Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Project Syndicate: Zrcadlový sál migrace

Project Syndicate: Zrcadlový sál migrace

18.09.2014 14:26

Protiimigrační politika podkopává na obou stranách Atlantiku demokracii a ničí životy. Evropské krajně pravicové nacionalistické strany získávají na síle, zatímco miliony přistěhovalců bez dokladů trpí ve stínu. Ve Spojených státech se prezident Barack Obama v obavách o schopnost své strany zachovat si kontrolu v Senátu rozhodl, že odloží imigrační reformu na dobu po listopadových volbách.

Tento přístup však může být nesprávný. Nový výzkum veřejného mínění provedený Německým Marshallovým fondem (GMF) totiž ukazuje, že protiimigrační smýšlení nepramení ze zakořeněné zášti, ale převážně z mylných informací.

Nejdůležitějším zjištěním výzkumu transatlantických trendů provedeného GMF je skutečnost, že obavy z přistěhovalců výrazně slábnou, pokud lidé dostanou k dispozici byť nejzákladnější fakta. Například na dotaz, zda v jejich zemi žije příliš mnoho přistěhovalců, odpovědělo kladně 38% dotazovaných Američanů. Když však bylo respondentům před položením této otázky sděleno, kolik cizinců v USA skutečně žije, jejich názory se výrazně proměnily: pouhých 21% z nich odpovědělo, že přistěhovalců je příliš mnoho.

Stejného výsledku bylo dosaženo i v dalších zemích. Ve Velké Británii uvedlo 54% respondentů, že přistěhovalců je příliš mnoho; u těch, kdo dostali informace o cizincích, klesl tento podíl na 31%. V Řecku se z 58% stalo 27%, v Itálii klesl podíl ze 44% na 22% a tak dále.

Jedinými zeměmi, kde se tento rozdíl neprojevil, byly buďto státy s velmi nízkou imigrací, jako je Polsko, nebo státy, kde probíhá otevřenější, informovanější a pokrokovější politická debata o přistěhovalectví, jako jsou Švédsko či Německo.

Mylné vnímání přistěhovalců

Další průzkumy odhalily mimořádně velké nepřesnosti ve vnímání přistěhovalců. V mnoha rozvinutých zemích se například veřejnost domnívá, že přistěhovalců žije v jejich zemi trojnásobně více, než odpovídá skutečnosti. Průměrný Brit věří, že 34% obyvatel Velké Británie tvoří cizinci; ve skutečnosti je to pouhých 11%.

Podobná zkreslení mizejí v zemích, kde se k problémům přistěhovalectví přistupuje otevřeně, rozumně se argumentuje a veškeré otázky se řeší s přesvědčením. Průměrný Švéd se například domnívá, že přistěhovalci představují 18% populace; skutečné číslo se blíží třinácti procentům. V důsledku toho není populismus v těchto zemích na vzestupu a politici hlavního proudu nehanobí menšiny a přistěhovalce.

To představuje silný důkaz, že debata a politika založené na realitě mohou od základu proměnit negativní politickou dynamiku vyvolanou migrací. Zároveň to naznačuje, že evropští politici hlavního proudu zajišťují svou neschopností zasvětit voliče do reality migrace podporu extremistickým stranám. Tato rána, kterou si politici zasazují sami, je mimořádně nebezpečná.

Výzkum transatlantických trendů zároveň ukazuje, že americkou veřejnost neznepokojuje legální migrace a že podle názoru zhruba dvou třetin respondentů se děti přistěhovalců dobře začleňují do jejich komunit. Tato zjištění by měla osmělit politiky k tomu, aby proaktivněji vytvářeli schůdné cesty pro legální migraci a pro politiku integrace migrantů.

Občan moudřejší politika

A i když přijde řeč na nezákonné přistěhovalce, vyjadřují sice američtí občané znepokojení, avšak k otázce řešení tohoto problému přistupují rozumněji než jejich političtí představitelé. Prostá většina Američanů oslovených GMF například uvedla, že by se nezákonným přistěhovalcům mělo umožnit získání legálního statusu.

Rovněž uvážlivý přístup k zasvěcování veřejnosti do dalších aspektů migrace by mohl přispět ke zmírnění protipřistěhovaleckých nálad. Nedávný průzkum provedený v několika zemích například ukazuje, že přistěhovalci jako celek ekonomicky přispívají svým komunitám více, než kolik si od nich berou. Podle německé studie vypracované Bertelsmannovou nadací, jejíž zveřejnění se plánuje na příští měsíc, dosahoval v roce 2012 čistý fiskální příspěvek jednoho přistěhovalce průměrné částky 3300 eur. Tyto údaje stavějí na hlavu konvenční názor, že přistěhovalci zatěžují veřejné služby.

Přistěhovalectví pochopitelně přináší komunitám skutečné problémy a může vést ke ztrátě pracovních míst a nižším mzdám pro domácí zaměstnance. I v tomto případě však hlavní problém představuje nedostatek pozornosti vůči těmto otázkám, a nikoliv samotná přítomnost přistěhovalců.

Například zaváděním razantní politiky rekvalifikace by se těmto nepříznivým dopadům čelilo účinněji než voláním po masových deportacích. To je jeden z důvodů, proč odbory, které se kdysi všeobecně stavěly proti přistěhovalectví, dnes mnohem více podporují opatření, jež by legalizovala pobyt dělníků bez dokladů a vytvořila další schůdné cesty pro migraci.

Informovaná veřejná debata je nezbytnou podmínkou fungování demokratického řádu. Bez ní začnou převažovat předsudky a populismus. Diskuse o přistěhovalectví nikdy nebude snadná, avšak budou-li její účastníci brát v úvahu fakta, může se stát méně tendenční a více uvážlivou.

Peter Sutherland je zvláštním zástupcem Organizace spojených národů pro otázky mezinárodní migrace a bývalým generálním ředitelem Světové obchodní organizace.

Copyright: Project Syndicate, 2014.
www.project-syndicate.org





Čtěte více:

Project Syndicate: Brazílie břichem vzhůru?
25.08.2014 13:04
Po letech působivého růstu se ekonomické vyhlídky Brazílie zdají stále...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
16.04.2024
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů
15:40Týdenní výhled: Boje na Blízkém východě zatím dál neeskalují, čínská data naznačí, jak je to s plněním plánu  
15:03Sreality.cz: V Praze se nejrychleji vrátí investice do malých bytů
13:52Přesvědčivé výsledky Goldman Sachs (+4 %) posílají akcie vzhůru
12:49Než otevře Wall Street: Astera Labs, Reddit, Salesforce  
12:05Začátek týdne na trzích vylepšuje pokles strachu z války  
11:57Průmyslová výroba v EU se v únoru zvýšila o 0,7 procenta, meziročně však klesla

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m