Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vyhlídky (nejen) německé ekonomiky se zhoršují a stahují s sebou inflační očekávání

Vyhlídky (nejen) německé ekonomiky se zhoršují a stahují s sebou inflační očekávání

16.02.2016 11:16, aktualizováno: 16.2. 12:17
Autor: Michal Putna, Patria Online

Aktualizováno

Index podnikatelské nálady sestavovaný německým institutem ZEW se v únoru zhoršil. Hodnocení současných ekonomických podmínek sice zůstává pro německou ekonomiku i nadále relativně optimistické, oproti lednu však příslušný subindex odepsal 7,4 p.b. na úroveň 52,3 % (což je podíl respondentů označujících současné podmínky jako dobré). Na úrovni hodnocení současných podmínek pak přináší únor zhoršení u všech sledovaných zemí (s výjimkou Francie), největší propad sledujeme u ekonomiky USA, kde je momentálně v ohrožení letošní cyklus utahování měnové politiky.

Nejsledovanější část dnešního reportu, hospodářská očekávání pro příštích 6M, má společného jmenovatele, kterým je úbytek optimismu napříč zeměmi. V případě Německa trh čekal pokles příslušného indikátoru na nulu, ten se však udržel mírně v plusu. Výrazné zhoršení výhledu hlásí také Spojené státy, Velká Británie a EMU.

Kromě zhoršených očekávání pro příští měsíce indikuje dnešní zpráva ZEW rovněž znatelný propad inflačních očekávání a to opět napříč všemi sledovanými trhy. Nejvíce odborníků počítá s nižší inflací v EMU, Německu a USA. Co se týče inflačních očekávání pro Spojené státy, tak již minulý pátek index spotřebitelské důvěry sestavovaný Michiganskou universitou odhalil, že inflační expektace pro USA jsou aktuálně nejníže od roku 1979. Skutečnost, že trhy nevěří v cenový růst je mimořádně nepříjemná pro centrální banky (ECB, Fed, BoE, BoJ), které se zatím marně snaží vytáhnout inflaci blíže k cíli.

Úrokové sazby (krátkodobé i dlouhodobé) by měly v eurozóně a Japonsku jít v horizontu příštího půl roku dolů, v USA a Velké Británii se čeká jejich růst, i když úrokových býků ve srovnání s lednem výrazně ubylo.

Experti oslovení institutem ZEW věří i nadále dolaru proti společné evropské měně, i když jejich řady ve srovnání s lednem značně prořídly. Silnější z měnového páru libra-euro, by měla být britská měna, naopak euro by mělo dominovat na párech švýcarský frank/euro a jen/euro.

De facto jedinou vyloženě positivní zprávou dnešního reportu ZEW je přesvědčení, že všechny sledované akciové indexy by měly v příštím půl roce posilovat. Nejvíce akciových býků je přitom koncentrováno na indexech Stoxx 50, DAX a DJIA. Z německých sektorů by se mělo dařit maloobchodu, stavebnictví a IT, výrazně negativní výhled mají banky, pojišťovny a utility.

Únorová data ZEW přináší jasnou zprávu o zhoršeném globálním výhledu, poklesu inflačních očekávání (a úrokových sazeb) a pokračujícím optimismu ohledně růstu akciových trhů. Ani stále relativně slušné hodnocení aktuální kondice v Německu, USA a UK pak nedokáže negativní vyznění dnešního reportu vyvážit. Obavy ze slabší čínské ekonomiky, nově doplněné o akciové výprodeje (zejména na bankovních titulech) jsou pak hlavními faktory negativně dopadajícími na budoucí ekonomická očekávání.



Čtěte více:

Evropa mírně roste, EDF po výsledcích +10 %
16.02.2016 10:56
Evropské akciové trhy neudržely své úvodní zisky, ale i tak se aktuáln...
Podíl Visa na Square - co potřebujete vědět
16.02.2016 12:18
V roce 2011 Visa koupila podíl v malé společnosti Square, kterou v sou...
Dohoda o zmrazení produkce je (skoro) na světě! Ropa ale neskrývá zklamání
16.02.2016 11:12
Katar, Rusko, Saudská Arábie a Venezuela se podle katarského ministra ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data