Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Podivná divergence divergencí u podnikatelských nálad a úroků mezi USA a eurozónou

Podivná divergence divergencí u podnikatelských nálad a úroků mezi USA a eurozónou

01.12.2015 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Trochu ve stínu pařížského summitu o globálním oteplování a nepochopitelného zařazení čínského jüanu mezi rezervní měny MMF se klubou na svět další zajímavá data z USA a eurozóny. Ta přitom v případě podnikatelských nálad ukazují na pozoruhodnou divergenci, když zatímco byznys sentiment na starém kontinentu se stále vylepšuje a naopak za velkou louží průběžně zhoršuje.

Na globálních trzích a především pak na tom eurodolarovém se samozřejmě hraje na téma divergence, rovněž jde ovšem o divergenci mezi politikou Fedu, která bude utažena, a politikou ECB, jež bude naopak uvolněna. Neboli krátkodobé dolarové a eurové úrokové sazby se již delší dobu rozevírají, což se negativně podpisuje na kurzu eurodolaru, který se pozvolna přibližuje paritě. Takový vývoj by byl vcelku logický za předpokladu, že konjunkturální data (např. podnikatelské nálady) se vyvíjejí plus mínus v souladu s tím, co již delší dobu pozorujeme na finančních trzích. Nicméně delší dobu trvající divergence mezi divergencemi, kdy na jedné straně dolarové úroky rostou a eurové padají hlouběji pod nulu a na straně druhé evropské indexy PMI dosahují několikaletých maxim a americké padají pod 50 bodů, není dlouhodobě udržitelná. Pokud by něco takového trvalo opravdu déle, tak jeden či druhý trend se musí zlomit a nastane proces, kterému se pro změnu říká konvergence.

To konec konců uvidíme již dnes odpoledne, kdy mají být zveřejněna data o podnikatelském sentimentu v americkém průmyslu a náš odhad sází na to, že index ISM klesl v listopadu pod klíčovou hodnotu 50 bodů. Pokud se tak opravdu stane, bude jasné, že konjunkturální divergence (mezi průmyslem USA a eurozóny) stále pokračuje a dříve či později budou muset vzít tento fakt trhy na vědomí. V praxi by to pak mohlo znamenat negativní korekci tržních dolarových sazeb resp. hodnoty dolaru.

Region

Obchodování s regionálními měnami bylo v pondělí opět relativně klidné - vyčkává se patrně zejména na čtvrteční zasedání ECB. Na události přitom pondělí chudé nebylo. V Polsku byl mírně pozitivně revidován odhad růstu HDP ve 3. čtvrtletí (+3,5 % y/y) a byla zveřejněna i listopadová míra inflace (-0,5 % y/y), která trhy mírně zklamala. Čísla však na zlotý významnější dopad neměla. Stejně tak korunu neovlivnily komentáře guvernéra ČNB Singera, který uvedl, že potřeba uvolněných měnových podmínek (ne však jejich dalšího uvolnění, na které v posledních dnech trh více sází) pro českou ekonomiku přetrvává navzdory relativně rychlému růstu HDP.

Dnešek je v regionu zajímavý zejména díky zveřejnění indexů podnikatelských nálad. Výraznější dopad na trhy z tohoto titulu však nečekáme. Kromě toho začíná dvoudenní zasedání polské centrální banky, které však z ekonomického pohledu asi také nebude příliš zajímavé. Klíčovou událostí zůstává zasedání ECB, které může podle nás regionálním měnám na frontě s eurem spíše prospět.

Dluhopisy

Zatímco nárůst inflace v Německu (na 0,4 % meziročně v listopadu z 0,3 % v říjnu) neměl na eurovou výnosovou křivku zásadnější dopad, tak české krátkodobé úrokové sazby (implikované ve FRA sazbách) pokračovaly v prudkém pádu. Český trh se evidentně probudil a začíná mu dominovat strach ze čtvrtečního zasedání ECB, kde hrozí výrazná redukce depozitní sazby ECB a eventuálně i následná reakce ČNB (na zasedání 16. prosince). My však sázíme na to, že pokud ECB zůstane jen u snížení sazby o 10 bazických bodů, tak ČNB nemusí nutně s úrokovými sazbami hýbat.

Komodity

Cena ropy Brent včera odpoledne smazala ranní posun vzhůru a v souhrnu tak nakonec dokonce mírně poklesla. Ceny základních kovů s výjimkou hliníku rostly - nejvýraznější růst zaznamenal nikl, v jehož případě se hovoří o relativně významném omezování produkce pro příští rok.

Dnes ráno trhy komodit zajímají především data z Číny v podobě indexů podnikatelských nálad za listopad. Oficiální index PMI poklesl na tříletá minima a šetření Caixin PMI se naopak oproti říjnu mírně vylepšilo. Z pohybu cen mědi lze soudit, že trh vnímá data spíše pozitivně (k tomu přispívají asi i dobré výsledky PMI v Japonsku).

 


Čtěte více:

Aktivita v čínském průmyslu nejníže za tři roky
01.12.2015 9:07
Z Číny dnes v noci přišla další várka nelichotivých čísel popisujících...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m