Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nad Řeckem krouží ruští supi

Nad Řeckem krouží ruští supi

30.06.2015 12:38
Autor: Michal Putna, Patria Online

Případné odmítnutí úsporných opatření v nedělním referendu by pro Řecko neznamenalo jen další krok k bankrotu a opuštění eura, ale také izolaci v rámci E(M)U, ohrožení transatlantických vazeb a riziko zvýšené ruské ingerence.

V předvolebním programu vládní Syrizy byl jeden bod věnovaný vystoupení z NATO a vyhoštění všech zahraničních vojáků z řeckého území (na Krétě má základnu americké námořnictvo).

Pokud by Řecko zbankrotovalo, země by se ocitla v chaosu (hospodářském i politickém), což by mohlo vyprovokovat snahy „pomstít“ se mezinárodním věřitelům (EMU i USA) za ekonomický rozklad země, například vystoupením z NATO, nebo bojkotem sankcí vůči Rusku. V kontextu předvolební rétoriky Syrizy by to nebyl nikterak překvapivý krok.

Premiér Tsipras a potažmo jeho strana se nijak netají svými sympatiemi vůči Kremlu. Sám řecký premiér několikrát prezidenta Putina navštívil a diskutovány byly i možnosti případné podpory zadluženému Řecku. Rusko vyjádřilo ochotu Aténám pomoci, pokud by o to oficiálně požádaly (což se však nestalo). Ruské hospodářství se však potýká s negativními dopady krize a důsledky svého postupu na východě Ukrajiny a patrně by nemělo dostatek financí, aby případně Řecku skutečně pomohlo.

To však Kremlu nebrání alespoň verbálně Řeky podporovat v odmítnutí úsporných opatření a konání referenda, jak se vyjádřil v telefonickém rozhovoru se svým řeckým protějškem ruský ministr zahraničních věcí Lavrov. Moskva by ráda rozšířila svoji zónu vlivu a zadlužené Řecko zmítající se v hospodářských potížích, navíc s obyvatelstvem naštvaným na evropské politiky, by bylo vítanou kořistí.

Odmítnutí návrhu věřitelů ve všelidovém nedělním hlasování s sebou nepřináší pouze hospodářské potíže, ale také politické a bezpečnostní konsekvence. I to by měli Řekové v nědeli zvážit.

Zdroj: BBG, Tass


Čtěte více:

Řecká krize - Hrozby a příležitosti
29.06.2015 17:34
Scénář včasné dohody s věřiteli a včasného uhrazení splátek MMF je ze ...
Proč Řecko nedokáže to, co Španělsko a Portugalsko?
30.06.2015 11:00
Ekonomická situace Španělska a Portugalska se nyní rychle zlepšuje, v ...
Inflace v eurozóně v červnu mírně ubrala na tempu
30.06.2015 11:10
Předběžná data o inflaci v eurozóně hovoří o jejím mírném červnovém po...

Váš názor
  • Daleko horší je že v nás
    02.07.2015 15:23

    už dlouho hlodají ruský červotoče.
    lkl
  •  
    01.07.2015 13:01

    ... včelaři-amatére, včely se musí vykouřit, pak jsou to hodný ovečky. Ty musíš pochopit jednu věc, bez amiků by to bylo na Blíyzkém východě mnohem horší. A rozeštvávají to tam Rusové a Iránci.
    ☺lolek☺
    •  
      01.07.2015 13:33

      Heleme se, výkvět porevolučního vývoje - ruphlava.No ty jsi úplná extratřída těch opožděných .......
      nk
  • Kdo je vinen ???
    01.07.2015 12:10

    TO: VelkaMedvědice Islamistické vraždění nemuselo vůbec nastat , kdyby se USA a NATO necpaly na Blízký Východ /Irák,Lybie, Sýrie,.../. Představte si, že váš soused má na zahradě 10 úlú se včelami jen 4 metry daleko od plotu, kde vede cesta do města po které chodí spousty lidí. Někdo náhle přeleze plot a začne do všech 10 úlú vší silou mlátit železnou tyčí, až to v ůlech praská. Rozzuřené včely se vrhnou na všechny lidi kolem. To právě udělaly USA, to ony začaly mlátit tyčí do zatím klidného Blízkého Výchdu tak, že nabudily všechny zatím klidné lidi /včely/ k akci. Viny jsou USA.
    xiluodu
    • Re: Kdo je vinen ???
      01.07.2015 12:45

      Za problémy blízkého východu můžou ponejvíce koloniální mocnosti Francie, Británie nechaly vzniknout nestabilní státy, Irák Sýrie, Jemen.. Potenciálně stabilní paštunský Afgánistán rozvrtali rusáci.
      ..
    • Re: Kdo je vinen ???
      01.07.2015 12:30

      ... jj, Blízký východ, to byla vždy kolébka klidu.
      ☺lolek☺
      • Medvěde....
        01.07.2015 12:34

        Medvěde, když tě tak sleduji, první mě napadá, zda-li ty si vidíš vůbec na špičku čenichu.Fakt si silný kafé!!!
        wr
        • Re: Medvěde....
          02.07.2015 15:32

          Díky za info. Aspoň můžeš být opojen, o kolik si chytřejší.
          Velkamedvědice
        • Re: Medvěde....
          01.07.2015 12:44

          ... Ty jsi taky naštvanej včelař?
          ☺lolek☺
    • Re: Kdo je vinen ???
      01.07.2015 12:21

      ty to musíš mít v životě dost těžký.
      tk69
  • Článek - snůška tendenčních kydů.
    30.06.2015 22:22

    Nejsmutnější ale je, že není jasné, komu ta tendenčnost má posloužit. Nad Řeckem krouží ruští supi: nekroužili nad ním supi z Trojky už 5 let (aniž by je p. Putna nazval těmi supi) ? Onehdy se zase někdo z Patrije na povel rozhořčoval, že Tsipras zneužívá referenda. K čemu asi referendum je, než k zásadním otázkám, které se života národa týkají. Pan analytik se jen mylně domnívá že on, díky svému vzdělání ze školy na náměstí Winstona Čerčila ví lépe, co je pro Řeky dobré, než ten celý nevzdělaný národ Řeků. Je tolik nepochopitelné, že Řekové už dál nechtějí na splátkách živit bandu soukromých investorů, tak jak jim to už 5 let vnucuje MMF a EU ? Za těch 5 let, kdy recepty trojky víceméně poslouchali, upadli do dluhů ještě větších. Jako neodborníka (autor by mě určitě také k žádnému důležitému referendu nepřipustil) by mě nicméně zajímalo, jak by dopadla bilance P/L v případě řeckého defaultu. Nejsou přece jen ve hře hráči, kteří už mají zaplaceno ?
    • Re: Článek - snůška tendenčních kydů.
      01.07.2015 3:54

      Řekové živí bandu spekulantů? Kdyby je někdo pořád a dokola nedotoval, neuživili by ani sami sebe. Kolikrát už Řecko zbankrotovalo? Myslím že drží světový rekord. Čím to asi bude?
      qwer
    • Re: Článek - snůška tendenčních kydů.
      30.06.2015 22:52

      Co se týče referenda, nejde o referendum, ale že ho pořádá po datumu splatnosti. Mě už exekutor oblepil.
      Velkamedvědice
  • Kdo a jak vraždil
    30.06.2015 18:34

    To : Velka Medvědice Je zajímavé, že na Stalina si každý hned vzpomene. Ale co třeba vraždění černých otroků v USA o pár roků dříve. Kde bylo více zavražděných , v USA nebo Rusku ?? USA přepadly roku 1899 Filipíny, počet mrtvých civilistů se tam odhaduje mezi 400 000 a 1 000 000. Také : "Čistá práce" !!! A c oVietnam ? Tam se také mrtví civilisté počítají na statisíce i miliony.
    xiluodu
    • Re: Kdo a jak vraždil
      30.06.2015 18:47

      Protže mám plné zuby Tvých bolševických jednostraných keců. Ano, vývoz "demokracie" se nepovedl v jeho důsledku nejdou magoři pod takem a vraždí se mezi sebou: Musli muslima. Al kajda zabila osmkrát více nemuslimů než muslímu. Sunniti nevraždí jen křesťany, ale siity, kurdy, jazídy, ale ty to máš černobílé
      Velkamedvědice
      •  
        30.06.2015 22:49

        ...zavraždila 8x více muslimů, jako nemuslimů...
        Velkamedvědice
  • USA šíří blaho ??
    30.06.2015 18:00

    TO : ... Pokud jsi stál na staně USA v době konfliktu se Saddámem a Kaddáfím, tak si nyní vezmi k sobě na byt oněch 3000 černých běženců z Lybie denně ! Je jaksi známo, že v době vlády Saddáma a Kaddáfího k nám prakticky žádní běženci neutíkali.Pak je ovšem USA svrhly a běženci se teď jenom hrnou. Nevadí ti, že USA napadly Irák kvůli existenci zbraní hromadného ničení, které se ovšem nenašly. NATO zorganizovalo Majdan v Kyjěvě a svrhlo demokraticky zvolenou hlavu státu. Pomáhal jim v tom fašistický Pravý sektor. Jsi také fašista a Banderovac ? Talibán nebyl poražen, ovládá stále přes polovinu Afganistánu. Místní lidé ho z velké části podporují.
    xiluodu
    • Re: USA šíří blaho ??
      30.06.2015 23:44

      Mně lybijci nevadí ještě jsem snad v životě žádného nepotkal. Spíš mě vadí rusáci, je jich všude jak much. Dneska k večeru jsem byl s děckama na hřišti a houpal je na houpačce a malý kluk s ruským přízvukem mě požádal abych ho taky pohoupal, zaptal jsem se jestli je tatínek nebo maminka z Ruska a po kladné odpovědi mu řekl, že okupanty zásadně nehoupu.
      ..
    • xilodu
      30.06.2015 18:23

      Je fakt, že svržení diktátora umožnilo pustit pdychopsty ze řeťezu. To však ty nagory neomlouvá. Usa je nenutilo, aby se mezi sebou tyto etnika vraždily. Je to idraz j.ejich kultury ač si nalháváš co chceš. Ostatně Tvůl miláček Stalin byl taky madovrah, ale to se ti jako bolševikovi nehodí.
      Velkamedvědice
      • Re: xilodu
        30.06.2015 18:27

        technická....v té oblasti není možná demokracie západní civilizace, z mnoha hledisek...to měli analytici zohlednit, než vypustili džina z láhve...nebo to byl záměr...to už si musí každý přebrat
        el mrcoch
        •  
          30.06.2015 18:56

          Souhlas, vypustili Džina z lahve , ale to islamistickyvraždění neomlouvá. Stejně jako jako fakt, že Vietkongu na jihu bylo jedno, kolik veitnamců zařve.
          Velkamedvědice
        •  
          30.06.2015 18:39

          jenže když je potřeba aby se rozhýbala ekonomika tak je I zbrojní výroba dobra a kam by ty zastarávající zbraně dávali do sběru :o) no tak se vždycky něco někde trochu "rozšťourá" :o(
          Mike -Green D. is killing Europe
          • Ale
            30.06.2015 18:44

            ty důsledky "šťourání"?? Btw taky jsme z toho uměli svého času vydusit více...
            el mrcoch
  • Nad Řeckem krouží supi.......
    30.06.2015 14:07

    a taky dopadne jako každý nad kým krouží supi, když se včas nevzchopí a ty supy nechá dokončit svoji práci. Putin bude vytahovat Tsiprase z bryndy. Jako když slepý pomáhá chromému přes ulici. To mají od Paroubka "dluhy se platit nemusí" Zářný prickled kam to vede. Jen najít nějakéjo blbečka co to zacáluje.
    Zadár.
  • Rusko, Západ, Řecko
    30.06.2015 13:13

    Bylo by výborné, kdyby Řecko vystoupilo z NATO. Tato zločinecká organizace by se o něco zmenšila a napáchala by tak ve světě možná méně zločinů / v posledních letech přepadlo NATO několik členských států OSN a zmasakrovalo tam miliony civilistů = Srbsko, Afganistám Irák, Lybie,..../. Žodáci USA rozsévají smrt po celém světě = novodobí kolonizátoři.
    xiluodu
    • Re: Rusko, Západ, Řecko
      30.06.2015 18:28

      Stejně jako bolševičtí žoldáci . Ty snad bxli ve Vietnamu a Afganistanu taky. Primitivové jako Ty to mají lehké. Vidí jednu stranu mince.
      Velkamedvědice
    • Re: Rusko, Západ, Řecko
      30.06.2015 13:37

      V konfliktu mezi zločineckou organizací NATO a zločineckým Talibanem, zločincem Saddámem či Kadáfím jsem byl vždy na straně zločineckého NATO. Ale a v konfliktu mezi NATO a zločineckým státem Rusko jsem též na straně NATO. Akorát mi tady chybí to humanitární bombardování.
      ..
    • Re: Rusko, Západ, Řecko
      30.06.2015 13:28

      odstehuj se do Ruska vo*e..nejlepe nekam k Uralu...tam je fajn a daleko vrahu z "Volstritu"
      OPTIMISTA
    • Re: Rusko, Západ, Řecko
      30.06.2015 13:23

      máš fakt dobrou rétoriku, ale zapoměl jsi na humanitární bombardování nemocnice v Bělehradě kobaltovými bombami, které tolik proklamoval Havluša po převratu. Jo a uznání samostatnosti Kosova coby mafiánského státečku
      kompi
Aktuální komentáře
24.04.2024
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m