Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Katalánský lídr: Nezávislost na Španělsku vyhlásíme v nejbližších dnech

Katalánský lídr: Nezávislost na Španělsku vyhlásíme v nejbližších dnech

04.10.2017 9:48
Autor: Redakce, Patria.cz

Katalánsko vyhlásí nezávislost na Španělsku v následujících dnech. Britské televizi BBC to v úterý večer řekl premiér autonomní oblasti Carles Puigdemont. Jeho vláda prý "bude konat na konci tohoto nebo na začátku příštího týdne".

V minulých dnech se spekulovalo, že by Puigdemont mohl katalánskému parlamentu navrhnout vyhlášení nezávislosti na schůzi již dnes. Původně katalánští představitelé tvrdili, že takový krok učiní do 48 hodin od vyhlášení výsledků nedělního referenda. V něm bylo podle Barcelony odevzdáno zhruba 90 procent hlasů ve prospěch nezávislosti, ovšem při účasti necelých 43 procent katalánských voličů.

Puigdemont také BBC řekl, že jeho vláda momentálně nijak nekomunikuje s Madridem. Světová média se tento týden shodují, že dialog je jedinou schůdnou cestou k řešení španělské politické krize. Obě strany však zatím takový dialog podmiňují požadavky, které jsou pro druhou stranu nepřijatelné.

Španělská vláda tento týden pohrozila, že v souladu s článkem 155 španělské ústavy by mohla pozastavit autonomii Katalánska. Katalánský lídr v rozhovoru s BBC uvedl, že pokus Madridu o převzetí kontroly nad autonomní oblastí na severovýchodě země by představoval "chybu, která by všechno změnila".

Nejnovější Puigdemontovo prohlášení přišlo těsně před televizním vystoupením španělského krále Felipeho VI. Ten v úterý separatisty ostře kritizoval - katalánští lídři podle něj prokázali uspořádáním referenda nepřijatelnou neloajalitu, v regionu je podle něj třeba znovu nastolit řád.

Španělský ministr vnitra Juan Ignacio Zoido katalánskou vládu obvinil, že nabádá své občany ke vzpouře. Podle něj se množí i případy obtěžování španělských policistů vyslaných do Katalánska. Podle ministerstva vnitra byly v neděli zraněny i stovky strážců zákona, katalánské zdroje ale mluví pouze o desítkách zraněných policistů.

Madrid je nyní v těžké pozici: potřebný dialog s Barcelonou se v tuto chvíli zdá nemožný a centrální vládě už zbývají pouze radikální nástroje, jakým je například pozastavení autonomie Katalánska. To by ale mohlo vyvolat ještě větší nepokoje. Katalánská vláda na tom ale není o moc lépe, neboť jednostranné vyhlášení nezávislosti by ji nejspíše nikam neposunulo. "Kromě odstranění španělských vlajek z úřadů je těžké vymyslet, co by katalánská vláda mohla udělat," poznamenala agentura AP.

Král Felipe večer v přímém televizním projevu k národu zdůraznil, že lídři Katalánska se dopustili nezodpovědného chování a nejednali podle práva a demokracie. Situaci v Katalánsku označil za velmi vážnou. Ve svém vystoupení král upozornil, že mu záleží na udržení jednoty Španělska.

Obnovení vyjednávání zatím brání to, že obě strany jej podmiňují požadavky, které jsou pro tu druhou nepřijatelné. Barcelona žádá o zprostředkování dialogu Evropskou unii, ta však potvrdila své dosavadní stanovisko, že separatismus v Katalánsku je interní záležitostí Španělska.

 

Čtěte více:

Víkendář: Dosáhne Katalánsko samostatnosti? Chybí mu jedna podstatná věc
23.09.2017 7:33
Katalánci, kteří chtějí prvního října hlasovat pro svou nezávislost, ...
Madrid versus Katalánsko: Nejhlubší ústavní krize od generála Franka
02.10.2017 14:55
Prohloubení ústavní krize ve Španělsku a další ochlazení vztahů mezi M...

Váš názor
  •  
    10.10.2017 13:42

    Hypotetická situace: SPD vyhrává parlamentní volby, Okamura mluví o historickém okamžiku v dějinách ČR a záhy prosazuje referendum o vystoupení ČR z EU, které dopadne podle jeho představ. Koruna sviští na 30. Národ poněkud znejistí, ale hlavně že jsme se zbavili té příšerné EU. Koruna sviští na 33. Národ začíná kvičet - tohle nám před referendem nikdo neříkal. I vzpomene si národ na nový zákon o odvolatelnosti politiků. Poněkud zmatený předseda vlády Okamura: ale takhle jsem ten zákon nemyslel, to mělo platit na ty ostatní politiky... No ještě že se mu zatím nepovedlo prosadit zákon o hmotné zodpovědnosti politiků...
    STX
  •  
    05.10.2017 11:01

    V tomto světle je celá debata o legálnosti či nelegálnosti vyhlášení katalánského lídra bezpředmětná a jasná.
    ??
  • Jak to vlastně je?
    05.10.2017 9:24

    Odchod nejbohatší části Španělska „na své“ by ohrozilo španělské splácení dluhů, přinejmenším na čas by „potopilo“ také evropské kapitálové trhy a znemožnilo Evropské centrální bance pokrývat další a další problémy. Čili Katalánci musejí zůstat: pro dobro „finančních trhů“. A kvůli tomu Katalánci právo na sebeurčení nemají. Dalším nebezpečím je možné rozšíření této "virózy" směrem do jiných částí Španělska či dokonce Evropy. Zatímco bezreferendové rozdělení Československa k 31.12.1992 bylo zpečetěno pouhou dohodou politiků, kteří byli tenkrát u moci a po kterých dnes neštěkne ani pes, stejný krok Katalánského obyvatelstva pomocí referenda je trnem v oku různým škarohlídům. Zatímco takové rozdělení Československa není pro EU či Ústavní soud překážkou, v případě Španělska je nepřípustné a i policejní obušky jsou vhodným nástrojem pro udržení celistvosti Španělska. Jen nevidomý slepec nevidí, že když dvě země EU dělají totéž, není to vždy totéž.
    ??
    • Plivni na EU posílíš mír
      05.10.2017 9:51

      V Československu souhlasily obě strany Češi i Slováci, tudíž došlo k dohodě. Ve Španělsku souhlasí Katalánci (možná) a nesouhlasí Španělé takže k dohodě asi nedojde. Československo bylo taky federace, kde Češi i Slováci měli stejný status. Ve Španělsku jedná jeden region s centrální vládou. A v neposlední řadě ČSFR nebyla součástí EU a ani neměla požádáno o vstup. Důvodů pro odlišný přístup více než dost.
      ..
      • Re: Plivni na EU posílíš mír
        08.10.2017 11:00

        Dvojtecko nelzi v CESKO-SLOVENSKU zadne referendum nebylo tim padem rozdeleni nemelo byt mozne nicmene tezko rict jak by referendum dopadlo Slovaci proste chteli samostatnost otazka je jak by hlasovali dnes je to proste dvoji metr - pokud by bylo zcela legalni referendum v Katalansku nejspis by rekli papa tohle neni demokracie tohle je hra co se hodi mocenskym elitam a pokrivenym zakonum - takovy Texas by chtel samostatnost jenze centralni konspiracni vlada to nedovoli znamenalo by to rozpad US a ta prava vlada tech skrytych pravych vladcu uz by nemela tu nejsilnejsi zbran - armadu s Deviti svazy a mezi kont raketami. Loutky co tam jsou poslednich 150 let jsou jen k poteseni davu :-))) Jab by asi dopadlo referendum v Bruntale kdyby se chtelo pripojit k Nemecku? - Davky duchody platy v Eurech :-))))))
        martík
        •  
          08.10.2017 11:40

          Jistě že rozdělení platné bylo, referendum u nás není jaksi ukotveno v zákoně tak jako parlamentbá zastupitelská demokraci nebo jak se ten bo.del jmenuje o)) není jisté, zda by před zákrokem řekli zřetelně papa..Poslední čísla byla 42 selekce, 48 procent netrhat se..A nepiš nic o vylhanosti, jiná nemáš a katalínce neobcházels...On každý rád zapomíná, že Británie i USA bzlo v postatě půl na půl, obdobně jako u nás.. Hezkou neděli
          Velkamedvědice
    • Re: Jak to vlastně je?
      05.10.2017 9:37

      Ty si opravdu největší demagog kterého znam..Typicky opět hrušjy s jabkama a ještě využíváš zbitých lidi, což dojme a odsoudi každý....Takže od kterého roku zakazují španělské zákony referendum o selekci? 2006 to vylo definitivně spečetěno, že? A kdy vypukla finanční krize?? Fakt, že do zmlácení bylo jen 42% katalanců pro selekci a 48% pro soužití vtipně ignoruješ...a ještě do toho mastíš česko...proč by měl někdo protestovat proti referendu, ktere neprobéhlo?? Jak dva děkají totéž? IQ ti nebere že čeští a slovenští premieři se dohodli , ale španělský a katalánský ne...Lidé jako Ty jsou nebezpeční a zabělí anonymové
      Velkamedvědice
      •  
        05.10.2017 9:42

        A technicka..problem, který vyvola vyhlášeni samostatnosti Katalanska bez dohody je Baskitsko
        Velkamedvědice
  • A kdo ze zdejších komoušu pamatuje
    04.10.2017 20:34

    Příchod spřátelených, Rusy vedených vojsk, které stálo několik stovek zabitých, kteří se bránili a později prosekuovaných i žalářovaných těch co si dovolili se ozvat a ted' ti, co je pozvali sedí v parlamentu i na hradě, dávají nám zákony a žijí si na vysoké noze z nakradeného majetku. Vždyt' my ani volně žít neumíme. Proč se stále mluví o Mnichově, ale nikdo ani nepípne o Jaltě. Co nás poškodilo víc na věčné časy ? Kdo nám zakázal přijmout Marshalův Plán, který po válce postavil rozbitou Evropu opět na nohy a kdo nám pouštěl žilou ve jménu věčného přátelství. Včil se zase, za pravdu, durděte Češi.
    patriot
  • Pepe Escobar
    04.10.2017 16:32

    Přečetl jsem: Brazilský novinář Pepe Escobar píše v souvislosti s událostmi v Katalánsku o tom, že přímo uvnitř EU se objevilo nové paradigma: ve jménu demokracie se zdržte hlasování, nebo uvidíte.
    hb
  •  
    04.10.2017 13:15

    Tak v bývalém Československu se před 25 lety ani nikdo neobtěžoval položit lidem v referendu otázku rozdělení. Politici (zejména potom Klaus a Mečiar) se v zájmu obou národů "demokraticky" dohodli a nikdo proti tomu celkem nehlesl. Že republika patří všemu lidu, nikoli pouze politickým elitám je jasné. Proto je důležitý zákon o obecném referendu a přímá volba a odvolatelnost politiků. Volbám zdar.
    Katalánsko
  • Je
    04.10.2017 12:41

    irelevantní jestli bylo referndum zákonné či nikoliv. Občany, kteří šli pokojně a demokraticky projevit svůj názor k volebním urnám bít obušky a střílet do nich zakázanými gumovými projektily to jako má být obraz státu EU s tolika omílanými Evropskými hodnotami? Těmi hodnotami, kterými Brusel mává v případě Polska, Maďarska nebo při nařizování přijímání migrantů? EU elity měly plné huby (nevymáchané) demokracie a práva na sebeurčení v případě Kosova, dštily oheň a síru na občany Krymu a Rusko a div se světe, V případě Španělska jde o "vnitřní záležitost" státu. Hnus. Čím dříve z tohoto pokryteckého spolku vypadneme tím líp.
    hb
    • Re: Je
      04.10.2017 14:59

      Také já se přidávám a vyjadřuji souhlas s diskutujícím hb.
      Katalánsko
    • Re: Je
      04.10.2017 13:51

      Souhlasím s tímto názorem.
      mamon
    • Plivni na EU posílíš mír
      04.10.2017 13:09

      Takže španělská policie zbila několik set katalánských demonstrantů, kteří porušovali zákony, ale vina je na EU? Co měla asi EU dělat. Nemá žádné represivní složky, které by v tom mohly španělské policii zabránit. A domníváš se, že demonstranti mají povoleno porušovat zákony? To by bylo super, mohl bych jít na demonstraci proti Zemanovi a hodit na něj vajíčko nebo i nějakou menší dlažební kostku.
      ..
      • Re: Plivni na EU posílíš mír
        04.10.2017 13:13

        Čti dobře. Nekritizuji EU za to, že má na svědomí neadekvátní zásahy policie v Katalánsku, ale za to, že to ihned neodsoudila a nepoužila stejný metr jako použila při obhajobě samostatnosti Kosova atd. Teď dělá mrtvého brouka a elity v podstatě mlčí. Poukaz na EU hodnoty je jako momentálně nehodísí se, zapomenut.
        hb
        • HB
          04.10.2017 13:25

          souhlasím s Tebou, že zákrok byl nepřiměřený. Jinak se jen ohříváš proruskou polívčičku. Rusko obsadilo cizí území atd a o válečný stav nejde.. na jedné straně neustále rozbíjíš EU, kde bych jen decentralizoval a na druhé straně chceš aby EU řídila českou polici a vyhodnocovala její vnitřní zásahy? ps v rusku demonstranty nemlátí a nevězní? to je srovnatelné, ne anexe krymu a popora ukrejinských separetistů...
          Velkamedvědice
          • Re: HB
            04.10.2017 13:34

            Na Krymu bylo referendum o jeho připojení k Rusku. Díky silnému zastoupení ruského obyvatelstva na Krymu, referendum dopadlo tak, jak dopadlo. Pro připojení k Rusku hlasovalo více než 96% zúčastněných voličů při volební účasti 83%. A pokud je toto v rozporu s ústavou, je čas ji změnit, neboť neslouží většině lidu země.
            Katalánsko
            •  
              04.10.2017 13:39

              nemohu za to, že se katalánci nepokusili změnit ústavu a jít zákonnou cestou..a nebýt mlácení. bylo by to půl napůl zhruba..Krym...referendum po obsazení?
              Velkamedvědice
              •  
                04.10.2017 14:53

                Nemáš pravdu. Pokusili se něolikrát. Naposledy hřebíček do rakve spolupráce Madridu s Barcelonou zatloukl současný španělský premier Rajoy, když v roce 2006, z pozice lídra opozice, zabránil přijetí už vyjednané dohody o široké katalánské autonomii. Zajímavý článek: https://vlkovobloguje.wordpress.com/2017/10/03/referendum-kosovo-polskomadarsko-a-proc-jsem-prestal-fandit-realu/
                hb
                • HB
                  04.10.2017 15:00

                  Rozumím, díky, ale já myslel aktuálně znovu..ano, měli s nimi jednat...
                  Velkamedvědice
              •  
                04.10.2017 13:44

                Co je na referendu protizákonného?
                Katalánsko
                •  
                  04.10.2017 13:56

                  proč bych to měl učit nějakého anonyma.. Pokud nežijeme v džungli, misí být součástí ústavy a splńovat náležitosti...Jeden lístek pro jednoho, pečeti na urnách, urny za plentou atd..
                  Velkamedvědice
        •  
          04.10.2017 13:22

          EU nemůže jako celek vydat jednotné stanovisko jaksi proto, že součástí EU je i Španělsko a jen blouznivý naivka si může myslet, že Španělsko odsoudí samo sebe. Tady ten zásah mohou odsoudit jen jednotlivý představitelé Eu a mnozí to již sami za sebe učinili. Na jejich místě bych byl ale dost opatrný. Značná část těch demonstarntů nebyla žádná neviňátka. Přítomnost na nepovolené demonstraci, kde dochází k ničení majetku je prostě na přesdržku od policie i v demokratických zemích.
          ..
          •  
            04.10.2017 13:36

            No, nevím, že by ničili majetek, podpalovali auta, rozbíjeli výlohy atd. Viděl jsem jak je vytahovali z davu a bezbranné mlátili...I staré lidi, ženy...
            Velkamedvědice
            •  
              04.10.2017 13:45

              Nějaká zničená auta tam byla. Po zkušenostech z demonstarcí proti MMF v Praze, kde jsem ze zvědavosti byl a demonstracích v Athénách v době řecké krize kam jsem se omylem přichomýtl a tím jak vyzněly televizní reportáže usuzuji, že 15 vteřinové televizní reportáže z podobných akcí nevypovídají o skutečnosti téměř nic.
              ..
              •  
                04.10.2017 14:01

                No útoky dlažebními kostkami a ničení majetku, ohrožení zdraví atd taky neschvaluji...ale mám pocit, že tohle ten případ nebyl a že byli do zásahu policii spořádání achtěli jen vyádřit názor, i když evidentně právně neplatně...Některé soukromé nahrávky vypovídali o docela zbytečné brutalitě...Připomínalo mi to Václavák
                Velkamedvědice
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení