Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Evropa si falešným pocitem viny může vykopat svůj „imigrační“ hrob

Víkendář: Evropa si falešným pocitem viny může vykopat svůj „imigrační“ hrob

20.01.2018 10:11
Autor: Redakce, Patria.cz

Robert W. Merry na stránkách The American Conservative tvrdí, že „největším tématem naší doby není vývoj jaderných zbraní v Severní Koreji nebo hrozba, kterou pro Evropu představuje ruská vojenská síla, či posilování čínské dominance v Asii. Není to ani rozšiřování vlivu Íránu nebo možný vliv Ruska na výsledky amerických prezidentských voleb.“ Nejvýznamnějším rysem současného vývoje ve světě je podle novináře masová imigrace směřující na Západ.

Merry se domnívá, že příliv imigrantů na Západ může změnit celé národy a jejich kulturní identitu a mimo jiné hrál významnou roli při zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem či při hlasování o brexitu. V Evropě pak zvyšuje tenze mezi jednotlivými zeměmi a mezi elitami na straně jedné a běžnou populací na straně druhé. „Evropa po druhé světové válce přijala pár migrantů, protože neměla dostatek pracovní síly. Migrační proud ale sílil a stala se z něj řeka. Například v Londýně již etničtí Britové představují menšinovou populaci, do Německa v roce 2015 přišlo 1,5 milionu uprchlíků a do Itálie na vrcholu uprchlické krize přicházelo 6 500 uprchlíků denně,“ píše novinář.

„Evropské elity tuto změnu vítaly a stavěly se proti těm, kteří jim kladli nepříjemné otázky. Nejdříve tvrdily, že imigrace je požehnáním pro ekonomiku, pak poukazovaly na stárnutí domácí populace. Následovala tvrzení o prospěšnosti diverzity a nakonec je imigrace brána jako daná věc, se kterou nejde kvůli globalizaci nic dělat,“ tvrdí Merry. Elity podle něj stále tvrdí, že imigranti budou nakonec asimilováni do evropské kultury, takže žádný vážný problém neexistuje. Průzkumy veřejného mínění ale ukazují, že velká část společnosti uvažuje o celé věci úplně jinak.

Britský novinář Douglas Murray vidí situaci společnosti v západních zemích následovně: „Celý život jim bylo slibováno, že změny jsou jen dočasné, nebo že nejsou významné. Evropané ale nakonec zjistili, že se během svého života stali ve svých vlastních zemích minoritou.“ Murray na základě svého výzkumu tvrdí, že muslimští imigranti se povětšinou nedokázali nějakým významnějším způsobem integrovat. Podle jeho názoru se navíc stále více z nich „domnívá, že nežije v hostitelských zemích, ale v zemi, která je cílem expanze islámu“.

V roce 2015 bylo více britských muslimů ve službách ISIS než v britské armádě. V roce 2008 tehdejší turecký premiér Recept Tayyip Erdogan promlouval v Německu k davu 20 000 Turků s tím, že jejich asimilace by představovala „zločin proti lidskosti“. Prohlásil také, že po nich asimilaci nemůže nikdo požadovat a oni by se měli snažit získat politický vliv, který by jim umožnil transformovat celý kontinent. Murray tvrdí, že Evropa si podobné věci nechává líbit kvůli „patologické tyranii pocitu viny“. „Namísto toho, aby lidé cítili zodpovědnost za sebe a své blízké, pasují se do role těch, kteří nesou tíhu historie a spasí lidstvo. Tím si zvýší svůj pocit důležitosti,“ popisuje Murray svůj pohled na motivy chování Evropanů.

Evropa se tedy může utápět v pocitu své historické viny, ale nikdo například nenutí Turky k tomu, aby se káli za zločiny spáchané za Otomanské říše. To samé platí o Číně a 40 milionech lidí, kteří přišli o život během vlády Mao Ce-tunga. Aztékové zabíjeli a jedli své otroky, ale nikdo kvůli tomu nesnižuje legitimitu dnešního Mexika. Na Západě ale sebebičování pokračuje dál a dál. Murray tvrdí, že k tomu značně přispívají právě evropské elity. A Murry dodává, že Evropa se stává významnou lekcí historie pro všechny, kteří jsou ochotni podívat se na věci bez předsudků a falešného pocitu viny.

Zdroj: The American Conservative

 
 

Čtěte více:

Víkendář: Jak číst volební úspěch německé AfD
01.10.2017 17:53
Angela Merkelová sice dosáhla historického čtvrtého vítězství v němec...
Víkendář: Západ pomáhá uprchlíkům „srdcem bez hlavy“ a říká si tím o malér
15.10.2017 10:48
Pokud chceme dobře pochopit, jakým vnitřním zmatkům čelí Evropa ohledn...
Volby, které přinesou pragmatické řešení imigrační krize a posílení Visegrádské čtyřky
19.10.2017 16:11
Heinz-Christian Strache, který stojí v čele nacionalistů ze Svobodné s...

Váš názor
  • Silné kafe i pro otrlé povahy
    24.01.2018 6:45

    Bez komentáře. http://www.novarepublika.cz/2018/01/reportaz-z-belgistanu-opravdu-patrime.html
    ajejej
    • Re: Silné kafe i pro otrlé povahy
      24.01.2018 8:50

      Tak by mě zajímalo, proč vlastně onálepkoval mainstream a pražská kavárna hnutí SPD nálepkou extrémistické hnutí.
      ZYX
      •  
        24.01.2018 10:54

        Protože SPD je podnikatelský projekt jednoho člověka, založený za účelem jeho osobního zbohatnutí ...
        Kellog
        •  
          24.01.2018 11:03

          Nicméně, jaký je tvůj názor Kellogu na to video a hru, která je se zeměmi EU hrána jejími šéfy pomocí kvót a Dublinu? Myslíš, že záměrem je zničení západní kultury tak, jak jsme ji do teď znali a pro niž jsme také vstupovali do EU?
          ZYX
        •  
          24.01.2018 10:58

          A kolik zbohatl? Vyrovná se alespoň tento člověk Bakalovi?
          ZYX
  • Bývalý pražský imám a jeho 2 příbuzní obviněni z terorismu
    23.01.2018 8:14

    Policie obvinila z terorismu a přímé účasti v teroristické organizaci tři Čechy. Více zde: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Byvaly-prazsky-imam-a-jeho-2-pribuzni-obvineni-z-terorismu-521230
    slimák
  • Policie obvinila pražského imáma Shehadeha a jeho bratra se ženou z terorismu
    23.01.2018 8:06

    Policie obvinila pražského imáma Shehadeha a jeho bratra se ženou z terorismu a přímé účasti v teroristické organizaci. Píše o tom dnešní MF Dnes. Více zde: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/To-to-trvalo-Policie-odhalila-nebezpecneho-muslima-pred-kterym-jsme-varovali-uz-v-roce-2011-Vime-vice-521233
    slimák
  • Hledam partnerku kejhalku
    23.01.2018 0:38

    Kejhy Kejhy Kejhy kde jsi moje husibrcko ? Pudeme spolu na kacak k urnam volit ?
    ZYXa
  •  
    22.01.2018 12:34

    Kam zmizeli kolaboranti z pražské kavárny? Uvidíme, koho tímto potrefime a který kavarnik zde zakejha.
    ZYX
    •  
      22.01.2018 15:52

      Dnes večer bude opět Zeman rozestvavat lidi proti sobe v debatě na Barrandově a pražská kavárna z toho bude zítra dopoledne na prášky. Jak se tesis kavarno?
      ZYX
    •  
      22.01.2018 12:52

      Je možné, ze by nikdo z těch kavarenkych povalecu nezakejhal?
      Demeter
      • Kolaboranti pražské kavarny
        22.01.2018 13:32

        Stejně si myslím, ze nejlepší prezident je Zeman. Jezdí do Ruska a Činy a vyvažuje tak jednostrannou závislost pražské kavárny na EU. A její kolaboranti z toho přichází o vlastní soudnost. Však jim z toho zase brzy rupnou nervy.
        ZYX
  •  
    22.01.2018 11:34

    Kolaboranti se zklidnili. Je dobře jim tu nenávist odsat.
    ZYX
    •  
      22.01.2018 11:51

      Kolaborant je tu jediný a trollí tu asi 20 příspěvků za hodinu. Má různé nicky Monika, ZYX, katalánec, volič ale měl by si tam dát proruský kolaborant.
      ..
      •  
        22.01.2018 11:57

        Ještě něco?
        ZYX
        •  
          22.01.2018 11:59

          O Zemanových špatných vlastnostech prý Pithart věděl již dávno. „Teď nemyslím to, že chlastá, a to při neuvěřitelných příležitostech, při vrcholných státních jednáních, to se ani nevyneslo ven, protože to byla hanba,“ upřesnil a dodal, že Zemanovým hnacím motorem v politice je pomsta. „Všichni si myslí, že jeho hlavní motiv v politice je touha po moci, ale je tady ještě jeden skoro silnější motiv, a to je pomsta. Viděl jsem to na Mečiarovi. Co to dělá, když se člověk rozhodne, že se začne mstít,“ uvedl s tím, že Zeman to v sobě prý měl vždy. „Vůbec to nepopíral, když si tenkrát sestavil čtyřiadvacet karet těch, kteří pro něj nehlasovali,“ dodal v rozhovoru pro Forum24.cz. Mečiar byl prý do doby, než ho vypudili z VPN, federalista. „Na tom trvám, citový. A když ho s Kňažkem vypudili, tak ten ho táhl ze dveří a Mečiar se otočil a řekl: ‚Já sa vrátím a bude nás viac,‘“ citoval jej a dodal, že vrátit se mohl jen jako slovenský nacionalista, jinak by to nedokázal. „On si navíc myslel, že v tom měli Češi prsty a Hrad a že za to může taky Havel, a proto ani chvilku nezaváhal,“ uvedl. Po svém zvolení se pak podle Pitharta Zeman rozhodl, že zničí svou stranu, což se mu prý parádně povedlo. „Byl jsem proti přímé volbě a cedil krev. Založil jsem senátní komisi pro ústavu a parlamentní procedury. Tehdy jsme se ptali osmnácti politologů, šestnáct jich bylo proti,“ dodal s tím, že dělali, co mohli. Blíží se druhé kolo prezidentské volby a podle názoru Petra Pitharta bude bezesporu velmi tvrdé. „To, co se minule odehrálo na obrazovkách, nebylo tvrdé, ale Karel Schwarzenberg byl nepřipravený. Je mi to velmi líto,“ řekl a upřesnil, že šlo o otázky o sudetských Němcích, na které tehdy odpověděl špatně a příměr s haagskou lavicí také nebyl dobrý, protože v té době ty mezinárodní pakty ještě neexistovaly, a když k tomu připočteme, že ještě neuměl hymnu, tak to si dost udělal sám. Za Drahošovu výhodu v boji o Hrad prý považuje to, že má čistý štít. „To se podařilo málokomu, nemají ho v čem koupat.“ Musí prý zvládnout otázku, která by se měla ve skutečnosti týkat uprchlíků na jedné straně a ekonomických migrantů na straně druhé, ale ona se bude týkat islámu. „To je těžší, je neuchopitelný pojem, a to mu budou neustále předhazovat a budou z toho dělat velmi demagogické billboardy,“ řekl Pithart, který je prý přesvědčený, že Drahoš bude mít čas, aby Zemanovi připomněl také nějaké prohřešky. A některé z nich vyjmenoval rovnou sám. „Opakuje se Ferdinand Peroutka, ale stejně velký a možná větší byl průšvih, když obvinil Tomáše Ježka z korupčního jednání v souvislosti s privatizací Čokoládovny Modřany. To skončilo tím, že se poprvé za sto let, co existuje Československo, musela vláda jako sbor omlouvat, protože on se neomluvil. On má neblahý sklon neumět se omluvit,“ uvedl a dodal, že na to Drahoš v debatě nebude mít nejspíše čas, ale ať se to ví, že to nebyl jenom jeden úlet, ale zřetelná Zemanova vlastnost. „Je to velmi destruktivní,“ zdůraznil.
          Velkamedvědice
  • Baxa
    22.01.2018 11:03

    právě prakticky přiznal, že Čapí hnízdo není flagrantní trestní čin - tedy takový, aby byl hned zřejmý. Čili jeho 'vyšetřování' je evidentně vedeno s cílem vyřadit 'pachatele' z politického boje. Podobných záležitostí je hafo, ale zrovna tento je daleko přednější. Přestože ho Babiš 'spáchal' dávno před svým vstupem do vysoké politiky a normálně by měl být pojedenáván stejně jako podobný případ nepolitika. Ovšem s tím, že je politik, objednavatelé anonymního udání právě počítali...
    Kalka.
Aktuální komentáře
19.03.2024
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení