Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
D. Marek: Česká republika - Rozvíjející se trh nebo vyspělá země? Brzo jen okrajový trh

D. Marek: Česká republika - Rozvíjející se trh nebo vyspělá země? Brzo jen okrajový trh

21.05.2014 15:37
Autor: David Marek

Je to již několik let, co Mezinárodní měnový fond přeřadil Českou republiku mezi vyspělé země. Finanční trhy ale zajímá jiná klasifikace, zařazení v indexech společností MSCI nebo FTSE. V nich Česká republika figuruje mezi rozvíjejícími se ekonomikami. Má šanci povýšit mezi vyspělé trhy?

O zařazení mezi vyspělé, rozvíjející se (emerging) a okrajové (frontier) trhy se rozhoduje na základě několika skupin kritérií. Konkrétně v případě MSCI klasifikace jde o následující tři skupiny podmínek.

První se týkají ekonomické vyspělosti, konkrétním požadavkem je, aby roční hrubý národní důchod na osobu o 25 procent převyšoval laťku Světové banky pro země s vysokými příjmy. Ta aktuálně činí 12 475 dolarů. V případě České republiky dosahuje hrubý národní důchod na osobu 17 376 dolarů a je tedy o 39 procent nad stanovenou laťkou.

Druhá skupina kritérií se týká velikosti trhu a firem na něm obchodovaných a likvidity. Aby se země kvalifikovala mezi rozvíjející se trhy, musí mít alespoň tři firmy s tržní kapitalizací 1 032 mil. dolarů a free floatem 516 mil. dolarů. Pokud by měla být zařazena mezi vyspělé země, musela by mít alespoň pět firem s tržní kapitalizací minimálně 2 065 mil. dolarů a free-floatem 1 302 mil. dolarů
 
Třetí skupina kritérií se týká dostupnosti trhu pro investory a patří mezi ně například otevřenost pro zahraniční investory, zajištění stejných práv pro domácí a zahraniční investory, organizace lokálního akciového trhu, regulace, fungování systému vypořádání obchodů, existence nezávislého centrálního depozitáře, apod.

Porovnání těchto kritérií s parametry českého trhu ukazuje, že není otázkou, zda se Česká republika přemístí z rozvíjejících se trhů mezi vyspělé země. Naopak se brzo může stát okrajovým trhem. Pokud bude stažena z trhu emise akcií společnosti Telefónica Czech Republic nebo výrazně klesne její free float, budou splňovat kritéria pro zařazení mezi rozvíjející se trhy pouze dvě společnosti: ČEZ a Komerční banka. Philip Morris a Unipetrol sice splňují podmínku výše tržní kapitalizace, jejich free float je ale příliš malý. Česká republika se v klasifikaci akciový trhů může ocitnout po boku Ukrajiny, Nigérie, Jamajky nebo Pákistánu.

Jaké to může mít následky? Regionální indexy sleduje celá řada investorů. V současnosti index MSCI Emerging Markets pasivně sledují fondy s objemem aktiv 72 miliard dolarů. Vyřazení České republiky z tohoto indexu by za jinak stejných podmínek mělo znamenat odliv kapitálu v objemu 5,2 mld. . Pro ilustraci tato suma odpovídá zhruba 7,5násobku letošního průměrného denního obratu na pražské burze, resp. 12násobku objemu obchodů s akciemi společností ČEZ a Komerční banka, jichž by se reklasifikace českého trhu týkala. Nicméně i pro řadu aktivních portfoliu manažerů může být nálepka „frontier market“ překážka (pro jiné naopak příležitost).


Read more::




Váš názor
  • pane Žabža,
    23.05.2014 14:11

    vzhledem k tomu, že pod Vaším včerejším článkem "Na okraji nám nebude špatně.....", /a který volně navazuje na tento článek pana Marka / nemohu vyjádřit názor k Vámi sdělenému "popřemýšlení " cituji .... " Pokud tedy hledáte zajímavé alternativy ke „klasickým“ investičním tématům, možná byste o tomto instrumentu měli popřemýšlet." ..... vyjádřím se ke článku ZDE : Index do kterého jsme se kvalifikovali zahrnuje země, které kromě dvou Katar a SAE, se dlouhodobě pyšní na spodních příčkách dle korupčního indexu TI . Avšak po rebalanci -vyřazení Kataru a SAE z tohoto indexu, zaujmeme v této sestavě, místo nejméně zkorumpované země. Jestli Vám né, tak mně na Těchto "okrajích", se špatně dělá. I když je fakt, že tento index je opravdu růstový........zatím........http://cpi.transparency.org/cpi2013/results/
    AMN
  •  
    22.05.2014 10:30

    Pane Marku děkuju za zajímavý článek, ale při hodnocení našeho kapitálového trhu jste zapoměl na některé skutečnosti. Česká burza působením firem jako je AAA nebo Orko, Případně NWR působí víc než jako burza, jako také investiční produkt, kterému se říka lidově i v kriminálním žargonu "letadlo". Dalším z důvodů proč je naše burza tam, kde je je úroveň a řízení našeho státu, Počínaje vládou Klauze, až po Kalouska, (současná vláda asi nebude vyjimkou), je burza dobrá na to aby ČEZ a některé další firmy vyplácely dividendy. Slyšel jsem názor, možná mě ho vyvrátíte, že ČB vznikla jako produkt pro restituenty a privatizační zbohatlíky, aby tato skupina mohla realizovat zisky, větší než jsou bankovní vklady a jiné podobné produkty. Je prý tako skutečnosti, že elity, které zprivatizovali tento stát jsou uchyceny v jiných produktech a to uzavřených fondech typu PPf a j. Nemohu si nevzpomenout na Klauzovu amnestii. Já jsem jen malý český investor, pro mě je v důchodu burza spíše zábavou,ale prozatím než mě přemůze případně strýček Alzhajmr, nebo teta Demence se snažím uchovat si realistický pohled na různé věci tedy i na burzu. Mrzí mě, kdyby můj příspěvek vyzněl moc pesimistický a co se týče kritiky, tu si vyhrazuji pro Kalouska a Klauze, které jako hlavní a ne jediné představitelé obviňuji s marazmu, ve kterém tento stát je.
    Homo
    •  
      22.05.2014 11:14

      Děkuješ panu Markovi za zajímavý článek. Reálie, které popisuje jsou "labutí písní ", kterou jako chór již nacvičují všichni za interesovaní, kteří léta přihlíží a mnozí i vidí do "hloubky" toho, jak PX funguje od raných dob. Nostalgicky se zamýšlet nad tím, jak a proč a kým byly položeny základní kameny k naší novodobé polistopadové tržní ekonomice, je již ztráta času. Ale je dobré si to pamatovat. Např. pro to, že některé "triky" mají šanci se znovu vlámat do dnešních dní. /viz.nová snaha o založení konsolidační - exportní -banky, jak byla založena a provozována a ukončena činnost té předchozí je námět na možná nové movie show/. Zájmy "podivných elit", převážili - zvítězili nad zájmy drtivé většiny vzdělaných a slušných lidí, kteří věřili, že si naše společnost zaslouží úctu a místo vydobyté našimi předky. Díky mnohým "uzurpátorům", kteří těch dvacet let, ZDE lidem předváděli, jak dle jejich způsobu vládnutí má tržní ekonomika vypadat, si již své místo na výslunní nikdy zpět nezískáme. btw. Neshodnu se s Tebou v tom, že tato vláda "nebude výjimkou."
      AMN
    •  
      22.05.2014 10:42

      @Homo to je spíš pohlazení než kritika.
      Jezdec.
      •  
        22.05.2014 11:53

        Nechtěl jsem kritizovat, jen jsem se chtěl přesvětčit, že ještě existují lidi kteří i když poslochají Moravce a píšou dotazy do Hyde Parku,mají paměť a zdravý, (chtěl jsem napsat selky) rozum.
        Homo
  •  
    21.05.2014 16:02

    Česká republika má nakročeno stát se reprezentativní zemí typu bananas. http://www.tyden.cz/rubriky/byznys/svet/zisk-z-nucene-prace-je-mnohem-vetsi-nez-se-myslelo_307575.html#.U3yxk-lZpjo
    Jezdec.
Aktuální komentáře
19.03.2024
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení