Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Co dnes čekat od ČNB?

Rozbřesk: Co dnes čekat od ČNB?

02.11.2017 9:09
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Další růst sazeb na dnešním zasedání ČNB se zdá být hotovou věcí. Trhy si pouze nejsou jisté, jak zůstanou centrální bankéři agresivní ve své jestřábí rétorice a zda někteří z nich dokonce nebudou hlasovat pro růst sazeb o 50 bps.

Čistě při pohledu na domácí makroekonomické fundamenty by byl totiž růst sazeb o 50 bps vcelku na místě. Ekonomika roste tempem výrazně překonávajícím dlouhodobé průměry - v 3Q 2017 ukazuje náš nowcast na zrychlení nad 5 %. Jádrová inflace je vysoko nad cílem (2,6 %) a dynamika je v řadě odvětví dvouciferná. To vše můžeme podtrhnout nejnižší mírou nezaměstnanosti v EU a naopak nejrychleji rostoucími cenami nemovitostí v EU. Z takovéhoto koktejlu musí být centrální bankéři nutně nervózní a řada z nich minimálně o agresivnějším růstu sazeb přemýšlí. 

Proti tomu ale hovoří dva faktory - koruna a ECB. ECB se rozhodla v uplynulém týdnu, že měnová expanze pojede v zásadě i celý příští rok, a to pravděpodobně včetně záporných sazeb. V takovém prostředí se centrálním bankéřům budou těžko agresivněji zvedat sazby, aniž by přitáhla nový spekulativní kapitál do již tak výrazně překoupené koruny. 

Klíčové pro vyznění dnešního zasedání tak bude do značné míry guvernérovo hodnocení ECB a aktuální síly koruny ve světle nové prognózy. Věříme, že nehledě na silnou korunu nová prognóza ČNB ukáže na potřebu rychlejšího růstu sazeb v nejbližších kvartálech (cílová úroveň by měla v horizontu 2 let zůstat poblíž 2 %). Kurz koruny nebude už bankovní radou zmiňován jako riziko pro-inflační a neutrální. V takovém případě by stejně mohly jít krátké sazby a FRA směrem vzhůru a koruna se pokusit rozšířit své zisky, i když do značné míry již trhy podobný výsledek zasedání anticipují…

TRHY

CZK a dluhopisy
Česká koruna se pokouší před zasedáním ČNB rozšířit své zisky a sáhla si na 25,60 EUR/CZK. Pokud dnes ČNB zvýší sazby o 25 bps a bankovní rada zůstane naladěna na jestřábí notu, koruna zůstane na pozitivní vlně. Jakékoliv zmínky o tom, že koruna začíná být proti-inflačním rizikem, by ji mohly brzdit v rozletu…

Zahraniční forex
Americká centrální banka včera utvrdila trhy v tom, že prosincové zvýšení úroků se blíží, když ve svém komentáři k zasedání FOMC uvedla, že hospodářská aktivita roste navzdory hurikánům solidním tempem. To byla asi největší změna proti zářijovému komentáři, kde se uvádělo, že ekonomika roste jen mírným tempem. Ostatní pasáže komentáře Fedu včetně zmínek o nízké jádrové inflaci zůstaly prakticky beze změny. Výstupy ze zasedání FOMC společně s velmi silnými daty (ISM v průmyslu a ADP z trhu práce) trh, ale i nás utvrzují v tom, že prosincové zvýšení oficiální sazby o 25 bazických bodů je na cestě a tento scénář nezmění ani eventuální nízká jádrová inflace za měsíc říjen.

Hlavní zprávou dne pro eurodolar bude nicméně odhalení kandidáta na nového šéfa Fedu ze strany amerického prezidenta Trumpa. Pokud jím opravdu bude současný viceprezident Rady guvernérů Fedu Jerome Powell, tak by to nemělo mít na trh velký vliv. Pokud však Trump jako kandidáta na muže číslo dvě Fedu oznámí jestřába Johna Taylora, taky by dolar mohl dále zpevnit.

Událostí dne pro hlavní devizové trhy by však dnes mělo být zasedání Bank of England. Ta by měla zvýšit základní úrokovou sazbu o 25 bazických bodů: Libra by po zvýšení úroků mohla ještě dále rozšířit své narůstající zisky, avšak pak již bude náchylná ke korekci.

Ropa
Cena ropy Brent i nadále stagnuje nad 60 USD/barel. Oficiální data EIA ukázala na mírnější pokles zásob surové ropy v USA v minulém týdnu, než jaký naznačovala data API z předchozího dne. Nejzajímavější položkou reportu tak byla asi data o exportech ropy z USA, která podle prvních odhadů EIA v minulém týdnu překročily 2 mb/d. USA samozřejmě zůstávají i nadále čistým dovozcem ropy, nicméně je vidět, že americká infrastruktura je velmi flexibilní a že obchodníci tak dokáží velmi dobře využít výrazného rozpětí mezi cenami amerického benchmarku WTI a cen ropy jinde ve světě (ztělesněných například cenou ropy Brent). Stabilizační role “amerických břidlicářů” pro globální trh s ropou je tak asi ještě silnější a důležitější, než se mohlo zdát dříve.

 

Čtěte více:

Blog ČNB: Proč centrální bance není jedno, kdo si bere hypotéku
04.10.2017 11:31
Růst cen nemovitostí a s ním spojený rekordní zájem o hypotéky už více...
Hlasy pro zvýšení sazeb ČNB: Hampl, Benda, Mora
06.10.2017 9:19
Na jednání Bankovní rady České národní banky ve středu 27. září hlasov...
Rozbřesk: ECB je garantem světa „bez rizika”. Co na to ČNB?
30.10.2017 9:13
Podle šéfa ECB je nejistota na trzích a v ekonomice stále vysoká a nel...
Jan Bureš: Růst sazeb je jasný. Zrychlí jej a zdraží hypotéky nakonec politici?
01.11.2017 12:30
Růst české ekonomiky ve třetím kvartále podle našich odhadů překoná 5 ...
Sazby Fedu porostou v prosinci. Nového šéfa Trump oznámí zítra
01.11.2017 19:26
Americká centrální banka Fed v souladu s velmi širokým očekáváním trhů...
Čeká nás opatrný úvod na trzích. Sazby dnes zřejmě zvednou Bank of England i ČNB
02.11.2017 8:56
Futures pro obchodování na hlavních evropských akciových burzách míří ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data