Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Unipetrol více než zdvojnásobil zisk, akcie letos +88 %. Šéf počítá s růstem dividendy

Unipetrol více než zdvojnásobil zisk, akcie letos +88 %. Šéf počítá s růstem dividendy

19.10.2017 7:29, aktualizováno: 19.10. 12:14
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Největší česká rafinérská a petrochemická skupina Unipetrol zveřejnila hospodářské výsledky za třetí čtvrtletí roku 2017. Ve třetím čtvrtletí vzrostly tržby Unipetrolu v meziročním srovnání o 7,8 miliard (+34 %) na hodnotu 31 mld. . Provozní zisk před úroky, daněmi, odpisy a amortizací (EBITDA LIFO) dosáhl výše 3,4 mld. , což představuje meziroční nárůst o bezmála 1,5 mld. (+77 %). Čistý zisk meziročně stoupl o 801 mil. (+111 %) na hodnotu 1,5 mld. . Analytik Patria Finance Onřej Koňák výsledky v první reakci hodnotí jako přesvědčivě nad konsensem trhu i Patrie na všech hlavních úrovních. Akcie Unipetrolu na pražské burze sílí až o dalších 1,7 % k 349 korunám.

„Dosáhli jsme rekordní historické úrovně 97 % využití kapacit našich rafinérií. Při stavbě našeho klíčového investičního projektu, nové polyetylenové jednotky, jsme náročnou instalací čtyřiceti velkokapacitních zásobníků překonali další významný milník,“ komentuje uplynulé čtvrtletí Andrzej Modrzejewski, generální ředitel a předseda představenstva společnosti Unipetrol

Sám Unipetrol v rámci výsledků kromě využití rafinérských kapacit vyzdvihuje zvýšení tržního podílu Benziny na 19,3 procenta či zmiňuje také nárůst tržní hodnoty akcií o 87,5 % za prvních devět měsíců roku 2017.

a

Segment downstream 

V rámci segmentu downstream, který se skládá z rafinérské a petrochemické části, vykázala skupina Unipetrol ve třetím čtvrtletí provozní zisk EBITDA LIFO ve výši 3,1 mld. , což je meziroční nárůst o 1,5 mld. (+92 %). Dosažené výsledky byly pozitivně ovlivněny stabilním provozem obou rafinerií a meziročním navýšením využití výrobních kapacit ze 48 % na 97 %. Díky tomu Unipetrol meziročně zvýšil objem zpracované ropy o 104 % na 2,1 mil. tun. Prodejní objemy rafinérských produktů meziročně vzrostly o 12 % na 1,8 mil tun. Etylenová jednotka byla využita na 85 %, což se projevilo ve výrazném nárůstu prodejních objemů petrochemických produktů, a to o 113 % na úroveň 525 tisíc tun. Z toho Spolana přispěla prodaným objemem ve výši 89 tisíc tun. Ve třetím čtvrtletí pokračovala výstavba nové polyetylenové jednotky PE3. Došlo k instalaci čtyřiceti velkoobjemových sil na skladování vysokohustotního polyetylenu, které jsou významnou součástí budovaného logistického terminálu, z něhož Unipetrol plánuje každoročně distribuovat až 270 000 tun polyetylenového granulátu. Stavba jednotky PE3 je dokončena ze 70 %, celkové dokončení se předpokládá na konci roku 2018.

Segment maloobchod

V maloobchodním segmentu skupina Unipetrol vykázala provozní zisk EBITDA LIFO ve výši 370 mil. . I přes snížení palivových marží došlo k jeho meziročnímu navýšení o 34 mil. (+10 %). Důvodem je pokračující všeobecně příznivá makroekonomická situace a zvýšený prodej pohonných hmot, zejména nového typu paliv EFECTA 95 a EFECTA Diesel. V nepalivové části těžil Unipetrol z dalšího rozvoje konceptu moderního občerstvení STOP CAFE. K úspěšným výsledkům přispělo také otevření devíti nových čerpacích stanic, které Unipetrol postupně přebírá od společnosti OMV. Dosud převzal 50 stanic a ke konci září evidoval ve své síti Benzina 396 čerpacích stanic. Nadále tím posílil vedoucí pozici značky Benzina na trhu čerpacích stanic v České republice a zvýšil její tržní podíl na 19,3 % (červenec 2017). 

Dividenda

Unipetrol očekává, že dividenda za letošek bude vyšší, než za loňský rok, kdy činila 8,3 Kč na akcii. Konkrétní výše závisí na akcionářích, kteří o ní rozhodnou na valné hromadě. Na dnešní tiskové konferenci to řekl generální ředitel Unipetrolu Andrzej Modrzejewski.

"Můžeme očekávat, že se dividenda zvýší, ale nemohu říct, o kolik. To rozhodnou akcionáři na valné hromadě, která se uskuteční v květnu nebo červnu příštího roku. Tam kolem toho určitě bude velmi tvrdá debata," uvedl Modrzejewski.

Zvýšení dividendy na akcii v případě, že cena akcií poroste, připustil už v červenci při prezentaci pololetních výsledků. "Ale závisí to na různých podmínkách, například na makroekonomickém prostředí," doplnil. Akcie Unipetrolu na pražské burze od začátku roku posílily zhruba o 85 procent na 352 korun.

Za loňský rok vyplatila firma na dividendách zhruba 1,5 miliardy korun. Menšinoví akcionáři požadovali vyšší dividendu. Například společnost Paulinino Limited chtěla 18,50 Kč na akcii, některé návrhy byly ještě vyšší.

Mateřská PKN Orlen

Největší polské rafinérské společnosti PKN Orlen stoupl ve třetím čtvrtletí čistý zisk o pět procent na 1,603 miliardy zlotých (9,7 miliardy Kč). Růst podpořilo vyšší využití kapacit po loňském uzavření rafinerií a vyšší objem prodeje. Výsledky však zaostaly za očekáváním analytiků. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila společnost. PKN Orlen je vlastníkem českého petrochemického holdingu Unipetrol.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali ve třetím čtvrtletí zisk až dvě miliardy zlotých. Příjmy meziročně stouply o 17,3 procenta na 24,73 miliardy zlotých, rovněž však zaostaly za odhady analytiků. Objem prodeje se zvýšil o deset procent. Firma vyplatí na dividendách 1,3 miliardy zlotých, tedy tři zloté na akcii. To je nejvyšší dividenda, jakou kdy zatím PKN Orlen vyplatil akcionářům.

 
 
 
 

Čtěte více:

Investiční den s Patrií: Další třesk čekám z dluhového trhu, říká analytik Soták
17.10.2017 17:00
Skokový růst volných pracovních míst, růst mezd vysoko nad inflací, ...
3Q výsledky Unipetrolu: Další silný kvartál, podpořený maržemi (výhled analytika)
18.10.2017 13:24
Skupina Unipetrol tento čtvrtek 19. října před zahájením pražského obc...
Černí koně očima analytiků Patrie dnes bránili propadu pražské burzy
18.10.2017 17:28
Mírně ztrátové bylo středeční obchodování pro index pražské burzy PX ,...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení