Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak by vypadal náš odchod z EU a co by přinesl

Jak by vypadal náš odchod z EU a co by přinesl

02.02.2018 17:47

Již nějakou dobu se u nás hovoří o tom, jaké jsou vlastně výhody a nevýhody našeho členství v EU a následně také o našem možném odchodu z ní – tedy o czexitu. V tuto chvíli už by podle mne bylo chybou nad ním mávat rukou jako nad pouhou teoretickou úvahou – s podobnými věcmi je to jako s pověstnými sněhovými koulemi. Dovolte mi tedy dnes pár tezí týkající se jeho průběhu a věcí kolem.

K czexitu by mohlo dojít relativně rychle třeba poté, co by vygradoval spor mezi námi a Bruselem na téma uprchlíků. Potřebných společensko–politických ingrediencí máme dost. Zemi by možná stačilo oblepit plakáty ve stylu „pryč s Bruselem“, „kdo je s EU, je proti nám“ a podobně. A celou věc v případném referendu postavit tak, že s EU nás čeká cesta do muslimského otroctví.

Po odhlasování czexitu tím, či oním způsobem by velké části jeho zastánců došlo, co vlastně prosadili a uklidili by se radši do ústraní. Dovést czexit do konce by tak paradoxně museli ti, kteří jeho fanoušky zase tolik nebyli – zde je možná dobrým vodítkem historie brexitu. Brexit ovšem naopak není dobrým vodítkem v jiné oblasti: UK má přece jen nějakou vyjednávací sílu a zatímco brexitovská jednání jsou složitá, v případě czexitu by to bylo naopak velmi jednoduché:

Zbytek EU by nám prostě dal podmínky odchodu a o ničem by se s námi nebavil. Pokud bychom si chtěli udržet alespoň jakous takous provázanost se zbytkem Evropy, museli bychom je přijmout. A samozřejmě také zaplatit hezký účet, který by nám Brusel za naše působení a odchod vystavil. Zda bychom se vydali po cestě tvrdého, či ještě tvrdšího exitu by v našem případě značně záviselo na tom, jak moc by se nám opět dostalo „bratrské pomoci“ z Ruska (a nově asi také Číny). Tedy zejména pomoci morální a informační (obojí v jejich vlastní verzi), která by v nás patřičně přiživila pocit, že my jsme vždy ti správní hoši a děvčata a EU nám vždy křivdí.

Koruna by již v očekávání czexitu oslabovala, ovšem exportéři by se z toho ve vidině uzavření hranic a uvalení cel asi moc neradovali. Hrálo by se o to, zda se dynamika koruny udrží jen u znatelného oslabení, či zda se v případě velmi tvrdého exitu nepřeklopí do vzorce rozvíjejících se zemí. Pak by hrozila krize v plné parádě, na což by ČNB musela reagovat prudkým zvýšením sazeb, aby zabránila kolapsu kurzu. Sazby by přitom rostly v době, kdy by ekonomika padala do útlumu, či recese vyvolané obrovským růstem nejistoty a zpřetrháním vazeb ve výrobních vertikálách. Radost z toho, že pak už bychom určitě nemuseli řešit současný nedostatek pracovních sil, by asi měl málokdo.

Zastánci czexitu by mohli tvrdit, že pohroma byla predikována i pobrexitovské britské ekonomice, ale ta si navzdory predikcím vede poměrně dobře. Jenže: Skutečný brexit zatím nepřišel. A hlavně v celé světové ekonomice probíhá dlouho nevídané silné a synchronizované oživení, které jako pověstný příliv zvedá všechny ekonomické lodě. Pozice libry, britských vládních obligací a britských vyjednávačů je také trochu jiná, než by byla naše.

Co ztratíme, co získáme

Nenechme si tedy nalhat, že czexit by pro nás byla ekonomická výhra (zaznamenal jsem, že někteří se o to skutečně pokoušejí). Smysl má bavit se jen o tom, jak velké ekonomické ztráty bychom utržili. A zda jsme ochotni je spolu s dalšími kulturními a společenskými ztrátami skousnout výměnou za to, že pojedeme sami za sebe. I když fakticky budeme v některých věcech spoutanější, než předtím (třeba v oblasti obchodu) a vliv si tu budou ještě více bezohledně budovat ti, kteří tu chtějí být na věčné časy.

V běžné době by detailní analýza ztrát a přínosů snad ani neměla smysl, protože by bylo jasné, že exit se mírně řečeno nevyplatí. Jenže nyní tu je uprchlická krize a já nepatřím mezi ty, kteří by ji bagatelizovali (ale nejsem ani ve skupině, která propadá hysterii). Jak s tím naložit? Investoři a ekonomové by po poslední finanční krizi měli dobře znát problematiku tzv. „tail risks“. Tedy málo pravděpodobných, ale extrémně ničivých událostí. Trhy a firmy se s nimi obvykle vypořádají tak, že nad nimi mávnou rukou. Jenže ono se ukazuje, že to není dobrá strategie a lepší je budovat systém tak, aby ustál i extrémní nárazy. I přesto, že to někdy znamená nižší krátkodobé zisky a příjmy.

Možnost pro Evropu destruktivní uprchlické vlny je podle mne podobným rizikem. Současný přístup EU je mnohem více máváním rukou, než budováním systematické odolnosti (která nevylučuje skutečnou pomoc těm, kteří jí potřebují a jsou ochotni přijmout). Já doufám, že se to i díky nám jako členům Unie změní. Jsme ve složité situaci, tak jí prosím neveďme za pomocí primitivních hesel a pod taktovkou někoho jiného.

 
 
 
 

Čtěte více:

Rozdílné ceny práce v Evropě a brexit. Klíčové body summitu EU ve Švédsku
17.11.2017 12:55
Členské státy Evropské unie mají v jihošvédském Göteborgu na neformáln...
Účet za brexit bude vysoký, zahrne i pomoc českým rybářům
04.12.2017 6:58
Ještě v srpnu britská vláda oficiálně tvrdila, že po roce 2019 už nebu...
Poslední země, která by měla odcházet z EU
05.12.2017 6:15
Která země by kvůli výhodám plynoucím z členství v EU měla být tou pos...
Dohoda o brexitu tlačí Evropu do zeleného, bankám se díky mírnější regulaci ulevilo
08.12.2017 14:33
Evropské burzy v pátek vystoupaly na týdenní maximum po oznámení průlo...
Americká studie: Brexit oslabí Velkou Británii i vliv USA v Evropě
12.12.2017 12:26
Téměř všechny možné obchodní vztahy mezi Británií a Evropskou unií po ...

Váš názor
  • Růst české ekonomiky dosáhne 3,2 % a eurozóny bude solidní
    07.02.2018 15:03

    Tak to nebudou mít emanoidi a komunisti lehké podojit své ovečky a přesvědčit je o referendu a Čechxitu z EU a že nám bude daleko lépe v Putinouniji iako ČSSR. Už ted' se na tom tvrdě pracuje, ale koblih je zase dost na kupování a propagandu.
    :o))
    • Re: Růst české ekonomiky dosáhne 3,2 % a eurozóny bude solidní
      07.02.2018 15:29

      Ale neboj geroj. Když nezaberou migranti tak se přijde s něčím dříve osvědčeným z minulosti jako mandelinka bramborová. Pak přijde měnová reforma aby se uvolnily peníze nakřečkované po sametovce, aby jsme si byli většinou rovni. A koumáci co si nahrabali a ulili prašule jinde budou nakupovat zase v tuzexu a občané si zase budou stěžovat a nadávat ve frontách na hajzlpapír a pomeranče. Kdo to nezažil ten neuvěří.
      ..
  •  
    07.02.2018 12:36

    https://ihned.cz/c1-66040130
    Velkamedvědice
  • Ejhle i VM má už svoji ovčáčkovou
    06.02.2018 16:50

    Kalka se sama pasovala do role jeho mluvčí a vysvětluje co on chtěl vlastně říct. Bude veselo.
    1482
    • Re: Ejhle i VM má už svoji ovčáčkovou
      06.02.2018 17:11

      Smutný případ závislosti na sociální síti. Osoba nemá sice vůbec co říct, nutkání nějak se projevit je ale tak silné.. Vždyť by se na osobu nedej Bože mohlo třeba i zapomenout /i když v tomto případě to vskutku nehrozí/..
      Hygge
  • Hńupi a EU
    05.02.2018 15:10

    jen tak na okraj 83% našeho exportu směřuje do EU a kdyby nebylo té "hrozné" EU tak třeba dodnes voláte z A za 40 CZK za minutu, jen naprostý naifa si myslí, že se v dnešním globálním světě, kde má celá EU co dělat s megakorporacemi bude někdo bavit s V4 resp s 10mil pidistátečkem velikosti jedné světové megapole (tím neschvaluji 100% co z Bruselu vyleze, je třeba aktivně dělat ne jen brblat ) a jinak shortu zdar
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: Hńupi a EU
      05.02.2018 15:28

      Asi tak.
      Velkamedvědice
      • Hlavně neumožnit referendum
        06.02.2018 17:43

        o vystoupení z EU, to je zřejmé. Ale hlasovat referendem o klíčových otázkách, jako je přijetí eura, nebo o vstupu do EU, to je v pořádku, jak řekl dnes předseda ODS.
        Špaček
  • Velkamedvědice
    05.02.2018 15:04

    nám tady sdělila výsledek svého analytického pozorování. Zemana prý volili starší (určitě má na mysli A. Babiše) a pokud to byli mladší, tak byli méně vzdělaní (jako K. šlechtová a několik mých známých, akademiků z ČSAV. I já jsem ho volila. Zatím spokojenost - pár jeho sprostších slov mi nevadilo - diskutéři jako VM mne zde za víc než deset let v této disciplíně dostatečně pasívně vzdělali a otužili.
    Kalka.
    • Re: Velkamedvědice
      05.02.2018 15:29

      Statistika je statistika.
      Velkamedvědice
      •  
        05.02.2018 15:30

        Důkazem je i Tvůj věk.
        Velkamedvědice
        • VM
          05.02.2018 15:42

          V tom případě ty jsi volil taky Zemana, viď, dědo?... I komentátoři ve veřejnoprávních médiích pomalu přiznávají, že Zemanovi velmi pomohla negativní kampaň vůči němu. Takže buď jsi chytrý a celou dobu jsi tady rafinovaně za Zemana bojoval, nebo jsi na tu taktiku naletěl a byl prostě užitečný idjot. Svěř se, cos byl!
          Kalka.
          • Re: VM
            05.02.2018 15:49

            Chápu, že pojem statistika je ti cizí pussynko.
            Velkamedvědice
            • Velkapussyna
              05.02.2018 15:53

              Haha. Statistici po prvním kole tvrdili, že proti Zemanovi je velká většina a on už nemá hlasy kdy brát, kdežto Drahoš ano ;-))
              Kalka.
              • Re: Velkapussyna
                05.02.2018 16:00

                Btw, strávila jsem před týdnem sobotní odpoledne v Kongresovém centru ve "štábu" akademika Drahoše, který oné statistice evidentně věřil a od tří hodin postupně (on i jeho paní) ztrácel barvu. Aňa Geislerová akademička není, proto uronila slzu...
                Kalka.
    • chi chi chi
      05.02.2018 15:13

      že to člověka ale nepřekvapuje, když je více jak polovina národa slabého intelektu, tudíž statisticky se slabý intelekt určtitě vyskytuje i v akad.prostředí stejně jako jinde, ale slušně chovat by se měl umět i hlupák natož ten co i nejvyšší velitel ne? :o)
      Mike -Green D. is killing Europe
      • Re: chi chi chi
        05.02.2018 15:21

        Nevyjádřil ses, koho jsi měl na své mysli, ale o sobě jsi určitě nepsal, že?
        Kalka.
    • Re: Velkamedvědice
      05.02.2018 15:07

      Ty myslíš, že Babiš volil Zemana ? :-)
      MPO
      •  
        05.02.2018 15:10

        Co na tom záleží?
        ZYX
        •  
          05.02.2018 15:18

          Nezáleží, je to jedno, jen tak. Já si to nemyslím.
          MPO
          •  
            05.02.2018 15:22

            Na přímé volbě je krásné to, že ani prezident ani předseda vlády ani poslanci ani senátoři ani hejtmani či jiní nejsou žádní nadlidé a mají jeden mandát stejně jako jeden život od Boha.
            ZYX
  •  
    05.02.2018 13:19

    https://presler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=646820
    el mrcoch
    •  
      05.02.2018 13:38

      Neznám rasu novinář. Znám novináře dobré a špatné. Za prezideta ase stydím a vzkazem shut up svou laťku morálky společnosti nezvýšil. K té bezvyznamné potyčce. Zemanův bývalý boxer tam jako novinář nefungoval, jen jako agresor. Svůj pěstní útok komentoval, že se přece nenchá zahanbit od nějakého eleva. Npadané novináři nezvraceli, neleželi a opilí nebyli. Jen drobná epozidka křupanství.
      Velkamedvědice
      •  
        05.02.2018 14:00

        Nikoho nehodnotím, jenom pohled, možná zaujatý...je fakt že "novináři" se velmi často chovají jako dobytek a mají pocit že mohou napsat vše...ale to je jen můj pohled a nikoho tím neobhajuji, aby bylo jasno
        el mrcoch
        • Španěl
          05.02.2018 14:35

          No. V podstatě šlo o plesovou strkanici. Opatruj se.
          Velkamedvědice
        •  
          05.02.2018 14:30

          novináři jsou parazity, ne všichni. Zneužívají demokracii k čemukoli, co by jim zajistilo prachy a slávu. Během pár let s z nich stal téměř nedotknutelný ohrožený druh. kdokoliv jim oplatí stejnou mincí je vyvrhel. ženou se za senzacemi přes mrtvoly i přes to, že vědí, že se i z nich mohou stát mrtvoly.
          achilles
Aktuální komentáře
24.04.2024
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m