Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - libra po volbách prudce zpevnila; šance Brexitu výhledově vzrostla; hrát prim bude zase Řecko

Rozbřesk - libra po volbách prudce zpevnila; šance Brexitu výhledově vzrostla; hrát prim bude zase Řecko

11.05.2015 9:20
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Britské volby za námi a tak tento týden může hrát opět první ligu Řecko. Celý svět bude sledovat, zda v úterý (12. května) ještě sežene ve státní pokladně peníze na splátku MMF (750 milionů eur). Pokud ne, bude to v moderní historii MMF rarita. Vyspělé ekonomiky problémy se splátkami MMF zatím neměly a Řecko by v takovém případě vstoupilo do klubu, ve kterém je momentálně Somálsko nebo Súdán.

Před úterní splátkou MMF je dnes na programu ještě setkání ministrů financí eurozóny, na kterém se bude primárně mluvit o Řecku. Dohoda ale vypadá stále značně nepravděpodobně - Syriza nechce akceptovat především nižší penze a reformy na trhu práce. Je možné, že Athény ještě na květnovou splátku peníze seženou, ale v červnu budou MMF splácet skoro dvakrát tolik. Pak je otázkou, co neschopnost dostát svým závazkům vůči MMF bude znamenat? Ta nakonec poněkud překvapivě může vrátit míč na stranu ECB.

Ratingové agentury zatím naznačují, že samotná neschopnost splatit MMF pravidelnou splátku nebude hned považována za bankrot. Důležité bude formální vyjádření boardu MMF, které kvůli komplikovaným vnitřním procedurám může následovat až tři měsíce po promeškané splátce. A mezi tím bude zásadní právě chování ECB. I kdyby v mezidobí (do vyjádření MMF) dál umožňovala řeckému finančnímu systému hladký přístup k eurům, zlomem bude červencová splátka řeckých dluhopisů v držení ECB (přes 3 miliardy eur). K té dojde pravděpodobně dřív, než board MMF vypustí jakékoliv formální vyjádření k Řecku.

Nehledě na Řecko však stále mohou doznívat důležitá volební klání posledních dní. V Británii po vítězství konzervativců Davida Camerona libra zpevňuje. Pravděpodobně je to ale díky tomu, že vítězství bylo jednoznačné a Británii nečeká politická přetahovaná v patové situaci. Na druhou stranu ale šance na pro trhy velice riskantní Brexit jednoznačně vzrostla. Referendum by se mělo konat do roku 2017. Z regionálního pohledu je však překvapením vítězství jiných konzervativců a to těch v Polsku - konkrétně v 1. kole prezidentských voleb (2. kolo je za 14 dní). To staví liberální vládnoucí Občanskou platformu a s ním zlotý a polské dluhopisy před důležitějšími podzimními parlamentními volbami do poněkud komplikovanější situace.

Region - forex
Páteční seance nepatřila z hlediska regionálních měn sice k nejklidnějším, ale zlotý například většinu výrazných ztrát vůči euru do konce dne smazal. Nakonec tak oslabila jen koruna (asi o 0,2 %). Mnohem zajímavější události se však poněkud nečekaně odehrály o víkendu. Konečné výsledky sice nejsou zatím známy, ale velký favorit polských prezidentských voleb - současný prezident Komorowski (kandidát hlavní vládní strany OP) - podle průzkumů v prvním kole patrně nezvítězil. Ve druhém kole (za dva týdny) ho čeká souboj s hlavním opozičním kandidátem za stranu PiS. Připomeňme přitom, že z hlediska vládní OP jde o jasné varování před parlamentními volbami, které se konají letos na podzim. Výsledky polských voleb se dnes ráno projevují i na kurzu zlotého, který mírně oslabuje.

Nadcházející týden je z hlediska regionálních událostí tradičně zajímavý, a to zejména díky datům z Polska. Zlotý však budou z kraje týdne patrně víc zajímat dozvuky prezidentských voleb.

Dluhopisy
Ačkoliv výsledky z amerického trhu práce nebyly v pátek vůbec špatné (dubnový přírůstek nových pracovních míst činil 223 tisíc), tak trh akcentoval zejména to, že zpomalil růst mezd (na 2,2 %) a výnosy po velmi krátkém růstu se otočily směrem na jih. Je dost možné, že dubnové payrolls tak možná ukončily současný výprodej, který plyne z obavy, že by Fed mohl zvýšit úrokové sazby již na červnovém zasedání. To sice stále není zcela vyloučeno, avšak takový krok Fedu se zdá být jako stále velmi málo pravděpodobný. Každopádně v následujících dnech bude kritické sledovat komunikaci centrálních bankéřů z Fedu.

Také evropské trhy dluhopisů by mohly v tomto týdnu po výprodeji vydechnout, což se ovšem nemusí týkat polských dluhopisů, jež mohou být nervózní z výsledků 1. kola prezidentských voleb.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.