Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Hackerský útok na Ashley Madison: Seznamka pro nevěrníky offline nebo sexuální fantazie klientů online

Hackerský útok na Ashley Madison: Seznamka pro nevěrníky offline nebo sexuální fantazie klientů online

21.07.2015 17:37
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

„Život je krátký, mějte aférku!“, tak zní slogan seznamky pro ženaté nevěrníky a vdané nevěrnice Ashley Madison. Seznamování zadaných se daří. Společnost plánuje expanzi, chystá se vstoupit se svými akciemi na trh. Skrze primární emisi akcií na Londýnské burze plánuje získat až 200 milionů dolarů. Základem úspěchu webových stránek je kromě vysoké poptávky po mimomanželském povyražení ochrana soukromí a diskrétnost. Klienti si však asi neuvědomili jeden malý detail. Když platí soukromou kreditní kartou, platební detaily mohou odhalit více než by asi chtěli.

Offline nebo život!
Nikdo asi nečekal, že hackeři stránky oblíbeného seznamovacího portálu napadnou a mají tak k digitálnímu vydírání k dispozici sexuální profily asi tak 37 milionů nevěrných uživatelů stránek. V e vzkazu o výkupném, který byl včera na stránkách společnosti AshleyMadison.com zveřejněn, hackeři narovinu vyhrožují zveřejněním soukromých informací, pokud nejen AshleyMadison.com, ale i partnerské stránky EstablishedMen.com nebudou offline. Jak napsali: „Stránky jednoduše zavřít vás bude něco stát, nezavřít je vás ale přijde daleko dráž“. A jak se zdá, dostali se hackeři k záznamům všech klientů včetně pravých jmen a dokonce i adres. Vypadá to tak, že hackerům jde spíše než o peníze o morální zásady, kterým se seznamování zadaných příčí.

Složitá logistika nevěry a zpropadené platební karty
Nevěra, to je složitý logistický proces a většina uživatelů si buďto neuvědomila nebo se nestarala o to, že většina webových stránek v dnešní době sbírá všechna data, co může a dává tak dohromady velmi detailní informace. Takže i když si myslíte, že nezadáváte žádné identifikovatelné údaje, tak opak je dost možná pravdou. Hlavní problém milionů lidí po celém světě, kteří pravděpodobně teď trnou strachy, jestli se všechny jejich velmi osobní informace objeví v brzké době online a zničí jim tak manželství, si neuvědomili jednu věc – platili online soukromou platební kartou. Výpisy z účtu sice nic neprozradí, to má seznamka zařízené, ale soukromé platební karty poskytly společnosti údaje, které lze nyní snadno zneužít.

Taková transakce provedená za pomoci něčí platební karty totiž o vás vypoví hodně. Kupříkladu odhalí jméno. Hackeři tak mohli spojit potenciálně velmi bolestivá data z uživatelských profilů s informací o platbách. Takové detaily v profilech obsahují nejen informace o důvodu, proč klient na stránky přišel ale i nahé fotografie nebo nejtajnější sexuální fantazie.

37,6 milionů anonymních členů, kterými se AshleyMadison chlubí na svých stránkách tak nejsou až tak docela anonymní. Stránka nabízí způsoby, jak lze zdarma platit skutečně a zcela bez možnosti identifikace. Pro ty paranoidní, co se soukromí týče, tu jsou předplacené debetní karty, zaheslováné maily či technologie anonymního surfování po síti. Spousta lidí tyto možnosti však nevyužívá. Na tento aspekt při veškeré té velmi složité logistice nevěrnických románků někteří klienti, jak je vidět nemysleli. Veškeré soukromí a diskrétnost tak nebylo dotaženo do konce. Data klientů šlo celkem snadno napadnout a zneužít.

Mateřská společnost Avid Life Media odmítla způsob propojování dat na stránkách Ashley Madison komentovat, útok na stránky však potvrdila. Společnost si najala torontskou firmu Cycura, která se zabývá bezpečností na síti, aby napadení stránek vyšetřila. Na hodnocení situace s ohledem na nadcházející IPO nebo obchodní model společnosti je podle vyjádření Avid Life Media zatím brzy. Narušení stránek Ashley Madison přišlo jen dva měsíce poté, co hackeři napadly stránky seznamovací služby Adult FriendFinder, která má odhadem 64 milionů členů.

Zdroj: BBG, RTRS


Čtěte více:

IPO Recap - překvapivým
21.07.2015 11:53
V minulém týdnu vstoupilo na burzu hned devět společností. Překvapením...
Hermes: Růst tržeb ve 2Q zrychlil, Asii táhne Japonsko
21.07.2015 12:30
Výrobce luxusního zboží Hermes International dnes zveřejnil tržby za ...
Investice do umění a nikdy nekončící bublina
21.07.2015 16:30
Zdá se, že trh s uměním prochází nikdy nekončící růstovou spirálou a t...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m