Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čína by chtěla do světa, naráží ale na svou image

Čína by chtěla do světa, naráží ale na svou image

27.08.2016 6:00
Autor: Redakce, Patria.cz

V listopadu roku 1979 otevřela čínská společnost Jinghe Share Holding Co. svou pobočku v Tokiu. Šlo o první zahraniční investici provedenou čínským subjektem. Dnes je Čína druhým největším investorem na světě a síla její ekonomiky spolu se snahou stále více zasahovat do globálního dění bude její přední pozici v této oblasti nadále udržovat.

Strategie Pekingu se ale mění. Jeho hlavní součástí jsou stejně jako v případě jiných zemí přímé investice a akvizice. Jejich cíl se ovšem posouvá. Dříve jím totiž byly zejména zdroje přírodních surovin v rozvíjejících se zemích, nyní se však do popředí dostávají akvizice zahraničních firem, které podnikají v oborech s vysokou přidanou hodnotou. Mění se i investoři samotní – dříve byla v této oblasti aktivní především čínská vláda, nyní ale nabývají na důležitosti investice soukromých subjektů.

Čína byla po řadu let „továrnou světa“ a přitahovala zahraniční investory. Zahraniční investice byly podle čínské vlády hlavním faktorem, který měl přispívat k technologickému rozvoji její země. Až na konci devadesátých let přišla změna a vláda zavelela k obratu směrem ven. Ještě v roce 2003 dosahovala hodnota čínského portfolia zahraničních investic 2,9 miliardy dolarů. V roce 2015 už to bylo 120 miliard dolarů. Většinu z nich ovlivnily diplomatické snahy Číny a její ekonomické potřeby. Peking se také pomocí investic snažil a stále snaží dokázat, že je nově se rodící velmocí. Jak ale bylo uvedeno, nyní dochází ke změně a cílem čínských investic už nejsou hlavně ropné vrty, uhelné doly a podobná aktiva. Nyní se zaměřují na software, hardware a biotechnologie.

Čína se v hodnotovém řetězci snaží dohnat vyspělé ekonomiky. Během posledních dvou let tak například její společnosti provedly fúze a akvizice v sektoru výroby polovodičů v celkové hodnotě dosahující téměř 15 miliard dolarů. Konečným cílem Číny je, aby byly její domácí firmy schopny konkurovat světovým technologickým společnostem. Roste tak objem peněz, který z této země proudí do Evropy a Severní Ameriky.

Na investičním procesu se v Číně stále více podílejí soukromé společnosti, což poněkud omezuje vliv, který na něj má vláda a její politické cíle. I přesto jsou však vládní strategie a její geopolitické cíle stále významným faktorem. Navzdory obecnému přesvědčení přitom svou globální strategii vytvořila teprve před několika lety. Její postup v zahraničních otázkách byl do té doby dán zejména domácími cíly a nějaký ucelený rámec zaměřený směrem ven neexistoval. Čínské kroky v oblasti zahraniční politiky tak byly často nekonzistentní a někdy si navzájem odporovaly. Vláda si to časem uvědomila a výsledkem byla řada iniciativ včetně snahy o integraci Euroasie za pomocí diplomacie, investic a finanční spolupráce.

Čínské investiční snahy v zahraničí mohou ale narazit na problém spojený s její reputací. Její akvizice často probíhají s cílem získat přístup do dané země. Taková strategie ale může ohrožovat tamní podniky a z toho plyne podezřívavý postoj směrem k řadě čínských investic. Čínská vláda navíc spojuje úspěšnost investic s partnerstvím na úrovni celé země. Pokud se investiční projekty vyvíjejí v souladu s plány, nebývá takový postoj problémem. Opak ale platí v případě, že investice nedopadnou dobře. Příkladem je jaderná elektrárna Hinkley Point ve Velké Británii, která měla podle čínské vlády představovat vstup do nové éry čínsko-britských vztahů. Když se ale objevily problémy se schválením celého projektu, čínská vláda začala hovořit o tom, že „nebude tolerovat neopodstatněné útoky“.

Negativní vnímání čínských investic zmařilo řadu plánů, například snahy o akvizici německé společnosti Kuka Robotics vedly k okamžitému sporu mezi Berlínem a Pekingem. Jejich jádrem byly otázky ohledně skutečných zájmů čínské strany. Další rozvoj čínské ekonomiky bude přitom vyžadovat větší konkurenceschopnost čínských společností, které musí obstát v boji s firmami ze Západu. Peking tak bude muset stále častěji řešit problémy spojené s obavami ze špionáže a kopírování technologií.

Autory jsou Zhixing Zhang a Matthew Bey.

Zdroj: Geopolitical Weekly


Čtěte více:

Aktualizovaný investiční výhled Patria na rok 2016 - Akcie
25.08.2016 16:00
Patria v úvodu tohoto týdne zveřejnila v rámci komplexního investičníh...
Zklamání se jmenuje Ifo
25.08.2016 12:13
Obavy z brexitu sice pominuly, avšak nálada se v německých firmách ste...
Technická analýza - Konference v Jackson Hole rozhodne o dalším směřování eurodolaru
26.08.2016 8:49
EURUSD: Měnový pár se dnes pohybuje nad hladinou denního pivotu na 1,...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university