Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - ECB bez překvapení

Rozbřesk - ECB bez překvapení

05.12.2014 9:16
Autor: Finanční trhy ČSOB, ČSOB

Prezident ECB Draghi podle našich očekávání mnoho k dosavadní holubičí rétorice včera na své tiskovce nepřidal a nepředstavil tudíž ani žádné nové konkrétní kroky. Možná poněkud překvapivá byla pouze ostrá reakce trhů - eurodolar se v mžiku dostal z okolí 1,2300 do blízkosti 1,2400 EUR/USD. To ukazuje, že očekávání agresivnějšího postupu ECB byla před prosincovým zasedáním vyšponována poměrně vysoko.

Podle Draghiho jsou centrální bankéři dál jednotní v názoru, že pokud stávající opatření nezaberou, je třeba udělat víc, byť na druhou stranu utrousil, že k prosazení nákupu vládních dluhopisů nebude zapotřebí jednohlasnosti. Co přesně znamená “udělat více”, ale Draghi nijak víc nepřiblížil a odpovědi na doplňující otázky byly spíše opatrné. ECB by podle něj v případě zklamání mohla upravit “objem, tempo, i skladbu” nákupů cenných papírů do bilance. To může znamenat možnost skupování vládních dluhopisů anebo jen rozšíření o dluhopisy podnikové. Někteří členové ECB sice již otevřeně podpořili přímý nákup vládních dluhopisů, je ale jisté, že pro řadu centrálních bankéřů je to velice těžko překousnutelné opatření. I proto jeho spuštění v roce 2015 nepovažujeme vůbec za jistou věc.

Mario Draghi naznačil, že rozhodnutí o tom, jak dál, padne na začátku příštího roku. Rozhodující z tohoto pohledu může být březnové zasedání, kdy bude na stole nová prognóza. ECB také bude mít k dispozici smysluplnější analýzy toho, jak dopadají stávající opatření na ekonomiku eurozóny a současně vyhodnotí dopad trvale nižších cen ropy. Mario Draghi a další holubice v radě také mohou využít času k budování konsensu nad dalšími kroky. Jaké kroky to ale budou, to je v tuto chvíli nejisté, a proto euro načas zastavilo volný pád z posledních dní.

Region

Částečné zklamání z výsledků zasedání ECB se projevilo včera odpoledne i na regionálních měnách, které vůči euru podobně jako dolar odpoledne oslabovaly. Nejvýrazněji se komentáře Draghiho projevily na zlotém, který smazal velkou část posílení z předchozího dne.

Dnes je v centru pozornosti tradiční report z amerického trhu práce, jehož dopad na regionální měny by mohl být spíše mírně pozitivní. Kromě toho budou místní trhy zajímat i výsledky maloobchodních tržeb za říjen, zejména ve světle slabšího růstu mezd za třetí čtvrtletí, který trhy překvapil včera.

Eurodolar

ECB včera žádnou novou akci nepředstavila, což bylo evidentně pro část trhu překvapení, neboť čekal více holubičí jednání od centrální banky. V reakci na výstupy tiskové konference prezidenta ECB Draghiho šel kurz eurodolaru až o figuru a půl výše.

Včerejší ztráty však již dolar koriguje, což může být dáno přípravou pozic na listopadové statistiky z trhu práce. My očekáváme další přírůstek pracovních míst výrazně nad 200 tisíc, přičemž trh tentokrát bude eminentně zajímat, jak se vyvíjejí mzdy (které zatím rostu velmi pomalu (2,2 % meziročně). Celkově by report z trhu práce měl vyznít ve prospěch vyšších amerických úroků a tedy prospět dolaru.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data