Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Západ pomáhá uprchlíkům „srdcem bez hlavy“ a říká si tím o malér

Víkendář: Západ pomáhá uprchlíkům „srdcem bez hlavy“ a říká si tím o malér

15.10.2017 10:48
Autor: Redakce, Patria.cz

Pokud chceme dobře pochopit, jakým vnitřním zmatkům čelí Evropa ohledně uprchlické krize, stačí se podívat na signály, které vysílá katolická církev. Papež opakovaně kritizuje zatvrdlá srdce Evropanů, kteří se obracejí k uprchlíkům a migrantům zády. Kardinál Reinhard Marx ale volá po snížení počtu uprchlíků a Německo podle něj nemůže přijmout všechny, kteří ve světě trpí. A známý katolický filozof Pierre Manent varuje před katastrofou, kterou může vyvolat to, že povinnost pomoci v nouzi mylně zaměníme za právo získávat občanství. Pokud by křesťanské národy ve jménu milosrdenství otevíraly hranice všem, kteří chtějí vejít, říkaly by si podle něj o velké problémy. Podobné protichůdné názory nalezneme i na politické scéně a David Jimenez se na stránkách amerického The Conservative ptá, zda lze podobné rozdíly a rozepře vůbec nějak sjednotit a najít adekvátní řešení. 

Poukazuje na to, že dva ekonomové z Oxfordu nyní přišli s přelomovou tezí ohledně pomoci desítkám milionů uprchlíků ve světě. Alexander Betts a jeho známější kolega Paul Collier tvrdí, že až do osmdesátých let se většina uprchlíků integrovala do společností, do kterých přišli. Pak ale začaly neoliberální reformy prosazované Mezinárodním měnovým fondem a Světovou bankou, které poškodily rozvíjející se ekonomiky a zároveň zvýšily obavy z uprchlíků. Ti tak začali být shromažďováni do různých táborů a byli vyčleněni z běžného života hostitelských zemí. 

I v roce 2015 zaznívala v Evropě řada hlasů, které hovořily o uprchlících z oblastí etnického násilí, úpadku a chudoby. Jenže zmínění ekonomové prezentují alternativní pohled. Ten říká, že kdyby fungovaly rozsáhlé programy pomoci poskytované zemím blízko Sýrie, do Evropy by nezamířilo takové množství lidí, protože by nebyla ve srovnání s alternativami tak atraktivní. Uprchlíci by totiž nalezli práci a také důstojnost mnohem blíže svému domovu. 

Collier a Betts tvrdí, že Západ má vůči uprchlíkům morální zodpovědnost, ale to neznamená, že uprchlíci mají právo na neomezený pohyb kamkoliv a na výběr země, do které zamíří. Ekonomové poukazují například na to, že když Angela Merkelová v roce 2015 vítala Syřany v její zemi, vedlo to mimo jiné k obrovskému nárůstu pašeráctví, které má za důsledek tisíce obětí nebezpečných plaveb po moři. Smazaly se také hranice mezi uprchlíky a migranty, což v lidech vyvolalo pocit bezmoci a následně ovlivnilo výsledky hlasování o brexitu. 

Merkelová podle ekonomů jednala sice srdcem, ale bez hlavy. Vyčerpala politický kapitál a energii, které by byly třeba na dlouhodobé řešení problému. Mezi řadu vyvolaných problémů se dá zařadit i to, že do Německa nepřišel náhodně vybraný vzorek Syřanů, ale „přibližně polovina mladých lidí s univerzitním vzděláním“. Evropa tak přijetím uprchlíků zbavila Sýrii a sousední státy klíčového lidského kapitálu. 

Jaká tedy byla a je alternativa? Západ by měl zachraňovat, to ovšem neznamená šíření jeho životního standardu a občanství. Collier a Betts opakovaně poukazují na to, že na 1 dolar pomoci uprchlíkům v rozvíjejících se zemích připadá 135 dolarů pomoci poskytnuté ve vyspělých zemích. Norsko dává na jednoho uprchlíka na jeho půdě částku, která by Jordánu zaplatila pomoc 26 Syřanům. Švédsko dokonce kvůli přílivu uprchlíků dokonce v roce 2015 snížilo pomoc zahraničí na jednu polovinu, což je přesně opačný směr, než kterým by se Západ měl ubírat. 

Ekonomové nabízejí zajímavé návrhy a řešení, ale je otázkou, zda se jich někdo chopí. Populisté kritizují globalizaci a není pravděpodobné, že strany jako AfD či Národní fronta podpoří štědřejší programy zahraniční pomoci. Druhý extrém má podobu volání po otevřených hranicích. Proti sobě tu stojí kosmopolitní a nacionalistické uvažování, které ani v jednom případě neřeší problém uprchlíků volajících o pomoc. Efektivní zahraniční pomoc ale může skloubit morální povinnost Západu s jeho kulturními a národními kořeny. 

Zdroj: The Conservative American


 
 
 
 

Čtěte více:

Víkendář: Tony Blair je zpět a radí jak na Trumpa a brexit
30.09.2017 7:58
Bývalý britský ministerský předseda Tony Blair se v posledních měsícíc...
Víkendář: Jak číst volební úspěch německé AfD
01.10.2017 17:53
Angela Merkelová sice dosáhla historického čtvrtého vítězství v němec...
Víkendář: Probíhá evropský exodus zdravotnického personálu, ČR z něj spíše těží
07.10.2017 18:40
Svoboda pohybu je jedním ze základních stavebních kamenů Evropské unie...
Víkendář: Proč jsou některé země bohatší než jiné a Čína ztratila svou ekonomickou dominanci
08.10.2017 17:53
Svět je nadále hluboce rozdělený na bohaté a chudé země a ekonomové st...

Váš názor
  • Kontrolní otázka....
    15.10.2017 18:24

    Proč největší země, Kanada, která nejenže nově příchozí podporuje, ale je na nich postavena a závislá ve všech aspektech lidského konání, je na vrcholu ekonomicky i co se lidských vztahů týče a jejich bankovnictví, průmysl nebo celosvětová prestiž je závistí celého světa. Ono více záleží na tom jak se tito migranti kontrolují a zachází se s nimi. Včil mudrujte Zemanovci o immigrantech. Stačí se zamyslet a sami si porovnat každodenní život v Kanadě a v Rusku, bez naslouchání politikům, nebo televize a radia.
    Asi tak
    • Re: Kontrolní otázka....
      16.10.2017 10:24

      Moc toho o té Kanadě nevíš . Není to tak růžové , jak si myslíš , jak píšeš .
      kanaďan
      • Kanad'ane
        16.10.2017 19:36

        Popisuju jen co jsem tam letos v létě viděl. Cestovali jsme z Montreálu přes prérije a Skalisté hory až do Victorie v Britské columbiji. Srávili jsme tam celé prázdniny a viděli toho spoustu. Pochopitelně že se tam najdou také nepříliš košér věci, ale porovnáno s naším bordlem je to ráj. Už začínáme zase šetřit na příští rok. Je to velká země a my se už ted' těšíme na objevování nových věcí a navštěvováni nově získaných přátel, kteří nám hodně pomohli a ukázali. Kdy a kde jsi tam byl ty. Nebo znáš Kanadu jen z našich novin. V české cestovní příručce, kterou jsme si přivezli, byl obrázek Vancouveru " ..se Skalistými horami v pozadí.." Nevydal jsi tu knihu ty ?
        Asi tak
  • Velmi jednoduché řešení
    15.10.2017 12:24

    Čí je svět? Jejich obyvatel. Čí je Evropa? Evropanů. Čí je Česká republika? Občanů ČR. Pouze občané vlastní země (jako její majitelé) mají právo individuálního vyjádření k otázce svých nepřirozených spolubydlících. To znamená státní referendum na téma hromadná migrace. Jednotlivé názory církevních hodnostářů a elit mají váhu každého jednotlivého obyvatele země, jejichž jsou občany. Ani papež, ani kardinál či Merkelová nejsou majiteli světa, Evropy či jakékoli země a proto nemohou rozhodovat za ostatní, s kým budou sdílet vlastní domov.
    individuální majitel
    • Re: Velmi jednoduché řešení
      15.10.2017 18:01

      A čí bylo Československo v roce 1968 a kolik lidí souhlasilo s okupací a co dokázali, když ho pár komunistů předali Rusákům jak na stříbrném tácu. Dnes pohrobkové těch samých komunistů stále vládnou této zemi nemyslících ovcí a sedí na hradě, kde se zase snaží předat znovu celou zem bývalým okupantům. To se to vládne a dělají zákony když se vyhnala nebo zkorumpovala inteligence národa.
      abc
    • Re: Velmi jednoduché řešení
      15.10.2017 13:46

      V kontextu úvahy by mě zajímalo, která část půdy patří Tomiovi. Jeho otec je Korejec, narodil se a dětská léta strávil v Japonsku a teď tvrdí, že je čech jako poleno.
      Velkamedvědice
      • Tak nám pověz
        15.10.2017 19:42

        Nedělají v ČR narození politici horší věci. Mynář, Ovčáček, Zeman, Semmelová, Klaus a jiní. Kritizuj činy nebo názory ale ne kde se kdo narodil.
        seno
        • Re: Tak nám pověz
          15.10.2017 21:19

          To jako já?????
          Velkamedvědice
      •  
        15.10.2017 16:07

        Každému člověku s občanstvím Česká republika patří tato země rovným dílem ve smyslu domova a stejně tak v rozhodovacích právech ve vztahu k tomuto domovu. Národnost rodičů, místo narození ani místo, kde tráví člověk svoje dětství si nikdo z nás neměl možnost vybrat a tudíž je irelevantní.
        individuální majitel
        •  
          15.10.2017 16:54

          Tak by se to měli týkat i muslimu, pokud je padni komu padni ne..o)) Ty si taky nevybírali, kde se narodí a už vůbec nechtěli, aby je tam někdo bombardoval..
          Velkamedvědice
    • Re: Velmi jednoduché řešení
      15.10.2017 13:25

      A já myslel, že Bůh stvořil všechno pro všechny a lidé si to jen začali přisvojovovat. Taky jsem mysle, že se v historii stěhovali celé národy mimochodem. Pak jsem myslel, že v chartě 0SN je zakotven status válešného uprchlíka, nezaměńovat s ekonomický emigrantem či teoristy wahabisty apod...Pohádku jak chtěl milionář koupit slunce znám taky. Takže to vidím na přímou pomoc v místě bydliště, kvalitní ochranu Schengenu a selekci ve sběrných táborech mimo něj.. Příznivym začátkem je fakt, že počet příchozích uprchláků klesnul na polovinu. Je dobré si taky uvědomit počet muslimů, kteří v Evropě už dávno jsou a spusty z nich je sem natahali kolonizátoři s kolonií,např. Francie.
      Velkamedvědice
      •  
        15.10.2017 14:36

        Je v pořádku, že to tak vidíš. A stejně v pořádku je i pohled ostatních. Co člověk, to názor. Ale sjednotit názory je třeba. Referendum všech, kterých se věc týká je právě tím hlasem lidu.
        individuální majitel
        •  
          15.10.2017 14:51

          To chápu
          Velkamedvědice
          • Hlas lidu je neomylný
            16.10.2017 7:25

            a dal nám laskavého, milého a sjednocujícího tatíčka prezidenta dolních 10ti mil Laskavý pan prezident do svého týmu přivedl bystré, pravdomluvné a nezištné poctivce, společně teď pro dolních 10 mil. dřou do úmoru, jezdí společně do krajů, do Bruselu i do USA a zajišťují dolním 10ti mil. perspektivní pozici mezi dolními 150 mil. obyvatel Ruska. Můžeme se těšit, že každé další referendum nám přinese ještě radostnější perspektivu.
            • Re: Hlas lidu je neomylný
              16.10.2017 23:25

              Rudolfe, musím se od tebe hodně učit. Píšeš sice to samé co já a každý ví co tady, trošku zaobaleně říkáš, ale napsat já to samé, svými slovy, tam mě okamžitě smáznou )))).
              ..
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení