Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Krátkodobé investiční tipy - perly evropského kontinentu

Krátkodobé investiční tipy - perly evropského kontinentu

26.10.2015 17:00
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Rádi bychom Vám prezentovali další ze série analytických prací našeho týmu Patria Research v podobě krátkodobých investičních tipů (o tomto formátu, co je a jak funguje, jste se mohli dozvědět již ZDE). V minulém vydání krátkodobých investičních tipů jsme ladili pozice ikonické akcie Apple, velmi známé karetní společnosti Visa, dále poradenské společnosti v oblasti daní H&R Block Inc a Citigroup Inc, zástupce bankovního sektoru v USA. 

V aktuálním vydání jsme vybrali akcie z Evropy - konkrétně výrobce automobilových komponentů a pneumatik Continental AG, švýcarský bankovní dům Credit Suisse Group, výrobce elektroniky Philips NV a také farmaceutickou společnost Roche Holding AG. Blížší důvody pro zařazení ze strany analytiků Patria Finance najdete níže:

Continental AG

  • Německý výrobce automobilových součástek, brzdných systému či pneumatik.

  • Zařazení akcií možná poněkud kontra-intuitivně stojí mj. na emisním skandálu německé automobilky Volkswagen. Jakkoliv je s ním spojena řada obtíží (horší sentiment v rámci sektoru, možný tlak VW na nákladovou strukturu snahou vyjednat lepší podmínky u dodavatelů součástek), pro Continental může představovat zásadní příležitost.

  • Kauza „Dieselgate“ totiž hrozí zvýšením emisní standardy, což je voda na mlýn pro dodavatele emisích systémů. Continental v tomto směru nabízí celou řadu řešení (selektivní katalytická redukce, přímé vstřikování, hybridní elektrické systémy, software).

  • Continental se navíc může pochlubit strukturálně atraktivní expozicí na oblast samořídících vozidel. Především pak v oblasti pokročilých systémů řízení (známé jako ADAS), které zahrnují klíčové otázky monitorování „slepého“ bodu či záchranného brždění.

  • Do třetice pak vnímáme jako výraznou přednost v rámci divize pneumatik koncentraci aktivit v oblasti prémiových vozidel. Marže v tomto segmentu je totiž stabilnější a není tak závislá na (i když prozatím stále existujícím pozitivním) vlivu rekordně stlačených cen přírodní i syntetické gumy (klíčový nákladový vstup).

  • S ohledem na výše uvedené očekáváme v případě Continental rychlejší tempo růst tržeb, než v rámci sektoru. Zvýšená aktivita v oblasti technologicky náročnějších součástek (viz řešení emisí, ADAS) by navíc měla podpořit marži s následnou pozitivní implikací pro zisky.

 Credit Suisse Group

  • Globální finanční skupina se sídlem ve Švýcarsku. Může se pochlubit takřka 160 letou historií.

  • Doporučení pro akcie Credit Suisse opíráme o představený strategický plán. Ten počítá s realizací nákladových úspor (po zdanění 2 mld. CHF do roku 2018), opuštěním kapitálové náročných operací v oblasti makro-produktů či Prime Brokerage a posílením kapitálové pozice.

  • Akcie po oznámení plánu oslabily, především s ohledem na očekávané naředění zisku na akcii plynoucí z plánovaného úpisu akcií ve výši 6,05 mld. CHF, čímž vytvořily atraktivnější nástupní pozici. Pozornost by se totiž měla postupně přesunout k efektům samotného plánu.

  • Osekání vybraných aktivit podpoří regulatorní ukazatele (kapitálová přiměřenost, doplňkové leverage ratio) a přesune prostředky k profitabilnějším oblastem privátního bankovnictví a správy aktiv. Výsledkem bude posun ukazatele návratnosti vlastního kapitálu (ROTE), což posune poměrový ukazatel ceny vůči účetní hodnotě (P/TBV) nad hladinu 1x (s implikovaným růstem ceny akcií).

  • Silnější kapitálová pozice pak podpoří taktéž dividendovou politiku. Credit Suisse hodlá do roku 2020 vyprodukovat 23 – 25 mld. CHF ve volném provozním kapitálu, 40 % částky má být posléze investorům poskytnuto v rámci dividendy. Hodnota odpovídá anualizovanému dividendovému výnosu přes 4 %.

  • Dodejme, že velmi podobnou restrukturalizační cestou se již v roce 2012 vydala „sesterská“ švýcarská instituce UBS. Do té doby obchodovaly akcie obou bank s prakticky stejným P/TBV poměrem. Od doby, kdy se UBS rozhodla jít cestou redukování investiční divize a posílení privátní banky, se tento poměr vychýlil výrazně v prospěch UBS. Na základě P/TBV poměru obchodovala UBS v uplynulých třech letech se zhruba 30% prémií vůči Credit Suisse.

 Phillips NV

  • Nizozemská firma pro výrobu elektroniky a elektrotechniky. Jedná se o jednu z největších světových společností v dané oblasti.

  • Phillips je jedním z titulů, které v rámci selektivního pro-cyklického výběru vnímáme jako atraktivně situovaného pro očekávaný růst evropského hospodářství. Důvodem je mj. relativně menší expozice na kapitálové výdaje (riziko stále utlumené investiční aktivity v Evropě). Ač průmyslové jméno, je Phillips posléze tažen především spotřebitelskou poptávkou (solidní domácí aktivita v eurozóně) a poptávkou ze sektoru zdravotnictví.

  • Kromě strukturálně příznivé situovanosti může Phillips vlastní hospodaření opřít o reorganizaci podnikání. Oddělení některých méně perspektivních/profitabilních operací (v tomto případě osvětlení – Lumileds) by mělo vést ke krystalizaci hodnoty při rozkladu na části (SOTP) a vyšší valuaci.

  • Nahrává tomu i současné ocenění společnosti. „Průměrná“ valuace konglomerátu vzniknuvší provázáním profitabilních operací (zdravotnictví) a méně profitabilních oblastí (osvětlení) zůstává hluboko pod historickým průměrem/průměrem sektoru (zhruba 20%/25 % na základě 2016E EV/EBIT). Zpřehlednění struktury a zefektivnění aktivit by mělo dopomoci uzavírání této mezery.

  • Pozitivem v případě Phillips a dalším argumentem pro sbližování průměrů je bezesporu taktéž schopnost generovat nadstandardní volný peněžní tok (FCF). FCF výnos pro rok 2016 dosahuje 7,5 %, přičemž sektor obchoduje jen se 6 %.

Roche Holding AG

  • Švýcarská nadnárodní farmaceutická společnost zabývající se výzkumem, vývojem a prodejem širokého spektra léčiv.

  • Pipeline nových léků přitom podle nás patří mezi to nejlepší, co sektor v současnosti nabízí. Příležitost je koncentrována především v portfoliu nových imuno-onkologických terapií.

  • Nové léky by na vrcholu cyklu mohly Roche vynášet až kolem 30 mld. USD (v případě úspěšné léčby Alzheimerovy choroby až téměř 40 mld. USD). Tržní konsenzus pro rok 2018 jim přisuzuje tržby o objemu pouhých 2,5 mld. USD.

  • Uvažujeme-li vnitřní výnosové procento R&D investic ve výši 10 %, což je stále pod úrovní posledních deseti let, férová hodnota akcií by měla dosahovat cca 350 CHF (upside 25 %). Tato cílová cena představuje 25% valuační prémii vůči sektoru (2016E P/E), což je zhruba v souladu s historickým průměrem.

  • Navíc, tržní konsenzus počítá s tím, že Roche vygeneruje do roku 2018 (včetně) cca 100 mld. USD hotovosti na provozní bázi (cca 35 % tržní kapitalizace). S užitím této hotovosti se už ale jaksi nepočítá. A to i přesto, že vedení společnosti několikrát během uplynulých let připomnělo, že žádaný poměr čistého dluhu (v současnosti kolem 8 mld. USD) k aktivům se pohybuje v rozmezí 0-15 %, akumulace hotovosti tedy není na programu dne. Dividendový výnos by tak měl opět přesáhnout sektorový průměr, pod něhož sklouznul v roce 2013 vlivem splácení dluhu z akvizice Genentech poprvé od roku 2007.

Výstupy analytického týmu Patria Finance můžete také sledovat v sekci Zápisník analytika.

Krátkodobé investiční tipy představují produkt vytvářený analytickým týmem Patria Finance. V jeho rámci jsou pravidelně sestavována miniportfolia akciových titulů s potenciálem pro zajímavé zhodnocení v řádech několika týdnů až měsíců. Více informací i kompletní seznam mohou klienti Patria Finance získat po přihlášení ZDE.

 

 

 


Čtěte více:

Krátkodobé investiční tipy - Amerika vrací úder
03.09.2015 18:00
Rádi bychom Vám prezentovali další ze série analytických prací našeho...
Dlouhodobé investiční příležitosti (DIP) - aktualizace pro evropské trhy
21.09.2015 13:00
Výběr správných titulů je při investování na kapitálových trzích klíčo...
Dlouhodobá investiční doporučení (DIP) - německé tituly (Deutsche Bank a další!)
22.09.2015 11:15
Výběr správných titulů je při investování na kapitálových trzích klíčo...
Ferrari jde na burzu, jak na tom vydělat
01.10.2015 16:00
Automobilový koncern Fiat-Chrysler (FCA) takřka před rokem vstoupil na...
Aktualizovaný investiční výhled Patria na rok 2015 - Ekonomika
21.10.2015 11:00
Včera jsme se v rámci bilancování třetího kvartálu zaměřili na úspešno...
Akcie ČR – přehled doporučení Patria (+cílové ceny!)
22.10.2015 16:00
Na domácí burze, v souladu s naším názorem na evropské akcie, nadále v...
Aktualizovaný investiční výhled Patria na rok 2015 - Akcie
23.10.2015 11:00
Aktualizaci investičního výhledu Patria po ukončeném 3Q15 dnes zakončí...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení