Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Mohou si menšinoví akcionáři soudně vynutit výplatu dividendy? Nejvyšší soud rozhodl

Mohou si menšinoví akcionáři soudně vynutit výplatu dividendy? Nejvyšší soud rozhodl

02.03.2015 5:30
Autor: Tomáš Zach, KŠB

V komentovaném případu se jednalo o jednu z českých oceláren, jejíž management navrhl zisk společnosti za rok 2009 ve výši bezmála 5 miliard korun převést (po snížení o povinné odvody do rezervního fondu) na účet nerozděleného zisku z minulých let. Hlavním argumentem vedení byla nutná opatrnost vzhledem k rozbíhající se hospodářské krizi. Stejné rozhodnutí ohledně nerozdělení zisku však valná hromada přijala i v předchozích letech. Zvláštní okolností v daném případě navíc bylo, že dotčená společnost poskytovala nakumulované peněžní prostředky formou půjček majoritnímu akcionáři a jeho dceřiným společnostem.

Menšinoví akcionáři se tímto postupem, kdy dosažený zisk byl využíván jen ve prospěch většinového akcionáře a osob jemu podřízených, cítili být diskriminováni, a rozhodli se tak u soudu napadnout platnost dotčeného usnesení valné hromady o nerozdělení zisku. Soud prvního stupně jejich žalobě vyhověl, byť na základě formálních důvodů (nerozdělení zisku nebylo odůvodněno), soud odvolací však žalobu jako celek zamítl. Argumentoval přitom tím, že postavení akcionáře je charakterizováno především váhou jeho hlasů, a je tedy zcela legitimní, že ten, kdo má hlasů většinu, má při hlasování na valné hromadě možnost prosadit svou vůli i na úkor přání menšiny.

Nejvyšší soud se oproti tomu postavil na stranu menšinových akcionářů. Přistoupil na jejich argumentaci, že podstatou jednání většinového společníka bylo minoritní akcionáře „vyhladovět“, a donutit je tak fakticky (při nízké likviditě společnosti) prodat mu jejich akcie. Podle názoru Nejvyššího soudu patří právo na podíl na zisku mezi základní akcionářské právo, jehož uplatnění sice závisí na rozhodnutí valné hromady, ta však může o nerozdělení zisku rozhodnout pouze z důležitých důvodů, které musí být akcionářům náležitě vysvětleny. To vše při respektování zákazu bezdůvodného zvýhodnění některé skupiny akcionářů. Soudy přitom mají podle Nejvyššího soudu pravomoc posoudit, zda konkrétní důvod či důvody, pro které nebyl zisk mezi akcionáře rozdělen, jsou způsobilé (jak co do důležitosti, tak i z hlediska proporcionality) vyloučit uplatnění práva na podíl na zisku akcionáře. Pokud tomu tak není, má menšinový akcionář právo žádat nejen vyslovení neplatnosti dotčeného usnesení valné hromady, ale i náhradu škody a nemateriální újmy, která mu nevyplacením „jeho“ podílu na zisku vznikla.

Podle Nejvyššího soudu tedy sice není soudně vymahatelné samotné právo na dividendu, ale za určitých okolností mají investoři právo na náhradu újmy vzniklé jejím nevyplacením z důvodu prokazatelné diskriminace menšinových akcionářů.  Tento závěr soudu je ale podle našeho názoru kontroverzní, a to jednak s ohledem na právo společnosti samotné rozhodovat o dividendové politice, jednak s ohledem na skutečnost, že nevyplacením dividendy k majetkové újmě na straně akcionáře nedochází.

KŠB

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.07.2024
22:00Optimistický závěr týdne  
17:33Fungovalo to dobře a pak najednou vůbec
16:54Akcie se zvedají, ale namísto návratu technologií probíhá rotace do tradiční ekonomiky  
15:59EU oficiálně zahájila řízení se sedmi členskými státy kvůli vysokým deficitům
15:47Rozkol mezi top techy a zbytkem trhu nebyl stabilní. Probíhá hledání nové rovnováhy, soudí exmanažerka Goldman Sachs
13:58Perly týdne: Korekce ano, medvědí trh ne
12:25Jakub Blaha: Automobilky mají za sebou katastrofický týden  
11:50Sabotáže ve Francii na prahu olympijských her: Koordinované žhářské útoky zasáhly železnici
11:46Jak se postavit k technologiím při nynějších korekcích na trhu? Neutíkala bych plošně od velkých i vybírala mezi menšími, říká Rebecca Patterson
11:43Mercedes po poklesu potávky po elektromobilů a slabých prodejích v Číně snižuje výhled
10:46Evropa zvedá hlavu, poté co se to Wall Street nepodařilo  
9:25Rozbřesk: Americká ekonomika odmítá zahájit přistávací manévr
8:51Evropské indexy zahájí smíšeně, Mercedes snížil odhad ziskové marže  
6:24Investiční nápady na akciové i sektorové sázky podle portfolio manažera
25.07.2024
17:54Ekonomům predikce recesí moc nejdou. Co k ní nyní říkají trhy vládních a korporátních dluhopisů?
17:06Evropa v červeném, Amerika bojuje za zlepšení. Data tlumí dopad výsledků  
16:11IBM se vzepřela výprodeji technologií a po výsledcích roste  
15:31Tomáš Vlk: Ekonomika USA rostla v 2Q překvapivě rychle díky spotřebitelům  
15:12Tempo růstu americké ekonomiky ve druhém čtvrtletí zrychlilo na 2,8 procenta
14:07Zisk Harley-Davidson díky poptávce po dražších motocyklech vzrostl o 23 pct.

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data