Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Draghi a Trump zatlačili Fed do holubičího kouta. Je z něj vůbec cesta ven?

Rozbřesk: Draghi a Trump zatlačili Fed do holubičího kouta. Je z něj vůbec cesta ven?

19.06.2019 9:16
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Donaldu Trumpovi včera zkazil ráno šéf ECB Mario Draghi. Holubičí verbální kanonáda, kterou předvedl v portugalské Sintře (obdoba amerického Jackson Hole), výrazně srazila dolů evropské výnosy i euro a současně katapultovala vzhůru evropské akcie. Tweety Donalda Trumpa odpověděli jasně: “Německý DAX letí vzhůru díky komentářům Maria Draghiho. Velmi nefér vzhledem k USA!”.

Jsou to přitom obchodní války nastartované USA, které mají hlavní podíl na holubičím obratu Maria Draghiho. