Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Řecká eura již nejsou eura aneb Řekové, turisté a kapitálové kontroly

Řecká eura již nejsou eura aneb Řekové, turisté a kapitálové kontroly

30.06.2015 13:41
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

Otázka, která visí poslední dny ve vzduchu je jasná. Udrží se Řecko v eurozóně anebo znovu oživí drachmu? Přestože Řekové se chystají v neděli hlasovat v referendu o tom, zda přistoupit na další úsporná opatření požadovaná věřiteli výměnou za prodloužení záchranného programu, vlastně se budou spíše rozhodovat o tom, zda si přejí udržet eura nebo se vrátit zpět v čase k řecké drachmě. Ať již se v následujících dnech Řecko přikloní ke kterémukoliv z možných scénářů, zachová si euro, začne tisknout drachmy anebo budou po Aténách paralelně kolovat měny obě, zavedením kapitálových kontrol již Řecko technicky porušilo podle ekonomů základní koncept Evropské měnové unie.

Řecká vláda přes víkend schválila bankovní prázdniny, které budou trvat celý tento týden. Vedle dalších opatření vláda navíc omezila výběry z bankomatu na 60 eur denně a zakázala elektronické převody finančních prostředků mimo eurozónu.

Řecké euro již není euro
Kapitálové kontroly jako takové však jsou v rozporu s principy měnové unie. Euro je skutečně euro jen pokud může být volně v oběhu ve všech zemích eurozóny. Zavedením kapitálových kontrol bude hodnota řeckého eura nižší než toho francouzského nebo německého a tím pádem již vlastně není eurem. Prohlášení řeckého premiéra Tsiprase, že řecká depozita jsou v bezpečí, není tedy zcela pravdivé. Jejich hodnota je již nyní výrazně nižší než jejich nominální hodnota. Na stejný problém ekonomové upozorňovali již v březnu 2013, když došlo na zavedení kapitálových kontrol na Kypru. Pravdou je, že některé z těch nejhorších obav kolem krize na Kypru se nikdy nenaplnily. Poslední zbývající kapitálové kontroly Kypr zrušil teprve letos v dubnu.

I když kapitálové kontroly samozřejmě mohou být odvolány, v řeckém případě je to velmi nepravděpodobné bez uvolnění značné likvidity solventním bankám Evropskou centrální bankou. A to je něco, co se bez předchozí politické dohody asi nestane. ECB v neděli zastropovala nouzové financování pro řecké banky. Hranice měnové unie tak jsou značně ovlivněny hranicemi politických rozhodnutí.


Kapitálové kontroly a dopad na život Řeků

Zatím kapitálové kontroly rychle a divoce dopadají na řecké hlavní město Atény. Mezi prvními pocítili dopad kapitálových kontrol například aténští trhovci, zákazníci kvůli omezenému přístupu k hotovosti omezili nákupy oproti normálu téměř o polovinu. Pokud by došlo na Grexit, problémy stánkařů by se prohloubily, zboží odebírá mnoho z nich z Francie a jejich náklady tak jsou a zůstanou oceněné v eurech, pokud by ale měly poté zboží prodávat v drachmách, mohlo by to být pro ně zničující. Obyvatelé Atén se zároveň z obav o nedostatek zásobují léčivy. Navíc rostou obavy, že státní podpora na lékařské recepty by mohla být snížena příští týden na polovinu, pokud bude ještě dostupná vůbec. Na aténských předměstích se lidé zásobují i potravinami a kupují například základní potraviny jako jsou těstoviny nebo rýže ve velkém. Je pro případ…


Řecko a cestovní ruch

Ačkoliv zahraničních karet se omezení pro výběry z bankomatů netýká, taková výhoda je bohužel bezpředmětná, když bankomat zeje prázdnotou. Zejména na malých ostrovech, kde bývá i jen jeden jediný se takový bankomat může rychle vyprázdnit. Některé obchody již nepřijímají platební karty. Je tedy přece jen lepší se před cestou do Řecka zásobit hotovostí. V době, kdy turisté cestují často s minimem hotovosti a spoléhají se hlavně na platební karty, přidělává současná situace řeckým pracovníkům v cestovním ruchu vrásky. V Řecku totiž navíc začíná hlavní turistická sezóna a cestovní ruch tvoří více než 17 procent HDP země. Zejména Američané však začali rušit dovolené v Řecku ve velkém. Pro mnoho Řeků je šestiměsíční turistická sezona klíčová a z příjmů za toto období poté žijí celý rok. Propad v cestovním ruchu tak pouze zhorší stav již tak zbídačené řecké ekonomiky. A turisty Řekové teď zoufale potřebují, více než kdy dřív.

Zdroj: BBG, MarketWatch


Čtěte více:

IPO Recap - ve stínu Řecka byl 26. týden asi nejrušnějším týdnem za několik měsíců
30.06.2015 11:40
V minulém týdnu šlo na burzu snad vše co mělo ruce a nohy. Spousta fir...
Inflace v eurozóně v červnu mírně ubrala na tempu
30.06.2015 11:10
Předběžná data o inflaci v eurozóně hovoří o jejím mírném červnovém po...
Nad Řeckem krouží ruští supi
30.06.2015 12:38
Případné odmítnutí úsporných opatření v nedělním referendu by pro Řeck...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data