Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Týden ukáže, zda zpomaluje česká ekonomika

Rozbřesk: Týden ukáže, zda zpomaluje česká ekonomika

05.11.2018 9:11
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Sotva skončil jeden napínavý týden, už je tu další. Zatímco pro české trhy bylo hlavní událostí zasedání bankovní rady ČNB, a tedy zvýšení sazeb a jejich výhled na další rok, zahraničí si v pátek všímalo další nabídky slabých čísel z eurozóny v podobě klesajících indexů nákupních manažerů v průmyslu. Na začátku týdne bude hrát opět prim především dění v zahraničí. Hned v úvodu půjde o události v USA, které nejenomže zpřísňují sankce vůči Iránu, ale současně i volí zástupce do Sněmovny reprezentantů a třetiny Senátu. Ve hře je získání většiny ve prospěch demokratů, která by prezidentovi zkomplikovala prosazování jeho politiky a navíc by mohla nastolit téma jeho odvolání, jež by mohlo značně zaměstnat prezidentovu administrativu na zbytek volebního období. V americkém kalendáři je také zasedání Fedu, respektive FOMC, nicméně tentokrát se od něj zvýšení úrokových sazeb nečeká. Přijde na řadu pravděpodobně až v prosinci.

Tuzemský trh si ovšem bude moci všímat i bohaté nadílky domácích čísel. Hned pondělní 9. hodina ukázala zářijovou statistiku maloobchodu. Maloobchodní tržby bez aut vzrostly meziročně o 1,4 procenta, očekávána byla 3 procenta. Bez vyloučení aut pokles dosáhl 2,2 procenta při očekávaném růstu o 0,9 procenta. V první řadě se ale dozvíme, jak se dařilo průmyslu v září a současně s jakými zakázkami toto největší tuzemské odvětví může počítat pro další měsíce. Vzhledem ke klesajícímu předstihovému ukazateli PMI půjde tentokrát o docela důležitý výsledek, zvlášť když vezmeme v úvahu turbulentní dění v automobilovém průmyslu hromadícím zásoby neprodaných vozů. Zajímavější rovněž začínají být i některá čísla ze stavebnictví doposud se nepříliš úspěšně potýkající s vysokou poptávkou po bytech. Jak se ovšem zdá ze spotřebitelských průzkumů, zájem o nové bydlení výrazně opadává, ať už „díky“ rekordně drahým nemovitostem nebo přísnějším podmínkám při poskytování hypoték. Takže pomalu a jistě začíná stát za to, si všímat frekvencí reklamních nabídek na nové byty především v hlavním městě. A pátek už bude ve znamení české inflace, která se zřejmě udrží jen lehce nad cílem a velmi blízko nejnovější prognóze centrální banky. Jak už však napověděl guvernér na poslední tiskové konferenci, ČNB si nyní dá na čas pauzu, aby pak v únoru mohla znovu vyhodnotit, jak moc se (ne)vyvíjí ekonomický vývoj - a především koruna - v souladu s výhledem banky. Jakkoliv vyplývá z prognózy, ČNB rozhodně ve svém optimismu nepolevila ani o píď.


*** TRHY ***

CZK a dluhopisy
Nedá se říct, že by zvýšení sazeb ČNB a následné komentáře dodaly koruně důvod k posilování. Koruna se tak i v průběhu pátku držela v blízkosti 25,80 EUR/CZK a příliš si nevzala k srdci ani novou prognózu centrální banky. A nejspíše tomu tak zůstane i tento týden, který završí páteční zveřejnění inflace. Ta se neodchýlí natolik, aby centrální banku vytrhla z plánované přestávky ve zvyšování úrokových sazeb.

Výsledek zasedání bankovní rady nenechal v klidu jen korunu, ale vlastně i dluhopisový trh. Výnosy na delším konci mírně zkorigovaly a křivka se tak ještě více narovnala, když se výnos desetiletého státního papíru dostal pod 2,1 %. Vypadá to tak, že si trh příliš nepřipouští, že by ČNB měla v příštím roce pokračovat v tzv. normalizaci sazeb.


Zahraniční forex
Říjnové statistiky z trhu práce sice byly sice vynikající a povzbudily k růstu americké úrokové sazby, ale na kurzu eurodolaru se to již příliš neprojevilo. Trhy zjevně vyčkává na úterní volby do amerického Kongresu, po kterých bude následovat zasedání Fedu.

Jinak co se týká dat z trhu práce, tak po zářijovém útlumu míst přibylo 250 tisíc oproti odhadu 200 tis. Na druhou stranu září bylo revidováno ještě níž, na 118 tis. Mzdy v říjnu vykázaly meziroční nárůst o 3,1 %. Report z trhu práce je zhruba takový, jaký si trhy za aktuální situace mohly přát. Díky zaměstnanosti ho můžeme hodnotit lehce kladně, takže sledujeme menší pozitivní reakci na dolaru či mírný růst výnosů. Zároveň ale data nejsou tak skvělá, aby citelným způsobem posouvala očekávání trhů o Fedu a rozdmýchávala strach z agresivního utahování jeho politiky. Fed nicméně ve středu zahlásí zvýšení úrokových sazeb na prosinec.


Ropa
Cena ropy Brent pokračuje v setrvalém poklesu, který v pátek přinesl již čtvrtý týdenní propad v řadě. Dnes ropa startuje obchodování poblíž 72 USD/barel, což představuje více než 15% sešup oproti říjnovým maximům. To vše v den, kdy vstupují oficiálně v platnost americké sankce vůči Íránu, které ještě několik týdnu nazpět strašily ropný trh a sloužily jako argument pro růst cen nad magických 100 USD/barel.

Býčí sentiment však od té doby ustoupil do pozadí ropným medvědům, kteří mají opravdu z čeho těžit. Ať již jde o v pátek oznámené dočasné výjimky na import íránské ropy, které americká administrativa přece jen poskytla celkem osmi zemím (včetně Číny a Indie), nebo o svižný růst těžby v klíčových producentských státech. Všichni tři nejvýznamnější těžaři světa - USA, Rusko a Saúdská Arábie - totiž aktuálně těží poblíž vlastních historických maxim. V neposlední řadě pak trh mohou znervózňovat rovněž obavy o kondici globální poptávky, jež zdaleka nemusí být tak robustní, jak se ještě v polovině tohoto roku zdálo.

V tomto týdnu bude trh upínat pozornost - mimo tradiční týdenní data zásob (út a stř) a aktivity amerických těžařů (pá) - zejména na úterní měsíční report EIA. Zcela mimo pak samozřejmě nezůstane ani dění okolo íránských sankcí, zejména s ohledem na další americký postup v otázce importních výjimek.


Akcie
Index Dow Jones odevzdal 0,45 % a neúspěšný den měl za sebou i širší index S&P 500, který zavřel se ztrátou 0,65 %. Technologický index Nasdaq se posunul níže o 1,04 %. Páteční den se nesl ve znamení kvartálních výsledků společnosti Apple. Bohužel pro trh tato informace nebyla pozitivní a hned v úvodu Apple otevřel ztrátou, kterou dále rozšiřoval až na závěrečných 6,63 % (207,48 USD). Společnost Alibaba zavřela se ztrátou 2,24 %. I zde dochází ke snížení výhledů dokonce pro celý následující rok. Výrazný pokles si připisují akcie GoPro, které odevzdaly dokonce 24,23 %.

 

Čtěte více:

Jeden důvod za všechny, proč nevyprodávat akcie
03.11.2018 16:25
Pozdní fáze ekonomického cyklu je charakteristická zpravidla vyšší kol...
Martin Kycelt: Kvartální čísla Applu vidí trh docela férově (video)
02.11.2018 16:51
Apple a Alibaba, dvě těžké váhy na Wall Street, právě zveřejnily čísl...
Erste zatáhla Prahu do červené zóny
02.11.2018 16:56
Praha uzavřela obchodování necelých 0,3 % v záporu. Nejvíce ji dolu tá...
Rostoucí výnosy a Apple kazí závěr týdne. Dolar zpět v sedle
02.11.2018 17:14
Zatímco v Asii i Evropě během dneška panoval ještě velmi pozitivní sen...
Alibaba nedosáhla na konsensus a zhoršila výhled, trh to snáší překvapivě dobře (komentář analytika)
02.11.2018 17:30
Náš vyvolený čínský internetový obchodník se prostě rozhodl, že v roce...
Apple, Alibaba a i GoPro jsou pro investory zklamáním
02.11.2018 21:23
Hlavní americké trhy dnes zavřely v červené barvě. Index Dow Jones od...
Spojené státy rozšiřují sankce vůči Íránu, dotknou se i ropy
05.11.2018 8:30
Spojené státy začaly ode dneška uplatňovat další sankce vůči Íránu. Ve...
Buffettova Berkshire Hathaway zdvojnásobila čtvrtletní zisk
05.11.2018 8:42
Investiční společnost Berkshire Hathaway amerického miliardáře Warrena...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m