Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Volkswagen (-1,3 %) zvýšil zisk i tržby, dozvukům emisní krize navzdory

Volkswagen (-1,3 %) zvýšil zisk i tržby, dozvukům emisní krize navzdory

03.05.2017 11:34
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

Koncernu Volkswagen se daří vzpamatovat se z rány, kterou mu uštědřil skandál s měřením emisí. Zisk, příjmy i ziskovost největší světové automobilky se v prvních třech měsících zlepšily, zatímco se management stejnojmenné automobilové značky snaží i nadále napumpovat jí novou krev do žil. Akcie Volkswagen ve Frankfurtu dnes odevzdaly počáteční mírné zisky, naposledy klesaly o 1,26 procenta. 

Německá automobilová skupina v prvním čtvrtletí zvýšila čistý zisk o téměř 44 procent na 3,4 miliardy eur a provozní zisk o 40 procent na 4,37 miliardy eur. Tržby se zvýšily o 10,3 procenta na 56,2 miliardy eur. Pozorně sledovaná je provozní marže, která se zvýšila na 7,8 procenta z 6,8 procenta před rokem. V samotné značce Volkswagen, která je největší divizí koncernu, se provozní marže zvýšila o 4,3 procentní body na 4,6 procenta, upozorňuje analytik Patria Finance Ján Hladký. Cílem šéfa divize je mít tento ukazatel do orku 2020 na 4 procentech.

"Po předešlém slabém roku se výsledky zdají být uspokojivé, zejména provozní marže VW, nicméně upozorňujeme na 30procentní meziroční propad tržeb divize VW," říká Hladký. Výrazný dopad měla položka "jiné", jež v tomto kvartálu snížila celkové tržby jen o 6 mld. EUR, proti 14 mld. EUR z prvního kvartálu 2016. 

Volkswagen předloni v září přiznal, že po celém světě do zhruba 11 milionů naftových aut instaloval software, který umožňuje manipulovat s testy emisí. Výše zmíněný vylepšený ukazatel rentability tržeb je pro automobilku klíčový v době, kdy by jí kvůli odškodnému za bezprecedentní emisní aféru mohly odtéct miliardy eur v hotovosti. Rozsah? Skupina v dnešním prohlášení hovoří o „dvouciferné“ částce jenom pro tento finanční rok. 

Automobilka si na úhradu pokut, zpětné odkupy vozidel a opravy v souvislosti s aférou vyhradila zatím 22,6 miliardy eur, přičemž velkou část zřejmě vyčerpá letos. Pro automobilku to je finanční břemeno, se kterým se musí vypořádat v době, kdy automobilový průmysl houfně investuje do vývoje samořízených aut a rozšiřuje flotily elektromobilů. To je směr, kterým se ubírá také Volkswagen. Autogigant z Wolfsburgu hodlá do hybridních vozů a aut na baterie v příštích pěti letech investovat zhruba 9 miliard eur, trojnásobek toho co v současnosti.

Výhled na celý rok dnes koncern nicméně ponechal beze změn, nadále počítá se celoročním růstem až 4 procenta. U klíčové provozní marže počítá pro celý tento rok s růstem mezi 6 a 7 procenty.

Volkswagenu se v úvodu roku podařilo zvýšit zisk, i když prodeje klesaly. Od ledna do března dodal zákazníkům po celém světě 2 495 053 vozidel, což je o 13 026 méně (-0,5 %) než ve stejném období před rokem. Posun v globálních dodávkách po jednotlivých měsících ukazuje následující graf (letošní vývoj dodávek je zachycen tmavší modrou).

wolfdeli 

Zdroj: Volkswagen

K vyššímu zisku pomohly jednak kroky na snižování nákladů, ale také nové produkty. "Tyto kvartální výsledky představují první hmatatelný výsledek" výdajové disciplíny Volkswagenu po emisní krizi, uvedl finanční ředitel Frank Witter. Podle CEO celé skupiny Matthiase Müllera výsledky pozitivně ovlivnil silný výkon značek skupiny, uvedení nových, podmanivých produktů a solidní zisk v západní Evropě. "Vyplácejí se i snahy o zlepšení výkonnosti a produktivity," dodal šéf koncernu, který kromě stejnojmenného Volkswagenu čítá ještě 11 značek.

Jednou z nich Škoda Auto. Podobně jako mateřské skupině i jí provozní zisk v úvodu roku rostl, když stoupl o 31,8 procenta na 415 milionů eur. Tržby z prodeje se zvýšily o 28,3 procenta na 4,3 miliardy eur. K lepším výsledkům napomohl vyšší objem prodeje, lepší marže a také vývoj směnných kurzů.

Mladoboleslavská automobilka, která letos v únoru uvedla na trh model Kodiaq, už dříve uvedla, že v letošním prvním čtvrtletí i v samotném březnu zaznamenala nejvyšší prodej za 122 let historie firmy. V prvním kvartálu prodala 283 500 vozů, meziročně o 2,5 procenta více. V březnu se dodávky zvýšily o 2,1 procenta na 108 500 vozů.

Zdroje: Volkswagen, BBG, ČTK, Patria Finance

 
 

Čtěte více:

Toyota už není jedničkou na světovém trhu. Předstihl ji Volkswagen
30.01.2017 9:35
Toyota loni přišla o vedoucí pozici na světovém automobilovém trhu. Př...
Volkswagen se vrátil na evropský trh dluhopisů. Zájem byl enormní
23.03.2017 11:31
Německá automobilka Volkswagen zahájila prodej nové emise dluhopisů. N...
Kolem Ducati krouží kupující. Volkswagen údajně zvažuje prodej
28.04.2017 12:36
Německý automobilový koncern Volkswagen (VW) se chce zbavit firmy Duca...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m