Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Koruna není frank…

Koruna není frank…

24.03.2017 14:54
Autor: Jan Bureš, Patria Finance

Sázky na blížící se konec intervencí rostou. Podle posledních dostupných čísel o volné likviditě v českém bankovním sektoru věříme, že březen bude v otvírání dlouhých korunových pozic (a kumulaci devizových rezerv ČNB) jen o něco slabší než rekordní leden. V březnu vzrostly devizové rezervy ČNB zatím odhadem o dalších 10,5 miliardy euro a od začátku intervencí pak přibližně o 80 miliard euro. Velkou otázkou je, co za nárůstem devizových rezerv stojí? Jinými slovy, jakému tlaku na silnější korunu dnes ČNB vlastně čelí?

Pro odpověď je nejlepší podívat se do platební bilance české ekonomiky (viz graf níže). K dispozici máme zatím výsledky do konce ledna – do té doby vzrostly české devizové rezervy přibližně o 60 miliard eur. Z toho odhadem za zhruba 12 miliardami eur stojí přirozené fundamenty domácí ekonomiky – bilance běžného a kapitálového účtu. Ta zjednodušeně řečeno odráží přebytky zahraničního obchodu a transfery přijaté z EU očištěné o odliv dividend. Dalších zhruba 8 miliard eur tvoří příliv přímých zahraničních investic - reinvestované zisky a investice delší povahy, které pravděpodobně nebudou chtít vzít po ukončení intervencí rychle “nohy na ramena”. 

001
 
Nicméně zhruba dvě třetiny (okolo 40 miliard euro) na konci ledna tvořily ostatní a portfoliové investice (dluhopisy, vklady, derivátové pozice), které jsou s vysokou pravděpodobností “sázkami” na silnější korunu. Tyto sázky mohou odrážet jednak spekulativní pozice, ale současně také přírůstek nového zajištění exportérů proti ziskům koruny (nad rámec stávající úrovně zajištění).

Tento díl koláče v únoru a v březnu pravděpodobně narostl nejvíce a „sázky na silnější korunu“ mohou v tuto chvíli činit odhadem 50-60 miliard euro. To je několika násobně více, než jsou roční přebytky vnější bilance Česka – roční přebytek běžného účtu je v Česku “pouze“ zhruba 2 miliardy eur a přebytek zahraničního obchodu zhruba 13 miliard eur.

Česká koruna je častokrát srovnávána se švýcarským frankem. Pozice Švýcarska vůči zahraničí byla ale před vypnutím intervencí diametrálně odlišná. Jak ukazuje následující graf, růst devizových rezerv ve Švýcarsku před vypnutím intervencí (3/2011-1/2015) skoro výhradně stavěl na domácích fundamentech (přebytku zahraničního obchodu a přílivu dividend). Sázky na silnější frank vzhledem k překvapivému konci intervencí byly minimální.

 

002
 
 

V této optice se zdá být česká koruna jednoduše překoupená - pokud budou chtít někteří hráči po vypnutí intervencí rychle likvidovat dlouhé pozice v korunách, budou se možná muset spolehnout na příchod nových investorů nebo na ochotu ČNB odprodat něco z nabobtnalých rezerv. I proto nevylučujeme, že se koruna po vypnutí intervencí může dostat načas pod tlak a k přirozeně silnějším hodnotám se vrátí až s odstupem několika měsíců. 


 

Čtěte více:

Proč nemá euro radost z vyšší inflace?
03.03.2017 20:01
Inflace v Evropě je na vzestupu. V eurozóně za únor pravděpodobně popr...
Leden ve znamení rekordních intervencí, v únoru zřejmě nastalo zvolnění
07.03.2017 10:19
Poslední čísla z ČNB ukazují, že příliv peněz do korun výrazně zesílil...
ECB drží vytyčený směr, vidí ale svět “růžověji”
09.03.2017 14:10
ECB na svém dnešním zasedání ponechala vše beze změny. Kromě sazeb zů...
Na pivě s klienty: Dividenda ČEZ, koruna po intervencích, Moneta i Unipetrol
13.03.2017 10:24
Kdy ČNB ukončí intervence a jak se bude chovat koruna po nich? Posílí...
Výrobní inflace nabírá na síle a podporuje konec závazku ČNB
16.03.2017 10:40
Ještě loni se v průmyslu převážně zlevňovalo, od začátku letošního rok...
Průzkum Reuters: ČNB opustí režim na koruně v dubnu či květnu
17.03.2017 6:51
Česká národní banka opustí kurzový závazek na koruně vůči euru již v d...
Viceguvernér Hampl: Jsem pro konec intervencí ČNB na koruně později, než v půlce roku
17.03.2017 8:26
Viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl je pro ukončení interven...
Rozbřesk: Sázky na konec intervencí rostou stejně jako “překoupenost” koruny
22.03.2017 9:12
Sázky na blížící se konec intervencí rostou. Podle posledních dostupný...
Konec intervencí ČNB. Jak na něm vydělat či své investice alespoň ochránit?
22.03.2017 12:57
Málokdo pochybuje o tom, že koruna bude v dlouhém období posilovat. C...

