Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Putin: Turci sestřelili bombardér, aby zamaskovali černý obchod s ropou

Putin: Turci sestřelili bombardér, aby zamaskovali černý obchod s ropou

01.12.2015 9:22
Autor: Redakce, Patria.cz

Rozhodnutí Turecka sestřelit ruské letadlo mělo zajistit bezpečnost pro nelegální dodávky ropy ze Sýrie do Turecka. V Paříži to dnes prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Rusko má prý důkazy, že z nalezišť kontrolovaných Islámským státem se vyvážejí "průmyslové objemy" ropy do Turecka.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, který je ve francouzské metropoli rovněž na klimatické konferenci, toto tvrzení podle tureckého deníku Daily Sabah označil za pomluvu a dokonce prohlásil, že by podal demisi, pokud by se nelegální obchod skutečně prokázal.

Sestřelení ruského bombardéru Su-24 bylo podle Putina "velkou chybou". Turecká armáda prý neměla žádný důvod k útoku na "bezbranné" ruské letadlo. S tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem se šéf Kremlu na klimatické konferenci v Paříži nesetkal, potvrdil Putin v besedě s novináři.

Rusko bude podle prezidenta dál usilovat o vytvoření široké koalice pro boj s teroristy. Syrská krize má jen politické řešení, uvedl. O situaci v Sýrii dnes jednal s prezidentem USA Barackem Obamou a na potřebě politického urovnání krize se prý shodli.

"Panuje, myslím, shoda, kudy je třeba jít. Mluvíme-li o nezbytnosti politického urovnání, pak je třeba pracovat na nové ústavě, nad novými volbami a kontrolou jejich výsledků," prohlásil ruský prezident.

Turecký prezident dnes také podle televize CNN Türk řekl, že jeho vláda bude jednat s rozvahou a bez emocí, než se rozhodne k případným protiopatřením vůči ruskému rozhodnutí vyhlásit proti Turecku sankce za sestřelení letadla. Turecko prý pracuje na tom, aby vztahy s Ruskem, jakožto jeho hlavním dodavatelem energie, nebyly zpřetrhány úplně.

Ruské sankce by mohly zvýšit schodek v tureckém rozpočtu v příštím roce o pět miliard dolarů, odhadli ekonomové oslovení agenturou Reuters. To by mohlo výrazně zkomplikovat snahu Ankary dostat se ze ztrát v rámci snahy o ekonomickou obnovu země.

Zdroj: ČTK, RTRS


Čtěte více:

Project Syndicate: Multilaterální finanční mobilizace Číny
30.11.2015 16:30
Představenstvo Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) nedávno schvá...
Aktivita v čínském průmyslu nejníže za tři roky
01.12.2015 9:07
Z Číny dnes v noci přišla další várka nelichotivých čísel popisujících...
Technická analýza - Dolar neunesl krok MMF s čínským jüanem a mírně oslabil na všech frontách
01.12.2015 9:09
EURUSD: Měnový pár se dnes pohybuje nad hladinou denního pivotu na 1,...
Podivná divergence divergencí u podnikatelských nálad a úroků mezi USA a eurozónou
01.12.2015 9:10
Trochu ve stínu pařížského summitu o globálním oteplování a nepochopit...

Váš názor
  • Krym
    01.12.2015 15:07

    Když po roce 1989 řekli Slováci , že už s námi Čechy nechtějí žít v jednom státě, tak jsme je bez boje pustili. Když Kosovci chtěli pryč od Srbska, tak jim NATO pomohlo bombardováním Srbska. Když Turci na severu Kypru už nechtěli žít s Řeky na jihu, tak tam vlítla turecká armáda a sever Kypru okupovala. To je tam dodnes. takže opravd unevím ,proč s ednes vzrušovat kvůli krymu. Jeho 80 % obyvatel už s Ukrajinou nechtělo mít nic společného a Rus jim jenom pomohl, asi jako r.1999 NATO Kosovcům. Krym dopadl mnohem lépe jak Donbas, tam poslali Jaceňuk a Porošenko svou armádu střílet z děl do lidí.
    xiluodu
    • Re: Krym
      02.12.2015 10:03

      Podle tebe by znamenal nárok muslimů v případě, že jejich počet v Belgii naroste v majoritu, že se z Belgie musí stát islámská země, protože si to muslimové budou přát? Děkuji pěkně za tak uchylácké názory.
      Jesse
    • Re: Krym
      01.12.2015 15:24

      Ukrajinci se měli zachovat na Krymu stejně jako Rusko v Čečensku. Nemilostrdně zmasakrovat všechny včetně civilistů. Pro tyhle východní národy demokracie nefunguje. Kosovo byla chyba, každý legitimní vládce má právo si neomezeně masakrovat vlastní obyvatelstvo a nikdo mu do toho nemá co kecat.
      ..
    • Re: Krym
      01.12.2015 15:19

      ... Ukrajina brání svůj stát, a to je dobře.
      ☺lolek☺
      •  
        01.12.2015 17:49

        Myslíš tu partu nacionalistů a oligarchů,co tam teď vládne?To máš smysl pro humor,Ukraina je vpodstatě v bankrotu a západ ji infůzema drží nad vodou,když už ji tahal kam neměl,pochybuju,že obyčejní ukrainci jsou z toho dění nějak na větvi.
        Brutus
        • Krym býval pozemský ráj. Pak přišel Putin
          02.12.2015 9:55

          A z toho ráje udělal poušt', jako všude jinde kam vstoupila bota jeho žoldáků. Ted' tam živoří a pouze vegetují. No prej tam Rusa chtěli. Podle ruských medii. Asi chtějí světu ukázat co jsou za drsn'áky a co dokážou.
          Krn'ovský
        •  
          01.12.2015 20:08

          ... o Ukrajinu obavy nemám.
          ☺lolek☺
  •  
    01.12.2015 12:33

    Putin potřebuje zakrýt ukrajinský problém. S IS obchoduje kde kdo ...
    Démon
  • Jáj, dobre ja hovorím, Turecko okamžito do šengena
    01.12.2015 12:00

    Urýchli sa tým multikulturalizácia Európy a bude pokoj od takých prerusáckých čecháčikov, ako Zemanko. Každého demokraticky zmýšlajúceho človeka potešilo prívítanie tureckého premiérka od všetkých predstavitelov demokratických krajín na poslednom samite, veru tak. Vidno, že mama Merkel nepoľavuje v bitke za nový európský národ, národ miešancov.
    Šaňo
  • Putin potřebuji konflikty
    01.12.2015 11:58

    Putin potřebuje válečné konflikty a hrozby, aby se udržel u moci. Může tak demonstrovat svoji sílu a odhodlanost vůči občanům, kteří mají jeho důvěru, alespoň podle průzkumů veřejného mínění v Rusku (ale kdo je asi zadává a platí, viďte). V Sýrii jde Putinovi hlavně o jeho zájmy, a to o zejména o námořní základnu. Když nebude Asad, tak nemá jistotu, že mu to další vlády pronajmou. Viděli jsme všichni, jak zabral Krym, když se zalekl, že přijde o námořní základnu na Krymu. Kdy si myslí, že Putin přináší mír, je pouhý snílek.
    jack
    • Re: Putin potřebuji konflikty
      01.12.2015 12:03

      Kľud, to všetko sa už rieši. Multikulturalizácia odzvoní koniec takým Putlerkom.
      Šaňo
  • ... teda vy jste hlava pane Putin
    01.12.2015 11:26

    ... jak se mohlo sestřelem něco zamaskovat, to je velmi dialektcké.
    ☺lolek☺
  • Turecko a IS ropa
    01.12.2015 10:47

    O tom, že Turecko ekonomicky živí IS svou ropou nepochybuje nikdo, jen blbové. Přední izraelský anayltik odhaduje, že minimálně 50 % ropy vytěžené IS končí v Turecku. Turecko = stát NATO tedy drží IS ekonomicky nad vodou. Není divu, nejznámější sunnitské státy jsou : Saudská Arábie, Turecko a Islámský stát. A tihle tři společně -"drží basu". Putin v Sýrii bojuje za Evropu, za křesťanství, proti islámskému fanatismu. Jeho piloti jsou hrdinové a my jim můžeme jen děkovat. Jinak ,vlna běženců se valí na Evropu min. od jara a Putin začal v Sýrii bombardovat až 30.září, tedy s migrační vlnou nemají jeho letci nic společného. Putin je dnes bezpochyby největší světový státník. Merkelová i Obama mu nesahají po kotníky. Taky za nimi není nic vidět, jen samá frustrace.
    xiluodu
    • Naivní stalinistický snílku
      01.12.2015 15:12

      Putin bojuje tak za rusko a az svoje ego, za evropu jen v tvých příručkách.
      Velkamedvědice
  • Jako kdysi Hitler
    01.12.2015 10:09

    Ale tenkrát mohli za všechno židi. Stejně jako Sudety-Ukrajina a anexe Krymu. Jen aby zase nepřišel s dalším Katynským lesíkem a nesváděl to na Turky. Ten je schopný v sebeobraně napadnout celou Evropu. Už se mu ale bouří jeho vlastní oligarchové, protože přicházejí o velké peníze. Dobře jsou na tom jen ti co mají svoje peníze uložené v dolarech na západě.
    .
  •  
    01.12.2015 9:48

    To je zoufalec ten Putin.
    Démon
    •  
      01.12.2015 11:43

      jedinej zoufalec seš ty,ostříhej si ty svoje fetácký chlupy a podívej se pravdě do očí !Inteligente z internetu!Takových jako ty je nám ted třeba, ty posilo!
      oli
      •  
        01.12.2015 12:27

        oli, oli, A kvůli tomu sestřelilo Turecko ruský bombardér :-)
        Démon
    • Na to přicházejí už i Rusové
      01.12.2015 10:40

      jeho zastánců valem ubývá a někdy se zdá že Putin už má víc zastánců u nás na novinkách než doma.
      .
    •  
      01.12.2015 10:10

      není pochyb o tom, že IS prodává ropu do Turecka a to tomu jen přihlíží. Turecko do velké míry toleruje a tím i živí IS. Pokud se postup Turecka nezmění tak je řešení v nedohlednu..
      fluidum
      • no a co ?
        01.12.2015 10:34

        Putin prodává ropu kam jen může a navíc dodává zbraně na sestřel civilních letadel a posílá kamiony na pomoc svým neoznačeným vojclům na dovolené. To ti nevadí ? Za celou vlnou uprchlíků stojí hádej kdo. Není náhodou že to začalo, když Rusko začalo bombardovat v Syriji kde byli proti asádovci a žádný IS.
        hůj
      • Ještě štěstí že je Turecko v NATO
        01.12.2015 10:22

        tam nemůže zabirat a anektovat celá území jakona Ukrajině a jediné co může je jen štěkat za plotem a pouštět hrůzu. Velký volod'a. Kdyby na to měl tak se už mluví rusky po celé Evropě. Takové plány už existovaly za Stalina Přečti si Waltera Komárka. Tomu ty asi věřit budeš )).
        Sekyra
    • kdo je opravdový zoufalec?
      01.12.2015 10:09

      Každý tydýt může na netu vykřikovat jednoduché soudy, i když tomu problému na Blízkém východě rozumí jak koza petrželi. Zoufalec je ten, kdo pokřikuje od kompu z bezpečí svého pokojíku.
      • Re: kdo je opravdový zoufalec?
        01.12.2015 10:27

        Kde jsi byl když se nám Rusáci pokusili sestřelit Národní Muzeum v 68. A ani tose jim moc nepovedlo a to bylo větší a nehejbalo se :))).
        .
      • Re: kdo je opravdový zoufalec?
        01.12.2015 10:14

        Ovšem ten výkřik, že sestřelení letadla má zamaskovat cisterny je fakt zoufalý. Chtěl tím snad Putin sdělit, že pilot přeletěl zrovna nad místem s cisternama a proto musel zemřít? (Je tu ještě varianta, že tento slaboduchý výrok je určen stejně zaměřeným lidičkám ve světě.)
        ..
      • Re: kdo je opravdový zoufalec?
        01.12.2015 10:13

        Hezky si se tu popsal tytydýte. Ale alespon' lepší takový obdivovatel než žádný.
        Čenta
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data