Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zapomeňte na bitcoin. Investoři do měn rádi českou nudu

Zapomeňte na bitcoin. Investoři do měn rádi českou nudu

15.12.2017 6:32
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

Pokud se ptáte, jaké měny mají při velmi solidním výkonu pověst relativně velmi nudné investice, může platit přísloví, že pod svícnem bývá největší tma.

Česká a polská měna patří letos k měnám, které si prošly nejmenšími výkyvy. Vůči euru i dolaru se přitom zhodnotily v globálním pohledu nejvíce a další zisky by mohly přijít i v příštím roce, míní banky JPMorgan Chase & Co., Morgan Stanley a společnost NatWest Markets. Jejich argument? Solidní hospodářský růst a očekávané další utahování měnové politiky. Podobný názor má i švýcarská UBS, která mezi podpůrné faktory pro obě měny řadí také zotavování eurozóny. 

Výkonnosti koruny a zlotého napomohla také 12procentní rally na euru vůči americkému dolaru. Koruna i zlotý stouply vůči svému hlavnímu obchodnímu protějšku letos zatím o zhruba 5,0 procenta, respektive o cca 4,2 procenta. To jsou čísla, která patří k nejlepším výsledkům z tří desítek jiných měn na odpovídající úrovni, podotýká také Bloomberg. Vývoj obou měnových párů za poslední rok (k 12. prosinci) ukazují následující grafy:

eurczk  

eurpln 

"Na koruně panoval extrémní klid po mnoho měsíců během intervenčního režimu. Po jeho skončení se kurz rozhýbal, ale i tak se dá říci, že obecně je česká měna méně volatilní než polská," říká analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Z pohledu volatility podle něj koruna zapadá spíše mezi hlavní než mezi rozvíjející se měny.

Česko letos v dubnu zrušilo kurzový závazek na koruně, aby se o čtyři měsíce později se stalo první zemí v Evropě, která po letech ultra-nízkých úrokových sazeb začala zvyšovat výpůjční náklady. Hlavní úrokovou sazbu zvedne ČNB podle očekávání v příštím roce ještě třikrát. V Polsku něco takového zatím neplatí, tamní očekávání jsou nastavena na jedno zvýšení v průběhu příštích 12 měsíců. Polské sazby leží více než 2,5 roku bez hnutí.

Všude v regionu tomu stejně být nemusí. Rumunský lei letos klesl, protože trhy se obávají, že tamní centrální bankéři začnou ochlazovat rychle rostoucí rumunskou ekonomiku. A maďarské forinty? James Lord z Morgan Stanley doporučuje prodávat. Maďarské měny je podle něj lepší se zbavit a koupit raději zlotý, protože urputně holubičí postoj maďarské centrální banky jí bude nadále svazovat křídla.

Bez odezvy na zlotém zůstalo nedávné rozhodnutí vyměnit polskou premiérku Beatu Szydlovou, jejíž vláda měla za sebou zhruba polovinu čtyřletého mandátu. Vystřídal ji bývalý bankéř Mateusz Morawiecki, jehož vládě v noci na středu vyslovil důvěru polský Sejm. Szydlová se stala vicepremiérkou.

Na novou vládu v čele s premiérem Andrejem Babišem se čekalo také v Česku. Babišovo hnutí ANO vyhrálo říjnové parlamentní volby, jím sestavený jednobarevný kabinet ale podporu poslanců zatím nemá. Babišova vláda musí do měsíce požádat Sněmovnu o důvěru, většina stran ale vyslovení důvěry Babišovu kabinetu odmítla. Pouze KSČM nechává věc otevřenou, otázku projedná její výkonný výbor. 

Korunu ale volby či politické rozmíšky "obvykle nechávají v klidu", míní Vlk z Patria Finance. Dílčí politická témata jsou pod rozlišovací schopnost velkých zahraničních hráčů a "povědomí o standardním uspořádání země se zatím nepodařilo narušit". "Tematicky korunu zajímá prakticky jediné a to očekávaný vývoj měnové politiky. Částečným doplněním jsou ECB nebo hlavní česká makrodata, na nichž rozhodování ČNB stojí, ale i ta dokázala koruna v poslední době většinou ignorovat," podotýká také. V případě vnějších podnětů se dá říci, že koruna reaguje až na větší pohyby globálních trhů. 

Koruně a zlotému věří také UBS, která zařadila dlouhé pozice na obě měny na svůj seznam nejlepších obchodů příštího roku. Oproti tomu švýcarský frank je podle ní drahý a banka by jej šhortovala, stejně jako americký dolar. Kurz eurodolaru očekává ke konci roku 2018 kolem 1,25 EURUSD, uvedla banka ve čtvrtečním sdělení. Euro stojí v současnosti zhruba 1,18 dolaru.

Zdroje: BBG, Patria.cz, ČTK

 
 
 
 
 
 

Čtěte více:

Koruna ocenila hlas pro vyšší sazby, zato eurodolar pozici nemění
07.12.2017 17:17
Obchodování na hlavních finančních trzích dnes podstatným způsobem neo...
Technická analýza: Koruna s daty našla opět sílu
08.12.2017 17:26
Česká koruna našla s dnešními daty z tuzemského trhu práce zřejmě opě...
Rozbřesk: Inflace nahrává jen pomalému růstu sazeb, koruna postrádá jestřábí hlas
12.12.2017 9:13
Máme za sebou poslední významné číslo před posledním letošním zasedání...
Koruna kvůli pomalejší inflaci už tolik neláká, dražší ropa má omezený vliv na komoditní měny
12.12.2017 10:19
Během rozjíždějícího se úterního obchodování na hlavních trzích stojí ...

Váš názor
  •  
    15.12.2017 8:33

    Koruna pouze dohání její dočasné přidušení ČNB. Spolu s často nespravedlivými a vždy s korupčně nebezpečnými dotacemi jde o pošlapání základních principů trhu. Společně se zneužíváním tzv. solidarity, která mnohdy kryje zlodějinu mocných, tak přispívá k budování socialistické nespravedlnosti. Když k tomu přičteme snahu o centralistické nadnárodní řízení evropských zemí, namícháme nebezpečný ekonomický koktejl.
    ZYX
    •  
      15.12.2017 10:07

      Tak tak. Při srovnání zlotého a koruny vidíme, že zlotý rostl - a tamní ekonomice se dařilo - přes absenci devalvace. Facit? Teprve teď se u nás začíná rázně mluvit o nutnosti inovací, racionalizace, modernizace a robotizace.
      Kalka.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení