Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Brzezinski porovnává Putina s Hitlerem a nabízí řešení ukrajinské krize

Brzezinski porovnává Putina s Hitlerem a nabízí řešení ukrajinské krize

18.07.2015 7:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Zbigniew Brzezinski je politolog, který působil jako bezpečnostní poradce Jimmyho Cartera. Dnes hovoří o nové studené válce, ačkoliv v rozhovoru pro Der Spiegel uvedl, že pravděpodobnost její přeměny na válku „horkou“ je stále malá. Nedomnívá se však, že by tato nová studená válka měla trvat podobně dlouho jako ta předchozí. „Věci se v současné době hýbou mnohem rychleji, vnější tlaky jsou mnohem znatelnější. Pokud bude současný konflikt na Ukrajině pokračovat, ale nedojde k jejímu kolapsu, vnitřní síly v Rusku donutí jeho vedení k hledání alternativ. To platí, ať už bude toto vedení představovat kdokoliv,“ míní politolog. A doufá, že „Putin je dost chytrý na to, aby tyto alternativy začal promýšlet dostatečně brzy a nečekal, až už bude příliš pozdě“.

Podle Brzezinskiho Putin skutečně chytrý je, ale na druhou stranu není vůbec jasné, proč se „v podstatě záměrně snaží znepřátelit si více než 40 milionů lidí v sousední zemi, která až donedávna vůči Rusku necítila žádnou nenávist“. Ohledně vyslání amerických vojáků a zbraní do východní Evropy a do baltských zemí politolog míní, že jde o „otázku akce a reakce“. Válku si podle svých slov nepřeje, ale také nehodlá být zastrašen tvrzeními, že symetrická reakce by byla tím, co by začalo ozbrojený konflikt. Ten by naopak podle něho spíše vyvolalo to, kdyby žádná reakce na ruské kroky nepřišla.

Na otázku, zda by se reakce Západu nehodila Putinovi v jeho domácí protizápadní propagandě, politolog odpovídá: „Podobný argument mohl znít v době, kdy Hitler provedl invazi do Sudet či do Rakouska. Mezi Hitlerem a Putinem lze podle něho najít určité podobnosti, ale existují i rozdíly. Hitlera například nikdy nezajímalo osobní bohatství. Naopak Putinův „vedlejší zájem“ je „vydělat hodně peněz“. Což může vést k „určité stabilizaci a uklidnění vášní“. Velmi znepokojující je naopak to, že jde o „hráče“.

Pokud Rusko zaútočí na baltské země, NATO podle Brzezinskiho půjde do války, protože taková reakce je „důvodem jeho existence“. Kdyby tak neučinilo, bylo by to podle něho stejné, jako kdyby někdo pověsil na vstupní dveře svého domu ceduli s nápisem: „Nejsme doma, dveře nejsou zamčené.“ Pew Research Center uvádí, že podle posledního výzkumu se 58 % Němců nedomnívá, že by Německo použilo vojenskou sílu k obraně jiné země NATO v případě, že by na ni Rusko zaútočilo. Kolik Němců by ale řeklo, že kdyby byl útok veden proti nim, Spojené státy by jim neměly pomoci,“ ptá se Brzezinski.

„Podobnými názory se moc netrápím, protože se mění s tím, jak se mění okolnosti. Podívejte se na Litvu. Jde o velmi malou zemi, která ale oznámila, že se prostě bude bránit. Němci by se měli stydět. Ale já si myslím, že by bojovali a učinili by tak i ti, kteří s tím nyní nesouhlasí,“ říká Brzezinski. Angela Merkelová si podle jeho názoru vede velmi dobře, Ukrajina by ale měla ze Západu dostat pomoc i ohledně zbraní. „Jestliže někdo chce zabrat nějakou zemi, musí zabrat velká města. To je velmi náročné, pokud se tato města dobře brání,“ říká politolog.

Podle Brzezinskiho bude nakonec krize na Ukrajině vyřešena „akomodací“. Její rámec bude připomínat vztah, který už po celá desetiletí zajišťuje stabilitu a mír mezi Ruskem a Finskem. Ukrajina by měla mít svobodnou volbu ohledně její politické identity, politické filozofie a institucí, včetně užšího vztahu s Evropou. Politolog ale dodává, že „Rusko také musí dostat důvěryhodné záruky, že se nestane členskou zemí NATO“.

Zdroj: Der Spiegel


Čtěte více:

Obchodujte jednoduše s platformou Patria Direct na kapitálových trzích! (video)
12.07.2015 18:00
Před tím, než si otevřete DEMO účet obchodní aplikace Patria Direct, ...
Konsolidace na trhu burzovních makléřů Patrii posílí, říká CEO Patria Finance Jiří Vyskočil
15.07.2015 16:50
Téměř přesně před rokem se Jiří Vyskočil stal ředitelem společnosti Pa...
Hledáte nového obchodníka kam převést své CP? Připravili jsme pro vás jednoduchý návod!
15.07.2015 16:55
V pondělí oznámil konkurenční obchodník s cennými papíry brokerjet Čes...

Váš názor
  • Putin Hitler
    20.07.2015 21:08

    On ten Brzezinski není zdaleka jediný kdo dochází ke stejným závěrům.
    Sekyra
  • Krušovický rudoch asi neviděl
    20.07.2015 15:02

    jak lidé vitali kolonu těch zlých Amíků kteří projížděli nedavno přes republiku a ty ruské nočníky, na amerických Harlejích, který se vnucovali a pak o nich nikdo víc neslyšel. Stačí ?
    Rukoš
  •  
    20.07.2015 13:58

    Putina môže prirovnať k Hitlerovi len Goebls. Podobnými štvavými kampaňami vytvoria démona z koho chcú. Blízky východ a sever Afriky v troskách, exodus utečencov nás denne zaplavuje ale amíci v kľude za vodou a spokojní, lebo Saddám, lebo Kadáfi a Asad. Nepočul som koľko utečencov musia prijať oni?
    peterr
    •  
      20.07.2015 15:21

      ... a počul si, že mají za prezidenta muslima?
      ☺lolek☺
      •  
        20.07.2015 18:32

        ohovárať/pomlouvat sa nepatrí.
        peterr
  • Putínek ztělesn'uje to přísloví
    18.07.2015 10:58

    že pes který štěká nekouše. Rusák je dost chytrý na to aby věděl jak by dostal přes hubu kdyby si něco začal, jako kdysi na Kubě. Tam taky hodně štěkali a nakonec utekli se staženými ocasy, když na ně Amíci udělali bububu. a tak dopadnou I dnes když nepřestanou štěkat.
    Sekyra
    • Re: Putínek ztělesn'uje to přísloví
      18.07.2015 19:39

      Vy proamerickí troli máte všetci jednú spoločnú vlastnosť.Protiruská nenávisť vám zalepila oči a vypláchla mozok!Neviem či cez nosné dierky,alebo cez hrubé črevo,ale to je jedno.Brezinský,ako si ho pamätám z mlada,poľský žid a vojnový žtváč číslo 1.On robil americkú zahraničnú politiku!Po ňom nastúpil ďaľší žid Wolfovitz.Ďaľší vojnový štváč,ktorý vypracoval doktrínu dolámať ruky každému štátu,ktorý by mohol hoci len teoreticky sa postaviť vojensky usa!Tým nemyslia priamo v boji,ale to že by niektorý štát vybudoval takú armádu,ktorú by usa v prípade potreby nedokázali poraziť!A preto podrývajú celý svet,aby nikde nikto sa nezmohol ekonomicky na to aby mohol mať takú silu!Teraz je to rusko s čínou,ktoré sa zdvíhajú z prachu a usa sa ich snažia zdržať,ekonomicky,aj politicky aby sa z nich nikdy nestali veľmoci!USA vedia že cieľ je nereálny,ale naťahujú čas v nádeji že sa v budúcnosti niečo zmení a budú zase neobmedzený vládca sveta.Lenže každá ríša raz skončí,tak skončia aj us.Obávam sa že čína bude večná!Ak raz ovládne tento svet,bude to navždy.Či to bude dobré?Neviem!Ukáže budúcnosť.Ale horšie ako nadvláda usa to asi nebude
      čierne Krušovice 12°
      •  
        20.07.2015 15:24

        ... zase Ti židi. To ti nedá spát, že, ždobijče.
        ☺lolek☺
      • A proruský magor....
        20.07.2015 14:54

        si neumí dát dohromady nebo nikdy neslyšel o Katyni, ruských koncentrákách, okupaci poloviny Evropy a polirických vraždách v době míru, páchaných na vlastních lidech kteří nechtěli být ruskými otroky. Masakr v Mad'arsku v 56. nebo znásilnění Československa v 68. One jen kecá bez přestání naučené fráze o západních imprialistech. Jemu tu chybí jen ta mandelinka a vyvraždění indiánů. Takoví by si měli zajet do Ruska na několik let na zkušenou. Proč se nezmin'uje o těch statisících lidech co utíkali přes ostnaté dráty a riskovali životy I svých dětí.
        ..
      • nic víc než holá pravda.
        20.07.2015 9:53

        proto tě to tak čílí. Pověz nám jak to fiasco na Kube vidíš ty
        heklo
      • zkysané krušovice
        18.07.2015 19:56

        Přestaň zneužívat svobody slova a odstěhuj se do Moskvy. Rudý rypák nikomu chybět nebude. A cenzura tě naučí.
        VM
        • Re: zkysané krušovice
          19.07.2015 5:52

          Až tu bude milion imigrantov a budú rezať hlavy,až ekonomika eu bude úplne,ale úplne v sračkách,potom budeš uvažovať nad tým kam sa odsťahuješ.Možno sa stretneme na Červenom námeztí,ja v BMW a ty s klobúkom v ruke,síce americkom,ale budeš čakať na rublíky
          Čierne Krušovice 12°
          • A proč v BMW a ne v Moskviči nebo Ladě
            20.07.2015 11:50

            Vidíš jak sám těm ruským zázrakům nevěříš a kecáš ...A o rublíky může mít zájem jen měntálně omezený rudoch.
            xxx
          • rasistické krušovice
            19.07.2015 11:59

            Xenofobním strašením mě fakt nedojmeš. Tupců, co nechápou, že nejsme cílová země a je u nás desetina procenta muslímu je dost. Železná opona, za kterou jsme před vámi komunisty utílkali je naštěstí pryč. Je čas platit dluhy. Já ti dám západní BMW úchyle, pro tebe je moskvič dost dobrý. S rubly se nech vyfotit.
            VM
            • tupec .
              19.07.2015 14:32

              jde videt ,ze jsi vubec nic nepochopil.....usa svoji politikou dojebali co se dalo a za to ponesou odpovednost,ztraceji vlim na celem svete,nejcerstvejsi je dohoda s iranem,kde se schvalil navrh ruska americky byl smeten ze stolu a americe jen zustaly vyhruzky.....migrace s chaosem rozvracenych zemi maji poslouzit americe v boji pro udrzeni vlivu v evrope tak jako stahovani vojenske techniky do evropy a ver ze proti rusku to neni je to proti zemim ktere nebudou skakat ja amici piskaji.......boj o evropu zacal statnim prevratem na ukrajine
              velkaamdvedice
              • Re: tupec .
                19.07.2015 15:29

                Příspěvek byl přesunut do Obecné diskuze Patria.cz.
                VM
                •  
                  19.07.2015 16:27

                  Příspěvek byl přesunut do Obecné diskuze Patria.cz.
                  velkaamdvedice
                  • bl..beček
                    19.07.2015 17:14

                    Všiml sis tématu česká xenofobie, než si rozjel své probolševické a pro krvetotalitní agitace? Co to meleš?? Běž do Sýrie, Iráku, nech se zmasakrovat srbskou genocidou, zavřít v rusku, kde všechno určuje jeden z KGB nebo popravit do číny. Jen hrabeš a pliveš jako tvůj fotr.
                    VM
    •  
      18.07.2015 17:43

      jj a amici odtahli ze syrie,kdyz na ne rusaci udelali bu bu bu,jo vlastne tam se ani nedostali
      velkaamdvedice
      • bolševik Cetv
        18.07.2015 18:25

        Jak jde? Úpal ze slunce?
        VM
        • Re: bolševik .
          18.07.2015 19:14

          miluju slunce a upal jsem nikdy nemel
          velkaamdvedice
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data