Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Trumpova administrativa: 11 důležitých jmen

Trumpova administrativa: 11 důležitých jmen

20.01.2017 17:02
Autor: Petr Zelenka, Patria Online

V den inaugurace zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa Vám přinášíme krátké profily klíčových členů jeho vlády a administrativy. Ve čtvrtek je před médii označil za „kabinet s historicky největším IQ“. Ať už se jedná o nadsázku nebo upřímně míněné hodnocení, je jisté, že zatímco některá jména působí kontroverzně, mnoha lidem seznam budoucích ministrů a poradců dodává naději, že Trumpova politika nebude až tak „revolucionářská“, jak se prvně zdálo v průběhu volební kampaně.

Uznání ohledně výběru svých lidí se ve čtvrtek Trump dočkal například od miliardáře Warrena Buffetta, který před volbami podporoval protikandidátku Clintonovou. Některá jména si pochvalovali i senátoři, kteří musí členy vlády posvětit.

Viceprezident: Mike Pence

Bývalý guvernér státu Indiana, kongresman, konzervativní novinář a právník. V roce 2016 se označil za „křesťana, konzervativce a republikána – přesně v tomto pořadí.“ A skutečně se tak podle tohoto kréda v minulosti choval, když například bojoval proti potratům. Trumpovým „číslem 2“ se stal v červenci 2016, když přerušil svou guvernérskou kampaň a se připojil na jeho kandidátku – v době, kdy Trumpa předvolební průzkumy zrovna nefavorizovaly. Jako viceprezident nyní bude předsedat americkému senátu a bude druhým nejdůležitějším mužem v zemi.

Vláda

Ministr zahraničí: Rex Tillerson

Americký byznysmen z Texasu, bývalý šéf ropného gigantu ExxonMobil. Jako inženýr se ke společnosti přidal v roce 1975 a propracoval se až na nejvyšší pozici. Hrdý republikán byl kritizovaný za příliš vřelé vztahy s ruským prezidentem Vladimirem Putinem – aby také ne, když Exxon měl vždy zálusk na byznys s Ruskem, zatímco ruský ropný sektor vždy toužil po západním kapitálu a technologiích. Daleko závažnější však bylo odhalení, že jedna z evropských filiálek Exxonu porušovala sankční režim proti Íránu, Sýrii a Súdánu.

Ministr financí: Steve Mnuchin

Bývalý bankéř od Goldmanů a filmový producent Mnuchin bude zodpovídat za americké finance a regulaci finančního sektoru. V průběhu své bankéřské kariéry se zabýval hlavně restrukturalizacemi krachujících spořitelních a úvěrních družstev v osmdesátých letech. V roce 2009 společně se Soros Fund Management na osmdesátá léta zavzpomínal, když koupil, překopal a prodal hypoteční banku IndyMac. Nyní na něj spadne důležitá agenda škrtání daní a financování Trumpova ambiciózního plánu na rekonstrukci infrastruktury. (Více ZDE)

Ministr obchodu: Wilbur Ross 

Patrně nejstarším funkcionářem Trumpovy administrativy se ve svých 79 letech stane miliardář Wilbur Ross. Podobně jako Mnuchin má bohaté zkušenosti s restrukturalizacemi, tentokrát však od Rothschildů. Na začátku tisíciletí za cenu masového propouštění pomohl na nohy americkému ocelářskému průmyslu a zachránil ho. Nyní bude jeho úkolem pomáhat americkým exportérům. Bude tak klíčovým mužem v očekávaných obchodních vyjednáváních s Mexikem, Kanadou, post-brexitovskou Británií a Čínou. (Více ZDE)

Ministr obrany: James Mattis

Miláčkem tisku, vojáků i relevantních výborů amerického kongresu se rychle stal generál „mariňáků“ Mattis, muž, kterého podle jeho vlastních slov válka jednoduše baví. Zároveň se však jedná o intelektuála známého svou několikatisícovou knihovnou plnou klasiků strategické literatury, filosofie a dějin války. Jeho protiruský postoj bude vyvažovat proruské tendence v rámci Trumpovy administrativy. Pod palcem bude mít rozpočet Pentagonu, který chce Trump radikálně navýšit. (Více ZDE)

Další členové administrativy

Šéf rozpočtu: Mick Mulvaney

O federální rozpočet se má starat kongresman Mulvaney, bývalý právník. Jeho jmenování je do značné míry překvapením, neboť to byl právě on, kdo prosazoval fiskální zodpovědnost, když byla u vlády Obamova administrativa. Trump chce přitom federální rozpočet „roztočit“ na stimulačním balíčku. Za poznamenání stojí, že Mulvaney je jako fiskální konzervativec údajně velkým fanouškem zlata a komodit a papírovým „fiat penězům“ spíše nevěří. Kontroverzi vyvolalo jeho krácení daní před několika lety.

Šéf tajných služeb: Dan Coats

Bývalý senátor z Indiany, velvyslanec v Německu a právník Coats bude ředitelem amerických tajných služeb. Bude tak klíčovým Trumpovým poradcem a zároveň bude jeho úřad formálně zastřešovat 16 amerických tajných služeb a zajišťovat jejich koordinaci. Za jednu z hlavních hrozeb pro USA před zákonodárci označil bezpečnost v kyberprostoru, zjevně odkazující ke zprávě tajných služeb o ruské „internetové ofenzivě“. Jeho jmenování tak může uklidnit americké zpravodajce, kteří se Trumpovy administrativy obávali.

Šéf CIA: Mike Pompeo

Nejznámější americkou tajnou službu bude vést kongresman z Kansasu Pompeo. Bývalý voják a právník byl několik let členem výboru dozírajícího na tajné služby. Jako jestřáb odmítal uzavření zvláštní věznice ve Guantanámu (ke kterému za Obamovy administrativy stejně nakonec nedošlo), vyjádřil se pozitivně o zpravodajském programu, který světu odhalil Snowden a kritizoval představitele muslimů za nedostatečné odsuzování teroristických útoků způsobených islamisty.

Hlavní stratég: Steve Bannon

Bannon je kvůli svým postojům a šéfování konzervativního serveru Breitbart News jedním z nejkontroverznějších mužů nové administrativy. Tento bývalý bankéř z Goldman Sachs šéfoval Trumpově volební kampani a reprezentuje hnutí známé jako „alternativní pravice“, tedy skupinu ještě více napravo od těch nejkonzervativnějších republikánů. Jeho funkce má být především poradní. Zřejmě se bude starat i o jeho mediální obraz. (Více ZDE)

Šéf Bílého domu: Reince Priebus

Každodenní chod Bílého domu a administrativy bude zase mít na starosti politický veterán Priebus, až do včerejška faktický předseda republikánské strany. Společně s Bannonem byl Priebus prvním ohlášeným členem Trumpovy administrativy. Jeho jmenování v listopadu uklidnilo mnohé, kteří si mysleli, že Trump skutečně na politický establishment úplně zanevře. Priebus bude kontrolovat, kdo bude mít přístup k prezidentovi a dohlížet na jeho nejbližší tým. (Více ZDE)

Šéf národní rady pro obchod: Peter Navarro

Nově vytvořený post koordinátora a poradce pro obchodní politiku bude zastávat profesor Peter Navarro. Bude se zabývat průmyslovou strategií a mezinárodním obchodem. Tento akademik je známý hlavně svým ostrým postojem proti Číně, kterou obviňuje z otevřené ekonomické konfrontace s USA. Kritiky je považován za alarmistu, zejména proto, že Čína svou měnu již pár let uměle neoslabuje, ale naopak posiluje. (Více ZDE)


Čtěte více:

Ekonomické důsledky prezidenta Obamy, díl II. – Akcie a sektory
07.01.2017 12:57
Akcie si po krizi sáhly na své dno na jaře 2009, krátce po tom, co Oba...
Ekonomické důsledky prezidenta Obamy, díl III. – Dow Jones a porovnání s ostatními prezidenty
14.01.2017 12:03
Obama byl od roku 1900 třetím „nejlepším“ prezidentem pro index Dow Jo...
Ekonomické důsledky prezidenta Obamy, díl I. – HDP, zaměstnanost a dluh
04.01.2017 15:16
Skoro se tomu ani nechce věřit, že už je to osm let, co se Barack Obam...
Osm let Obamy: Stažení z Iráku, dohoda s Íránem, chaos po arabském jaru a mrazivé vztahy s Kremlem
18.01.2017 20:05
Za Obamova úřadu se svět dramaticky změnil. Původní plán odejít z Blíz...
CIA: Rusové možná mají na Trumpa „kompro“. Trump: Jsou to „fake news“
11.01.2017 10:33
Zvolený americký prezident Donald Trump a odcházející prezident Barack...
Obama naposledy: Yes, we did. USA jsou dnes lepším místem
11.01.2017 12:27
Spojené státy jsou podle odcházejícího prezidenta USA Baracka Obamy ny...
Zeman pro Washington Post: Oceňuji odvahu Trumpa. Obama rozbil Blízký východ a sankce nikomu nepomohou
12.01.2017 10:31
Jako "proruského a protimuslimského evropského vůdce" charakterizoval ...
Project Syndicate: Trump, korporativismus a nedostatek inovací
19.01.2017 16:11
Mnoha lidem se zdá, že ve Spojených státech dochází k domácímu politic...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  
16:55WOOD & Company, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
16:53Česká exportní banka, a.s.: Informace o vyplacení úrokových výnosů
16:50Výsledky PayPal: Akcie rostou poté, co společnost zvýšila celoroční výhled zisku  
16:42SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Pozvánka na mimořádnou valnou hromadu
16:30AMISTA investiční společnost, a.s.: STING investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. - Výroční finanční zpráva 2023
15:52Vláda schválila reformu penzí se zvyšováním věku nad 65 let
15:28HPM: Monetizace umělé inteligence s velkým otazníkem
15:26Coca-Cola v prvním čtvrtletí mírně zvýšila tržby i zisk, zlepšila výhled
14:58Hlad po hubnutí trvá, Eli Lilly díky tomu vylepšila výhled
14:40Tržby řetězce restaurací McDonald's zaostaly za odhady, zákazníci šetří
14:36AMISTA investiční společnost, a.s.: INFOND investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. - Výroční finanční zpráva 2023
14:34AMISTA investiční společnost, a.s.: IFIS investiční fond a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:32ČEZ, a.s.: Zpráva o udržitelném rozvoji za rok 2023
14:29AMISTA investiční společnost, a.s.: ASOLERO SICAV a.s. Výroční zpráva za rok 2023
14:04Volkswagen po 1Q24: Značka Audi stáhla provozní marži celé skupiny pod konsensus analytiků  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:15USA - Změna zaměstnanosti (ADP)
16:00USA - Index ISM v průmyslu
16:00USA - Nově otevřená prac. místa
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba