Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
L. Lízal (ČNB): Nadhodnocená, nebo podhodnocená koruna?

L. Lízal (ČNB): Nadhodnocená, nebo podhodnocená koruna?

11.03.2015 13:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Zcela v duchu Reaganových republikánů má většina obyvatelstva pocit, že čím silnější měna, tím lépe a tím větší důvod k národní hrdosti. Pocit z dob zlatého standardu, kdy skutečně silnější měna znamenala i fyzicky větší hroudu zlata, o kterou se soupeřilo s celým světem, se s námi táhne i padesát let po zrušení zlata jako měnového základu. Tento pocit (dnes neexistující) vazby měny na zlato je i základem laické (i laicky pochopitelné) kritiky měnové politiky.

Přisypu soli do rány české hrdosti. Česká měna dnes není, ani kvůli kurzovému závazku centrální banky a ani navzdory přesvědčení většiny komentářů ke kurzu koruny, z dlouhodobého pohledu ani podhodnocená, ani nadhodnocená. Od dob zrušení zlatého standardu se pro porovnání reálného kurzu (tedy srovnání mezi nominálním kurzem, domácí a zahraniční inflací a teritoriálním rozdělením zahraničního obchodu dané země) používá tzv. reálný efektivní směnný kurz (REER)1. Dlouhodobé trendy REER pak ukazují, zda (bez ohledu na dosažené číselné hodnoty nominálních směnných kurzů) dochází k posilování či oslabování měny. Vývoj nominálního kurzu je v blízkém horizontu určován vlivem krátkodobých či střednědobých výkyvů poptávky a nabídky nebo i iracionálním hodnocením situace některými hráči, případně spekulacemi. Variabilita nominálního kurzu se tak sice promítá do REER, ale není to jediný zdroj změn a vývoje REER.

cnb1
Zdroj dat: Banka pro mezinárodní platby (BIS)

Obrázek ukazuje dlouhodobý vývoj REER. Jako základní úroveň 100 % je použit poslední předkrizový rok 2007. Tedy rok, kdy ještě nebyly fiskální i měnové politiky ovlivněny krizí, poslední rok bez zásahů souvisejících s následnou vleklou krizí vyspělých ekonomik.

Před rokem 2007 je vidět reálná konvergence české ekonomiky i v reálném efektivním kurzu, který zvolna systematicky posiluje v průměru cca o 3 % ročně. Krizový rok 2008 je poznamenán velkou volatilitou, napřed prudké posílení, pak korekce a oslabení zpět k původní hladině a nakonec posílení. Následně je během celého krizového období reálný směnný kurz trvale o cca 10 % silnější než v předkrizovém roce.

Skutečně nás ekonomická krize zasáhla o 10 % méně než ostatní? Vyšli jsme z krize o 10 % lépe než Německo? Postoupili jsme během roku 2008 a skočili v konvergenci o 10% výše směrem k eurozóně? Otázky provokativní (i číselně nekorektní), ale věcně zcela namístě. Ono posílení reálného kurzu by bez znalosti situace de facto znamenalo, že naše ekonomika prošla krizí výrazně lépe než většina našich obchodních partnerů. Což je však v přímém rozporu jak s daty, tak i českým subjektivním vnímáním krize. Reálná konvergence, měřená HDP v paritě kupní síly, se s příchodem krize dlouhodobě zastavila, jak ukazuje porovnání reálné konvergence v tabulce. Takže vývoj REER svědčí naopak o tom, že se na počátku krize kurz (a to jak nominální, tak reálný) ustálil na systematicky vychýlené silnější úrovni a trvale po několik let působil ve směru utahování měnových podmínek.

cnb2

Měnová politika toto utažení přes kurzový kanál kompenzovala soustavným snižováním sazeb, což sice působilo proti dalšímu posilování měny, nicméně v roce 2012 se dostaly sazby na technickou nulu a slovní intervence příliš nezabíraly. Jelikož bylo pravděpodobné, že ostatní centrální banky (zejména ECB) budou pokračovat ve snižování sazeb a uvolňování měnové politiky2, došlo by ke snížení úrokového diferenciálu a dalšímu následnému posílení české měny, tedy de facto zpřísnění měnových podmínek.

Tomuto vývoji šlo čelit jen přímým kurzovým závazkem. Kurzový závazek tak nejen uvolňuje měnové podmínky, ale též garantuje, že nedojde nekontrolovaně přes kurzový kanál k jejich dalšímu utažení s ohledem na pokračující uvolněné měnové podmínky v zahraničí.

Na závěr bych si dovolil podoktnout, že z hlediska reálných směnných relací je dnešní reálná úroveň REER nastavena přibližně tak, jak byla v roce 2007. Vzhledem k tomu, že česká ekonomika od té doby již reálně nekonverguje a máme za sebou dlouhé období hospodářsky neslaných nemastných výsledků (což je spíše lichotivá ekonomická charakteristika uplynulých let), odpovídá to i dosažené úrovni za předkrizových tržních podmínek. Měna nikoliv oslabená, ale tam, kde z hlediska reálných vazeb byla před krizí. Na lepší výsledek česká ekonomika v průběhu krize fakticky neměla.

Těch deset procent reálného nadhodnocení bylo neudržitelných a svým způsobem jsme je zaplatili pěti ztracenými lety v reálné konvergenci. Není to příliš vysoká cena za o pár procent levnější dovolenou v zahraničí?

______________

1 Nominální efektivní kurz je počítán jako geometrický vážený průměr koše nominálních směnných kurzů s obchodními partnery, kde váhy jsou odvozeny z jejich podílů na obratu zahraničního obchodu (vyjma služeb). Váhy jsou aktualizovány každé tři roky a jsou konstruovány jako tříleté průměry. K získání reálného efektivního kurzu jsou jako deflátor použity spotřebitelské ceny.
2 Jen 45 minut poté, co ČNB 7. 11. 2013 oznámila a uvedla v život svůj kurzový závazek, ECB vyhlásila další snížení sazeb.


Autorem článku je Lubomír Lízal z Česká národní banky. Originální článek najdete - zde.


Čtěte více:

Shilling: Nejoblíbenější krátká pozice na komoditách
11.03.2015 11:00
Komoditní boom začal poté, co Čína v roce 2001 vstoupila do Světové ob...
Dolar pokračuje v rally
11.03.2015 10:56
Nezadržitelný dolar dnes rozšiřuje své zisky a mílovými kroky se blíž...

Váš názor
  •  
    17.03.2015 18:09

    zaznamenali jste tu zpravu o cinske expertni bance? krom nemecka francie a velke britanie se pridala australie,konec nadvlady usa?neb rychle zacit valku s ruskem a jak to bude s tim dolarem?vypada to velmi spatne!
    velkaamdvedice
  • Já si nestěžuju budu volit Zemana
    13.03.2015 18:32

    Díky jemu a jeho ČNB boys jsem si jen za včerejšek připsal + 5% na svém kontě. Mám ho u Chuck Schwabs ltd. v USD. Na to bych v korunách u ČSOB čekal několk let. Viva Zeman - Rusnok. Jen tak dál.
    ...
  • Poslední zprávy
    13.03.2015 18:14

    Ropa padá k 45 USD za BRL. Pád Putina se očekává brzy. Koho bude jezdit navštěvovat náš viroza ted'. Nikdo jinej ho už nikam nezve. Leda tak na lov tygrů, ale jen jako návnadu
    ..
  • Proč jsou Češi nejchytřejší na světě
    13.03.2015 4:54

    Zvolí si prezidenty jako Klause, který ani nevyvěsil vlajku EU a postaral se aby jsme neměli euro a potom starýho virozidenta Zemáka, který na oko to euro chce, ale dělá všechno pro to aby nebylo. Kdyby jsme měli euro tak by se těžko tunelovalo a kradlo a nemuseli bysme si dělat starosti s každodenním přepočtem naší zlaté světoznámé koruny. Ted'se náš viroza, jako jediný president z EU jede poklonit Putinovi, jen aby mu poděkoval, že mu zaplatil jeho kampan' a stal se naším nevyšším. Jsme národ blbců a opravdu si zasloužíme co tu máme. Jak ve chlívě je u nás teploučko a s nějakým uklízením nebo přemýšlemím se nemusíme zabývat. Tak proč na něco nadáváme. Zemák se svým pasáčkem všechno zařídí. To že jsme světu pro smích nám jako národu švejků nevadí. Naopak jsme na to z nějakého zvráceného důvodu hrdý. Bože můj.
    Sekera
  •  
    12.03.2015 20:12

    Keců a výmyslů plná pr*el pane Lízal.Cellou dobu nás tady kdosi školil jak je základem všeho trh,poptávka-nabídka,najednou si soudruzi z čnb spočítali,že trh to neumí správně ohodnotit a tak se jali tu korunu centrálně plánovat.Tady potlačíme,támhle přitáhneme,my jsme finanční inženýři,do dějin chceme vstoupit jako géniové a trochu si ještě s tou hračkou (korunou) pohrát ,než nás z čnb bez opory v tuneldědovi zase vypakují.Po večerech si doma kreslíme čáry a grafy co mají dokázat správnost našeho rozhodnutí,součástí je i zase oddálit to strašný euro,který ruinuje ekonomiky všech zemí,hlavně Slovenska,to je eurem tak zruinovaný,že nás začíná přebíhat,připomeňme,že vstupovalo s kurzem 30sk/eur,nedalo si žádnej polštář jako máme rádi my u nás v čecháčkově ,samej polštářek ,tunýlek,vykrádačka,ten svět nějak přečůráme,my čecháčci:-))
    Brutus
  • Není tady někde Jářku nebo aspon' cetv
    12.03.2015 4:47

    Moc rád bych se jich zeptal, kdy už pujde ten dolar do kytek abych ho moch levně nakoupit. Chci jako Gross taky nakupovat v tý Mérice nějaký nemovitosti abych něco vydělal. Na tý Ukrajině je to sice hodně levný, ale já neumím ukrajinsky a mám starch z těch paratistů.
    Makléř
  • Žádné strachy
    12.03.2015 4:39

    Už brzy náš viroza ustanoví svého pasáčka do vedení ČNB a ten to dá všechno do cajku. Jemom musíme ještě pár let počkat než dohledá ten článek od Peroutky o tom Hitlerovi. Kalka by mu měla při tom pomoci - ta se vyzná a má přehled. Ted' když už má tu DPH vyřešenou bude mít spoustu času se soustředit a možná zase dostane nějakou tu dotaci od svého oblíbeného. Dyt' se chudák tak snaží, tak by si to zasloužila a hlavně dá chvíli pokoj s tou DPH. Už musí být určitě trapná i sama sobě
    ...
  • ... fňukna Kalka se tu rozlítostňuje
    11.03.2015 18:07

    ... jak nás ČNB poškodila depreciací koruny. Upozorňuji, že nás taky trh vytrestal depreciací vůči dolaru. Na to si ovšem nestěžuje nikdo. Věc se má tak, že jsme chudí a máme špatnou politickou reprezenaci, jakož i elektorát. Vyskakovat si prostě nemůžeme. A dlouho nebudeme.
    ☺lolek☺
    • Re: ... fňukna Kalka se tu rozlítostňuje
      11.03.2015 18:10

      s tím dolarem to vidím správně, Tak jesť sudruhovja, tak to ma byť :-))
      Jesse
  • ten kdo nejvíc houká od toho to fouká !!
    11.03.2015 17:35

    Tak tohle dětské pořekadlo o anonymitě prdu...mě napadá když Lízal i Singer obhajují tu svou všivárnu... Byl jsem na prezentaci Singeram, který se snažil dokázat jak se jim to povedlo. Houno povedlo!! Ve všech grafech byli slováci i rakušané s nenáviděným EUR mnohem lepší a prošli krizí lehčeji a s menšími škodami a výkyvy... Pak v diskusi přiznal, že si koupili hospodářský růst za cenu devalvované části aktiv.... Prefektní argument pro babičku co má ve štrozoku na pohřeb.... No babi, moc jsi tu spotřebu odkládala, tak ti znehodnotíme úspory a šetři si dál!! Toť služba všem kdo ušetřili... nešetři, stejně Ti to zdevalvujem.... Fakt bankéři mimoni a houkaj jak kdyby ten prd nebyl jejich ....
    TOM
  • Euro
    11.03.2015 14:08

    Clovek by cekal, ze bude milion clanku jak kazdy nadava na slabe euro. Ale ne, koruna se musi resit furt. Od zacatku roku euro oslabilo o 12,5 %, no a nic. Politici nic, prezidenti nic no a tu to jenom jede.
    sazkar
    • Re: Euro
      11.03.2015 14:35

      presně tak samý pindálek jako Eman, že koruna oslabila o 10% to je hrůůůůůůza, ale že kubík vody šel z 30 kaček na 100 toho se Eman nevšimne a s oslabenou korunou to nijak nesouvisí :o)))
      Mike -Green D. is killing Europe
      •  
        11.03.2015 15:02

        naberu ze sudu destovku do dlani, caknu do xichtu a su celkove umyte a stalo me to akorat dovalit sud pod okap.. sice mame planetu plnou ekonomu, ale jak vycislit dluh slunci, ktere nam tu sviti, to jeste ty sberatele nobelovych cen nenapadlo.
        Azb
        • Azb: a navic ...
          11.03.2015 16:27

          to nebyl tvuj sud, ani tvuj okap a dum taky ne. Fakt skvely pocty ...:(
          hm
          • Re: Azb: a navic ...
            11.03.2015 17:51

            s tim souhlasim. ja vlastne zadne vlastnictvi neuznavam. uznavam akorat fyziku, ktera tyto pojmy nevyuzije. ale kdyz uz tam ten sud je a je v nem voda, tak proc si nezacvachtat..
            Azb
    • Re: Euro
      11.03.2015 14:29

      tobe neprijde divny provadet v cesku menovou reformu 2x behem 60 let?
      Azb
  • lizal by mel prestat plytvat soli
    11.03.2015 13:39

    a mel by vsem centralne nastavit jednotnou velikost mzdy
    Azb
    • Kačka je i teď celkem silná :o)
      11.03.2015 14:05

      ti co dnes nejvíce řvou, tak by hejkali i pokud by bylo Eur za 25, ti co alespoň tuši, že naše ekonomika je postavená na prodeji ven, tak si s 1-2 korunami za EUR hlavu nedělají, kdyby koruna výrazně posílila tak se výroba převede jinak a ona zase oslabí až tam kde se podnikatelům a je jedno jestli tuzemským nebo zahran. zase vyplatí vyrábět u nás. A dokud vychází levněji kraviny jako vyvážet mléko do Němec a dovážet zpět jogurt a sýry nebo prodávat řezivo do číny a dovážet od nich nábytek tak je pořád koruna moc silná :o)
      Mike -Green D. is killing Europe
      • Re: Kačka je i teď celkem silná :o)
        11.03.2015 14:26

        rezivo do ciny? proto je v kazdych novinach inzerat na vykup lesu?
        Azb
        •  
          11.03.2015 14:30

          jo jo taky jsem nechtěl věřit, ale shipping liny než aby posílaly zpět do číny prázdné kontejnery tak mají tak nízkou cenu že i taková "blbost" vychází
          Mike -Green D. is killing Europe
          •  
            11.03.2015 15:09

            asi je to tak.. kdyz jysk si nechava delat nabytek v mongolsku.. tak proc ne kulatinu do velke zeme.
            Azb
  •  
    11.03.2015 13:32

    Opravdu geniální. Prohlásím, že kurz v roce 2007 byl v pořádku a z toho vyvozuji. A jsme opšt u titulku : byl v roce 2007 kurz nadhodnocený nebo podhodnocený?
    karel
    •  
      11.03.2015 14:02

      přečti si to ještě jednou a pomalu - kurs v roce 2007 nebyl ovlivněn krizovými zásahy ani dolu ani nahoru, jinými slovy byl nastaven víceméně reálně (jedná se o celkový poměr výkonosti ekonomiky a z toho určený hodnotě měny, ne tim, co máš napsaný křídou ve směnárně u vás na návsi). Tadle hodnota je braná jako základna proto, aby vůbec moh vzniknout nějakej graf, kterej je, jak sis jistě všimnul v procentech!! Po roce 2007, jak si jistě pamatuješ, letěl dolar dolu proti všem měnám. Takže, když skončilo QE, musí ten pohyb bejt obráceně. Žádná centrální banka na světě by se v podobnejch podmínkách nechovala jinak. Opačnej postup, by znamenal, že budeš mít v pytlíku každýho 14.ho míň, protože tvoje kozí farma bude mít menší a menší tržby, ty ekonome jeden domácí.
      marrtt
      •  
        11.03.2015 14:12

        To není ekononie, ale logika. Bez dokazování prohlásit nějakou hodnotu za správnou. Výrok je pravdivý v každém případě neboť z nepravdy lze vyvodit cokoli, ale co, hlavně když sestavíme graf
        karel
  •  
    11.03.2015 13:29

    Asi čtu špatně - když koruna není ani nadhodnocená ani podhodnocená, jak říká pan Lízal, proč ČNB reguluje její kurs? Zdá sa, že trh si myslí něco jiného než centrální banka. Ale protože centrální banka to přece ví líp, tak ten "správný" kurs je ten její. Dost se to podobá argumentaci Antonína Novotného z roku 1965 jako reakci na kritiku tehdejší hospodářské politiky rodné strany.
    Vlado
  •  
    11.03.2015 13:21

    Teoreticé zhodnocení jak byl ožebračen občan. Mě zajímá můj důchod, plat, za který si koupím míň masa, banánu, oblečení, aut, benzínu.Moje životní úrověň klesá v nejlepším případě stagnuje. Kdo může utíká za hranice, fizicky, nebo se svými vydělanými penězi.A vůbec soudruzi, má tento krok podobu v Evropě, nebo si to mohou dovolit jen všehoschopni v banánistánu, který kdysi ruinoval svými teoriemi Klaus, Kalousek a dnes Sigr.
    Homo
    •  
      11.03.2015 13:27

      Chudáčku žebráčku, kde pravidelně postáváš, abych ti tam případně kdybych šel kolem hodil dvacku do kelímku.
      ..
      •  
        11.03.2015 13:37

        Jestli to nevnímáte kvůli takovým zdůvodněním a nýmandům jako jste vy, jsme tam kde jsme. Znám i lidi kterým je Kalousek se svými arogantními pseudoekonomickými žvástmi a číny nedostižným vzorem. Je sice pravda, že je pár lidí, kterým je to jedno. Jestli k nim patříte prosím, já jsem normální člověk, který takové experimenty odnáší na svém hřbetě.
        Homo
        • homouš
          11.03.2015 13:52

          Nebreč. Takové nenažrance nám nejradši. Za co kupuješ akcie závistivče?
          VM
        •  
          11.03.2015 13:49

          Proti Kalouskovi nic nemám, ani proti krokům ČNB i když mě svou intervencí připravila řekněme o 1-2% bohatsví: zato za poslední rok a půl ubylo sto tisíc nezaměstnaných z čehož bude nejméně půlka zásluhou ČNB. Vám nezaměstnanost asi nehrozí, ale ještě asi půl milionu lidí u nás by si rádo práci našlo.
          ..
Aktuální komentáře
18.04.2024
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m