Váš názor
  • Rychle rychle vzít nohy na ramena
    24.03.2017 16:27

    Já nerozumím tomu proč zástupci ČNB nebo Patrie stále tvrdí, že po vypnutí intervencí se najednou všichni začnou bezhlavě zbavovat dlouhých pozic na koruně nebo "brát rychle nohy na ramena" a prodávat za jakoukoliv cenu. Když je někdo v pozici, při dnešních úrokových sazbách si rád počká.
    Rumburak
    • Re: Rychle rychle vzít nohy na ramena
      26.03.2017 7:18

      Jak rychle chceš vzít nohy na ramena. Nalistuj si situaci z roku 1953, kdy to nestačil ani Zátopek. A to byl nějaký borec, když po prohlášení a ujištění naším prezidentem Zápotockým, aby lidé nepodléhali panice a věřili straně a vládě, byl každý občan republiky přes noc okraden v poměru 50:1 o celoživotní úspory. Později ze Zátopka udělali dokonce popeláře, tak neříkejte že to není možné. Ono totiž, přes všechny vaše ukazatele a data hodně záleží a musí se vzít na potaz i situace politická. Jak můžeme věřit naší hradní partě, která nerespektuje ani rozhodnutí nejvyššího soudu, co si vymyslí aby se zase udrželi u koryt. Pan prezident prohlásil že nebude podnikat žádné kampaně a co dělá ? Jen tomu ted' říká setkávání s občany. Co za lži zase vymyslí na získání svých voličů o kterých veřejně prohlásil že z nich je 67% lidé s omezenou schopností přemýšlet. Jeho název nemohu opakovat, protože by mě blokli. Tak pozor. Lidé bděte.
      :
      •  
        27.03.2017 9:16

        My nepotřebujem ani komunisty. Naší drazí zločinci z ČNB nás za potlesku některých z nás obrali odhaduji o 10% úspor a platu.
        Homo
    • Re: Rychle rychle vzít nohy na ramena
      24.03.2017 16:46

      Pane Rumburaku, možná někdo v ČNB jen mlží, aby odradil spekulanty. Ale ti, kteří tomu opravdu věří, si pravděpodobně představují, že na každý pohyb kursu eura vůči koruně o jeden píp je třeba nějaká transakce s nějakým objemem, je třeba, aby někdo vykonal nějakou práci, vytěžil tunu uhlí nebo něco takového. Ale to je samozřejmě nesmysl. K tomu, aby kurs eura spadl z 27 na 25, v principu nejsou třeba vůbec žádné obchody. Když se změní informace, které každé zná - informace o tom, zda velký prodejce korun zvaný ČNB stále řádí na trhu - tak se bleskově změní i představy lidí o tom, na jakých pozicích se má prodávat a kupovat. Fakticky se během minut nebo technické krátké doby změní všechny příkazy, aby odrážely novou situaci - tedy tržní kurz, předpokládaje, že ČNB nebude intervenovat dále, což na jiné úrovni asi stále bude, ale jde o ty první pohyby. No a je jasné, že "kvalitativně" všichni spekulanti uvažují vlastně stejně. Když je to číslo nad nějakou mezí, řekněme kolem 25,50, tak se stále vyplatí kupovat koruny, když je pod ní, tak se vyplatí je prodávat. Každý má tuhle mez jinde, a proto si budou koruny prodávat navzájem - koruny se budou soustřeďovat u těch, kteří si myslí, že je podhodnocena opravdu hodně. Ale je jasné, že výsledkem bude cena v blízkosti nějaké reálné konsenzuální pozice a trh k této metě může dojít úplně stejně jako u uvolnění franku, protože ty situace se v podstatě neliší vůbec v ničem. To, že ČNB připravuje na krok všechny, je hezké, ale vliv to má jen na chování před exitem. Chování po exitu je kvalitativně úplně stejné jako u franku. A chování trhu obecně je, že najde správné férové ceny a kurzy. A čím více lidí do toho kouká, tím je najde efektivněji a přesněji.
      Lumídek
      •  
        27.03.2017 8:42

        Se ztrátou budou prodávat všichni, kteří jsou přesvědčeni, že malá ztráta je lepší než velká ztráta.
        ..
    • Re: Rychle rychle vzít nohy na ramena
      24.03.2017 16:37

      Přesně tak. Proč by to kdo prodával se ztrátou? Shortoval jsem EURCZK, protože čekám celkem hladký a jasný pohyb směrem k 25 nebo aspoň 26 nebo cokoliv. Hodně spekulantů se stejným názorem takto čeká i několik měsíců nebo déle. Ale blokování peněz takto něco stojí, takže do toho nechtěli jít moc brzy apod., protože se mohou změnit věci. Ale když byli několik měsíců, klidně zase budou několik měsíců potom. Ale proč by to trvalo měsíce, když na to stačí minuty? Po zmizení nákupů ČNB se prostě budou dále koruny nakupovat. Dnes se třeba koupilo korun za miliardu dolarů. No tak je jasné, že to potlačí korunu dále, protože mezi 27,02 a 26,98 není skoro žádný rozdíl. Bude v podstatě jen nabídka. Když uvolní závazek, tak každý bude vědět, že žádné povinné čekání se už nekoná, takže se do té koruny vrhnou další - a více peněz - těch, kteří prostě chtějí být u toho, když se něco děje, ale nechtěli to blokovat nadlouho. Tak je jasné, že budou nakupovat další koruny i na 26,90 a na 26,80 apod., protože tu není skoro žádný rozdíl. Fakticky během minut se může kurz dostat ne úroveň, kde teprve začnou lidé váhat, zda je koruna stále podceněná. Ale do té doby bude situace podobná jako u 27, jen o něco slabší. Takže se zákonitě ustálí rychle na pozicích, které odpovídají nějakému průměrnému názoru na férový kurz. Když někdo vsadí na něco jiného a bude prodávat korunu a tlačit ji na 27,10 nebo něco takového, tak zaplatí.
      Lumídek
      • Lumídku
        24.03.2017 18:08

        není mi jasné, jak při prodeji dotlačit korunu k 27,10. Kam ji dotlačí určí podle mne ten ten, kdo ji bude chtít nakoupit
        lime
        • Re: Lumídku
          24.03.2017 18:40

          Prodejce a nakupující hrají pro pohyb kursu zcela stejnou, symetrickou úlohu. Když někdo eura kupuje za koruny, někdo jiný zase kupuje koruny za eura. Když počet těch, co chtějí kupovat koruny, převyšuje ty, co chtějí kupovat eura, koruna sílí - a naopak.
          Lumídek
          • Bla bla bla
            26.03.2017 7:33

            Můžeš si ušetřit svoje moudra i když vypadáš velice znalý a důležitě. Cenu vždycky, všude a za všechno určuje nakupující. Kromě za komunistů. Ti mají vždycky svoje zákony, které si dělají sami. Proto taky chtějí z EU. Soudruh Randsdorf, neblahé paměti by býval mohl vyprávět.
            :
            • Re: Bla bla bla
              26.03.2017 11:32

              aha tj když v Nemcku zdraži kafe tak ho Němci přestanou kupovat vyrobce bud slevni nebo zkrachuje v Cesku ho lidi začnou masivne skupovat at maji větši zasobu než soused :-). tak jak lide vylejvali benzin do vany při jedno krásnem zdraženi v 90 letech.... neni vše tak bile nebo černe :-) Lumidek pospal situaci velmi zajimavě. já bych ještě dodal když Patrie tvrdi že je něco překoupeno je to naopak když tvrdi kupujte prodavam když Patrie tvrdi prodavejte tak kupuju zatim to vyšlo pokažde :-). situace s korunou bude velmi zajimavá a já se na to divadlo těším a doufám že vydělam :-)
              martík
  •  
    24.03.2017 15:26

    pan bures je hlavni ekonom patrie a už se tady asi 4 měsice dušuje že koruna je překoupena :-). jak dobří experti jsou ti ostatni ne hlavni :-)))))). prostě a jednoduše pan Bureš se velmi myli :-) mylit se je lidske a prostě jen a pouze bude si muset trochu věci dostudovat nebo trošku ziskat praxe jak proste :-). stači vydržat pianier :-) už jen malou chviličku než to Rusnoček vzda protože nic jiného mu nezbývá :-) domnivám se že ani pan Bureč užmoc nevěři tomu co piše holt měny nejsou akcie to chce mnoho a mnoho let praxe :-)
    martík
    • to chce mnoho a mnoho let praxe :ík Přidat názor  
      26.03.2017 7:44

      Martíku, nesud' všechny podle sebe. To co někdo pochopí za pár minut trvá jinému celý život a někomu to nedojde vůbec. Jak starý byli Steve Jobs, Bill Gates, Larry Olsen, Mike Dell a ostatní a kolik je tobě ?
      ..
      • Re: to chce mnoho a mnoho let praxe :ík Přidat názor  
        26.03.2017 11:35

        Aha a ty jsi dvojtečko ve které skupině ?:-))) Steve umřel a brzo pujde do pekel i jabko Bill je zlodej a ukradl MS Dos IBM, Olsena neznam :-) Mike Dell měl pokřiveny distribučni kanal a málem se položil Zukrberg nemá produkt a je to 5 nejbohatši clověk :-))) co tam máš dál Muska, Googl a jine hlouposti :-) prober se svět bude za 50 let vypadat uplně jinak než si ymsliš nebo než si hloupy lide představuji ....
        martík
        • Martíku, nevzrušuj se pletou se ti písmenka
          26.03.2017 20:19

          Co bude za 50 let mě nezajímá - to už tu nebudu ani já ani spousta věcí. Dokonce ne ani Putin. Ten dokonce ne ani za pár let. Právě tento víkend probíhají po celém Rusku protiputinovské protesty. V 80 velkých městech a to od Vladivostoku až po Moskvu. To by tě mělo zajímat víc než to zdali Steve Jobs nebo Bill Gates půjdou do pekla Kdo ví kde budeš ty. Z tebe srší taková závist a zloba, že si prožíváš peklo už ted' tady na zemi. Nečti už ty komoušské žvásty a zkus to se zamyslet. Bill Gates s Warenem Buffettem dávají svoje peníze po celém světě, na postižené děti, léky a vylepšení životních podmínek v těch nejchudších světových oblastech. Pro takové je odměnou dobrý pocit že pomáhají. Kdy ty jsi dal někomu něco ty - třeba jen pár korun hladovému na polévku. Ty a já jsme každý z jiného těsta a takové věci ty nepochopíš ani za sto let. Žij si dál a prskej svoji zlobu a závist. Takové věci ti dělají ze života peklo už ted'. Sundej si ty klapky s očí a vyjed' se podívat do světa. Budeš moc překvapen jak se liší od toho co o něm jen čteš. At' o Rusku nebo Americe. Přál bych ti to.
          ..
          • Re: dvojtečko
            26.03.2017 22:45

            Myslím si, že jsi trefil hřebíček na hlavičku. Jen s tou závistí jsem na pochybách. Já bych to nazval spíše nepřejícností. Díky mému podnikání jsem měl možnost poznat opravdu hodně úspěšných a bohatých lidí, ale ani jeden se nechová, tak jako se zde chová on. Takže musím konstatovat, že mi to celé nějak nesedí. Navíc to není nějaký mladý floutek, ale letitý investor, kterému táhne na 60.
            Lišák
            • No v 6O už by měl mít přehled :)
              26.03.2017 23:32

              Ale jak říkával Jan Werich "starý blbec býval kdysi mladý blbec". A v 60 to platí dvojnásob, když ani do ted' neprokouk. Jak přesně zní to rčení něco jako, že jen nemorální blázen není ve svých 25 komunistou a jen ten samý zůstává být komunistou i po 55. A co se týče české závisti - o té koluje po celém světě spousta vtipů. A co se týče vlivných a bohatých, já bych se mohl taky chlubit, že jsem hrával tenis s "Doníkem" když dojížděl do Montrealu za Ivanou.
              ..
              • Re: No v 6O už by měl mít přehled :)
                26.03.2017 23:54

                Příspěvek byl smazán kvůli neodůvodněnému napadání autora příspěvku. Prosíme uživatele o korektní a věcné příspěvky.
                martík
                • 27.03.2017 3:14

                  Příspěvek byl smazán kvůli neodůvodněnému napadání autora příspěvku. Prosíme uživatele o korektní a věcné příspěvky.
                  ..
  •  
    24.03.2017 15:16

    jenom by mě tedy zajímalo, kdo že jsou ti investoři do koruny.....pochybuji o tom, že to bude babička s holí, nevěřím, že by čeští ekonomové a hlavně bankéři z ČNB byli takové kapacity.....že by ti spekulanti nedokázali dát dohromady takovou jednoduchou rovnici, kterou nám tu předvedl pan Bureš? to se mi tedy opravdu moc nezdá......no necháme se překvapit.....
    abc
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení