Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
10 grafů, které reprezentují rok 2014

10 grafů, které reprezentují rok 2014

30.12.2014 11:00
Autor: Pavel Petr, Patria Online

Rok se s rokem sešel a my se těšíme na obvyklou oslavu příchodu nového roku. Na co se bude vzpomínat, když se řekne rok 2014 a finanční trhy? Vybrali jsme deset nejzajímavějších grafů roku 2014, které jsou podle nás nejvýraznějšími událostmi, které určovaly směřování dění jak světových trhů, politiky, tak ovlivňovaly životy běžných občanů v různých částech světa.

Ropa spadla z trojciferných cen
Absolutní jedničkou letošního roku bude jistě cena ropy. Ta předvedla neskutečnou jízdu. Níže si můžete prohlédnout vývoj ceny ropy WTI na světovém trhu. Od konce února se dostala na trojciferná čísla a s malými výkyvy tak zůstala až někam ke konci července. Pak započal její volný pád s tím, jak bylo jasné, že na trhu je ropy příliš. Nabídka tlačila cenu do země.

Všichni očekávali změnu po zasedání společenství OPEC, které je zodpovědné za velký podíl světové produkce ropy. OPEC však neudělal nic, co by trhy nečekaly. Objem produkce nesnížil a dál brání podíl na trhu. Hraje se tak nelítostná hra, kdo vydrží déle, protože řada zemí těžících ropu počítala s určitou cenou ropy i při financování svých rozpočtů. A teď na těchto předpokladech a reálných cenách ropy krvácí.

Mezi nejpostiženější patří Rusko, Venezuela a obecně státy, které leží vně OPEC. Dalším faktorem, který přispěl k vývoji, který jsme mohli sledovat v druhé polovině roku, je určitě těžba černého zlata v USA, která vystoupila na maximum od roku 1970. Někteří se obávají, že by cena mohla jít až na 40 USD za barel. Jiní spíše očekávají návrat zpět k 75 až 80 USD. Teprve příští rok ukáže, kdo měl pravdu. Bude znovu zasedat OPEC a šušká se, že by mohl zasednout ještě jednou těsně před oficiálním zasedáním, aby sladil notičky.

10_ropa

Rubl prudce oslabil
Rubl tento rok zažil turbulentní vývoj a jeho vrcholu jsme se dočkali na konci roku. Kombinace účasti na vojenském konfliktu, čímž došlo k vyvolání západních sankcí proti Rusku, a klesající ceny ropy měly smrtící dopad na měnový pár rublu proti americkému dolaru. Centrální banka se snažila bránit kurz pomocí devizových intervencí. Ale ta se pak dostala také do kleští, protože má omezené zdroje devizových rezerv, kterými musí v příštím roce splácet dluhy denominované v cizích měnách. A příliv deviz ze zahraničí je omezen sankcemi. Jednoznačně se jedná o nejzajímavější okamžik ve vývoji této měny od roku 1998.

10_rubl

Největší IPO roku – Alibaba
V roce 2014 jsme stáli u IPO, které se zapsalo nesmazatelným písmem do historie roku 2014. Nabídková cena v IPO byla pro jednu akcii 68 USD a při svém debutu na NYSE akcie otevřela rovnou za 92,7 USD. První den tak vzrostla cena akcie o 46 %. A v první minutě obchodování se také zobchodovalo rovnou 55,28 mil. kusů akcií této společnosti. Z majitele Jacka Ma se doslova „přes noc“ stal miliardář. Na tohle IPO se bude ještě dlouho vzpomínat například jako na zrození konkurence pro eBay.

alibaba

Smolný rok po Malaysia Airlines

Ve světle nedávných událostí kolem ztraceného letounu společnosti AirAsia mezi Indonésií a Singapurem si snadno vzpomeneme na lety MH17 a MH370. Jeden byl sestřelen nad Ukrajinou dosud neznámo kým a druhý se beze stopy ztratil někde na cestě na běžném linkovém letu v Asii. Pro jméno firmy to mělo devastující účinky.

První modrý kroužek v grafu značí okamžik, kdy se ztratilo a dosud nenašlo první letadlo označené MH370. Na to cena akcie společnosti zareagovala poklesem v očekávání horších výsledků společnosti za první kvartál roku. To se také v květnu potvrdilo (žlutý kroužek). Společnost ohlásila ztrátu za Q1 a pokles prodejů svých služeb z Číny o 60 % v březnu právě díky letu MH370. Poslední ranou pro společnost byl sestřel letu MH17 (červený kroužek) nad Ukrajinou. Nakonec valná hromada akcionářů rozhodla o odchodu z burzy a umožnění restrukturalizace společnosti většinovým majitelem.
malaysia_air

SP500 na absolutních maximech

Širší index SP500 uzavřel obchodování 26.12. na 2088,77 b. s denním maximem 2092,7 b., což představuje absolutní maximum za posledních dvacet let. Index vytrvale roste od velkého propadu v roce 2008. V roce 2007 dosáhl svých maxim někde kolem hladiny 1561 b. Index si jen za letošní rok připsal přes 245 bodů tedy kolem 13,6 %.

