Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Amerika na prvním místě. Trump podepsal první zákony. ŽIVĚ na Patria.cz

Amerika na prvním místě. Trump podepsal první zákony. ŽIVĚ na Patria.cz

20.01.2017 17:39, aktualizováno: 20.1. 22:56
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Amerika bude ode dneška na prvním místě, řekl nový prezident Spojených států Donald Trump. Všechna rozhodnutí, která bude vláda přijímat v oblasti obchodu, daní, imigrace či zahraničních vztahů, bude podle Trumpa dělat ve prospěch Američanů a jejich rodin.

Inaugurace Donalda Trumpa ŽIVĚ - přenos Bílého domu:

 

Pravidla politiky americké vlády budou jednoduchá: nakupujte u Američanů a najímejte Američany, řekl Trump, který předtím během slavnostní ceremonie složil slib a stal se 45. prezidentem USA.

Spojené státy utratily biliony dolarů v zahraničí, zatímco infrastruktura v USA trpěla, uvedl Trump. Přerozdělování napříč světem navíc připravilo o bohatství střední třídu, dodal.

Američanům slíbil, že do země vrátí pracovní místa, která v minulosti firmy přesunuly do zahraničí. Zpět si kromě nich Američané podle něj vezmou i "své hranice", "svůj blahobyt" a "své sny".

Amerika začne pod mým vedením "vyhrávat jako nikdy předtím," dodal nový prezident.

Spojené státy hodlají v příštích letech zcela vymýtit terorismus z povrchu země. Během svého inauguračního projevu to prohlásil Donald Trump. Zároveň slíbil, že spojí svět v boji proti radikálnímu islámu.

Trump, který v kampani hrozil tím, že zakáže muslimům vstup do USA, zároveň řekl, že v zemi pod jeho vedením nebude místo pro předsudky.

It all begins today! I will see you at 11:00 A.M. for the swearing-in. THE MOVEMENT CONTINUES - THE WORK BEGINS!

Nový americký prezident se chce zaměřit na ochranu pracujících Američanů. "Bereme moc z Washingtonu a dáváme ji zpět vám," prohlásil v inaugurační řeči, která byla podobně jako projevy během kampaně zacílena na obyvatele nespokojené se směrem, jímž se USA ubíraly v posledních letech.

Tisíce "zapomenutých" lidí budou podle Trumpa důležitější než kdy dříve. "Příliš dlouho politici prosperovali, zatímco pracovních míst ubývalo a továrny krachovaly," kritizoval Trump předchozí stav. Toto přehlížení obyčejných Američanů nyní podle něho končí.

Obyvatelům země chce prý dát to, co oni sami chtějí - kvalitní školy, bezpečný domov a dobrou práci.

a  

 

Americký dolar zůstal v den inaugurace nového prezidenta Donalda Trumpa po výrazných pohybech během týdne bez větších změn. Devizové i další trhy čekaly na Trumpova vyjádření a první kroky ve funkci, obchodování tak bylo spíše slabší. Hlavní měnový pár eurodolar se v tuto chvíli pohybuje u hladiny 1,0680 EURUSD.

Trump podepsal první zákony

Nový americký prezident Donald Trump hodinu po složení slibu podepsal první zákony a prezidentské výnosy. Stvrdil například Kongresem schválenou výjimku, která umožňuje generálu Jamesi Mattisovi stát se ministrem obrany, třebaže není dostatečně dlouho mimo aktivní službu. Vyhlásil rovněž Den patriotismu. Médiím to řekl Trumpův mluvčí Sean Spicer.

Mattise nominoval Trump na post šéfa Pentagonu, vysloužilý generál však nesplňoval zákonnou podmínku, podle níž musí nový ministr obrany odejít z armády nejméně sedm let před svým nástupem do funkce. Obě komory Kongresu ale tento týden schválily výjimku, kterou Trump dnes potvrdil. O schválení Mattisovy nominace by ještě dnes měl hlasovat Senát.

Trump podepsal rovněž listinu o svém nástupu do funkce a vyhlásil zmíněný svátek, o němž však jeho mluvčí nesdělil žádné podrobnosti.

Konec boje s klimatickou změnou

Úřad nového amerického prezidenta také vzápětí po převzetí moci končí s politikou boje proti klimatickým změnám jeho předchůdce Baracka Obamy. Z internetových stránek Bílého domu zmizel oddíl nazvaný "změny klimatu" a Trumpovi lidé tam umístili informace o rázné změně environmentální politiky.

"Zrušení těchto omezení výrazně pomůže pracujícím Američanům a v průběhu následujících sedmi let zvedne mzdy o více než 30 miliard dolarů (780 miliard Kč)," uvedl Bílý dům v prohlášení s odkazem na opatření přijatá Obamou v boji proti globálnímu oteplování.

Obamův plán počítal se snížením emisí skleníkových plynů v následujících letech. Kvůli tomu měly americké podniky přecházet na obnovitelné zdroje energie a omezovat spotřebu uhlí.

Trump se opakovaně vyjádřil skepticky k fenoménu globálního růstu teplot a již v kampani vyhlásil, že chce Obamovu politiku obrátit směrem vstřícnějším k používání fosilních paliv.

(Zdroj: Bílý dům, CNN, CNBC, Reuters, čtk)


Čtěte více:

Investiční výhled Patria 2017: Kam míří naše akciové tipy pro letošek?
20.01.2017 6:54
Finanční sektor. Právě ten je nejčistším vyjádřením pro letošek ústřed...
Šéf BlackRock: Trump a Fed? Čekám velké napětí
20.01.2017 13:49
Připravme se na svět silnějšího dolaru, ve kterém by se nastupujícímu ...
Trumpova administrativa: 11 důležitých jmen
20.01.2017 17:02
V den inaugurace zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa Vám př...

Váš názor
  • Trump eta
    21.01.2017 22:24

    mi svými projevy připomína Chruščeva. Myslím, že by v anketě o nejukecanějšího prezidenta USA jasně zvítězil. Říkat co si myslí mi u něj nevadí, ale hrát si na neomylného co "všechno vím a to nejlépe" mi nejde dohromady s inteligencí, kterou by na to potřeboval a kterou takto projevuje. Pokud opravdu zatočí s terorismem, klobouk dolů, ale k tomu bude muset odstoupit od charty lidských práv a potřebovat hodně ostré hochy, jinými slovy psychopaty, kteří to udělají. Bude to zajímavé jaro.
    lime
  •  
    21.01.2017 10:13

    konec globalizace nas priklon k usa spoluprace s ruskem v boji proti evropske unii,vse jde podle planu.....opravdu jste si mysleli,ze globalismus vyhraje?
    velkaamdvedice
    •  
      21.01.2017 16:57

      Nám stačí, že nevyhráli komunisti...
      Velkamedvědice
      • Ale byla to krása loni v létě v Londýně
        21.01.2017 22:28

        Nejpůsobivějším bodem slavnosti byla cesta generálního tajemníka Ústředního výboru Komunistické strany Číny s královnou Alžbětou II. v pozlaceném kočáře po třídě Mall centrem Londýna k Buckinghamskému paláci. Podél cesty vlály stovky čínských a britských vlajek a kočár provázela početná královská jízda. Ještě před cestou k Buckinghamskému paláci uvítali generálního tajemníka spolu s panovnicí premiér David Cameron a řada dalších osobností. Na počest čínského hosta zazněla slavnostní dělostřelecká salva. Celý obřad provázely desítky příslušníků královské gardy v červených uniformách. Si Ťin-pchinga osobně uvítal i korunní princ Charles, přítel tibetského duchovního vůdce. Na střeše auta prince Charlese vlála čínská státní vlajka. Bylo tak potvrzeno „Zlaté období" britsko-čínských vztahů... , jak pravil premiér David Cameron.
        Špaček
        • Re: Ale byla to krása loni v létě v Londýně
          22.01.2017 21:33

          holt královna má úroveň. Umí se o své pozvané hosty postarat sama ... důstojně
          mša
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení