Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Volby, které přinesou pragmatické řešení imigrační krize a posílení Visegrádské čtyřky

Volby, které přinesou pragmatické řešení imigrační krize a posílení Visegrádské čtyřky

19.10.2017 16:11
Autor: Redakce, Patria.cz

Heinz-Christian Strache, který stojí v čele nacionalistů ze Svobodné strany Rakouska FPÖ, po oznámení výsledků celonárodních voleb prohlásil, že jeho strana sice nezvítězila, ale přesto získala vysokou podporu. Podle něj vítěz voleb Sebastian Kurz z Rakouské lidové strany ÖVP zkopíroval strategii Svobodné strany Rakouska. Podobný názor není ojedinělý. Jak na stránkách Bloombergu uvádí Leonid Bershidsky, podle převažujícího názoru se jednatřicetiletému Kurzovi podařilo dosáhnout volebního vítězství zejména tím, že svobodným ukradl jejich imigrační politiku.

FPÖ měla po uprchlické krizi roku 2015 velkou podporu veřejnosti a v průzkumech veřejného mínění jasně vedla. Pak ovšem přišel Kurz a svou stranu změnil na bezpečnou alternativu pro voliče, kteří chtěli omezení imigrace, ale nelíbily se jim hrubší rysy nacionalistů. Koneckonců FPÖ má za sebou historii styků s neonacisty v Rakousku i v Německu a to řadu umírněných voličů odrazuje. Kurz ale jeví ochotu spíše vládnout s FPÖ než se sociálními demokraty. 

Německá kancléřka Angela Merkelová čelí oslabení své politické pozice a příčinou je její imigrační politika, která pustila do země víc než milion žadatelů o azyl. Kurz je v jiné situaci právě proto, že volá po změně přístupu k imigraci. Po většinu jeho krátké politické kariéry se zaměřoval právě na tuto oblast. Již od roku 2011 tvrdí, že na prvním místě musí být výuka jazyka. Němčina je totiž pro většinu lidí z jiných zemí hodně náročná. A lidé, kteří pracují na integraci, většinou tvrdí, že největší překážkou není rozdílná kultura, ale jazykové dovednosti. Kurz také prosazuje rychlé hodnocení pracovních dovedností imigrantů včetně dosaženého vzdělání. V roce 2013 pak prosadil změnu zákona o občanství, která pomáhá dobře integrovaným imigrantům, kteří umí dobře hovořit německy a přispívají k rozvoji společnosti. 

Kurz následně pracoval na návrhu integračního zákona, který po imigrantech požaduje podpis „integrační dohody“. Ta požaduje, aby přicházející byli vzděláváni v oblasti německých a rakouských hodnot a kultury a pokud při následných zkouškách neuspějí, zaplatí pokutu. Kurz tvrdí, že „nevzdělanci z Afghánistánu“, kteří se nehodlají učit německy, vytvářejí na trhu práce problémy pro dobře integrované muslimy. Zaměstnavatelé a společnosti totiž většinou mezi těmito skupinami nerozlišují. Vůdce lidovců si sice znepřátelil muslimy některými kroky, jako je odsouzení muslimských školek, nejde ale na rozdíl od Stracheho o protiislámského agitátora. Jeho postoje se spíše podobají tomu, co po roce 2015 prosazuje Merkelová a její partneři, jen se o to pokoušel už mnohem dříve. 

Kurz ve skutečnosti neimituje FPÖ, ale snaží se pragmaticky reagovat na obavy voličů. Strache zase poslední dobou ustoupil od ostré rétoriky zaměřené proti EU. Jeho těžko skrývaný antisemitismus a barvitá minulost je ale pro řadu starších politiků stále těžko stravitelná. Kurz je mladý a jeho historická vzdálenost od doby nacismu je větší, tudíž pro něj může být Strache přijatelnějším partnerem. Pro Rakousko by to bylo svým způsobem potěšující, protože jde o zemi, kde má krajní pravice tradičně silné kořeny a na tom se v dohledné době nic nezmění. Kurz se namísto boje s ní snaží o konstruktivnější řešení problémů, na které se pravice zaměřuje. To je významná role v zemi, kde se nemalá část voličů stále hlásí k otevřenému nacionalismu. 

Výsledky rakouských voleb by tak mohly vést k obratu v celoevropské imigrační strategii, snížit xenofobní tenze a vytvořit lepší program integrace, než jaký prosazují zastánci multikulturalismu. Pevnější postoj proti imigraci ale také posune Rakousko směrem k zemím Visegrádské čtyřky – k Polsku, Maďarsku, Slovensku a České republice. V Polsku vládnou nacionalisté, na Slovensku je krajní pravice členem vládní koalice. Maďarský premiér Viktor Orbán je Stracheovým oblíbencem a Česká republika je dlouhodobě euroskeptická. Pokud se k těmto zemím přidá tradiční demokracie, jakou je Rakousko, budou možná cítit větší sílu na prosazení své imigrační politiky a svého postoje k dalšímu prohlubování evropské integrace. 


 
 

Čtěte více:

Rakouský skandál: Sociální média a internet jsou dobrý sluha, ale špatný pán?
11.10.2017 11:47
Na sociálních sítích se dnes odehrává podstatná část předvolebních kam...
Suverénní Kurz: Rakouské volby ovládli lidovci
16.10.2017 8:48
V předčasných parlamentních volbách v Rakousku zvítězila Rakouská lido...
Rozbřesk: Po rakouských volbách trhy vyhlížejí ty české. Jaké mohou být ekonomické dopady?
16.10.2017 9:12
Po rakouských volbách, ve kterých vyhrála pravice a posílila nacionali...
Jen těsně naplněná předpověď: Sociální demokraté druzí v rakouských volbách
17.10.2017 9:35
Sociální demokraté (SPÖ) kancléře Christiana Kerna skončili v nedělníc...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení