Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
S Fedem se nikdy a nikde nebojuje

S Fedem se nikdy a nikde nebojuje

13.06.2016 17:45

Tento týden se ponese zejména ve znamení Fedu, který by měl ve středu rozhodovat o tom, zda zvýší sazby. Tématu jsme se zde už intenzivně věnovali. Nyní bych rád upozornil i na to, že v tomto týdnu bude o své další politice rozhodovat i japonská centrální banka BoJ. S ohledem na historický vývoj jde o hezkou shodu okolností: Japonská centrální banka byla ještě před několika lety poměrně dost pasivní a spolu s ECB tvořila svým postojem určitý protipól aktivistického Fedu. Všechny tyto centrální banky pak plně sklidily plody své práce: Agresivita Fedu mu nyní umožňuje alespoň uvažovat o normalizaci jeho politiky, zatímco předchozí pasivita nyní nutí BoJ a ECB do problematických kroků typu záporných sazeb.

Ani Fed nemá ale své rozhodování jednoduché. Zvedat sazby není problém, jde ale o to, aby šlo o „správné“ (ekonomickým fundamentem podložené) zvednutí. Nyní je podle mne a řady jiných pravděpodobnější, že by zvedat ještě neměl. Nechci zde ale opakovat argumenty předestřené v minulých úvahách. Namísto toho se podívejme na to, jak moc je rozhodování Fedu relevantní pro celou globální ekonomiku.

S Fedem se nebojuje a to nikdy a nikde
Známý globální mechanismus nyní funguje přes kurz dolaru: Jeho posilování (v reakci na prospekt rychlejší normalizace monetární politiky v USA) zhoršuje fundament rozvíjejících se zemí EM a to zejména tím, že ztěžuje jejich dluhovou službu. Oslabení dolaru je tak nyní pro EM naopak dobrou zprávou. Což je mimochodem úplné přehození polarit: Po finanční krizi si tyto země stěžovaly na to, že dolar je příliš slabý, nyní si stěžují na jeho posilování.

Kolegové z Natixis si dali se zkoumáním závislosti globální ekonomiky na Fedu větší práci a tvrdí, že od roku 2014 je v ní patrná mnohem větší celková synchronicita než dříve. Pokud se podíváme na vývoj akciových trhů, dá se s tím v podstatě souhlasit. Korelace není ani zdaleka dokonalá, ale trhy v USA, Evropě i Japonsku vykazují velkou tendenci klesat a růst společně (podle Natixis to pak neplatí jen o akciích):

po

Můžeme tedy hovořit o tom, že od roku 2014 existuje jakýsi globální finanční cyklus, jehož mechanismus je poměrně jednoduchý: Riziková aktiva posilují, když dolar oslabuje a naopak – riziková aktiva ztrácejí ve chvíli, kdy dolar posiluje. A jelikož je kurz dolaru dán především oním výhledem na normalizaci americké monetární politiky, můžeme celkem směle říci, že Fed už necelé dva roky hýbe celým globálním finančním cyklem.

Americké trhy už dávno ví, že „s Fedem se nebojuje“, nyní se to tedy podle všeho naučil celý svět. Pro Fed jako takový to dobrá zpráva není, protože stále více je to právě negativní reakce ze zahraničí, která se jako bumerang vrací do ekonomiky USA a komplikuje mu jejich monetární politiku. Žijeme ve světě nových a někdy až exotických „parciálních rovnováh“.

Co svědčí dolaru, nesvědčí ostatním ... a „dobré“ zvýšení sazeb nebude

Čtenáři si možná vzpomenou, že po poslední finanční krizi byl dominantní globální mechanismus na finančních trzích také velmi jednoduchý (pověstný „risk-on/risk-off“). Tehdy platilo, že růst averze k riziku vyvolával útěk do bezpečných přístavů (tedy hlavně do dolaru) a odliv peněz z rizikových trhů. Posilování dolaru tak šlo i tehdy ruku v ruce s poklesem cen akcií a dalších rizikových aktiv. A naopak – oslabení dolaru dané poklesem averze k riziku šlo ruku v ruce s růstem cen rizikových aktiv.

Mustr to byl tedy na povrchu stejný, jak dnes. Jeho vnitřní mechanika ale byla jiná – tehdy byla společným jmenovatelem zmíněná averze k riziku, dnes je to Fed. A zatímco tehdy dolar posiloval i při zhoršování situace v americké ekonomice (pokud to zvýšilo averzi k riziku), dnes posiluje při náznacích jejího zlepšení. V tomto smyslu jsme tak nyní naopak v úplně jiné situaci! Stále platí, že co prospívá dolaru, nesvědčí ostatním. Jenže dolaru nyní prospívá něco jiného.

A všimněme si i toho, jak je uvažování trhů podle současného mechanismu jednoznačné: Zvyšování sazeb v USA je pro riziková aktiva špatné, jejich snižování, respektive udržování na nízkých úrovních je dobré. A to není pozitivní zpráva. Trhy totiž v podstatě nepočítají s možností „dobrého“ zvýšení sazeb. Tedy s tím, že by se znatelně zlepšovala ekonomická situace a Fed by na to přirozeně reagovat normalizací své politiky.

 

Čtěte více:

Začíná týden plný nervozity
13.06.2016 9:10
Začíná týden, ve kterém na trzích asi bude převládat napětí. A to neje...
Zasedání FED, BoE, BoJ, americké maloobchodní tržby, průmysl v USA … týdenní výhled
13.06.2016 11:04
Dlouho očekávané červnové zasedání Fedu je konečně tu. Z pohledu saze...
Masakr v Orlandu může pomoci Trumpovi
13.06.2016 12:25
Z nedělního masakru v gay klubu v Orlandu, při kterém zahynulo nejméně...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data