Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Project Syndicate: Multilaterální finanční mobilizace Číny

Project Syndicate: Multilaterální finanční mobilizace Číny

30.11.2015 16:30

Představenstvo Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) nedávno schválilo žádost Číny o přistoupení, sestavovanou deset let, a poslalo ji k finálnímu schválení členským vládám. Členství v EBRD je ovšem jen jedním projevem rychle se rozrůstající čínské úlohy v mezinárodních finančních institucích. Teď je otázkou, jestli Čína promění tyto instituce, anebo naopak.

Globální finanční krize otřásla mezinárodní finanční architekturou a řadu institucí zaskočila. Vždyť třeba Mezinárodní měnový fond několik let před krizí citelně snižoval stavy. Dala jim ale také příležitost projevit odhodlání. Mnohé – především MMF, ale také EBRD a Evropská investiční banka – nakonec prokázaly, že umí reagovat pružně a díky tomu si zajistily rozšíření mandátu a víc kapitálu.

Krize rovněž podlomila legitimitu skupiny G7, složené ze zemí, které byly jádrem problému, a oživila G20. Vprostřed těchto transformací se Číně otevřel prostor k upevnění svého globálního vlivu, jejž je odhodlána zužitkovat, navzdory odporu z některých koutů světa. K uskutečňování své ambiciózní agendy se například v roce 2016 chystá využít své předsednické funkce v G20.

Čína se ostatně už dnes mezinárodně angažuje v doposud nevídaném rozsahu a tempu. Je členem mnoha multilaterálních institucí, včetně několika regionálních aktérů, jako jsou Africká rozvojová banka (AfDB) a Meziamerická rozvojová banka (IDB), s nimiž prohlubuje vztahy, zejména společnými investicemi do projektů po celém světě. Loni například Čína prostřednictvím fondu AGTF s rozpočtem dvou miliard dolarů výrazně zvýšila svůj závazek vůči AfDB.

Obdobně čínské fondy suverénního majetku slouží jako důležití kotevní investoři do nástrojů sestavovaných Mezinárodní finanční korporací Světové banky a EBRD, aby pro své projekty zajistily dlouhodobý institucionální kapitál. Jeden z těchto fondů, SAFE, je aktuálně jediným investorem do investičního nástroje EBRD – přitom Čína se ještě ani oficiálně nestala členem organizace.

Čína rovněž vytváří nové instituce. Zřízení Asijské infrastrukturní investiční banky (AIIB) proniklo letos na přední stránky novin po celém světě, a to nejen kvůli silnému odporu USA, ale také proto, že se k ní přesto připojily země jako Británie a Německo. Čína také ve spolupráci se svými protějšky ve skupině BRICS (Brazílií, Ruskem, Indií a Jižní Afrikou) sehrála vůdčí úlohu při ustavení Nové rozvojové banky (NDB), která dnes sídlí v Šanghaji.

Dále je tu čínský Fond hedvábné stezky se 40 miliardami dolarů, který má podporovat infrastrukturní projekty potřebné jako základ pro strategii prezidenta Si Ťin-pchinga „jeden pás, jedna cesta,“ jejímž cílem je zlepšit obchodní a komunikační propojení napříč Eurasií. Fond hedvábné cesty, doposud nejambicióznější čínské úsilí, zastiňuje snahy tradičnějších mezinárodních finančních institucí, a to jak rozsahem, tak škálou aktivit. První iniciativa fondu, přehrada s hydroelektrárnou Karot v Pákistánu za 1,65 miliardy dolarů, bude zahrnovat jak přímé půjčky projektu, tak akciovou investici do společnosti, která zodpovídá za výstavbu přehrady a její údržbu po dobu 30 let.

Za současného stavu je Fond hedvábné stezky jednostranný, takže spadá do téže kategorie jako Čínská rozvojová banka a státní investiční konglomerát CITIC. Čínské orgány ale prohlásily, že je otevřený vstupu dalších, byť se to vzhledem k rozsahu čínské účasti nezdá pravděpodobné.

Navzdory pozoruhodnému rozsahu čínských investičních projektů zůstávají tamní lídři doposud poměrně konzervativní, co se týče institucionálních inovací. V posledním roce však představitelé čínské komunistické strany předložili návrh na novou, experimentální multilaterální finanční instituci zaměřenou na „obnovu životního prostředí“ – tedy na podporu velkých projektů zacílených na rekultivaci půd, čištění vod a zlepšování kvality ovzduší.

Dát takovou instituci do pohybu nebude snadné, vzhledem k nutnosti globální koordinace s cílem propojit potenciální akcionáře a rozsáhlých dotací, které zajistí životaschopnost investic. Nicméně taková odvážná institucionální inovace by mohla zaplnit důležitou mezeru v globální finanční struktuře a upevnit vůdčí postavení Číny v oblasti financování nápravy životního prostředí.

Zároveň čínské instituce inovují v menším měřítku, neboť jsou průkopníky štíhlejšího a svižnějšího přístupu k financování. Designovaný předseda AIIB Ťin Li-čchün kupříkladu ohlásil plány na eliminaci některých nejméně efektivních rysů stávajících institucí, jako je rezidentní představenstvo a národnostní omezení pro nábor pracovníků.

Bobtnající globální finanční úloha Číny přesto pravděpodobně zásadně nezmění způsob fungování stávajících institucí. Samozřejmě, snahy jako ta Ťinova poukazují na slabiny současných struktur, takže by mohly přispět k podnícení reformy. Mimo to EBRD může nepochybně prospět čínská zkušenost s experimenty a zvětšováním měřítka.

Hlavním cílem AIIB a NDB však zřejmě není proměnit krajinu multilaterálního financování, ale rozšířit jeho kapacitu a zároveň ukázat, že Čína dokáže vybudovat moderní instituce. Co se týče EBRD, čínský podíl bude nepatrný, alespoň zpočátku; Číňané říkají, že přišli, aby se učili. Společné investice s EBRD skutečně mohou čínským společnostem při pronikání na nové trhy zajistit místní znalosti – a snad i ochranu.

Zdá se pravděpodobné, že posílené zapojení země do multilaterálních institucí bude prozatím měnit víc Čínu než tyto instituce, přestože poroste hlasovací váha Číny, aby lépe odrážela její stoupající příspěvky. Bližší seznámení se zkušenostmi zavedených institucí – včetně spolupráce se skupinami občanské společnosti a podpory lokálního řízení politik – pomůže Číně zdokonalit její strategii působení v Africe i jinde. Mohlo by dokonce Číně dát příležitost ke zlepšení vlastního modelu rozvoje.

V dlouhodobém výhledu by však rozvojové výzvy, jimž Čína doma čelí (zejména rychlá degradace životního prostředí), mohly zemi vést k transformativnější úloze a ke globálnímu prosazování institucionálních inovací.

Erik Berglof, profesor a ředitel Institutu globálních záležitostí na London School of Economics and Political Science, byl hlavním ekonomem Evropské banky pro obnovu a rozvoj.

Copyright: Project Syndicate, 2015.
www.project-syndicate.org

 

Čtěte více:

Silicon Valley vs. Wall Street - boj o moc
30.11.2015 15:50
V pátečním článku TopFiveTech jsme použili v nadpisu příměr Wall Stree...
Problémové Chicago - podnikatelská nálada se nelepší
30.11.2015 15:54
Chicagský institut ISM dnes zveřejnil listopadová data o podnikatelské...
Rozjednané prodeje domů v USA nečekaně zpomalují
30.11.2015 16:08
Rozjednané prodeje starších domů v říjnu zpomalují a rostou proti před...
Technická analýza - Smíšená data z Japonska dnes předcházela oslabení tamní měny
30.11.2015 16:09
USDJPY: Měnový pár se dnes pohybuje vysoko nad hladinou denního pivot...
Nastane po čtvrtečním zasedání ECB švýcarské měnové dilema?
30.11.2015 16:28
Podle švýcarských tvůrců měnové politiky je tamní měna stále značně n...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m