Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Sázky na konec intervencí rostou stejně jako “překoupenost” koruny

Rozbřesk: Sázky na konec intervencí rostou stejně jako “překoupenost” koruny

22.03.2017 9:12, aktualizováno: 22.3. 9:41
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Aktualizováno

Sázky na blížící se konec intervencí rostou. Podle posledních dostupných čísel o volné likviditě v českém bankovním sektoru věříme, že březen bude v otvírání dlouhých korunových pozic (a kumulaci devizových rezerv ČNB) jen o něco slabší než rekordní leden. V první polovině března vzrostly devizové rezervy ČNB odhadem o dalších 9,5 miliardy euro a od začátku intervencí pak skoro o 80 miliard euro. Velkou otázkou je, co za nárůstem devizových rezerv stojí?

Během dnešního dne vydáme analýzu, která se bude snažit na tuto otázku zevrubněji odpovědět. Hlavní závěry jsou následující. K dispozici máme zatím výsledky české platební bilance do konce ledna - do té doby vzrostly české devizové rezervy přibližně o 60 miliard eur. Odhadem za zhruba 12 miliardami eur stojí přirozené fundamenty domácí ekonomiky - bilance běžného a kapitálového účtu (přebytky zahraničního obchodu a transfery z EU očištěné o odliv dividend). Dalších zhruba 8 miliard eur tvoří příliv přímých zahraničních investic - reinvestované zisky a investice delší povahy, které nebudou chtít vzít po ukončení intervencí rychle “nohy na ramena”. Nicméně zhruba dvě třetiny (okolo 40 miliard euro) na konci ledna tvořily ostatní a portfoliové investice (dluhopisy, vklady, derivátové pozice), které jsou s vysokou pravděpodobností “sázkami” na silnější korunu. Tento díl koláče v únoru a v březnu pravděpodobně narostl nejvíce a může v tuto chvíli činit odhadem 50-60 miliard euro. To je několikanásobně více, než jsou roční přebytky vnější bilance Česka. Zajímavé je také srovnání se Švýcarskem, kde před koncem intervencí prakticky neexistovaly sázky na silnější frank a za růstem devizových rezerv stály skoro výhradně domácí fundamenty.

a

Podle těchto měřítek se zdá česká koruna překoupená - pokud budou chtít někteří hráči po vypnutí intervencí rychle likvidovat dlouhé pozice v korunách, budou se možná muset spolehnout na příchod nových investorů nebo na ochotu ČNB odprodat něco z nabobtnalých rezerv.

FOREX

Region

Zlotý měl včera odpoledne tendenci oslabovat, nicméně pouze tak odmazal část poměrně výrazného posílení v posledních několika dnech (od zasedání Fedu). O největší pozdvižení se v regionu postaral svými komentáři asi český prezident Zeman, nicméně forwardové kurzy koruny (kratší splatnosti) se včera již stabilizovaly.

Zbytek týdne není v regionu zajímavý a pozornost se tak již soustředí na jednání bankovní rady ČNB, jenž proběhne příští týden.

EUR/USD/GBP

Eurodolar se včera při absenci dat tlačil dále vzhůru s tím, jak klesaly výnosy a úrokové sazby v USA. Na obou stranách Atlantiku zřejmě zahrála do cen politika, když euro bylo spokojeno s výsledkem prezidentské debaty ve Francii a dolar znepokojen problémy prezidenta Trumpa prosadit svoje návrhy v Kongresu. Dnešní kalendář je až na vystoupení několika centrálních bankéřů pro eurodolar nezajímavý.

Včera se nicméně dařilo libře, která pozitivně reagovala na zrychlení inflace ve velké Británii (na 2,3 % meziročně, což je nejvíce od září 2013). Trh tedy pozapomněl na brexit a vsadil na Bank of England a změnu její politiky, která by již nemusel být tak uvolněná.

 
 

Čtěte více:

Rozbřesk: Prezident Zeman úspěšně zaintervenoval na forwardovém trhu s korunou
21.03.2017 9:11
Kdo umí, ten umí. Prezident Miloš Zeman znovu ukázal, že je to on, kdo...
Francouzská předvolební debata pomáhá euru na 1,08
21.03.2017 10:06
Zatímco včera eurodolar neměl jasný směr, dnes ráno se vydává vzhůru a...
Britská inflace nad cílem podpoří spekulace na akci Bank of England
21.03.2017 10:41
Index spotřebitelských cen ve Velké Británii se za únor zvedl o 0,7 pr...
Burkini a břichomluvec. Souboj o křeslo francouzského prezidenta doopravdy začal
21.03.2017 15:03
Odívání a viditelnost muslimské komunity ve Francii. To je téma, na kt...
Odpolední zlom na trzích odnáší propadem i dolar
21.03.2017 16:58
Až do otevření Ameriky se finančních trhů držela pozitivní nálada. Pak...
Americké trhy letos poprvé výrazněji ztrácely
21.03.2017 21:00
Všechny tři hlavní indexy uzavřely v červených číslech: Dow Jones Ind...

Váš názor
  • Mrtiku diky a sbohem
    30.03.2017 20:16

    Diky za tvoji radu - udelal jsem to jako ty, otevrel jsem si okno a zjistuju ze bydlim v Hiltonu, Protoze to tam vidim napsany. Ze me to nenapadlo uz davno. No na tebe nemam. A sbohem, protoze ode mne uz neuslysis. Kdyz ja neco reknu tak nekecam a na rozdil od tebe to plati. Stejne si moc nerozumime. Ty bys rad mluvil o integralech a mozna I adiabatickych funkcich a to ja cesky neumim, protoze jsem to studoval na universite v La Jolla CA a tam je to vsechno Anglicky a s tim bys mel potize zase ty. Ty penize na vlak neposilej a kup si radci neco teplyho do zaludku. Asi budes hodne hubeny kdyz bydlis v ty krabici. Tak pa Gronaku.
    Pozorovatel
    • Re: Mrtiku diky a sbohem
      31.03.2017 0:28

      https://www.patria.cz/zpravodajstvi/2151948/singer-o-menove-politice-cnb-bude-nejspis-uvolnenejsi-nastroju-mame-celou-radu.html
      Lišák
  • Dvojtecko oujjeee
    30.03.2017 0:53

    Dvojtecko proc bych odepisoval anglicky studentivy co neumi gramatiku chtel me uzemnit integraly a pri diferencialni rovnici se rozplakal natoz kdyz jsem ho sestelil s jeho vydelkem 5 dolaru :-)) opravdu me neni 19 jako tobe a na hloupe vtipky retardu z facebooku nejsem zvedav :-)) kdyz chlapec nevi kde je Greenland pak uz nema smysl jaka koliv diskuse rano bud cili treba Rusnok konecne najde dnes odvahu a vypusti dzina z lahve nebo spis dokonalou bouri muheeeeeheeee ale muheeeeheee
    martík
    • Re: Dvojtecko oujjeee
      30.03.2017 9:53

      Ty nemas ani na zaklani cestinu 3. tridy natoz na integraly, ".. opravdu me neni 19 jako tobe a na hloupe vtipky retardu z facebooku nejsem zvedav :-)) muheeeheee Martík" Tam ma byt spravne mne s hackem. To jsi takovy uchyl a vzrusuje te se takhle ztrapnovat.
      pozorovatel
    • Re: Dvojtecko oujjeee
      30.03.2017 9:34

      Tak to ma jako byt ukazka co umis anglicky a jestli tvoje znalostii o investovani jsou stejne tak neni divu ze zijes mezi eskymaky. Ti jsou jedini kdo te toleruje. To je porad mlaceni kolem krovi ale ze tam jezdis na sankach, zeres mrazeny ryby a topis si tulenima a medvedima hovnama se nepochlubis. No je to vlastne dobre ze jsi tam uklizenej a nedelas mezi normalnima lidma Cechum ostudu jako tady. A douc se anglicky protoze to co si tu napsal to ti moc ve svete nepomuze. ty ani nemusis nosit velky boty, cervenej nos nebo pumpky a kazdy hned vi ze jsi klaun. Staci kdyz obcas neco napises.
      Pozorovatel
      •  
        30.03.2017 11:15

        jo jo chodim do 3 třidy, jsem klaun a žiju v krabici od TV :-). co tam máš dále tahle diskuse je trapna a trapasiš tu sám se sebou už na tebe nehodlam regaovat anglicky kloudně neumiš ale mě poučuješ o česke gramatice tu jsem dávno vypustil - čárky, hačky, velká pismena, mě mne , i ,y co je mě potom. :-) Ti z bystřejších vědi že Greenland neni Gronsko i kdyby si 50x chtěl mě je fuk co ty a tvý retardovani kamaradi s facebooku chceš nebo nechceš na travniku je cedule na ni napis Greenland a zatim sviti sluničko nad Moravskými vršky možná ti to už konečně dojde :-) parcialni diferencialni rovnice tě rozbrečela, na té tvé ameriké zahradce si vydoloval 5 dolaru diskuse s tebou nemá cenu měj se krásně :-) msf
        martík
    • Martík
      30.03.2017 1:06

      Tenhle týpek, co Ti píše pod několika nicky neni ta klasická dvojtečka. Ta he dneska zamčená...
      Velkamedvědice
  • Jak se zbavit otrapy Martika :o)
    29.03.2017 19:23

    Staci tak malo - napsat mu neco v angline a je fuc. Asi ted hleda nekoho, kdo by mu to napsal.
    ..
  • Pro Mrtika
    29.03.2017 10:15

    "..název země v grónštině zní „Kalaallit Nunaat“, přičemž první slovo, „kalaallit“, je plurál od „kalaaleq“, což znamená „obyvatel Grónska“ či „Gróňan“, a druhé slovo, „Nunaat“, má význam „země“. „Kalaallit Nunaat“ se proto dá přeložit jako „Země Kalaallitů“, čili „země Gróňanů“. Český výraz Grónsko je převzat z dánského „Gronland“, „Zelená země. Tak Martiku ono ceske slovo pro Gronsko existuje. Kdovi kde to teda jses a co ctes. Kdyz ti nekdo pod oknem napise do snehu nebo pisku klackem KAMCATKA tak budes taky verit ze zijes na Kamcatce. Tak asi taky delas tu svoji oblibenou turistiku po svete ty svetaku co ? Kazdy den jina zem. No tvoje povidani by tomu odpovidalo. And I can, as well write in English, if you wish, just to prove to you that I don't need to copy anything out of an English manual. I dare you to do the same. Do you accept ? That would be fun, don't you think so. You have difficulty expressing yourself in Czech and watching you straggling through, with your bla bla blas in English would be most entertaining, you poor pathetic sod. Looking forward to your answer.
    pozorovatel
    • Re: Pro Mrtika
      29.03.2017 11:05

      ...struggling...zacinas byt malicko trapny, cece
      Hruškovec přelahodný
      • Ale Hruskovice
        29.03.2017 19:19

        To nebylo pro tebe - takco se angazujes. To byla pasticka pro Martika jestli si vsimne. Mohu te ujistit ze mam program, ktery me na to upozornil ze tam je chyba. Ale je hezky vedet ze vy rudi spioni nikdy nespite a jste neustale na pozoru. Kdyz to tak sledujes tak proc nevysvetlis Martikovi ze cesky je Greenland Gronsko. Ty nejsi trapny trosicku, ale godne.
        pozorovatel
        • Re: Ale Hruskovice
          29.03.2017 20:27

          že bys měl program wyndejsi ?:-) muhehehe ty víš o programovani asi tolik co lišák o zaporne prumerne nakupce :-)
          martík
        • Re: Ale Hruskovice
          29.03.2017 19:29

          Oprava - hodne. To vis pismenka - G a H jsou blizko a GG jeste bliz. Spokojen ?
          pozorovatel
          • Pozorovateli
            29.03.2017 20:07

            Hruškovec a el jsou jako bratři a někdy to působí tak, že je za jejich nicky schován jeden uživatel, protože jeden brání druhého a to často ve stejný okamžik. Jsou to intelektuálové, ale občas se chovají jako mistři světa. Povýšenost je jejich druhé já.
            Lišák
            • Re: Pozorovateli
              29.03.2017 23:53

              Takový, že by byli moji bratři?
              Velkamedvědice
              •  
                29.03.2017 23:54

                Í
                Velkamedvědice
                • 30.03.2017 0:04

                  se jednou opijem, tak ty měkké tvrdé dořešíme...Lišáček v té debatě ale nebude...
                  el mrcoch
                  • Re: Až
                    30.03.2017 0:14

                    ...to pak ale bude spise ÍÁ, ne... :)
                    Hruškovec přelahodný
                    • Hruškovec
                      30.03.2017 0:20

                      " Mám plán, raketoplán, zahulíme, uvidíme, co bude dál.."
                      Velkamedvědice
                      • Re: Hruškovec
                        30.03.2017 0:24

                        tvl, husty, to neznam (teda jen tu od Vinnetoua).. ?!? mam co varit zajtra... :), maj sa
                        Hruškovec přelahodný
                        • Hruškovec
                          30.03.2017 0:28

                          Nšoči..o)) pán je znalec...Dobrou
                          Velkamedvědice
  • pro Martika aby vedel kde bydli
    29.03.2017 0:52

    Tisk Překladový slovník - detail Greenland ['gri?nl?nd] Grónsko
    pozorovatel
    • Re: pro Martika aby vedel kde bydli
      29.03.2017 1:00

      Ach jo :-)))) kdybych mel facebook tak bych ti to vyfotil kouknu z okna na zeleny travnik na nem je cedule a je tam napsano Greenland co na tom nechapes ??? Myslis ze jako Prazak ma na ceduli napis Kladno a ten co bydli ve Spindlu tam ma Plzen ? Proste a jednoduse je tam napis Greenland dobrou a uz nezlob zitra utikas do skoly berete integralni pocet tak at si cerstvy :-)msf
      martík
      •  
        29.03.2017 8:48

        Ty když koukneš z okna tak vidíš tak maximálně dálniční nadjezd a horu odpadků. V lepším případě, když je hodně hustej smog pak nic.
        ..
        • Dvojtečko,
          29.03.2017 10:53

          on neříká pravdu a to prakticky neustále. Podle mě je to diagnóza.
          Lišák
  •  
    23.03.2017 7:24

    Stejně nejchytřejší je tady nějakej Martík. Jen on všechno ví - ostatní nic nechápou, on se ve všem vyzná a ty názorné příklady. Darmo mluvit. Neví jen, že se říká že samochvála smrdí. Raději se jdu nadýchat čerstvého ranního vzduchu.
    Muchomurka
    •  
      28.03.2017 13:24

      co kdyby tu nějaký nezamčený nic přidal nějaké svoje moudro rád se nechám poučit ale zatim tu nic takového nevidím tak hurá do toho :-)
      martík
      • Ty a tvoje moudra jsou na urovni pataka.
        28.03.2017 18:52

        To same je s cizimi jazyky nebo vyssi matikou. Stejne zbytecne ti neco vysvetlovat kdyz nezvladas zaklady nebo jsi se s tim nikdy nesetkal, nebo s tebou diskutovat na tema integralovych funkci kdyz nezvladas ani malou nasobilku. Neber to osobne, ale podivej se co si tady o tobe mysli i ostatni.
        pozorovatel
        • Re: Ty a tvoje moudra jsou na urovni pataka.
          28.03.2017 19:06

          Asi se spolu nepobavime o parcialnich diferencialnich rovnicich lineraniho typu ci Fourierovy rady to chapu ve zvlastni skole si se to nemohl naucit promin dneska se rika v prakticke co si kdo mysli je mi uplne ale uplne jedno staci pockat uz jen par tydnu :-)) nu coz olupte
          martík
Aktuální komentáře
19.03.2024
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení