Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Konsolidace na trhu burzovních makléřů Patrii posílí, říká CEO Patria Finance Jiří Vyskočil

Konsolidace na trhu burzovních makléřů Patrii posílí, říká CEO Patria Finance Jiří Vyskočil

15.07.2015 16:50
Autor: Redakce, Patria.cz

Téměř přesně před rokem se Jiří Vyskočil stal ředitelem společnosti Patria Finance. Dvanáct měsíců je již poměrně dlouhá doba a tak jsme se Jiřího Vyskočila zeptali, co se v posledním roce podařilo, jaké novinky Patria Finance chystá a jaký je jeho názor na poslední vývoj v oblasti poskytovatelů finančních a makléřských služeb.

Patria Online: Nově nastupující politici se vždy zaklínají „90 dny hájení“. Měl jste něco takového i Vy po nástupu do Patrie?

Ani náhodou. Museli jsme se s kolegy dát velmi rychle do práce a začít neprodleně měnit strukturu firmy a interní procesy tak, aby odpovídaly nové situaci na trhu finančních služeb. Svět burzovních makléřů se v posledních pěti letech hodně změnil – v českém prostředí poklesl podíl obchodů pro některé segmenty institucionálních klientů a naopak významně posiluje retail. Pokračující „digitalizace“ dává zákazníkům do ruky obrovské množství informací a možností, jak realizovat své investiční záměry a nápady. Sílí regulace a dohled a tento trend bude kulminovat za necelé dva roky s přijetím regulatoriky MiFID II.

Patria Online: Jaké konkrétní věci jste tedy za poslední rok v Patrii změnili?

Změnili jsme v podstatě celou strategii společnosti a do budoucna máme zájem posilovat zejména služby pro investory-jednotlivce, v těsné spolupráci s naším novým akcionářem – ČSOB. Cílem je v maximální míře vytěžit to, co na českém trhu nemá nikdo jiný – unikátní kombinaci stabilního týmu seniorních makléřů, týmu zkušených analytiků produkujících úspěšné tipy a doporučení, finančně-zpravodajského portálu Patria.cz a komplexní klientské podpory,. Zmínit samozřejmě musím i výbornou webovou obchodní platformu Patria Direct, která je páteří našeho „digitálního světa“. Obrovskou výhodou je interní tým programátorů a vývojářů, kteří jsou v denním kontaktu s našimi obchodníky, a cesta od nápadu k jeho implementaci je tak výrazně kratší a rychlejší, než v jiných firmách.

Jiří Vyskočil

Patria Online: Jaké nové produkty nebo služby jste již představili a co chystáte do budoucna?

Již na konci loňského roku jsme rozšířili nabídku otevřených podílových fondů v naší on-line aplikaci Patria Direct o fondy správců KBC/ČSOB Asset Management a Franklin Templeton. Jsme ve finální fázi jednání o spolupráci se dvěma dalšími velkými správcovskými společnostmi, a jakmile se jejich fondy v aplikaci Patria Direct objeví, dáme všem vědět. Aktivní obchodníci mají nově možnost zadávat stop-loss a stop-limit pokyny na burzy v Německu, včetně burz obchodujících certifikáty. A 1. června jsme oficálně spustili možnost pravidelných investic do podílových fondů KBC/ČSOB AM prostřednictvím on-line platformy Patria Direct. Na podzim chystáme ještě několik novinek, ale prozatím si detaily musíme nechat pro sebe.

Patria Online: Jaká je pozice Patria Finance v rámci finanční skupiny ČSOB?

Neskromně tvrdím, že vynikající. Máme exkluzivitu na služby spojené s obchodováním cenných papírů zejména „akciového typu“ a dlouhodobým cílem je, aby Patria Finance fungovala jako centrální místo pro on-line investiční služby v rámci celé skupiny ČSOB – jak z pohledu exekuce, tak z pohledu informační podpory prostřednictvím portálu Patria.cz. Zcela jasně se v tomto ohledu vyjádřil člen představenstva ČSOB Marek Ditz v rozhovoru, který Patria.cz poskytl ZDE.

Patria Online: Konkurenční společnost brokerjet České spořitelny oznámila ukončení své činnosti. Může jít o další stupeň v konsolidaci českého trhu burzovních makléřů?

Osobně mě tato zpráva příliš nepotěšila, protože větší konkurence je vždy tou nejlepší motivací ke zlepšování vlastních služeb, na druhou stranu je to pro Patria Finance obrovská příležitost. Jsme součástí jedné z nejsilnějších bankovních skupin v zemi, která nás jednoznačně podporuje v dalším růstu a naše plány do budoucna jsou více než ambiciozní. Konsolidace na trhu brokerských služeb bude nepochybně pokračovat i dále – některé subjekty možná zjistí, že kombinace rostoucích nároků na dohled a compliance výrazně podvazují výnosy z běžné činnosti a z trhu úplně odejdou, někteří možná omezí své služby nebo změní své strategické směřování.

Patria Finance má výhodu, že v tomto ohledu čerpá zdroje a know-how nejenom skupiny ČSOB, ale celé skupiny KBC. Z pohledu bezpečí klientských prostředků a ochrany majetku našich zákazníků máme nastaveny ty nejvyšší standardy.

Patria Online: Česká Národní Banka jako nejvyšší orgán dohledu nad kapitálovým trhem v posledních týdnech rozdala několik nemalých finančních sankcí. Znamená to, že se na sektor burzovních makléřů upírá její pozornost více, než dříve?

Nemyslím si. ČNB je dozorový orgán a jako takový má povinnost konat, pokud dojde k názoru, že ze strany poskytovatele finančních služeb došlo k porušení předpisů. Dívám se na to pozitivně – klienti makléřů se nebojí ozvat, pokud mají pocit, že jim poskytnutá služba nesplňuje profesní či zákonné standardy a kontrolní orgán koná rychle, jasně a profesionálně. Český trh se v tomto ohledu dostal na dohled standardům vyspělých kapitálových trhů a mě to velmi těší.

Děkujeme za rozhovor.




Čtěte více:

Obchodujte jednoduše s platformou Patria Direct na kapitálových trzích! (video)
12.07.2015 18:00
Před tím, než si otevřete DEMO účet obchodní aplikace Patria Direct, ...

Váš názor
  • Brokerjet prodělává.......
    15.07.2015 20:23

    Za léta co jsem u BJ jsem dal přes milion na polatcích, nemluvě o úrocích při nákupu na dluh. Tak to nějak nechápu. Škoda, docela to fungovalo. Připadá mi to jako nějaká bouda, buh ví jak to je doopravdy. Poplatek za převod 900,-Kč za ISIN je dovršení darbáctví jak uživatele naposledy zkasírovat. To je hnus. Mám bezcenné KIT digital (PIXEL) které jsem neuváženě koupil a čeká mne další provar s převodem. Tak to je pech. Z principu nejdu do nabízené Saxo. Už nechci mít se slavnou Spořitelnou nikdy nic společného..
    karel777
  • A může se vůbec někdo divit
    15.07.2015 17:07

    Když nejlepší z radilů Patrie, obdivovaný nějakou Kalkou, pan P.Ž. stále zve na svůj investiční seminar, který se konal v polovině června.
    Janda
  • viz hospodářské noviny
    14.07.2015 21:36

    "Nízký počet aktivních investorů v ČR nám bohužel nedovoloval dostatečně investovat do vývoje vlastní technologie pro obchodování, a proto jsme se rozhodli od jejího dalšího vývoje ustoupit a ukončit svou službu," vysvětluje Libor Janoušek, předseda představenstva společnosti Brokerjet České spořitelny. Brokerjet se sice loni dostal do zisku 800 tisíc korun, v předchozích dvou letech měl ale kumulovanou ztrátu přesahující dvanáct milionů. Počet klientů v posledních letech společnosti stejně jako i většině dalších českých brokerů rostl, obecně ale obchodovali menší objem peněz než dříve. Česká spořitelna se proto snažila portfolio klientů Brokerjetu prodat, jednala například se společností Patria, její snaha ale nakonec nebyla úspěšná.
    Eda
    • Re: viz hospodářské noviny
      15.07.2015 11:07

      při 4000 klientech (nevím kolik jich mají) 800.000 jen za vedení účtu...
      zisk
      •  
        15.07.2015 12:33

        Teď si nejsem úplně jistej, ale myslím si, že ten počet je někde u 30 tis. Samozřejmně že ne všichni jsou aktivní...
        qwer
        • Počet klientů
          15.07.2015 13:36

          BJ měl cca 30 tisíc klientů.  Skutečně aktivních asi polovina.  V ČR je cca 100 až 150 tisíc unikátních klientů (tj. osob s alespoň jedním účtem u nějakého brokera.  Potenciálně (odvozeno od srovnání s Německem, Belgií, Holandskem apod) je 300 až 400 tisíc potenciálních klientů pro tento typ služeb.  Takže docela prostor pro růst řekl bych. Na druhou stranu je dlouhodobě ověřeno, že komerční banky neumí spolužít s investičními  bankami, aniž by to jedna nebo druhá část neodnesla... Retail brokerage je bblíže investičnímu bankovnictví než obsluze na přepážce....It is what it is. Nečekejme , že to nějaká (komerční) banka nějak rozvine.  
          Pooh
          • Re: Počet klientů
            15.07.2015 13:57

            Našel jsem aktuální přesné číslo. je to 22.000 lidí...
            qwer
        •  
          15.07.2015 12:36

          Jo mohlo by to souhlasit. V roce 2008 získali 10.000 klienta. Jinak počet drobných investorů se v ČR odhaduje na 100 tis...
          qwer
  • ctrl-C a ctrl-V
    13.07.2015 14:05

    Lepší fráze jste do článku zkopírovat nemohli? Méně je někdy více, takhle se z toho zvedá žaludek.
    Nemira
    • Re: ctrl-C a ctrl-V
      14.07.2015 13:06

      Řekl si to dost přesně. Poplatková politika i platforma jsou dost tragický. Chystají se růst na hradu z písku :-)
      qwer
      •  
        14.07.2015 13:11

        Na druhou stranu je třeba přiznat, že zpravodajství má Patria nejlepší. Chtělo by to brokera s obchodní platformou Brokerjetu a zpravodajstvím Patrie :-)
        qwer
        • jooo
          14.07.2015 22:12

          Myslis jako ty nagenerovane clanky, vikendare a komentare k aktualnimu ekonomickemu deni? To je takova vata, realitu se nedozvis. 
          Mezernik
  • Brokerjet
    13.07.2015 13:26

    Hmm kde ten pan Vyskočil před Patrií pracoval? a kolik, že to měl te BrokerJet kumulovanou ztrátu z minulých let?
    Pooh
  •  
    13.07.2015 12:22

    Brokerjet bude převádět klienty k SAXO bank. Má někdo zkušenosti s tímto brokerem? Ať už pozitivní nebo negativní...?
    qwer
    •  
      21.07.2015 9:14

      Po tom co provedla SAXO při růstu franku bych byl hodně opatrný, viz. http://www.investujeme.cz/aktualne-cz/banka-chce-penize-za-rust-franku-klienti-se-budou-branit/
      Hugo Costa
    • SB
      14.07.2015 18:46

      Poplatky 0,12% p.a. z hodnoty portofolia, nebo min. 5EUR/měsíc + další. Včera ráno na BJ uváděli ceník, který ale byl dost mimo mísu, koukal jsem na SB dánské stránky a tam to bylo takhle. Tedy proti BJ je tam výrazné zdražení. Já moc na BJ neobchodoval, spíše jen přikupoval , ročně mne to / mimo poplatků za obchod / stálo do 20EUR. Teď - u SB - by to bylo minim 170EUR, tedy 7x více a jsou tam poplatky jakže pokud 180 dní neprovedete obchod - pokuta 100USD a podobné vychytávky. Celé s BJ mi to přijde divný: léta ve ztrátě a nic , vloni mají KONEČNĚ zisk a hned ho likvidují. Stačilo je zvýšit poplatek za úschovu - 40EUR by každý snesl - a mohlo to být O.K. Navíc nevím : ZDARMA Vám převedou akcie k SB -a k ostat. brokerum za poplatek ?? Není to nedovolené protěžování jednoho obchodníka ?? Skoro mám dojem , že chtěli zlikvidovat BJ protože byl dobrý a LEVNÝ a to se asi někomu nelíbilo. Tak teď se jako varianta doporučuje SB - celkem drahá varianta. Já si investicemi do akcií spořím na důchod, moc obchodů neudělám , jsem retail, a tak uvidím co bude stát a dělat Makléř na telefonu, nebo Patria. Ale myslím si že po likvidaci BJ stoupnou poplatky u ostat. obchodníků na SVĚTOVOU úroveň . Proč ne , BJ bude v pánu , tak kdo je ohrozí ???
      občan
      • Re: SB
        14.07.2015 21:03

        Tady musí platit pro SAXO český ceník ne dánský a ten brokerjet uvádí zde: https://new.brokerjet.cz/uploads/sources/72357130d0a160362c47abfb932a77ad_cenik-brokerjetgo-2015-07-pdf.pdf úschova CP je za 0,06% p.a.(minimum 1 EURměsíc) to je OK, obchody Praha minimum 100 nebo 300 Kč (to druhé je mimo mísu a i první mnohem více než měl BJ), USA 13 USD (0,1%, Berlín 11 EUR (0,1%) atd. to celkem ujde více viz odkaz.
        karel304
        •  
          15.07.2015 13:38

          Ano, myslel jsem si to, ´tvrdili mi to v BJ, psal jsem tedy do Saxo Bank a potvrdili mi, že český ceny platí do 31,12,2015 a pak už jen ten dánský "jako všude po Evropě " , zájemcům přpošlu odpověď Saxo Bank mailem.
          občan
          •  
            15.07.2015 17:25

            Díky za info, to by teda byla pěkná past!!!
            karel304
    •  
      13.07.2015 13:30

      Ze konci BJ me taky stve... nejprehlednejsi system, co jsem kdy videl... napr. u FIO jsem kompletne ztracen, kdyz chci neco udelat... Diky BJ jsem i u SAXO a jsou v pohode, rozhodne tak casto nepadaji ;)) Nicmene ted nemam kde obchodovat Certifikaty - nema nekdo napady? Nevim, jestli SAXO umozni obchodovat i bez uveru (vychozi nastaveni nelze), takze tim krokem me BJ fakt nastval... :((
      bedik.eu
      • Re.
        15.07.2015 9:35

        Obchodoval jsem také v jednu dobu současně na B.J. a FIU.B.J. je nesrovnatelně lepší a přehlednější.FIO je skvělá banka ale ta obchodní platforma je o dost horší než u B.J.SAXO je poplatkově méně vhodné.Min. poplatky 100 kč?
        Mira
      • tihle obchodníci by to měli mít zmíknuté, ale kromě BJ už asi nikdo nepůsobí v ČR
        13.07.2015 13:42

        comdirect; Commerzbank; Cortal Consors; DAB Bank; Flatex; ING DiBa; S-Broker; OnVista Bank; Brokerjet; maxblue; Targobank; Vitrade; direktanlage.at; 1822direkt; benk; Aktionaersbank
        qwer
      •  
        13.07.2015 13:32

        Tak suprovej obchodní systém na certifikáty nemá asi nikdo...
        qwer
  •  
    13.07.2015 10:27

    BrokerJet končí? To je opravdu špatná zpráva :-(
    qwer
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení