Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
“Střet civilizací” dorazil do Francie

“Střet civilizací” dorazil do Francie

16.11.2015 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Vstup do nového obchodního týdne pro francouzskou burzu nebude jednoduchý a důvodem nebude jen to, že americké akcie uzavřely v pátek večer nízko, takže Evropa má v pondělí co dohánět. Přesto počáteční ztráty francouzského akciového indexu v řádu jednotek procent bude možné považovat za relativní úspěch, neboť burza také nemusela otevřít. Francie se totiž po páteční noci ocitla v polo-válečném konfliktu s Islámským státem, kdy na francouzské straně bojové akce obstarávají stíhačky a bombardéry svými údery na území Sýrie a na straně druhé smrt rozsévají přímo v Paříži komanda islámských fanatiků s kalašnikovy v ruce.

Zatímco západní svět se bude vzpamatovávat z nejkrvavějšího teroristického útoku ve Franci po druhé světové válce, tak my si shodou okolností zítra připomeneme okamžik, kdy u nás (a vlastně v celé východní Evropě) padla v roce 1989 železná opona. Nečekaně rychlý konec studené války zároveň přinesl vlnu optimismus, že demokracie a liberální kapitalismus potáhne vítězně světem a že méně rozvinuté země rychle dokonvergují k tomuto systému, který i jim přinese automaticky prosperitu. V té době - konkrétně v roce 1992 - se však objevila konkurenční teorie, které viděla budoucnost světa v poněkud jiných (méně optimistických) barvách. Bývalý poradce prezidenta Cartera a profesor Harvardské univerzity Samuel P. Huntington tehdy pronesl prorockou přednášku o “střetu civilizací”, který bude dominovat novému uspořádání světa. Podle Huntingtona se přitom nejvyhrocenější střet měl odehrávat mezi západní a islámskou civilizací, neboť kulturně a nábožensky si sednou nejméně.

Teorie o “střetu civilizací” je často napadána jako příliš kontroverzní, faktem ovšem je, že při pohledu na pařížské ulice se člověk nemůže ubránit dojmu, že něco takového se skutečně odehrává a neděje se to na Blízkém východě. Tak jako Spojené státy po útocích 11. září museli vzít tento fakt na vědomí, tak i Evropa bude muset utáhnout svoji bezpečnostní politiku, což samozřejmě bude něco stát.

Region

Páteční seance patřila na trzích se středoevropskými měnami k těm klidnějším. První odhady růstu HDP ve třetím čtvrtletí víceméně potvrdily očekávání a proto ani dopad na regionální měny nebyl nijak výrazný. Totéž platí i o mírné pozitivní revizi polské inflace za říjen (z -0,8 % na -0,7 % meziročně).

Z ekonomického pohledu regionální trhy zajímá tento týden zejména Polsko, kde bude zveřejněna celá řada makroekonomických čísel (průmysl, maloobchod, mzdy - vše za říjen), a Maďarsko, kde v úterý zasedá centrální banka. Vzhledem k víkendovým událostem v Paříži lze však očekávat velmi opatrný začátek nového týdne i v regionu.

Dluhopisy


Slabší americké maloobchodní tržby za říjen a výrazně nižší než očekávaná výrobní inflace pomáhaly v pátek cenám dluhopisů nejen v USA. Americká výnosová křivka poklesla po celé délce o 4-6 bps. Výnosy německých vládních dluhopisů mezi tím klesaly spíše na delším konci křivky a ta tak mírně zploštěla.

V závěru dne byl na amerických výnosech patrný vliv pařížských událostí. Ty budou pomáhat dluhopisům asi i dnes, minimálně zpočátku seance. Kalendáři očekávaných ekonomických událostí dominují projevy členů vedení ECB a zveřejnění zápisu z posledního jednání FOMC. Jak pařížské události, tak komentáře z ECB by přitom měly dluhopisům nahrávat.

Komodity

Cena ropy Brent před vypršením prosincového kontraktu poklesla pod 44 USD/barel, avšak lednový kontrakt se dnes ráno obchoduje opět poblíž 45 USD/barel. Víkendové události v Paříži prozatím nemají na cenu výraznější vliv. Z krátkodobého pohledu může být jejich dopad spíše negativní, dlouhodobější reakce se bude odvíjet od reakce politické. Dodejme přitom, že území ovládaná IS nehrají z hlediska globální produkce ropy důležitou roli. Nejvýraznější dopad lze tak z hlavních komodit prozatím pozorovat na ceně zlata, která roste asi o 1,5 %.

 

 

Čtěte více:

Týden na měnách - Příprava na akční prosinec
13.11.2015 17:27
Poslední měsíc roku bude na obou stranách Atlantiku hodně zajímavý dík...
Japonsko se ve 3Q propadlo zpět do hospodářské recese
16.11.2015 8:08
Japonská ekonomika utrpěla ve třetím čtvrtletí druhý kvartální pokles ...
Atentáty v Paříži byly v mnohém premiérou, futures na CAC 40 -1,5 %
16.11.2015 8:18
Atentáty spáchané v pátek v Paříži byly na rozdíl od minulých terorist...

Váš názor
  • salaamová islamizace
    17.11.2015 13:58

    http://www.novinky.cz/domaci/386501-benjamin-kuras-nenechat-se-zastrasit-a-branit-zapadni-styl-svobody.html
    sgt.Mike
  • Jáj, terazky Cameronko v teľke
    16.11.2015 10:23

    hovoril, čo povie Putlerkovi. povedal presne toto: "Poviem mu, pozrite sa, v Rusku aj v Británii budeme bezpečnejší ak zničíme islámský štát." Jáj, západ sa zasa spolčuje s Putlerkom. Namiesto toho, aby jasne povedali Putlerkovi, aby vypadol zo Sýrie, lebo ako to už tuna veľmi dobre medvedica písal, Putlerovo dobrodružstvo v Sýrii konflikt iba predĺži, veru hej.
    Šaňo
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data