Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČEZ využívá vysoké ceny akcií MOL a prodává je. Čeká přínos do zisku 3,4 miliardy korun

ČEZ využívá vysoké ceny akcií MOL a prodává je. Čeká přínos do zisku 3,4 miliardy korun

30.03.2017 8:41, aktualizováno: 30.3. 15:33
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

ČEZ zahájil ve středu večer finanční operaci, jejímž cílem je prodej akcií ropné firmy MOL v držení ČEZ. Z jedné poloviny jde o obdobnou operaci, kterou na podzim loňského roku realizovala společnost GE při prodeji bloku akcií Moneta Money Bank. ČEZ podmíněně prodal akcie MOL, odpovídající 7,5% podílu ve firmě, na ceně 18.700 forintů za akcii. Výnos použije na zpětný odkup dluhopisů konvertibilních za akcie MOL v celkovém objemu 470,2 milionu eur. ČEZ v průběhu dneška oznámil, že jeho dceřiná společnost CEZ MH má již poptávku na koupi více jak 85 procent emise garantovaných dluhopisů. Od celé transakce energetika očekává pozitivní dopad do zisku před zdaněním 3,4 miliardy korun. 

ČEZ souběžně realizuje odkup vyměnitelných dluhopisů a blokový prodej akcií MOL. Pověřené banky transakci realizují tak, aby byla co nejvíce zisková pro ČEZ. ČEZ na této transakci spolupracuje s Barclays Bank PLC, Citigroup Global Markets Limited a Deutsche Bank AG, London Branch.
 
"ČEZ transakcí předchází riziku poklesu ceny akcií MOL umocněnému nízkou likviditou těchto akcií. Držený podíl odpovídá 80 dennímu objemu obchodů s akciemi MOL na burze," uvádí ve zprávě ČEZ s tím, že využívá optimálního načasování transakce poté, co v nedávné době došlo k výraznému růstu ceny akcií MOL a představenstvo MOL oznámilo návrh dividendy.
 
"Za dobu držení akcií obdržel ČEZ od společnosti MOL dividendy a platby za kupní opci sjednanou ve prospěch společnosti MOL v souhrnu převyšující 50 procent pořizovací ceny akcií. Výsledkem současné transakce - prodeje, bude zhodnocení z držení akcií ve výši 4,5 procent ročně za 10 let držení akcií a zisk pro ČEZ v řádu miliard korun. Pokud všichni majitelé dluhopisů nabídnou všechny své dluhopisy k odkupu, povede to dle odhadu Skupiny ČEZ k celkovému pozitivnímu dopadu na její zisk před zdaněním v roce 2017 v souvislosti s držením akcií MOL a vyměnitelnými dluhopisy ve výši 3,4 miliardy ," shrnuje ČEZ.

„Samotná společnost ČEZ odhaduje kombinovaný pozitivní dopad do zisku před zdaněním ČEZ za rok 2017 v souvislosti této transakce na 3,4 miliardy korun a my nemáme důvod tento odhad rozporovat. Celkový upravený čistý zisk energetiky za rok 2017 by pak mohl dosáhnout 14,7 miliardy korun při firmou vysloveném výhledu na 12 až 17 miliard korun. Očekáváme proto spíše neutrální reakci trhu. Pro akcie MOL ale tato reakce bude negativní a akcie by v nejbližších dnech mohly obchodovat mírně nad hladinou uvedených 18.700 forintů za kus,“ odhaduje hlavní analytik Patria Finance Tomáš Sýkora. Akcie ČEZ na pražské burze zahájily růstem o 0,5 procenta, který aktuálně snižují k nule. Akcie MOL v Budapešti naopak poklesem o procento, který postupně rozšířily až na tři procenta.
  
ČEZ nabízí odkup dluhopisů, tedy eliminuje tím právo majitelů dluhopisů požadovat výměnu za akcie MOL, za malou prémii nad současnou cenou dluhopisu a souběžný blokový prodej akcií MOL s rozdílem proti tržní ceně ve výši, která motivuje potenciální kupce. Obě transakce ČEZ oznámil včera po skončení burzovního dne.

Blokový prodej akcií byl podmíněně ukončen před počátkem dnešního burzovního dne. Nabídka na odkup dluhopisů bude ukončena dnes večer. Konečný objem blokového prodeje akcií MOL bude přizpůsoben objemu odkoupených dluhopisů tak, aby odpovídal objemu akcií pokrytých skutečně odkoupenými vyměnitelnými dluhopisy.
 
Na konci roku 2007 Skupina ČEZ uzavřela se společností MOL smlouvy ohledně budoucí výstavby plynových elektráren v areálech rafinerií MOL a strategické spolupráci v oblasti plynových elektráren v regionu Střední Evropy. Součástí transakce byla i ujednání o tom, že dceřiná společnost ČEZu, CEZ MH B.V., koupí zhruba 7,5% podíl ve společnosti MOL a tento podíl bude držet. Schopnost CEZ MH B.V. s akciemi MOL volně nakládat byla smluvně omezena. MOL měl k těmto akciím zřízenou kupní opci, za niž platil společnosti CEZ MH B.V. po dobu prvních 6 let platbu (tzv. opční prémii) ve výši 8 % p.a. V příložené tabulce ČEZ vyčísluje celkovou ziskovost pro firmu:

 

a

 

Poté, co se společnosti ČEZ a MOL dohodly, že v důsledku změn na energetických trzích, kam patří ztrátová výroba elektřiny v plynových elektrárnách, nebude výstavba plynových elektráren realizována, ztratily akcie MOL pro ČEZ strategický význam. 
 
V lednu 2014 ČEZ prostřednictvím CEZ MH B.V. vydal dluhopisy vyměnitelné za akcie MOL. Tyto dluhopisy fakticky kombinují kupní opci na akcie MOL (ve prospěch majitelů dluhopisů) s dluhopisem, přičemž úrok dluhopisu je snížen o opční prémii, kterou by majitelé dluhopisů za tuto kupní opci zaplatili. Díky tomu ČEZ získal financování svého podílu v MOL za nulový úrok
 
Držitelé vyměnitelných dluhopisů mají možnost mezi 25. lednem 2017 a 21. červencem 2017 (tzv. konverzní období) požádat o splacení dluhopisu formou převodu akcií MOL za efektivní cenu 60,40 EUR/akcie (tzv. konverzní cena ). Tato cena je výsledkem původní konverzní ceny  stanovené v emisních podmínkách vyměnitelného dluhopisu (61,25 EUR/akcie) ponížené o podíl investorů na dividendách MOL dosud přijatých CEZ MH B.V.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Čtěte více:

ČEZ: Dilema s dividendou (Doporučení a cílová cena Patrie)
17.03.2017 17:49
Velkoobchodní cena elektrické elektřiny v regionu střední Evropy za po...
ČEZ za rok 2016 snižil zisk o 29 procent, navrhuje vyplatit dividendu 33 Kč na akcii
21.03.2017 8:31
Energetická společnost ČEZ vykázala za rok 2016 čistý zisk ve výši 14,...
ČEZ: Cíle pro rok 2017 celkově mírným zklamáním (komentář analytika)
21.03.2017 11:21
ČEZ zveřejnil svá čísla za poslední loňské čtvrtletí a celý rok 2016 d...
ČEZ přesunul riziko z akcionářů na držitele dluhopisů, tvrdí SocGen a radí prodat
22.03.2017 11:22
Z dosavadního doporučení „držet“ na nové doporučení „prodat“ přehodnot...
Tomáš Sýkora: Zásadní pro ČEZ je uhlí. Příběh dividendy nemusí být uzavřen
26.03.2017 11:24
Loňské výsledky energetiky ČEZ zachránilo poslední čtvrtletí roku, kte...

Váš názor
  • cena akcii MOL vs cena prodeje
    30.03.2017 9:56

    A proc je prodavaji za 18.700 forintu, kdyz stoji okolo 20.000 forintu (19 590 HUF)? A navic se ceka tucna dividenda...
    Kolemjdouci
  •  
    30.03.2017 9:02

    Tady se pletou eura s Kč, to musel být mejdan!
    Jim
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení