Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Souhrn včerejšího vývoje na světových burzách

Souhrn včerejšího vývoje na světových burzách

12.06.2014 8:40
Autor: Redakce, Patria.cz

ČR:

Pražská burza včera poklesla o 0,3 % a umazala většinu z týdenního zisku. Negativní nálada přišla ze zahraničí, když investoři vybírali zisky po nedávné rally. K výběru zisků přispěly komentáře Světové banky, která snížila odhad letošního globálního růstu.

Hlavním strůjcem včerejšího poklesu byly akcie rakouské pojišťovny VIG, které se poprvé obchodovaly bez nároku na dividendu ve výši 1,3 EUR. Akcie VIG odevzdaly bezmála 2 %. Jen velice mírnou ztrátu si připsaly akcie Erste Bank, kde agentura S&P varovala před možnými sníženými úvěrového ratingu této banky.

Výrazný posun zaznamenaly akcie Komerční banky, které se díky 1,3 % růstu dostaly na téměř dvouměsíční maximum 4 750 .

Evropa:

Evropské akciové indexy včera zaznamenaly více než půlprocentní ztráty, když trhy hned ráno poznamenala zpráva, že Světová banka snížila výhled růstu globální ekonomiky. Ten by v letošním roce měl dosáhnout 2,8 % proti původním 3,2 %, a to především kvůli očekávanému zpomalení ve Spojených státech, Číně, Indii a Brazílii. Ve Velké Británii byla zveřejněna čísla z trhu práce, přičemž nezaměstnanost v dubnu poklesla na 6,6 %, tedy nejnižší úroveň od ledna 2009.

Pod výrazným prodejním tlakem byly včera aerolinky Deutsche Lufthansa. Ty propadly o 14,5 %, nejvíce od teroristických útoků v září 2001, když impulzem byl snížený výhled hospodaření v letošním a příštím roce. Letošní provozní zisk by se tak měl pohybovat na úrovni 1 mld. EUR, původně se počítalo s 1,3-1,5 mld. EUR, a to především kvůli četným stávkám, nepříznivým měnovým vlivům a konkurenci asijských aerolinek. Air France-KLM pak odepsala 7 % a například EasyJet 3,9 %.

Zrušená objednávka na 70 strojů Airbus 350 se včera podepsala pod výkonem společnosti Airbus, která oslabila o 3,1 %. Zpráva dolehla ale i na výrobce motorů Rolls-Royce Holdings, kterému se díky tomu zmenšila objednávková kniha o 2,6 mld. GBP. Akcie zareagovaly propadem o 5,5 %.

V zisku naopak včera zakončil španělský módní řetězec Inditex, který díky lepším než očekávaným výsledkům posílil o 1,5 %.

Celoevropský Euro Stoxx 50 odepsal včera stejně jako francouzský CAC 40 a německý DAX 0,8 % a britský FTSE 100 0,6 %.

USA:

Včerejší prohlášení světové banky ohledně sníženého odhadu globálního ekonomického růstu přineslo vybírání zisků na Wall Street. Akcie výrobce letadel Boeing (134,05 USD, -2,33%) byly těmi, které společně s Bank of America ztrácely nejvíce.

Boeing ztratil 2,3% , když se pod tlakem ocitl celý sektor a jeho konkurence poté, co aerolinky Emirates zrušily objednávku 90 strojů konkurenčního Airbusu a německá letecká společnost Deutsche Lufthansa (19,91 EUR, -0,10%) snížila odhady zisku krátce po nedávno zveřejněných čtvrtletních výsledcích a tím překvapila investory.

Akcie bankovního domu Bank of America (15,59 USD, -2,07%) včera opět reagovaly na informace, že regulátor bude po bance požadovat vypořádání škod způsobených špatnými hypotékami před finanční krizí, která by se mohla vyšplhat až k hranici 17 mld. USD.

Největší pokles zaznamenaly včera akcie Orexigen Therapeutics , které klesly o 14,7% v návaznosti na zveřejnění informace, že FDA bude studovat další 3 měsíce na posouzení jejich revize léku na hubnutí. Akcie Hiltonu ztratily 2,65% , když investoři reagují na prodej části podílu společnosti Blackstone, která v prosinci 2011 uvedla akcie v rámci IPO na trh, a od té doby se dostaly na své maximum a zpevnily o 17 %. Celkově včera Wall Street ztrácela, když index Dow Jones poklesl o 0,6 %, index S&P 500 ztratil 0,35 % a nejmenší propad zaznamenal index Nasdaq .

Asie:

Asijské trhy vstupují do druhé poloviny tohoto týdne poklesem na pozadí obav investorů ze zpomalení globálního ekonomického růstu a vzhledem k rostoucímu napětí v oblasti Iráku. Právě zmíněná nejistota zlomila vítěznou sérii indexů na Wall Street, kde Dow Jones Industrial Average přišel o více jak 100 bodů. Analytici pro tento vývoj citovali několik důvodů, těmi hlavními jsou zejména včera oznámené odhady celosvětového hospodářského růstu ze strany Světové banky a obavy, že americká centrální banka FED zvýší úroky dříve, než se původně očekávalo. Klidu nepomohly ani informace o tom, že skupiny napojené na síť Al-Kajda včera převzaly kontrolu nad městem Tikrít na severu Iráku a ohrožují ropovod Kirku-Ceyhan. Index Nikkei 225 tak v tomto okamžiku klesá o 0,64%, Hang Seng je -0,34%, australský ASX 200 ztrácí 0,46% a čínská Shanhgai Composite je -0,17%.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.