Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ruská odpověď na sankce: USA musí stáhnout stovky diplomatů

Ruská odpověď na sankce: USA musí stáhnout stovky diplomatů

28.07.2017 14:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Ruské ministerstvo zahraničí dnes podle agentury Reuters vyzvalo Spojené státy, aby do 1. září snížily počet svých diplomatů v Rusku na 455. Kolika osob se toto rozhodnutí bude týkat, zatím nebylo oficiálně oznámeno, nicméně agentura RIA přišla s tvrzením, že půjde o dvě až tři stovky. Rusko rovněž od 1. srpna uzavře rekreační objekty využívané zaměstnanci amerického velvyslanectví v Moskvě. Ministerstvo tím reaguje na návrh nových amerických sankcí proti Rusku, které v úterý odhlasovala americká Sněmovna reprezentantů a v noci na dnešek i Senát. Zřejmě se jedná i o odvetu za zabavení ruských diplomatických objektů v USA a současné vyhoštění 35 Rusů v prosinci.

Rusko připravované americké sankce, které ještě musí podepsat prezident Donald Trump, tvrdě kritizuje. List Kommersant již ve čtvrtek napsal, že lze očekávat zavření rekreačních objektů pro pracovníky americké ambasády v Moskvě a vyhoštění 35 amerických diplomatů z Ruska. Zdroje ruské agentury RIA však dnes uvedly, že odejít bude zřejmě muset dvě stě až tři sta amerických diplomatů.

Vyjádření ruského ministerstva zahraničí na Twitteru

Oba kroky mají být podle Rusů symetrickou reakcí na obdobné prosincové rozhodnutí bývalého prezidenta USA Baracka Obamy, na které Rusko tehdy nereagovalo v naději, že je nastupující prezident Trump zruší. Odcházející administrativa tehdy vyhostila 35 diplomatů a zabavila objekty ruského ministerstva zahraničí v New Yorku a Marylandu, prý jako odpověď na ruské vměšování se do amerických prezidentských voleb. V USA po prosincových vyhoštěních prý zůstalo 455 ruských diplomatů – tedy přesně tolik, kolik diplomatů chce nyní Kreml dovolit Američanům.

Ruské ministerstvo zahraničí dnes současně varovalo, že pokud se Washington rozhodne vyhostit další ruské diplomaty, bude Moskva reagovat obdobně.

Nové sankce proti Rusku, Íránu a Severní Koreji, které schválily obě komory amerického Kongresu, může Trump vetovat nebo do deseti pracovních dnů podepsat. K přehlasování jeho případného veta je zapotřebí dvoutřetinová většina v obou parlamentních komorách, kterou podle všeho stoupenci sankcí mají k dispozici. Trumpovo stanovisko k sankcím není jasné, prezident po zvolení prosazoval vůči Moskvě vstřícnost. Parlamentem odhlasovaný zákon postihuje klíčová odvětví ruského hospodářství a rozšiřuje již platná omezení.

Zdroje: ČTK, Reuters

 
 
 

Čtěte více:

Rusko začíná Spojené státy milovat, zbytek světa nesnášet
07.07.2017 14:12
Podle posledního průzkumu Pew Research Center, kterého se účastnilo 40...
Víkendář: Měl by Putin větší radost z Clintonové?
23.07.2017 12:33
Americký prezident Donald Trump ve dvou rozhovorech tvrdil, že ruský p...
Vyšetřování Trumpových vazeb na Rusko se rozšiřuje. Prezident prý zjišťuje, zda si může udělit milost
21.07.2017 11:18
Robert Mueller, zvláštní vyšetřovatel pověřený zkoumáním vlivu Moskvy ...
Rusko shromažďuje zlato nejrychleji, rezervy ČNB se zmenšily
25.07.2017 12:14
V tempu shromažďování zlata v devizových rezervách vede Rusko před Tu...

Váš názor
  •  
    01.08.2017 11:16

    ...nepřítel musí být, co by asi dělal nejmocnější zbrojní průmysl světa, byl by v pudeli s odbytem své produkce.....no a ony 2% z tohoto hlediska mají svou logiku, ne že ne.....
    keris
    • Keris
      01.08.2017 11:26

      No aspoň nás už rusko neobsadí. //O Ukrajině psát nemusíš, víme, kdo velel//... a pozvání od pár zrádců, kteří neměli většinu ani ve výboru a vládě..Ruskop nezbrojí, že..Tam je to v pořádku
      Velkamedvědice
      • Re: Keris
        01.08.2017 14:55

        hele medo ty vidis jen ne rusko ale cccp mozna v tom je zakopany pes
        velkaamdvedice
  • Nové Rusko i s Putinem
    31.07.2017 13:22

    Jen potvrzují staré moudré a pravdivé že "jablko nepadá daleko od stromu" Co je na novém Rusku nového. Stále agresivní, arogantní a zaostalé, uchlastané, namyšlené, prolhané, podrazácké, řinčící zbraněmi a věčně nespokojené. Proč asi odtamtud odešly za posledních několik let miliony lidí. Tohle nové Rusko nemá s Ruskem Čechova, Tolstého, Solženicova, Puškina a ostatních ruských velikánů nic společného. A Putin bude jeho hrobníkem. Zatím to drží pohromadě jen pár oligarchů, kterým na Rusku nebo jeho lidu nezáleží a kteří ho ždímají pro vlastní prospěch a pohodlí. Jinak by si nekupovali fotbalové kluby, vily na Floridě a jachty, ale pracovali doma pro své lidi.
    mn
    • Re: Nové Rusko i s Putinem
      01.08.2017 11:18

      ....solženicyna, velikáne, tak je to správně....nikoliv solženicova...
      keris
      • Keris když chce psa býti tak si hůl najde.
        01.08.2017 14:15

        Ale proti ničemu jinému tam žádné námitky nemá, takže je to od něj souhlas a poděkování. I ty mysliteli, sám ze sebe děláš víš co. Příště to chce víc myslet. Právě probíhá výročí napadení Polska Hitlerem a Stalinem. Přečti si jak Rusáci jen nečinně a bez pomoci přihlíželi vraždění ve Varšavě. Pak se jich zastávej.
        mn
        • Re: Keris když chce psa býti tak si hůl najde.
          01.08.2017 14:24

          Oprava - chce psem býti. On je taky tak věrný starému systému.
          mn
      •  
        01.08.2017 11:26

        Jde o princip, ne o slovíčka, že
        Velkamedvědice
    • Re: Nové Rusko i s Putinem
      31.07.2017 13:42

      Pravda je ze neni nic noveho pod sluncem. Zazili jsme to sami, kdyz se nas Klema se svymi komanci boys take vydavali za pritele a ochrance ceskeho lidu, zatimco potaji popravovali ty kteri jim videli do karet, dokonce i vlastni lidi. Kdo si jeste pamatuje na jeho kamouse Slanskeho ? Dnes se jen usmivame nad jeho procesy kdy presvedcovali lidi proc jejich system nefunguje protoze nasli u nekoho ve sklepe nekolik bedynek schovaneho mydla. A co mandelinka bramborova kterou k nam nasadili americti imperialiste aby znicili, pro ne nebezpecne nase zemedalstvi.
      Radek
  •  
    31.07.2017 11:55

    Nebuďte bláhoví. S Ruskem nikdo nehne. On už nikdo nehne ani se Severní Korejí a to je podle Ruska pouze trpaslík. Je třeba se smířit s tím, že každý netančí podle toho, jak mu jiný píská. Bohužel pro české lidi byla, je a bude vlastní suverenita pouze pojmem. Češi mají s tančením historické zkušenosti. Umí jen pomlouvat ty, kteří vlastní názor, mají a ten si umí prosadit.
    Monika
    •  
      31.07.2017 12:57

      Vzhledem k Tvému neskrývanému obdivu upnutému na východ potvrzuješ vlastní slova.
      Velkamedvědice
      •  
        31.07.2017 16:06

        Také Trump má respekt z válek vedených Ruskem. Před několika dny poskytl prezident rozhovor v Oválné pracovně, v němž se opět obdivoval Rusku a jeho mrazům. Donald Trump v rozhovoru pro list New York Times popsal svůj vztah k Rusku a zdůraznil historický význam ruského podnebí během různých válek. Nejprve uvedl příklad Napoleona, jehož armáda zmrzla na přístupových cestách k Moskvě a v samotném hlavním městě. Potom Trump zmínil Hitlera, jehož armáda nebyla schopna se upevnit na pozicích kvůli nesmírnému mrazu. Americký prezident zdůraznil, že "Rusové umí v mrazu dokonale bojovat". Podle něj Rusové "využívají mráz ke svému prospěchu". Na konci svých úvah o Rusku, mrazech, které mu jsou vlastní, armádě a válkách Trump prohlásil, že "zvítězili v pěti válkách, kdy armády, které šly proti nim, umrzly". Podle slov amerického prezidenta "to je úžasné", na straně Rusů bojuje počasí.
        Monika
      •  
        31.07.2017 13:16

        Nemám zapotřebí sem trapně opisovat či kopírovat seznam zemí, které okupovala jedna či druhá velmoc.
        Monika
        • Monika
          31.07.2017 13:31

          Je mi uplně fuk, co je člověku, který se nedokáže ani kontinálně podepisovat, je trapné. Jako člověk popírající svobodu slova a právo vyjadřovat se k voleným politikům primitivní argumenty, že bych musel být sím politikem, máš pro mně nulový přínos stejně jako Tvé proruské agitky. Pro mně seš zbabělec bez minulosti, který totalitně popírá prívo obšanům se svobodně vyjadčovat. Fakta bolí viď..proto si odmítl přečíst v rekci na Tvé pomýlení bláboly fakta o zlatém standartu.
          Velkamedvědice
          • Re: Monika
            31.07.2017 13:40

            Jen klídek a pozor na cukr....
            Monika
            •  
              31.07.2017 15:48

              Trapná zmínka o cukru jen dokazuje Tvoji úroveň. V klidu griluju a piju suché víno, bez obav agente
              Velkamedvědice
              •  
                31.07.2017 16:00

                Tak dobrou chuť. A místo na grilu pro Putina by tam nebylo? Jen kolika lidem v této diskusi by se ulevilo....
                Monika
                •  
                  31.07.2017 16:45

                  Děkuji. Nezbude. o)) PS Výslechové metody KGB nepoužívám, Putina grilovat nebudu
                  Velkamedvědice
    •  
      31.07.2017 12:10

      Co jsme to za zemi, když si nedokážeme ani sami zabezpečit vlastní hranice? Dá se vůbec někdo takový nazývat suverénním státem? A kdo nám je zabezpečuje? EU? NATO? Německo? USA? Rusko? Nikdo? To jsme to ale dopracovali....
      Monika
      • Monika
        31.07.2017 13:02

        Jako malý stát jsme logicky ve větším sdružení. Mír panujííc desátky let v Evropě na rozdíl od minulosti je dostatečnou odpovědí na Tvůj pláč. Dnes už si na nás Rusko netroufne, USA nás neokupovala. Evidentně míra blahobytu a deficit válečných konfliktů leze některým jedincům na mozek. Že NATO defakto sponzoruje USA dodávat. Běž domů Ivane, čeká Tě Nataša.
        Velkamedvědice
        • Re: Monika
          31.07.2017 13:28

          NATO? K čemu takové NATO, když jeho druhá nejsilnější armáda kupuje zbraně z Ruska? Prezident Turecka Recep Tayyip Erdogan oznámil podepsání smlouvy na dodávku ruských protiletadlových raketových systémů S-400. Místopředseda správní rady Centra strategických studií Obránci spravedlnosti (ASSAM) plukovník ve výslužbě Mustafa Hacimustafaogullar poznamenal, že přijetí systému PVO ozbrojenými silami Turecka bude událostí velkého významu. „U rostoucího a rozvíjejícího se Turecka roste rozsah činností. Je nezbytně nutné zahrnutí raketových systémů S-400 do sestavy naší výzbroje a výroba těchto systémů našimi vlastními silami a v naší zemi. Do současnosti jsme jako členská země NATO získávali zbraňové systémy z jiných zemí aliance. Ale viděli jsme, že v době, kdy naší zemi hrozila vážná nebezpečí a my jsme prožívali nelehké časy, západní země namísto toho, aby nás podpořily, před očima celého světa upřednostnily střelit nás do zad, nehledě na naše členství v NATO.“ „Turecko je nezávislá země. Sama si bude přijímat svá rozhodnutí. A nezávislost je svázána se silou. Znepokojuje je (Západ) pokračující růst Turecka. Ale ať jsou znepokojeni jakkoliv, my budeme v růstu pokračovat. Turecko bude nakupovat libovolnou výzbroj, jakou bude chtít a kde bude chtít. Spojené státy a NATO tomu budou přihlížet. S-400, v jistém smyslu, umožní skoncovat se zasahováním Západu,“ řekl Hacimustafaogullar.
          Monika
          •  
            31.07.2017 13:32

            Příklad trapného kopírování , co krituješ zbabělý agente
            Velkamedvědice
            •  
              31.07.2017 13:38

              Fakta. I Turci se cítí ohroženi. NATO jim nikterak nepomáhá, proto se obrátili na Rusko s žádostí o vyzbrojení. Stojí to tam černé na bílém. Vzali to do svých rukou. Každému se to holt nelíbí, ale všichni netančí podle toho, jak jiný píská. Není to zjevně ani Turek.
              Monika
              •  
                31.07.2017 20:24

                Pouze jsem pouzil Tvůj slovnik...taky sem kopiroval fakta...
                Velkamedvědice
              • Turecko
                31.07.2017 15:52

                Bohužel, Turecka jako sekulární a demokratické země je ohroženo a k vydírání EU používá uprchlíky..
                Velkamedvědice
              •  
                31.07.2017 14:49

                moniko je trteba napsat,ze usa jsou odsunovani na vedlejsi kolej,jak nemecko zacne rikat,ze je treba ulozit sankce na usa tak uz i velkemedvedici musi byt jasne ze tady neco nehraje
                velkaamdvedice
                •  
                  31.07.2017 15:54

                  Raději Tvé myšlenkové pochody nebudu komentovat, v minulosti si má vyjádření vesměs nepochopil a ještě převrátil....Opět ignoruješ, že USA sem nijak nekomentoval s vyjímkou financování NATO..
                  Velkamedvědice
                  •  
                    31.07.2017 18:31

                    medo uz se zase rozcilujes?ze te to bavi!!
                    velkaamdvedice
                    • cetv
                      31.07.2017 20:25

                      Fakt se nerozčiluju. Mám jen takový naléhavý projev..o))
                      Velkamedvědice
Aktuální komentáře
26.04.2024
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university