Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zemětřesení v Provident Financial: Akcie -75 % po předpovědi ztráty a konci dividendy i šéfa

Zemětřesení v Provident Financial: Akcie -75 % po předpovědi ztráty a konci dividendy i šéfa

22.08.2017 13:03, aktualizováno: 22.8. 16:46
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

O brutálních až více než 75 procent v rámci jediného dne propadají akcie finanční společnosti Provident Financial v reakci na oznámení výhledu celoroční ztráty, ukončení výplaty dividendy a odchod šéfa firmy Petera Crooka.

O více než 75 procent až k metě 4,27 britské libry na akcii a na úrovně, viděné naposledy v úvodu roku 2014 propadají akcie Provident Financial v reakci na sérii negativních zpráv. Zatímco v červnu finanční firma předpovídala celoroční zisk kolem 60 milionů britských liber, nyní hovoří o ztrátě v důsledků špatných úvěrů (a nedostatečných kapacit jejich obsluhy) v rozsahu 80 až 120 milionů britských liber. Už v červnu přitom Provident Financial vydala varování před výsledky hospodaření, které se ale týkalo pouze části spotřebitelského financování. 

Dnes Provident oznámil, že přerušuje výplatu dividendy na průběžné bázi a za nepravděpodobnou označuje také dividendu celoroční. Mezi důvody zmiňuje úvěrový byznys i vyšetřování britským regulátorem v ovládané bance Vanquis Bank. Dosavadního šéfa dle prohlášení firmy nahradí članka představenstva Manjit Wolstenholme.

 

Vývoj akcií Provident Financial na Patria.cz online zde:

a

Propad akcií o více než 75 procent až do blízkosti 4 liber v rámci dnešního dne znamená, že od počátku roku jsou akcie finanční firmy kumulovaně níže o řádově 85 procent. 

Obchodní model Providentu po mnoho let stál na tom, že především chudší britské domácnosti oslovovaly nabídkou úvěrů tisíce smluvních finančních agentů firmy.  Zhruba 4,5 tisíce z nich se nedávno Provident rozhodl nahradit zhruba 2,5 tisíci vlastních prodejců, vybavených iPady, které nazývá „Customer experience managers“. V dnešním oznámení firma prohlašuje, že jako okamžitou prioritu vidí ochranu kapitálové báze a uhájení finanční flexibility.

Celkově se Provident Financial zaměřuje na poskytování půjček méně bonitním klientům, kteří nesplňují kritéria standardních bank. Podnik se snaží restrukturalizovat právě sekci drobných půjček, v níž si místo najatých agentů buduje postupně vlastní personální základnu. V červnu signalizovala, že by tyto změny mohly mít negativní dopad na zisk a dnes oznámila, že tempo reorganizace je příliš pomalé a nenaplňuje očekávání. Providentu se ale zatím nepodařilo najmout dostatek lidí, což mimo jiné znamená, že zaostává ve výběrech dlužných částech. Zatímco loni se jí dařilo vymáhat 90 procent částek, nyní je to 57 procent. I proto očekává tak vysokou ztrátu. "U poskytovatele rizikových půjček je to katastrofální propad ceny akcií. Je to, jako kdyby posledních deset let nebylo," řekl podle agentury AP analytik Neil Wilson ze společnosti ETX Capital.

Na českém trhu působí společnost Provident Financial, která byla součástí PFG, než byla s některými ostatními součástmi z této skupiny vyčleněna do samostatného podniku. "Přestože britská společnost PFG používá ve Velké Británii obchodní jméno Provident, nemá žádný vztah ke společnosti Provident Financial působící v České republice," reagoval mluvčí českého Providentu Ondřej Holoubek. Česká společnost Provident Financial je součástí britské skupiny International Personal Finance Group (IPF). Ta byla původně divizí PFG, ale v roce 2007 se obě firmy oddělily a každá z nich podle Holoubka působí dlouhodobě jako nezávislý subjekt.

 

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.03.2024
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení