Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ukrajina s MMF vysmlouvá barter - za finanční injekci přislíbí reformy

Ukrajina s MMF vysmlouvá barter - za finanční injekci přislíbí reformy

22.01.2015 9:15
Autor: Redakce, Patria.cz

Mezinárodní měnový fond nabídne Ukrajině výměnou za strukturální ekonomické a fiskální reformy rozsáhlejší a dlouhodobější plán hospodářské pomoci. Vee švýcarském Davosu, kde včera začalo čtyřdenní světové ekonomické fórum, to prohlásila šéfka MMF Christine Lagardeová. Ukrajinská vláda následně vydala prohlášení, ve kterém potvrdila, že požádala MMF o nový záchranný balík. Ukrajina nyní v rámci dvouletého programu hospodářské pomoci MMF čerpá 17 miliard dolarů, Kyjev ale tvrdí, že bude potřebovat masivnější podporu.

"Předložím to vedení, které zasedne co nejdříve. Navrhnu jeho schválení," řekla Lagardeová o nové pomoci. Její rozsah odmítla sdělit, řekla jen, že nový plán se odrazí v závazku a odhodlání Ukrajiny uskutečnit hluboké reformy.

"Trhy tento krok očekávaly a měly by ho přivítat, neboť poskytne Ukrajině potřebnou finanční podporu k hospodářskému zotavení," uvedla ukrajinská ministryně financí Natalija Jarešková. "Dnešní rozhodnutí dává mezinárodním finančním partnerům a věřitelům ujištění, že ukrajinská vláda je rozhodnutá pokračovat ve svém smělém reformním programu a makroekonomické stabilitě."

Lagardeová o nové hospodářské pomoci pro Ukrajinu hovořila poté, co se v Davosu setkala s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem. Ten svou účast na výročním ekonomickém setkání zkrátil kvůli vyhrocené situaci na východě Ukrajiny, kde se v posledních dnech opět rozhořely tvrdé boje především o letiště v Doněcku. To je stále pod kontrolou ukrajinské armády.

Současný dvouletý program pomoci, který má odvrátit hrozící kolaps ukrajinské ekonomiky, schválil MMF loni v dubnu. Začátkem září MMF varoval, že Ukrajina by mohla potřebovat dodatečnou pomoc v objemu až 19 miliard dolarů, pokud bude konflikt na východě země pokračovat i v příštím roce. Počátkem ledna MMF obnovil rozhovory, s nimiž Kyjev spojuje naděje na rozšíření záchranného programu.

Ekonomové upozorňují na to, že pokud věřitelé Ukrajině nezvýší úvěrovou pomoc o nejméně 15 miliard dolarů, mohla by následovat dluhová restrukturalizace, včetně odepsání části dluhů.


Čtěte více:

Ukrajina má velké oči - od MMF očekává naráz 3 tranše úvěrové pomoci
30.12.2014 13:20
Ukrajina očekává, že ihned po lednové návštěvě mise Mezinárodního měno...
Víkendář: Jak to vidí sami Rusové? Nic nás nepoloží, Ukrajinu potřebujeme
17.01.2015 10:00
V polovině prosince jsem letěl do Moskvy. Stmívá se tam kolem půl páté...

Váš názor
  • Vysmech
    22.01.2015 9:45

    Po Recku je pujcka MMF Ukrajine dalsi "tunel". Jiz predem je vsem zcela jasne, ze Ukrajina zadne pujcky MMF nikdy nemuze splatit. Vse rozkradou mistni oligarchove, kdo na Ukrajine byl alespon 2-3 a neni slepy, musi mu byt vse jasne. Bohuzel jsme v zajeti velke politiky a neresime veci v ekonomicke rovine. Chtel bych videt, zda by slavna pani Lagardeova poskytla pujcky Ukrajine z vlastni kapsy... s tim, ze ji nekdo na car papiru napise, ze udela nejake reformy a nekdy to splati. Proste vysmech.
    Ebo
    • Re: Vysmech
      22.01.2015 9:55

      Ale no ták... Pravda je, že MMF jsou vydřiduši a Ukrajina to musí vědět. Podle mmne udělají obě strany dobrý kšeft. MMF zůstane na věky silným věřitelem a Ukrajina zbankrotuje, což si myslím že udělají schválně. Dostanou se do stejné pozice jako Argentina, ale zabijí dvě mouchy jednou ranou. Ta druhá moucha se jmenuje Rusko. Pak-li že bude UK na MMF závislá, Kreml tím ztratí na Ukrajině vliv. Nedivím se UK, kdo by chtěl být na Rusku závislý? To raději na MMF. Chápeš?:-))
      Jesse
      •  
        22.01.2015 10:53

        Jesse, ty jsi nenapravitelný demogog. Nenávist k Rusku ti úplně zatemnila mozek. Žiješ v době o 35 let zpátky. Probuď se konečně a podívej se z okna. Na ulici již dávno nejsou vojska SSSR. btw. V r.1968 jsem měl krátký rozhovor s vojáky ze SSSR. Byli to Ukrajinci z Charkova a poslal je sem Ukrajinec Brežněv. Samozřejmě za to nemohli. Ani pořádně nevěděli kde jsou. Pokud umíš anglicky vyslechni si však aktuální přednášku amer. gen. Wesley Clarka o tom jak USA plánovaly a realizovaly zničení a obsazení 7 zemí (Irák, Írán, Libye, Sýrie, Libanon, Somálsko a Sudán) v průběhu 5 let. Pak se trochu zamysli a zvaž kdo je dnes tím světovým hegemonem a agresorem, aniž bych si o ruské vojensko-politické špičce dělal iluze. Jsou to taky stejná paka. https://www.youtube.com/watch?v=9RC1Mepk_Sw
        ---
        • obdivuji
          22.01.2015 13:17

          jaký sis vybral nickname s těmi svými názory. Vezmi v potaz, co se v tebou jmenovaných zemích dělo. Zabíjení, bezpráví, můžeš to doplnit. Moderní svět by tu měl společnou akcí spojených národů nastavit nějaký pořádek. Ale to musí být organizace sebevědomých států, ne sbírka zakomplexovaných států s právem veta a těžko pochopitelnými idejemi. Vezmi Německo po válkách I a II. Po druhé válce bez psychopatů ve vedení státu překonal i nejsmělejší vize imbecilů s touhou dosáhnout téhož válčením.
          lime
          • Re: obdivuji
            22.01.2015 16:13

            Možná by bylo třeba něco nastudovat... a doporučoval bych vynechat české servery.... a dostat se do reality....
            Johanson
          • Re: obdivuji
            22.01.2015 14:51

            ....a co se ve jmenovaných zemích děje nyní, po odstranění tzv. diktátorů.....dříve tam zavřeli pár nepohodlných a ostatní se měli velmi snesitelně - v libyi blahobytně....dnes se tam perou všichni se všema, ti co se náhodou neperou houfně utíkají......to jsou výsledky arabského jara
            keris
            •  
              22.01.2015 14:56

              ano meli se blahobytne,jenze mmf tam nemohl a navic nechteli dolar jako platidlo....staty ktere odmitali diktaturu usa vime jak dopadly...na druhou stranu rusko uz jen tak nenapadnou ,proste se amici spletli a to secsakkramensky.....kazda diktatura jednou skonci
              velkaamdvedice
        •  
          22.01.2015 11:05

          Diskutuj k věci prosím. Psal jsem o Ukrajině vs. MMF. Pravda, rusáci už pod mým oknem nejsou, ale jsou na Ukrajině a zabíjejí po boku teroristů, slušně řečeno separatistů. Prostě Kreml se do Ukrajiny montuje. To neobkecáš. A v článku není nic o USA.
          Jesse
          • to Jesse
            22.01.2015 11:22

            uf, ty máš dost... Tohle už je na prášky...Jesse... Zrovna jsem četl kde se bere ten šílenej antikomunistmus v CR..... a výsledky výzkumu říkají že většinou to jsou lidi, kteří si s komunisty zadali a dnes si honí svoje svědomí... a může se to vztahovat i na další generaci, neb odčinuje hříchy svých rodičů Jak jsi na tom Jesse? My co jsme měli rodiny zavřený v 50. letech už jsme dávno odpustili...
            Fatface
            • Re: to Jesse
              22.01.2015 13:07

              Jsi další, který nepíše k věci. Článek je o MMF a ne o ovcích, které svým žalářníkům odpouští:-))
              Jesse
              • Re Jesse
                22.01.2015 16:10

                Reaguju na tvoje politické výlevy...
                Fatface
                • Re: Re Jesse
                  22.01.2015 16:20

                  Já ti to právo neberu, ale můžeš psát k věci, je to vždy přínosnější:-)
                  Jesse
          •  
            22.01.2015 11:18

            a hadej kdo vlastni mmf? napovim ti rusko to neniiiiiii
            velkaamdvedice
          •  
            22.01.2015 11:17

            a kde jsi ty rusaky videl? na tej ukrajine
            velkaamdvedice
            •  
              28.01.2015 16:42

              asize tam zaslechl nekoho mluvit rusky :)
              Azb
      • ukraina
        22.01.2015 10:14

        posílí armádu a obsadí příhraniční pás s Ruskem. Pokusí se plnit dohodu s MMF a nejspíš se ji to povede. Do 5-ti let bude Ukrajina ve srovnání s Ruskem prosperující zemí.
        lime
      •  
        22.01.2015 10:07

        jenze MMF souhlasi s pujckou ,jestlize bude splnen bod cislo jedna a to celistvost ukrajiny a krym,bez tohodle je ukrajina k nicemu
        velkaamdvedice
        •  
          22.01.2015 10:16

          Právě proto. Je to součást reforem. Lime to popsal trefně.
          Jesse
          •  
            22.01.2015 10:27

            popsal to trefne ale je to utopie
            velkaamdvedice
            •  
              22.01.2015 10:30

              Tak snad sis ten článek přečetl a umíš si dovodit, že jsou to chystané plány...
              Jesse
              •  
                22.01.2015 10:36

                jj maji smele plany ale podle mne se uz zcelit ukrajinu nepodari a melo by se jednat o osamostatneni onech casti ktere chteji byt samostatnymi regiony
                velkaamdvedice
                •  
                  22.01.2015 10:39

                  Za peníze všechno. Až těm teoristům na východě nasypou do čepice pár drobných, tak se zase velmi rychle a poslušně vrátí :-)) Už dnes vědí, že jim Kreml ke štěstí nepomůže, páč to Putin neumí... viz strmě klesající životní úroveň na Krymu.
                  Jesse
                  •  
                    22.01.2015 10:42

                    tak schalne ja tvrdim ze se nevrati nikdy a ty ze se vrati....napis do kdy
                    velkaamdvedice
                    • Krym
                      22.01.2015 13:03

                      bez východní Ukrajiny je sice koule na noze a díra do kapsy Ruska, ale ješitnost cara P nedovolí zbavit se ji. MMF to asi vydejchá.
                      lime
                      • Re: Krym
                        22.01.2015 14:45

                        ....krym je taky velestrategické místo, které chtěli ovládnout mírumilovní amíci - holt jim v tom putin zabránil, nedivím se, že je to pěkně .ere......jaksi na to nejsou zvyklí.....mírotvorci
                        keris
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m