Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - dolar posiluje, výsledková sezóna začíná

Rozbřesk - dolar posiluje, výsledková sezóna začíná

07.07.2014 9:45
Autor: Finanční trhy ČSOB, ČSOB

Vzhledem k tomu, že v pátek byl v USA svátek a Wall Street byl zavřený, tak lze na globálních trzích cítit dozvuky ve čtvrtek zveřejněných úžasných statistik z amerického trhu práce ještě dnes. Sekundárním efektem vynikajících červnových dat je totiž také přehodnocení očekávání v otázce budoucí politiky americké centrální banky, a to i ze strany některých velkých hráčů. Například od Goldman Sachs.

Proč bychom se měli zajímat o to, jak reviduje svá očekávání ohledně vývoje úrokových sazeb tato americká investiční banka? Jednoduše proto, že to má na trh vliv. Za prvé, v prognózování vývoje amerických úroků je tato banka opravdu dobrá. Když “Goldmani” před čtyřmi roky předpovídali, že oficiální úrokové sazby zůstanou do konce roku 2014 na nule, leckdo si klepal na čelo. Dnes se tomu vůbec nikdo nediví. Druhým důvodem jsou pak speciální vazby této investiční banky na americkou administrativu, resp. na samotný Fed. Aniž bychom chtěli živit nějaké konspirační teorie, tak je třeba brát v úvahu například to, že Goldman Sachs jsou jedním z dvaadvaceti tzv. primárních dealerů, jež přímo obchodují s americkou centrální bankou a s ministerstvem financí. Dále by se nemělo podceňovat ani to, že jedna z klíčových figur určující měnovou politiku americké centrální banky, jež je zároveň šéfem newyorského Fedu - neboli William Dudley, vzešel z lůna Goldman Sachs. Přesněji řečeno býval hlavním ekonomem zodpovědným za prognózy americké ekonomiky v této investiční bance.

A jak to tedy Goldman Sachs s růstem amerických oficiálních sazeb vidí po poklesu míry nezaměstnanosti na úroveň 6,1 %? Podle “Goldmanů” Fed s ohledem na sílící oživení zvýší úroky nikoliv až v roce 2016, ale už ve třetím kvartále roku 2015. Dodejme, že s tímto názorem se lze zcela v klidu ztotožnit.

Region
Regionální měny byly v pátek vesměs pod mírným tlakem a nepatrně vůči euru oslabovaly. Forint tím pádem zůstal nad hranicí EUR/HUF 310 a zlotý se vrátil zpět k EUR/PLN 4,15.

V nadcházejícím týdnu bude v Česku a v Maďarsku zveřejněna řada zajímavých čísel, přičemž zejména údaje o červnové inflaci mohou mít tržní dopad. Dnes budou zveřejněna čísla z českého průmyslu, která by měla potvrdit pokračující růst. Nicméně výraznější tržní dopady v jejich případě nečekáme.

Eurodolar
Dolaroví býci mají pochopitelně po vynikajících červnových statistikách z amerického trhu práce navrch a to přesto, že se v pátek na amerických trzích neobchodovalo. Depreciační tlak na euro pochopitelně pramení z dále se rozevírajícího úrokového diferenciálu.

Na začátku nového týdne bude trh postrádat významnější události a tak mohou mít stále vliv dozvuky payrolls. Taková atmosféra by měla dále přát dolaru.

Upozornění:

Tento článek vytvořila společnost Československá obchodní banka, a.s., Patria Online a.s. nenese odpovědnost za jeho obsah.

Informace obsažené v tomto dokumentu poskytuje Československá obchodní banka, a. s. (dále jen „ČSOB“) v dobré víře a na základě pramenů, které považuje za správné, důvěryhodné a odpovídající skutečnosti. Přesto ani ČSOB ani žádný z jejích zaměstnanců či zmocněnců nepřebírá žádnou právní odpovědnost ani záruku vůči klientovi za jakoukoliv informaci, která je obsažena v tomto dokumentu, a zároveň ČSOB nečiní žádné prohlášení ohledně přesnosti a úplnosti těchto informací. ČSOB také nepřebírá jakoukoliv odpovědnost za případnou ztrátu nebo škodu, kterou může klient utrpět. ČSOB jako aktivní účastník obchodování na finančních trzích upozorňuje adresáty tohoto dokumentu, že obchoduje s investičními nástroji, ke kterým se vztahují informace obsažené v tomto dokumentu. Bez předchozího souhlasu ČSOB nelze tento dokument ani jeho části kopírovat nebo dále šířit. Tento dokument má pouze informační charakter a jeho text není právně závazný, nepředstavuje nabídku podle § 1732 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „občanský zákoník“), ani veřejnou nabídku podle § 1780 občanského zákoníku.

Podmínky užívání www stránek Patria Online a Investiční disclaimer.

 


Váš názor
  • svete div se .......
    07.07.2014 15:18

    Tak on ten USDolar nejde do kytek, jak se tady varuje uz hezkych par let. Kdo to tady bubakuje. Kdysi to byl Zabza, ktery stale rozseva svoje rozumy, ale zeptat se ho na neco nebo duvod co ho k tomu vede, nejde. Moc dobry raditel. Nikde jinde nez na Patriji by dlouho nevydrzel, ale tady muze rikat co ho napadne bez jakehokoliv postihu. Kdo poslechl Parijce a prodal v kvetnu si ted drbe hlavu nad unikajicim zhodnocenim sveho konta. A Zabza dale kaze svoje naucena moudra a dnes se dovidame. ze jsme meli investovat do dolaru a to kdyz uz je pozde. Patrijci nam to ale vynahradi az nam budou radit jak prodat, asi tak pul roku po krachu. Ten kdo si koupi listek do loterie ma vetsi sanci nez ten co investuje ala Patrije.
    Velky Santoni
Aktuální komentáře
25.04.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.