Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
KLDR slíbila jaderné odzbrojení, USA bezpečnostní záruky

KLDR slíbila jaderné odzbrojení, USA bezpečnostní záruky

12.06.2018 9:42
Autor: ČTK

Severní Korea se na summitu se Spojenými státy zavázala pracovat na úplném odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova, zatímco Washington slíbil poskytnout Pchjongjangu bezpečnostní záruky. Uvedla to agentura AFP na základě fotografie společného prohlášení, které na závěr své dnešní schůzky v Singapuru podepsali šéf Bílého domu Donald Trump a vůdce KLDR Kim Čong-un.

Washington a Pchjongjang se rovněž dohodly na vyhledání, identifikaci a repatriaci ostatků padlých během válečného konfliktu na Korejském poloostrově v 50. letech.

V textu se konstatuje, že Trump s Kimem měli zevrubný a upřímný rozhovor s cílem nastolit nové americko-severokorejské vztahy a trvalý mír na Korejském poloostrově.

"Prezident Trump se zavázal poskytnout KLDR bezpečnostní garance a předseda Kim opětovně ujistil o svém pevném a neochvějném závazku kompletního jaderného odzbrojení na Korejském poloostrově," píše se v prohlášení.

Podobný slib týkající se denuklearizace dal severokorejský vůdce Kim Čong-un již na dubnovém summitu s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem. Dohoda byla tehdy označena za velmi vágní, protože nestanovuje žádný časový rámec pro odzbrojovací proces ani neuvádí konkrétní opatření k dosažení tohoto cíle.

Ani tentokrát nevyjadřují komentátoři v prvních reakcích velké nadšení, píše server BBC News. "Pokud je toto výsledek... tak je deprimující. Je to ještě méně, než většina skeptiků očekávala. Domníval jsem se, že se Kim alespoň vzdá nějakých raket, uzavře nějaké jaderné zařízení, něco konkrétního," napsal na twitteru analytik Robert Kelly.

"Toto slibují posledních 25 let!" uvedl Vipin Narang, který působí jako expert na jaderné strategie na americkém Massachusettském technickém institutu.

 
 

Čtěte více:

Chystá Kim na Trumpa past?
15.05.2018 16:26
Pokud jsme během minulého měsíce sledovali vývoj na korejském poloostr...
NYT: Soul načrtl Kim Čong-unovi ekonomickou vizi poloostrova
14.05.2018 16:42
Severokorejský vůdce Kim Čong-un dlouhá léta ostře zasahoval proti akt...
Kim může ze Severní Koreje udělat nový Vietnam, má oproti němu výhodu
16.05.2018 12:06
Pro Severní Koreu by nebylo těžké, s trochou dobré vůle ze strany její...
Týdenní výhled: Upravený výhled Fedu a možná nápověda z ECB. V politice možná dojde na summit Kim-Trump
11.06.2018 13:50
Na úvod týdne trhy pozitivně ovlivňuje italské téma, poté co je překva...

Váš názor
  • Petříku - nejsi ty jen přebarvený demotrol
    12.06.2018 13:35

    Jen skalní komunista dokáže citovat, jen tak z hlavy, takové velikány svých snů jako byl Stalin nebo Lenin. Pevné věřím, že na cokoliv řekl Churchill, Roosevelt, na křestní jméno Wilsona nebo dokonce náš T.G.Masaryk si nevzpomeneš ani za koblihu. Jsi jen trapný a průhledný, jak Ovčáčkovy lži a jen tady děláš ostudu svým stejně zblblým spolustraníkům, jejichž lži mají alespoň nějakou i když uhozenou logiku. Ty jsi jen takový jednoduchý dobrovolník-rudogvardějec kterého používají jako mukla.
    ..
  • Hrozba velkého jaderného konfliktu
    12.06.2018 12:16

    I když není úplně zažehnána tak určitě hodně snížena. (Kdo může věřit komunistům ?) A celému světu se zas dýchá lépe. A zase to musí dělat ten "světový četník" na kterého tady všichni, jako na povel, jen nadávají. Kde jsou Rusové s Putinem ? Nemají zájem, když jim osobně z toho nic nekápne. Jo kdyby se jednalo o rozšíření pole jejich působnosti, další anexi nebo opět o zasazení semena sváru, byli by hned u toho a velice angažováni. Ale když se jedná o uplatnění mírové spolupráce a jim ubývá další potencionální zákazník pro jejich zbraně tak nemají zájem. Může se pak někdo divit, že se s nimi už nechtějí bavit ani na summitu G7. Dostávají se zase tam, kde byli za studené války a jen hrstka starých komoušů, až na malé výjimky, stále není tak očividně proti nim i když i jejich vztahy chladnou. Stojí jim ta falešná hrdost a Putin za to ? Ale toto je opravdu jejich diélo. Jako kdysi u nás. Všichni ti, kteří mají za ušima, rozhled a peníze, houfně odcházejí. Oficiálně přes 3 miliony za posledních 5let a více se chystá.
    GI Joe
    • Re: Hrozba velkého jaderného konfliktu
      12.06.2018 12:41

      Ten Tvoj "světový četník" v minulosti porušil všetky možné dohody, ktoré aj "krvou "podpísal. Preto by sa Kim mal mať veľmi na pozore. Jasné , že svet je spokojný aj s tým, že sa aspoň zišli. Nie som komunista a ani som ním nikdy nebol, ale aj tak si dovolím zacitovať Lenina, ktorý keď ho kritizovali za to , že dlho trvajú rokovania o mieri s Nemcami povedal: Radšej mesiace rokovať o mieri ako deň bojovať. Apropo. Myslíš si , že Kim súhlasil s rokovaniami len tak z vlastnej vôle? Jednoznačne ho k tomu dotlačili Čiňania a Rusi, lebo na nich bytostne závisí existencie KĽDR.
      Petrík
      • Petříku ty už jsi se zase přejmenoval ?
        12.06.2018 13:08

        Ty tvoje "všechny dohody" je velice široký pojem, můžeš jmenovat ? Už od roku 45 když přijeli a osvobodili Plzen'sko tak hned odjeli. Dokonce ani neporušili slib Stalinovi a nepřijeli krvácející a o pomoc volající Praze, kde umírali Češi na pomoc jen aby neporušili dohodu. Po tom co si Rusáci odvezli svoje rakety, nechali komunistickou Kubu na pokoji. A ted', jako člen NATO jen plní svoje závazky. Proč nepíšeš o Donbasu a Krymu, nebo vraždění oponentů Ruska a Putina, za kterými se nestydí jezdit až do vzdálené ciziny ? Tam by jsi měl hodně materiálu na svoje kecy. Zakazuje ti to snad někdo ? Jak jsi starý že nepamatuješ jejich pomoc nám v Srpnu 68. o kterou je ani nikdo nežádal, nebo to tě nezajímá tak kuš !
        Pavlík
        • Re: Petříku ty už jsi se zase přejmenoval ?
          12.06.2018 13:49

          O jakých oponentech Ruska a Putina v zahraničí...??? To myslíš ty sehrané a splácané parodie se Skripalem, která je tak trapná a okatá, že už se po ni raději slehla zem... nebo toho komika na Ukrajině...?? Kde si ukrajinské tajné služby vyřizují vlastní účty a šéf tamního ministerstva vnitra vřeští, jako podsvinče, že za to může Rusko...nebo Litviněnka...?? Stejný případ jako Skripal...britská šaškárna.... Tos mě rozesmál komiku...Můůůhehehehe Nekoukej tolik na trollovitou českou televizi...trolla všech trollů...která mele a rozvíjí lži i když už ostatní vědí, že je to vše nesmysl...ani se nikdy neomluví... Amíci a západ pro tvoji informovanost porušují úplně vše, těm nemůžeš věřit ani pozdrav... Mnichov...sliby a zrada... Kaddáfí...sliby kamarádšoft a zrada Irán...dohoda a její zrušení Rusko...sliby o nešíření na západ s NATO...a nedodržení Rusko ...Smlouvy o odzbrojení a protirakové obraně...odstoupení... Prostě jedna prasárna za druhou... Trošku se informuj chytráku...!!! A že nelezli sov. armádě do zelí 45...??...se nedivím...s jejich uměním bojovat, kdy většina US ztrát jsou vlastní...ještě lézt Rusům do hledáčku...:-))))
          Úterý
          • Druhý den týdne
            12.06.2018 14:34

            Zapomněl jsi taky na Trockého. Ten si taky na ten krumpáč naběhl sám když hledal mandelinku bramborovou. Kdysi se tady takhle rozpaloval až do ruda taky jeden až úplně zrudl. Jen si nevzpomínám jak se jmenoval. On měl hodně nicků, které pořád měnil a nakonec si je sám nepamatoval a pletl si je. Ale řeči a slova používal stále stejné. Asi měl hodně malou hlavu a moc se mu toho do ní nevešlo, tak už jen přeposílal vzkazy jiných. Byl to takový šašek a podle toho kolik toho tady od něj bylo si asi dost vydělal a už šel do penze. Byl tady od rána do večera, ve všem se vyznal a do všeho kecal. Mně tedy vůbec nechybí. Po napsaní dvou třech těch jeho blábolů se už jen opakoval a číst jeho názory bylo stejně zábavné jako koukat na čerstvě natřenou barvu na plotě jak schne.
            ..
            • Re: Druhý den týdne
              13.06.2018 11:20

              Připomenu ti ho... Myslíš Martíka...?? No ten se někam ztratil no... Byl tu dlouho...a najednůc je pryč. Jsem tu od roku 2000, tak si ho pamatuji.... :-)
              Třetí den týdne
          •  
            12.06.2018 13:55

            Tak kolaborantovi a vlastenci nevoní Česká televize? Ale střílet spojence do zad na to ho užije. Odpadek jeden lidský.
            ..
            •  
              13.06.2018 11:22

              Super ober fake news CT se nelíbí skoro nikomu...pouze zaslepeným hlupákům z kavárny ano...
              Středa
      •  
        12.06.2018 13:05

        A taktická, to už spíše rozpadlí střelnice. Dolož blábol, že ho jednoznačně dotlačili rusy a číňani..Ta jednostranná zaslepenost musí až bolet
        Velkamedvědice
      • Petrik
        12.06.2018 13:01

        Nejseš komunista, ale za vzor máš Lenina, kterého nota bene zrovna němci dotovali.
        Velkamedvědice
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení