celém světě. Už bys měl mlčet !!
      Jesse
  • Souhlasím
    20.03.2014 15:38

    Rusko již dávno není SSSR a bohužel ani USA již nejsou to co bývaly za Washingtona, Franklina nebo Roosevelta. Zpupnost, nafoukanost dovedla první zemi, která již nechce snášet svévoli USA prakticky v celém světě k zoufalému odporu. Tuším začátek dlouhého a turbulentního hledání nového světového uspořádání bez světové dominance jedné velmoci. Začátek konce hegemonie USA. Btw. Velmi mne baví sledovat jak se všechny naše sdělovací prostředky chovají jako za socialismu, ba ještě hůř. Absolutní nedostatek sebekontroly a alespoň minimální snahy po objektivitě. Přesně podle přísloví: Komu pámbu, tomu všichni svatí. V odsudku Ruska jsem papežštější než papež (USA).
    jarom
    • Re: Souhlasím
      20.03.2014 16:03

      Vis, co se vubec deje v Rusku, jak tamni media informuji sve rusaky? Tam, v poslednim mesici, nechali vyhodit nekolik sefredaktoru a jejich celych redakci, to se tykalo jak tistenych medii, tak webu. Tam, je jednostanna propaganda, svobodu slova rusaci dlouho nemeli a mit nebudou. Pak se zamysli nad svymi blaboly o objektivnosti medii.
      fluidum
      • Takže
        20.03.2014 16:49

        neobjektivnost médií jinde např. V Rusku, omlouvá neobjektivnost médií nšich. Divná logika. V našich sdělovacích prostředcích (ČTV) bylo více inteview s aktivisty Majdanu z Ukrainy. Zkus se zamyslet, proč tam nebyl alespoň jeden rus např. z Krymu. Nebo alespoň jeden rus z Kyjeva.
        jarom
        • Re: Takže
          20.03.2014 17:41

          protoze majdan je o Ukrajine, ne o Rusku, neni vubec zadny duvod, aby tam vystupoval rusak. Vladni prohlaseni z druhe strany barikady - zkorumpovanych vladnich predstavitelu tam bylo take vice nez dost. Takze prostor byl vyvazen. A take jiste chapes, ze media se soustedovala na ty postrilene lidi na barikadach, to te mozna upoutalo vice, proto se ti to muze zdat neobjektivni. O tom jak vypada tva objektivnost se muzes presvedcit napriklad zde: http://czech.ruvr.ru/.
          fluidum
  • USA největší agresor světa
    20.03.2014 15:35

    V r.2003 G.W.Bush = masový vrah, přišel s vymyšlenou historkou, že Saddám vyrábí ZHN. Poslal tam 150 000 okupační armádu, která tam vyvolala občanskou válku, ve které zahynulo 110 000 nevinných civilistů a na 6000 vojáků NATO. Těch vojáků NATO mi není líto, jsou to prasata, která za peníze okupují jiné státy = žoldnéři. Líto je mi těch civilistů . G.W.Bush patří před mezinárodní tribunál v Haagu. Je to druhý Hitler.
    Xiluodu Dam
    • Re: USA největší agresor světa
      20.03.2014 16:23

      Hej chlape, spletl sis diskuzi. Pokud chceš diskutovat o něčem jiném, například o masturbaci nebo o Bushovi, musíš jít jinam :-)
      rac
    • Re: USA největší agresor světa
      20.03.2014 16:08

      jasne, kdyz s tematem clanku a diskuze nesouhlasis a nemas argumenty, tak zacnes s blaboly o necem jinym..
      fluidum
      • Agresoři
        20.03.2014 21:11

        Nespletl jsem si diskuzi, když se zde hovoří o Rusku jako agresorovi, tak já dávám jenom příklad USA jako stejného agresora. To sem patří.
        Xiluodu Dam
        • Re: Agresoři
          20.03.2014 21:51

          To je odpověď čistého magora. Řekněte něco o vlkovi. Magor. Já budu mluvit o medvědovi. Taky patří do lesa. Položím si otázku jsou všichni komunisti pitomci? Vzhledem k Tvé logice nemusím ani odpovídat.
          Velkamedvědice
        • Re: Agresoři
          20.03.2014 21:40

          tak povez, co si myslis o ruske anexi Krymu.
          fluidum
  • Rusko
    20.03.2014 15:22

    TO : Jesse Rusové už skoupili celé K.Vary ,jsou jich plná letoviska u Rudého moře v Egyptě , ...atd, atd. Pokud vím, tak v Praze skupují desítky tisíc nově stavěných bytů, které potom nám Čechům pronajímají. Nedávno jsem byl v Mariánských Lázních, všude nápisy v Azbuce. Ruský turista v Praze po Číňanovi utratí nejvíc. takže bych to s tím opovržením naviděl tak černě. Před rokem do Ruska emigroval herec Gerard Depardieu z Francie. Žít ve Ferancii označil za hnusnou bídu.
    Xiluodu Dam
    • Re: Rusko
      20.03.2014 15:34

      ti bohatí rusové, které ty tolik obdivuješ, jak nám tady skupují domy... to jsou kriminálníci !! Proč myslíš, že utekli z Ruska? Mysli trochu.
      Jesse
  • Krym
    20.03.2014 15:09

    Země NATO Turecko roku 1974 vojensky obsadila sever Kypru ,aby tam ochránila své muslimské občany. Tento ostrov už okupuje 40 let !!! Ruso si tedy nyní jenom vzalo příklad od zemí NATO , jak se to má dělat s anexemi cizích území ! Ve Washingtonu sedí idiotská prasata , která si nevidí na špičku nosu. Ať žije Putin ,Krym a Rusko. Do 5 let má Čína větší ekonomiku jak USA v HDP PPP, Rusko tedy může klidně přehodit výhybku ze Západu na Východ, když k tomu bude tlačeno. Čína spotřebuje obří množství plynu i ropy, brzy největší na světě. Moskva tedy může Evropě přitáhnout kohouty a své přebytky pustit do Číny, žádný problém. Myslím si, že by ale NATO nemělo tlačit Rusy do kouta, vytvoření těsného tandemu Číny a Ruska by mohlo přinést Západu více škody jak užitku. Západ byl tímto tandemem už dvakráte poražen, jednou v Koreji, podruhé ve Vietnamu. Chceme si to snad zkusit znovu ???
    Xiluodu Dam
    • Re: Krym
      20.03.2014 16:14

      S tou čínou to tvrdí zejména idioti, co nechápu růst na hlavu. Jeden Čińaň nikdy v životě nevytvoří, co jedem američan. Zapomeń komunisto.
      Velkamedvědice
    • Re: Krym
      20.03.2014 16:11

      Prase seš maximálně ty. Ne proto, že máš rudý bezmozek, ale pamatuji s jakým nadšením si hýkal a přál smrt americkým vojákům a jak |Ti bylo ukradené, kolik Tví rudí kamarádi z ruska nechali zahynout zbytečně vojáků. Jsi zrůdička.
      Velkamedvědice
    • Re: Krym
      20.03.2014 15:37

      Co říci na váš příspěvek? Snad jen, že místní náckové a komouši vám určitě tleskají. Naštěští tu jsou i rozumnější názory. Mimochodem v Korei Západ poražen nebyl.
      rac
    • Re: Krym
      20.03.2014 15:15

      Abyste se všichni z toho ruska neposrali blahem. Je zajímavé, že do této zaslíbené země neemigrují ani naši bolševici. Co by tam dělali? Uctívali by max. sochu syfilitika Lenina... to je asi tak všechno. pak už jen bídou drhli rypákem o zem. Mno, můžeš si to vyzkoušet, jestli chceš. Stačí koupit letenku a planě nekecat:-)))
      Jesse
      • Korea
        20.03.2014 21:15

        Neznáš dějiny. USA ve válce postoupily až přímo na čínské hranice, pak přišl milion čínských dobrovolníků a zahnal vojsko USA 200 km od svých hranic. Ústup o 200 km zpět já považuji za prohru.
        Xiluodu Dam
Aktuální komentáře
28.03.2024
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí
9:07Komerční banka, a.s.: Oznámení o zahájení exkluzivního vyjednávání o prodeji dceřiné společnosti
8:59EP Infrastructure, a.s.: Výsledky skupiny EP Infrastructure za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university