Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Japonsko začíná flirtovat s vrtulníky s penězi

Japonsko začíná flirtovat s vrtulníky s penězi

03.08.2016 16:30
Autor: Redakce, Patria.cz

Trhy před několika dny začaly tušit, že do Japonska by mohly dorazit vrtulníky s penězi. Kurz jenu na to reagoval prudkým oslabením. Tyto spekulace byly nejvíce živeny setkáním Bena Bernankeho a zástupců japonské centrální banky Bank of Japan a následně setkáním Bernankeho a japonského premiéra Shinzó Abeho. O vrtulnících s penězi se ale v Japonsku uvažuje už delší dobu a zdá se, že alternativ k tomuto kroku je stále méně.

Japonská vláda se pravděpodobně velmi blíží tomu, aby se stala první vládou vyspělé země po roce 1945, která bude dlouhodoběji monetizovat svůj dluh. Proč by se k tomu měla uchýlit? Definice peněz z vrtulníků není jednotná, v podstatě jde ale o zvyšování rozpočtových deficitů, které jsou financovány nevratným zvýšením monetární báze a ne vydáváním nových vládních dluhopisů. Nejde tedy o doslovné házení peněz z vrtulníků, ale ekonomický dopad takového programu je podobný. Na rozdíl od kvantitativního uvolňování nejde o přechodný nástroj.

V Japonsku stojí penězům z vrtulníků v cestě řada institucionálních a politických překážek. Přímé financování vládního dluhu centrální bankou je nezákonné, ale zdá se, že vláda uvažuje o tom, jak se současným právním normám vyhnout. Trhy nedávno spekulovaly o vydání neúročených vládních dluhopisů bez dané doby splatnosti, které by centrální banka koupila (na trhu by o ně zájem nebyl) a mohla by je ve své rozvaze držet navždy. Vláda stále popírá, že by něco tak radikálního bylo skutečně v plánu. Už dnes ale není pochyb o tom, že BoJ monetizuje velkou část dluhů, které financují fiskální stimulaci ve výši 10 bilionů jenů. Trhy přitom čekají, že nákupy vládních dluhopisů budou permanentní a tudíž jde v podstatě jen o jednu z forem vrtulníků s penězi.

Proč se Japonsko vůbec touto cestou vydává? Důvodem jsou zejména inflační očekávání a reálné sazby, produkt a nezaměstnanost figurují až na druhém místě. Obecně se předpokládá, že produkční mezera je v Japonsku velmi malá a trh práce se blíží plné zaměstnanosti. Vláda tedy nemá za cíl boj s hlubokou recesí. Problém spočívá v prudkém poklesu inflačních očekávání, ke kterému došlo po neúspěšném pokusu o uvolnění monetární politiky snížením sazeb do záporu. Nominální sazby dnes leží u nuly a pokles inflačních očekávání tak posunul reálné sazby nad jejich rovnovážnou hodnotu. Ekonomika je tak velmi zranitelná v případě možných šoků, které by mohly přijít například z Číny.

Pokud by se inflační očekávání zvedla k 2% inflačnímu cíli, vládní dluhy dosahující 240 % HDP by se staly udržitelnější. Vláda by pak mohla více stimulovat agregátní poptávku, což by obratem opět podpořilo růst inflačních očekávání. Panuje obecná shoda na tom, že tento plán by fungoval v případě, pokud by byl sledován s dostatečnou rozhodností. Jestliže nějaká vláda chce zvýšit své výdaje a financuje je monetizací dluhu, bude určitě schopná vytvořit inflaci. Na rozdíl od QE vede takový plán k přímému zvýšení výdajů. Vyšší očekávaná inflace a nižší reálné sazby by pak vedly k prudkému poklesu měnového kurzu. Stačí jen, aby trhy uvěřily, že plán bude skutečně naplněn. Pak do sebe vše zapadne.

Zní to až příliš dobře na to, aby to byla pravda. Skutečně existuje řada rizik. Prvním z nich je možnost, že inflace vzroste více, než bylo plánováno. Je velmi těžké odhadnout, kolik peněz z vrtulníků je na dosažení inflačního cíle třeba. Politiky je navíc často poměrně těžké přesvědčit, že stimulace už byla dostatečná. Japonsko má v této souvislosti v paměti peníze z vrtulníků z třicátých let. Tato epizoda skončila zavražděním ministra financí Takahashiho v době, kdy se pokoušel stimulaci ukončit, protože už došlo ke znatelnému zvýšení inflace. Pravděpodobně tak nyní dojde k nějakému přechodnému programu, který bude spojen s rozpočtovými cíli do roku 2020. BoJ se pak „nezávisle“ rozhodne, že bude financovat „přechodnou“ fiskální stimulaci. Zda bude tato strategie pro zvýšení inflačních očekávání dostatečná, je ale velmi pochybné. A pokud plán nevyjde, Japonsko už bude možná v deflační pasti navždy.

Autorem je ekonom a investor Gavyn Davies.

Zdroj: FT


Čtěte více:

Komerční banka po 2Q výsledcích -8,5 % (komentář analytika)
03.08.2016 9:16
Komerční banka vykázala 19% meziroční růst čistého zisku na 3,8 mld. ...
Nejen zlato se letos třpytí...
03.08.2016 12:47
O tom, že zlato letos září, není pochyb. Jen včera cena unce ukončila...
Ropa balancuje u 40 USD, testuje tak stop-loss pokyny?
03.08.2016 15:15
Přezásobení trhu se na ceně ropy nadále podepisuje a v pondělí americ...
Tvorba pracovních míst v zámoří pokračuje slušně kupředu, ukazuje ADP
03.08.2016 14:29
Také v červenci americké firmy nabíraly zaměstnance slušným tempem. Uk...

Váš názor
  • A kde jsou lidi?
    09.08.2016 15:25

    Všimněte si, že v článku se vůbec nemluví o lidech, o které přece v prvé řadě jde. Jestli jsou spokojení, rozčarovaní, vyděšení atd. Jenom pořád dokola ... inflační cíle ... vytvořit inflaci (proč? pro čí dobro? nikde v článku není vysvětleno) ... reálné sazby ... monetární politka. Pokud podobný pokus před 80 lety skončil vraždou ministra financí, proč to opakovat? Proč je deflace tak strašně špatná a inflace tak strašně dobrá??? Podle jakých kritérií? Kdo o tom rozhoduje? To by mělo být v úvodu článku. Jinak je ten článek jen vymývání mozků. Mi současná "deflace" plně vyhovuje, hypo 1,89 % (před 15 lety 8,6 %), z energií samé vratky (dříve 15 let v kuse nedoplatky), banky stále miliardové zisky, nikdo nekrachuje, plná zaměstnanost - co víc si přát? Není to třeba tak, že inflace vyhovuje jen úzké skupině zainteresovaných?
  •  
    04.08.2016 9:14

    ti bankeri se fakt zblaznili....inflacni ocekavani a podobne nesmysly....jo, chápu, pro banky inflace je plus, holt i banky si budou muset zvyknou zit s nižší marzi, nez na kterou byly doposad zvykli
    abc
  • Mozna
    03.08.2016 19:34

    By meli japoncici a nejen oni ministra fin. ktery navrhuje takove kraviny tafnout radeji pred zacatkem tak nesmyslneho programu nez pri ukoncovani ktere stejne nikdy nenastane (u jakekoliv vlady docasne znamena nafurt) hel.money je jen cesta ozebraceni tech co neco jeste maji a cilem je vytvoreni totalitni spolecnosti no savings, no cash no income = vsichni budeme zavisli na tech imbec.nahore ??
    Mike -Green D. is killing Europe
  • "HRŮZA" deflační pasti
    03.08.2016 18:58

    Deflace při téměř plné zaměstnanosti je opravdu hrůza! Všichni pracují a ceny klesají, no to je tedy děs, kdysi se tomu říkalo zvyšování životní úrovně, ne? A kdyby podle učebnicových pouček některých ekonomů podniky v rámci deflační pasti krachovaly, pořád je pokles cen pro nezaměstnané příjemnější než jejich růst. Zkrátka se zase ukazuje, že centrální bankéři jsou zbyteční a trh si poradí v podstatě sám. Drtivá většina Japonců je určitě zcela nervózní z toho, že ty ceny ne a ne vyrůst!
    ERSTEMAN
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university