Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Investovat v korunách do PKN Orlen, Nestlé, Nokie nebo Borussie či Juventusu? Cestu otevírá pražská burza s Patrií a dalšími členy

Investovat v korunách do PKN Orlen, Nestlé, Nokie nebo Borussie či Juventusu? Cestu otevírá pražská burza s Patrií a dalšími členy

09.05.2018 13:01, aktualizováno: 9.5. 13:50
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Burza cenných papírů Praha ve spolupráci s Patria Finance a dalšími členy zahájí 22. května obchodování s vybranými zahraničními tituly. Cílem je nabídnout lokálním investorům možnost obchodovat významné zahraniční cenné papíry "s českou stopou" na domácím trhu v lokální měně a rozšířit nabídku obchodovaných titulů o nové, atraktivní alternativy.

Burza cenných papírů Praha uvede ve spolupráci se svými členy Patria Finance, a.s., WOOD & Company Financial Services, a.s. a Raiffeisen Centrobank AG celkem 30 nových zahraničních blue chip titulů a tři možnosti investice skrze burzovně obchodované fondy ETF. Emise budou obchodovány na neregulovaném trhu Free Market pražské burzy a o každou z nich se bude starat konkrétní tvůrce trhu, který bude zajišťovat likviditu na titulu. 

a

Od samého počátku bude každý z titulů podporovat ten člen burzy, který o přijetí titulu na burzu požádal. Obchodování bude probíhat v českých korunách, dle standardních pravidel v rámci systému Xetra. Výplatu dividend bude zajišťovat Centrální depozitář cenných papírů. 

„Duální listingy vybraných zahraničních titulů se doufám stanou příjemným zpestřením a zajímavou investiční příležitostí pro tuzemské investory. Tím, že u každého titulu bude fungovat tvůrce trhu a bude tak podporovat jeho likviditu, mělo by jít o plnohodnotnou alternativu k obchodování těchto emisí na jejich mateřských trzích,“ říká Petr Koblic, generální ředitel Burzy cenných papírů Praha.

“Pro duální listing jsme připravili veřejnosti dobře známé tituly, jako jsou například PKN Orlen, MOL, Heineken, Nestlé, Nokia nebo Volvo. Věříme, že jejich atraktivita může přilákat jak nové české investory, tak i klienty, kteří preferují investice denominované v posilující české koruně. Přejeme si, aby se duální emise na českém Free Marketu staly oblíbenou součástí portfolií většiny našich klientů,“ říká Tomáš Jaroš, generální ředitel a předseda představenstva největšího tuzemského retailového obchodníka s cennými papíry Patria Finance, a.s.

Emise, se kterými bude zahájeno obchodování, byly vybrány členy burzy na základě preferencí jejich klientů. Na trh tak budou uvedeny tituly, jejichž primárními trhy jsou například Německo, Finsko, Švédsko, Rakousko, Francie, Itálie, Polsko nebo Maďarsko. Nepůjde ale jen o akcie, ale do výběru byly zařazeny i tří Exchange Traded Funds (ETF). 

„V České republice investuje do akcií relativně malé procento dospělé populace. Je to zhruba šestkrát až osmkrát méně oproti některým západním trhům. Uvedením zahraničních titulů se vztahem k České republice na pražskou burzu chceme i touto cestou přiblížit investování nejen zkušeným, ale také drobnějším, začínajícím investorům,“ uvedl mimo jiné generální ředitel Patria Finance Tomáš Jaroš. výzvou pro ně a nabídkou neotřelého investování v českých korunách může být například možnost investice do akcií fotbalových klubů Borussia Dotmund nebo Juventus Turín, které jsou s Českem nesmazatelně spjaty skrze taková jména, jako jsou Tomáš Rosický, Jan Koller nebo Pavel Nedvěd.

Generální ředitel pražské burzy Petr Koblic na středeční tiskové konferenci, která start projektu oznámila, vyzdvihl úspěch dosavadních duálních emisí na pražském trhu, ať to je bankovní skupina Erste, pojišťovací skupina VIG nebo mediální skupina CETV. Všechny tyto společnosti jsou na Česko významně navázány, skrze své tuzemské entity generují významnou součást svých tržeb a zisků. „Pokud některá z emisí, uváděných na Free Market, dosáhne zajímavé poptávky a úspěchu podobně, jako Erste či VIG, může mít otevřenou cestu na hlavní trh a do indexu pražské burzy PX. Zvažujeme také zvláštní index pro emise, které jsou na Free Market uváděny a mají nějaký vztah kČeské republice,“ uvedl Petr Koblic.

Přehled duálních emisí, vstupujících na trh Free Market pražské burzy:

a 

Burza cenných papírů Praha, a.s. (BCPP), je největším a nejstarším organizátorem trhu s cennými papíry v České republice. Spolu se svými dceřinými společnostmi tvoří skupinu PX, jejíž nejvýznamnější společností je vedle burzy Centrální depozitář cenných papírů, a.s. (CDCP). Se skupinou PX dále úzce spolupracuje společnost POWER EXCHANGE CENTRAL EUROPE, a.s. (PXE), z jedné třetiny vlastněná Burzou cenných papírů Praha. Burza cenných papírů Praha je z 99,355 % dceřinou společností holdingu CEESEG AG. 

Patria Finance byla založena v roce 1994 jako průkopník služeb investičního bankovnictví v Česku s přesahem do středoevropského regionu. Od 1. ledna 2015 je součástí silné bankopojišťovací skupiny ČSOB. Patria Finance je obchodníkem s cennými papíry pro profesionální, institucionální investory i menší a drobné investory z řad fyzických osob. Finanční, ekonomické a investiční poradenství poskytuje respektovaný a sledovaný investiční portál Patria.cz.

Duální listing na trhu Free Market pražské burzy je dalším z projektů, v rámci kterých se Patria Finance podílí společně s pražskou burzou na oživení domácího kapitálového trhu. 15. května proběhne první Start Day pro emise, které vstupují na trh START pražské burzy. Prvními třemi emitenty, kteří si jdou pro peníze od investorů na trh START pražské burzy, jsou vývojář a výrobce civilního bezpilotního letounu Primoco UAV, obuvnická firma Prabos a společnost Fillamentum, působící v oblasti 3D tisku.

 
 
 

Čtěte více:

Šéfka VIG Elisabeth Stadlerová pro Patria.cz: Není důvod obracet se jinam
22.03.2018 13:44
Pojišťovací skupina Vienna Insurance Group vidí ve střední a východní ...
Pražská burza spustí trh START a s ním levnější model IPO.
09.04.2018 17:22
Ve snaze ubránit se klesajícím objemům obchodování vymýšlí pražská bur...
Neprošlapanou cestou jsme vyvinuli bezpilotního dříče a teď nenecháme hladový trh čekat, říká šéf na burzu mířícího Primoca UAV
23.04.2018 7:11
Nyní v roce 2018 začínáme sklízet zasazené ovoce. Tři roky jsme vyvíje...
IPO Avastu: Česká firma může být oceněna na až 4,5 miliardy USD
26.04.2018 12:02
Avast bude po uvedení svých akcií na burzu v Londýně ohodnocen na až 4...
ČNB dala výrobci bezpilotních letadel Primoco UAV zelenou ke vstupu na trh START pražské burzy
27.04.2018 9:25
Česká národní banka schválila prospekt cenných papírů českého výrobce ...
Na pražskou burzu START vstupuje obuvnická firma Prabos
30.04.2018 14:46
Česká národní banka schválila 27. dubna společnosti Prabos plus a.s. p...
Přední světový výrobce strun pro 3D tisk Fillamentum vstupuje na pražskou burzu
02.05.2018 17:11
Česká národní banka schválila s účinností k 28. dubnu 2018 prospekt ak...
Spolumajitel Prabosu: Mít firmu na burze je skoro nejvíc (video)
04.05.2018 16:14
Tradiční výrobce specializované obuvi Prabos plus a.s. je jednou z fir...
Pražská burza klesá, Siemens + 4,5%, Deutsche Telekom -2,0%
09.05.2018 10:34
Pražská burza zahajuje dnešní obchodování v červeném a index PX v úvo...

Váš názor
  • Hmm....ale vážení, proč ty nářky ?
    10.05.2018 4:51

    Proč neinvestujete nebo netěžíte, v dnešní době do ropy jejíž cena stoupá každým dnem. Navíc v Rusku už dokonce teče přímo z kohoutku v kuchyni. "..značná část ropy do řeky Ob vytekla. Situace je o to horší, že Ob je rozvodněný a jeho zamořené vody tak zaplavují přilehlou krajinu. Jak naznačují fotografie místních obyvatel, ropa se dostala i do vodovodního řadu a zamořila pitnou vodu. Podle organizace Greenpeace dochází v Rusku každoročně k úniku 30 milionů barelů ropy, a to vše pod rouškou utajení a korupce. Desítky tisíc drobných úniků z ropovodů, které procházejí ruskými ropnými poli, tvoří dohromady miliony tun ropy, která každým rokem zamořuje krajinu. Praskliny v ropovodech mají na svědomí jak extrémní klimatické podmínky, tak nedostatečná údržba..."
    ..
  • PRABOS
    09.05.2018 17:56

    Názory?
    trumf
  •  
    09.05.2018 16:19

    Jako fajn, ale možná kdyby Patria uvolnila cenovou politiku na poplatcích které jsou až odporně vysoké, pravděpodobně asi i nejvyšší na zeměploše, tak by nemusela dělat takovéhle kroky. Drobas co ma prostredky par desítek tisíc vubec na patrii neni schopen uplatit poplatky. Drobas co ma par stovek tisíc, tak nějak už může z obchodů být v plusu ale poměr zisk vs. to co jde na poplatky je strašnej. A ti co maji mega + tam asi už na pohodu, ale i ti vám stejně utíkaj co tak chápu všichni pryč. Dneska asi neexistuje žádný broker s vyššími poplatky než patrie, ty rozdíly jsou obrovské, je to psané krz na skrz diskusema, že přes P obchodovat prakticky nelze nic jiného než dlouhé longy, a jsou jinde... Nicméně vítám to, na P funguji, jelikož mám zásadní problém v oblasti zabezpečení zatím testovaných ostatních levných brokerů, kde si nelajznu jim prostředky převádět, v tomto ohledu mě zde držíte.
    ntw
  • "Ftipe vylez"
    09.05.2018 15:36

    když už je to téma otevřené, tak poznámka, investuje spousta lidí, ale z těch co znám pře ČR brokera tak max.10%, utíká i Vám Patrie poměrně velký objem, ale co čekat když jen konverze měny je tady za 1,5% a jinde za 0,5 o poplatcích za obchody nemluvě tam je rozdíl min.30-50% u většího objemu i více, asijské trhy atd ani nemá smyls zmiňovat, tak snad se to jednou zlepší, třeba s novým šéfem :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
  •  
    09.05.2018 13:57

    Trošku mi uniká smysl těchto nově obchodovaných akcií na PX.. V podstatě budou jen kopírovat mateřské trhy.. Spread zde určitě bude větší a to o dost, likvidita malá, i když tvořena tvůrcem trhu, když si vzpomenu na SPAD a jeho loty, jaký tam byl spread a množství, WTF, proč? Pokud chcete. aby se na PX více obchodovalo poskytněte data zdarma, dohlídněte na to, aby poplatky u brokeru byly na takové úrovni jako na US trzích... Nejnižší poplatky v ČR mělo kdysi FIO, kde jsem začínal, nicméně se spolehlivostí svého e-brokera byli dost v díře... Přešel jsem k jinému brokerovi, zde za nákup/prodej na PX platím 0,2+0,2 + poplatek burze, tuším 0,01 ?? Je to fuk, jde o princim, i těch 0,4 + něco je pořád dost oproti poplatkům na US trhu.. Zkuste mi dát jediný důvod, proč obchodovat ČR oproti US trhu? Tam data zdarma, poplatky šul nul, prd... Tady, v ČR se snažíte drobase sedřít všude, kde to jde.. Nedivte se, že drobasové, co tomu trošku rozumí obchodují us akcie...
    Mates
    •  
      09.05.2018 15:20

      pres jakeho brokera obchodujes US akcie, smím-li se zeptat
      Cooler
      •  
        09.05.2018 17:43

        Pan Koblic vyzvedl úspěch duálních emisí jako VIG, CETV, ERSTE. Opravdu velký úspěch - VIG vstoupila na BCCP v roce 2008 za upisovací cenu 1380,- Kč/1 akcii. Od té šla jenom dolů a po 10til letech nedosahuje ani poloviční ceny úpisu - dnešní zavírací cena 675,- Kč. U CETV je to ještě horší . Opravdu velký úspěch - ale ne po akcionáře. A jiné akcie na BCCP co šly na 1% upisovací ceny - NWR, ECM a další co si nevedly o moc lépe - KIT Digital, AAA a podobně - opravdu skvělý výběr - děkujeme srdečně.
        samuraj
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení