Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Napětí na českém trhu práce nepolevuje

Rozbřesk: Napětí na českém trhu práce nepolevuje

11.06.2019 9:13
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Sérii příznivých zpráv přicházejících z české ekonomiky včera doplnily nejnovější údaje z trhu práce. Podle nich se znovu snížila míra nezaměstnanosti a počet volných pracovních míst dále narostl. Potvrzuje se tak, že tuzemské hospodářství sice prochází fází zpomalení, která ovšem není nijak dramatická či nebezpečná. Napětí na trhu přetrvává a vlastně ani nepolevuje. 

Míra nezaměstnanosti vypočítaná na základě údajů úřadů práce se v květnu snížila – podle očekávání na 2,6 %, zatímco počet neobsazených míst narostl na nové historické maximum 246,6 tisíc. Na jednoho dosažitelného člověka bez práce tak už v průměru připadají dvě volná místa. To samozřejmě platí jen za celou ČR, protože mezi regiony i nadále přetrvávají výrazné rozdíly. Na jedné straně můžeme najít poměr 5:1 (pět lidí na jednu volnou pozici) až po téměř neuvěřitelných 1:10. I když jde o impozantní čísla, nejsou vlastně až tak překvapivé s ohledem na dřívější vývoj. A překvapivé není ani pořadí profesí, které firmy hledají nejčastěji. Stále jde především o kvalifikované i pomocné dělníky, řemeslníky a řidiče. Jde tedy primárně o místa v průmyslu, stavebnictví a s nimi navázané služby.

ČR si nejspíše i nadále udržuje v rámci EU pozici země s nejnižší nezaměstnaností a současně i největší mírou volných pracovních míst. Odstup od ostatních států byl v předchozím čtvrtletí natolik velký, že je vlastně zcela nepravděpodobné, že by se k výsledkům ČR aktuálně mohl vůbec kdo přiblížit. Napětí na trhu práce nepolevuje a nezmírní se zřejmě ani tlak na růst mezd, který už potvrdila data za první kvartál. Prognóza ČNB se tak naplňuje snad jen s výjimkou kurzu koruny; nicméně ten s ohledem na přetrvávající rizika v zahraničí a především pak opatrnost velkých centrálních bank nemusí hrát při rozhodování českých centrálních bankéřů až takovou roli jako dříve. A v tomto směru by je měla podpořit i dnes zveřejněná inflace, která nejspíše naznačí další ústup inflačních tlaků v tuzemské ekonomice. 

TRHY

CZK a dluhopisy

Koruna se v průběhu včerejšího obchodování držela jen s minimálními pohyby nad hranicí 25,60 EUR/CZK. Za poslední týden si tak připisuje jednoprocentní zisk, ke kterému jí zřejmě pomohla především umírněnost americké a evropské centrální banky. Obrat v USA a prolongování super uvolněné měnové politiky ECB zvyšují atraktivitu tuzemských korunových aktiv podpořenou už tak výrazným úrokovým diferenciálem na krátkém konci křivky. Ten delší vlastně už jen reflektuje zájem investorů o české státní papíry, jejichž výnos se drží v blízkosti jeden a půl letých minim. Nic by na tom nemusela změnit ani inflace, která přijde na řadu už dnes v devět hodit. Předpokládáme, že se vzdálí od letošních maxim, a ČNB si tak bude moci připsat další úspěch při naplňování prognózy. 

Zahraniční forex

Lamentování amerického prezidenta nad přísnou politikou Fedu nemělo na dolar včera výraznější vliv, a tak měnový pár setrval těsně nad hranicí 1,13.
S ohledem na blížící se zasedání Fedu musí nutně být v centru pozornosti americká čísla, kterými dnes budou květnová data za výrobní inflaci. Ta mohou naladit trh před zítřejší spotřebitelskou inflací.
Mezi hlavními měnami zvolna slábne i britská libra, kterou by dnes mohla zajímat data z domácího trhu práce. 

Ropa

Cena ropy se drží na dostřel hranice 63 USD/barel, kde vyčkává na první zajímavější čísla v tomto týdnu. Tím by dnes měly být zásoby z dílny Amerického petrolejářského institutu, jenž naznačí, jak výrazně se kartelu OPEC (ne)daří rebalancovat ropný trh. Za druhé pak bude pozornost trhu upřena na pravidelný měsíční report EIA, ve kterém by mohla americké agentura opět přepsat výhled na růst domácí těžby surové ropy (směrem nahoru). 

 

Čtěte více:

Trump hodlá zavést další cla, pokud se nesetká s prezidentem Číny
11.06.2019 8:21
Americký prezident Donald Trump by okamžitě zavedl cla na další čínské...
DAX se po svátcích znovu rozjede, může těžit ze zrušení amerických cel na Mexiko
11.06.2019 8:51
Pražský index včera přidal slušných 0,91 % a zavřel tak na 1 059,22 bo...
Facebook staví velkou solární farmu v Texasu o kapacitě 379 MW
11.06.2019 8:53
Americká internetová společnost Facebook staví v západním Texasu solár...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data