10_spx

V Česku asi nejbouřlivější vývoj zaznamenala akcie NWR

Ani pražská burza letos nezůstala bez pořádného investičního dramatu. Byli jsme svědky odchodu Orca z burzovního parketu, sledovali jsme rally akcií KB až na nové rekordní úrovně, ale také jsme přihlíželi naprosté likvidaci hodnoty akcií NWR. Právě ty za uplynulých dvanáct měsíců ztratily 95 % své hodnoty a propadly až na 0,45 .

Děsivému propadu společnost nezabránila ani plošným osekáváním nákladů, ani schválením restrukturalizačního plánu. Ten totiž společnosti sice „koupil“ další roky, avšak základní problém spalování hotovosti na pokrytí dluhových nákladů v kombinaci s klesající cenou uhlí nadále tlačil (a tlačí) hodnotu akcií NWR k nule. Prozatím se navíc nezdá, že by rok 2015 v tomto ohledu mohl přinést jakékoliv zlepšení.
10nwr

Ukrajinská hřivna oslabila skoro o 100 %

Ukrajina – tohle téma asi už netřeba tolik detailně popisovat. Ukrajina je již dostatečně popsané téma. Ale její geopolitické problémy se přesunuly i na trhy. Měna silně během roku oslabila z lednových 8,2 UAH za jeden dolar na současných 15,76 UAH za USD. Nyní se směňuje hřivna skoro za dvojnásobek toho co před rokem.

Ukrajinské hospodářství bylo tvrdě zasaženo polovojenským konfliktem, který už se vleče skoro rok. Řešení zdá se zatím v nedohlednu a nějaká ekonomická stabilita a klid nejvhodnější pro byznys také.

Podle Goldman Sachs jsou následující dva možné scénáře - první - země se stabilizuje, dojde k obnovení běžné výroby a političtí představitelé budou schopní ukončit vojenský konflikt. V tom případě může hřivna posilovat až na 10 UAH za jeden dolar v delším horizontu, v kratším horizontu na 12 UAHUSD.

Druhý pesimistický je takový, že se Ukrajina bude dál potácet ve vleklém ozbrojeném boji a země nebude mít potřebný klid a čas na stabilizaci, pak může dojít k dalšímu oslabování až k 18 UAH za jeden dolar v tom nejčernějším scénáři.

10hrivna

Výnos německých desetiletých dluhopisů na historických minimech
Německo se zdá být jako oáza v poušti, alespoň podle výnosů desetiletých státních dluhopisů, které letos v prosinci atakovaly absolutní minima. Koncem listopadu atakoval výnos hladinu 0,7 %. Ale během prosince propadly na aktuálních 0,554 % výnosu desetiletého německého státního dluhopisu. Celý rok se nesl v podobném duchu, když na začátku roku byl výnos ještě přes 1 %.

10ge_bondy

Káva na ICE Futures +52,13 %
Cena futures kávy raketově rostla na začátku roku. Důvodem byly velké obavy z extrémního sucha v Brazílii, kde místní usedlíci a farmáři říkali, že takové sucho nepamatují. Další faktor přispívající k růstu ceny byl propad mexické produkce asi o 40 % kvůli nákaze kávovníků a také růstu ceny kávy ve Vietnamu. Celkově tyto faktory poslaly ceny kávy o polovinu nahoru.

10kafe

Propad ceny bitcoinu o zhruba dvě třetiny
Bitcoin je fenomén, který letos zaznamenal divoký vývoj, když ztratil skoro 2/3 své hodnoty od začátku roku. Na svém maximu přes 900 USD za jeden BTC se dostal hned na začátku roku, ale od té doby ztrácel na své hodnotě. Aktuálně se obchoduje kolem 317,08 USD za jeden BTC a ti, kdo ho nakoupili příliš brzy, nyní počítají ztráty.

Přes obavy, že bitcoin je další spekulační nástroj a rychle odezní, jako přišel, jiní věří v jeho rychlý rozvoj a rychlé nasazení podobných propracovanějších forem digitálních měch v dalších letech. Ať už nás čeká zánik bitcoinu nebo prudký růst objemu použití této digitální měny, zdá se, že příští rok bude klíčový.

btc

S přispěním Jana Šumbery.

Zdroj: Bloomberg, Reuters, Goldman Sachs 360 Research


Čtěte více:

Západoevropské indexy ztrácí, pod tlakem ropné společnosti
30.12.2014 10:33
Evropské akciové trhy zamířily od úvodu dnešní seance do záporného ter...
Nuda je pro rubl nepředstavitelná, a tak opakovaně mění směr
30.12.2014 11:09
Zatímco včera jsme byli svědky prudkého oslabování rublu v páru s dola...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
11:01Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university