Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Výsledky Unipetrolu v 1Q - čísla padají kvůli výpadku výroby etylénové jednotky (+ komentář analytika)

Výsledky Unipetrolu v 1Q - čísla padají kvůli výpadku výroby etylénové jednotky (+ komentář analytika)

21.04.2016 8:14, aktualizováno: 21.4. 8:57
Autor: Pavel Petr, Patria Online

Aktualizováno

Dnes ráno představil svoje kvartální výsledky petrochemický podnik Unipetrol, který za 1Q ohlásil ztrátu 25 milionů Kč (před rokem zisk 1,99 mld. Kč). Unipetrol za 1Q také utrpěl propad tržeb o 26 % na 17,686 mld. Kč z 23,97 mld. Kč v 1Q15. EBITDA se také meziročně propadla na 559 mil. Kč z 2,897 mld. Kč. EBITDA LIFO se propadla na 350 mil. Kč z 3,11 mld. Kč před rokem.

Společnost ve svém prohlášení uvedla, že její výsledky v 1Q16 byly výrazně ovlivněny omezenou výrobou v důsledku zničení etylénové jednotky v loňském roce. Navíc se v 1Q negativně projevila i pravidelná odstávka v litvínovském závodě. Co se dále podepsalo na výsledcích společnosti jsou nízké ceny ropy na světových trzích.

Tyto silné negativní faktory byly mírně kompenzovány vyššími prodeji rafinérských produktů a meziročně vyšší prodeje maloobchodního segmentu.

Společnost také poskytla aktualizované informace ohledně svého plánu na spuštění zničené etylenové jednotky. Bude spuštěna na 80 % výkonu na konci srpna. Maximálního výkonu dosáhne na konci října. Jinak práce pokračují podle schváleného harmonogramu.

Unipetrol však zopakoval, že má zařízení pojištěné proti poškození proti majetku tak i proti souvisejícímu přerušení provozu. Předpokládá tak, že by na základě pojistné smlouvy měl za první kvartál roku 2016 nárok získat zpět ušlý obchodní zisk v odhadované výši cca 2,9 mld. Kč. Stejně tak náklady na opravu škody na majetku v celkové výši cca 4 mld. Kč a ušlý zisk za rok 2015 ve výši cca 2,4 mld. Kč.

Společnost představila také report o svém cashflow a pracovního kapitálu ze které vyplývá, že se provozní cash flow dostalo na 4,75 mld. Kč po úpravě o kapitálové výdaje a ostatní investiční toky dostaneme volný peněžní tok (FCF) ve výši 3,73 mld. Kč. Čistý pracovní kapitál se snížil o 3,7 mld. Kč zejména kvůli nižším cenám ropy a zálohám obdrženým od pojistitele (ve výši 1,9 mld. Kč).

Když se podíváme na jednotlivé segmenty. Tak v segment downstream, tedy rafinérská a petrochemická část společnosti, v 1Q16 vykázala provozní EBITDA LIFO ve výši 132 mil. Kč. Negativně toto číslo ovlivňovala nižší rafinérská marže, markantní propad petrochemické produkce v důsledku mimořádné události na etylénové jednotce a také přecenění zásob vzhledem k propadu cen ropy na světových trzích.

uni

Firma také uvedla, že se jí zatím nepodařilo obnovit provoz rafinérské výroby v Litvínově. Při březnové pravidelné odstávce (od 15. března) byly dokončeny inženýrské práce na všech jednotkách kromě jednotky vakuové destilace. Provoz bude obnoven pouze částečně, kvůli požáru, který vznikl při dokončování údržbových prací.

V rafinérské části segmentu downstream bylo v prvním čtvrtletí roku 2016 dosaženo objemu 1,429 mil. tun zpracované ropy, což představuje meziroční nárůst způsobený zejména větší rafinérskou kapacitou po převzetí podílu Eni v České rafinérské na konci dubna loňského roku a spolehlivou výrobou v kralupské rafinérii. Z důvodu mimořádné události na etylénové jednotce a probíhající odstávce chemického areálu u Litvínova, kleslo využití rafinérských kapacit na 66 %. Prodejní objemy rafinérských produktů meziročně vzrostly o 46 % na úroveň 1,538 mil. tun.


Maloobchodní segment
dosáhl v prvním čtvrtletí roku 2016 provozního zisku EBITDA LIFO ve výši 201 mil. korun. Meziročního nárůstu provozního zisku (+67 milionů korun) bylo dosaženo zejména díky vyšším prodejům pohonných hmot, ale také prostřednictvím lepších palivových marží a zlepšených výsledků v oblasti nepalivové části segmentu. Společnost pokračuje v rozšiřování sítě provozoven rychlého občerstvení STOP CAFE, realizuje řadu aktivit v oblasti podpory prodeje a marketingu. Po nedávném schválení transakce se společností OMV ze strany antimonopolního úřadu se společnost Unipetrol připravuje na postupné převzetí 68 čerpacích stanic. Sít čerpacích stanic Benzina v prvním čtvrtletí zvýšila svůj tržní podíl na 16,3 % (údaj z konce ledna 2016).

V průběhu března byla také dokončena jednání ohledně přepravních tarifů pro dodávky ropy do ČR. Zástupci Unipetrolu a MERA podepsali dodatek ke smlouvě týkající se úschovy a přepravy ropy IKL a Družba. Dále pak novou smlouvu o přepravě ropy ropovodem TAL. Roční hodnota obou kontraktů převyšuje 1 mld. Kč.

Komentář analytika Ondřeje Koňáka k výsledkům Unipetrol: „Výsledky na všech úrovních lehce zaostaly za konsensuálními odhady. Za meziročním poklesem stojí především loňská havárie etylénové jednotky a odstávky v komplexu v Litvínově. Tyto události vedly k výrazně nižším objemům produkce a prodejů (prodej petrochemických produktů propadl o 57 % meziročně).

Co nás ovšem příjemně překvapilo, byla zálohová platba ze strany pojistitelů ve výši 1,9 mld. Kč, která navýšila objem čisté hotovosti společnosti na 9,6 mld. Kč (53 Kč na akcii), což podle nás zvyšuje šance na výplatu dividendy v letošním roce.“

Zdroj: Zpráva Unipetrol, Reuters, Bloomberg


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.03.2024
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení