Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kdo je bohatý podle Čechů? 50 tisíc měsíčně a majetek 10 milionů

Kdo je bohatý podle Čechů? 50 tisíc měsíčně a majetek 10 milionů

07.12.2017 17:51
Autor: Redakce, Patria.cz

Bohatý člověk má podle Čechů čistý měsíční příjem minimálně 50.000 korun. Vyplývá to z průzkumu sázkové společnosti Sazka, jehož výsledky dnes zveřejnila na tiskové konferenci. Výsledky jsou stejné jako v posledním podobném průzkumu před osmi lety. Majetek bohatého člověka by měl mít hodnotu aspoň deset milionů korun.

"Hranice bohatství začíná pro Čechy na částce 50.000 korun čistého měsíčního příjmu. Proti roku 2009 se tato částka nezměnila. A to i přesto, že průměrná mzda za posledních osm let vzrostla o více než 20 procent," uvedla mluvčí Sazky Veronika Diamantová. Ženy podle ní vidí bohatství kromě peněz v dobrém zdraví, lásce a rodině. Pro muže je symbolem bohatství častěji svoboda v rozhodování, pocit moci a možnost nepracovat.

Hodnota majetku bohatého člověka by podle průzkumu měla být aspoň deset milionů korun. "Pod pojmem majetek lidé vidí zajištěné bydlení, tedy nemovitosti. Někdo si představuje velkou vilu s bazénem, pozemky, auto, ale i zlato a šperky. Dále také dostatek peněz na plnění svých snů, na koníčky a cestování," doplnila Kristina Hanušová z agentury GfK Czech, která průzkum pro Sazku udělala. Zúčastnila se ho tisícovka lidí od 18 do 65 let.

Sedm z deseti Čechů by si přálo být bohatými. Tato myšlenka láká o něco více muže než ženy. Největší zájem zbohatnout mají lidé do 30 let z větších měst a nezadaní. Za bohaté se považují dvě procenta respondentů. Nejčastěji jsou ve věkové kategorii 50 až 65 let s bydlištěm v Praze.

Stejně jako v roce 2009 si Češi myslí, že bohatí mají mnohem více příležitostí ještě více zbohatnout, mají více zábavy a také svobody. Na druhou stranu majetní lidé mají podle nich méně volného času a lásky.

Ve společnosti vládne značná skepse ohledně toho, jak lidé získají své bohatství. Polovina lidí uvedla jako možný způsob zbohatnutí nepoctivost, krádež nebo korupci. "Nejčistší cestou k bohatství je podle průzkumu legální podnikání, výhra v loterii, dědictví a také objev nebo vynález," uvedla dále Diamantová.

Sazka zveřejnila také data o skutečných loterních milionářích, která zjistila anonymním dotazováním. Nejčastěji si pro výhry nad milion korun chodí muži v produktivním věku, kteří jsou ženatí a mají dvě děti. Téměř polovina výherců sází aspoň dvakrát za měsíc, 36 procent sází pravidelně na každé slosování.

"S výhrou v loterii dělají Češi tajnosti. Radost sdílejí se svými partnery, ale někdy ani to ne. Ve Velké Británii nebo v Americe je přitom běžné, že výherci se stávají rovnou celebritami a jejich fotky i příběhy plní média," dodala Diamantová.

Téměř 60 procent lidí, kteří vyhrají milion a více, se stěhuje do lepšího bydlení. Necelá třetina si koupí nové auto a čtvrtina vyrazí poprvé na zahraniční dovolenou. Peníze na charitu nebo dobročinné účely dává 15 procent těchto výherců. Čtyři procenta nových milionářů přestanou úplně pracovat.

 

Čtěte více:

Bohatí bohatnou a chudí chudnou? Globalizace a příjmová nerovnost
16.08.2017 12:56
Již delší dobu se mluví o rozevírajících se nůžkách mezi bohatými a ch...
Forbes: Nejbohatším Čechem opět Kellner. Babiš první mezi
05.10.2017 14:47
Nejbohatším Čechem zůstává podle časopisu Forbes vlastník investiční s...
CVVM: Většina Čechů daním nerozumí. Chtějí ale víc zdanit bohaté
17.11.2017 17:11
Lidé s většími příjmy by měli podle více než poloviny Čechů odvádět vě...

Váš názor
  • Trochu ohraný ale stále pravdivé
    11.12.2017 11:17

    Jaký je rozdíl mezi českým a amrickým důchodcem. Žádný - oba si mohou dovolit, za týdenní důchod, zajít na oběd do Zlaté Husy na Václavák.
    ..
    • Re: Trochu ohraný ale stále pravdivé
      11.12.2017 11:31

      Hlavně, aby tam tu husu (a nemusí ani být zlatá) s knedlíkem (raději houskové, než bramborové) a zelím (raději hlávkové, tzv. sladké) měli na jídelním lístku. Úžasné jídlo.
      ZYX
      • Neboj, mají a mají i městský guláš.
        11.12.2017 14:22

        Byl jsem tam minulý týden. Ale na boršč si musíš jinám. Ten už dávno není populární.
        Sergej
        • Re: Neboj, mají a mají i městský guláš.
          11.12.2017 14:33

          Jsme Češi, nebo ne? Proto knedlo zelo vepřo vyměním tak maximálně za vepřový řízek či svíčkovou na smetaně. A kde už bychom takové pochoutky měl jinde dostat, když ne v českém podniku?
          ZYX
  • Taková je doba
    09.12.2017 23:11

    Zbabělec schovávající se po spoustou nicků, zloděj, které je krade, podvodník píšící sem tam pod nickem jiného opět neodolal sdělit nám je chytrý a duševně bohatý. V touze povyšovat se a exibovat se záměrně plete finanční stránky ze stranami cesta duše. Dělá, že nechápe autora, který mluví o materiálním ne duševním bohatství. Sám rozšiřuje nacionalismus, jiné politické strany účelově dehonestuje a opět sebeukojen vlastní dokonalostí láskyplně vysvětluje cesty bytí. Malinko se mi zvedá žaludek.
    Velkamedvědice
    • Re: Taková je doba
      10.12.2017 8:12

      Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí. Proto zvracení jakéhokoliv typu, byť je jeho příčinou předcházející nevolnost a zvedání žaludku není na místě.
      kolemjdoucí
  •  
    08.12.2017 10:59

    Je smutným důsledkem konzumního způsobu života, že myšlení některých lidí degradovalo natolik, že bohatství chápe pouze ve smyslu počtu číslic před desetinnou čárkou na vlastním kontě a množstvím věcí, které vlastní.
    ZYX
    • janek
      08.12.2017 11:52

      Zajímavé. A zahrnul jsi do toho svého srovnání třeba ty dřevěné a sádrokartónové chatky, ve kterých ti tví superbohatí bydlí? Nebo všemožné služby, veřejnou dopravu atd. atd. Ty jankovatíš jen na jednu stranu... Nevšimla jsem si, že by uživatel ZYX tady opěval nějakého hrabiše. To spíš ty opěvuješ ty, kdo si nahrabali.
      Kalka.
      • Superbohatí Amící bydlí v sádro kartonech :o))
        10.12.2017 11:29

        Tebe rád čtu ty vždycky pobavíš. Takový novodobý Dikobraz. I ty určitě víš, co tu píšeš za kalkoviny. Zeptej se svých amerických příbuzných. Mimochodem, sádro kartony jsou ted' běžným stavebním materiálem ted' už i v Česku. Jen to zase trvalo přes 50 let než se je tady naučili používat. To je to samý jako říkat, že ruští oligarchové bydlí v zemljankách. Uvědomuješ si vůbec jak jsi trapná. Navíc se ty sádrokartonové stavby asi těm ruským oligarchům dost líbí, když se tam tak hrnou a kupují je. Představ si že v tý Mérice dokonce stále platí, těmi vámi tolik opovrhovanými "barevnými papírky" a ne rubly. Ty mají zase tu nevýhodu, že na ně potřebuješ kufr a ne jen peněženku a taky ty ruble neberou jako měnu na placení.
        ..
        • Re: Superbohatí Amící bydlí v sádro kartonech :o))
          11.12.2017 9:30

          Buďme rádi, že jsme v Česku a nechejme lidi platit po světě čím uznají za vhodné. Bojujme za naši korunu nikoli za rubl, USD, EUR či cokoli jiného. Pro občany této země neplatí slova Trumpa. "Amerika jako první", ale "Česko jako první". Protože každý má vlastní zájmy a nikdo nám zdarma nic nedá.
          ZYX
        • Re: Superbohatí Amící bydlí v sádro kartonech :o))
          11.12.2017 9:17

          :-)) Hele, ty jsi janek - který si nepamatuje svůj nick ani dva dny? Proč se divíš mé reakci, když jsi napsal, že v Americe je 85% lidí superbohatých?
          Kalka.
      • Re: janek
        08.12.2017 11:59

        Pro takové je nepochopitelné, že někdo respektuje Babiše či Zemana jako vítěze voleb, aniž by je sám volil. Až se naučíme demokracii tak to pochopíme stejně, jako mnohé ostatní.
        ZYX
    • hmm... na co to počítáš ty ?
      08.12.2017 11:37

      Na rohlíky, ojetiny nebo kecy kterými tady oplýváš nejvíc ty. Proč potom tady tak opěvuješ Hrabiše. Ten je podle tvých názorů ztělesněné zlo, představující všechno čím ty opovrhuješ.
      janek
      • Re: hmm... na co to počítáš ty ?
        08.12.2017 11:50

        ANO v čele s Babišem beru jako vítěze voleb. O tom není žádná diskuse stejně jako o jeho kontroverzní minulosti. To však neznamená, že mě do morku kostí oslovil konzum.
        ZYX
        • A co když to vítězství je dosaženo podvodem
          09.12.2017 21:31

          Jako se po letech přiznal sám Ramadona že dal vítězný gool rukou. A to šlo o mistra světa. AHA ?
          ..
          • Re: A co když to vítězství je dosaženo podvodem
            10.12.2017 11:48

            Podvodníky lze nalézt všude. Mezi sportovci, politiky, podnikateli, státními zaměstnanci, v obchodech jak mezi prodávajícími tak i kupujícími atd. Jde o to podvod prokázat, mít vůli jej prokázat a pravomocně soudem odsoudit. To se bohužel v posledních 28 letech mnohokrát nestalo. Pesimista by odpověděl, že ani nestane. Optimista by řekl, že pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
            ZYX
    •  
      08.12.2017 11:33

      plný souhlas...ti co se za něčím neustále ženou, jsou možná nositelé pokroku...ale většinou nešťastníci, kteří si vytvořený nadbytek většinou nedokáží užít....
      traktor
  • No 10 mil. a 50 tisíc v Kč .......
    08.12.2017 10:37

    To je potom v tý chudý Mérice 85% obyvatel superbohatých. Kde udělali český soudruzi chybu. Tam je průměrná cena jen malého baráku, přepočteno na Kč 12mil. a průměrný plat prodavačky 82,500 tis. Kč. Minimální mzda u Mc Donald's 52 tis Kč/měs. Pak není divu že jsou tam všeci tak tlustý a vyžraný. Bylo by zajímavé to porovnat s naším bývalým vzorem.
    Janek
    • No jistě, na dluh můžou být i obézní, to je zřejmé
      10.12.2017 14:44

      V současné době se dluh USA pohybuje nad dvaceti biliony dolarů. Na každého Američana připadá peněžní závazek o výši přes 1,5 mil. Kč, a toto zadlužení neustále narůstá.
      Špaček
Aktuální komentáře
19.03.2024
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení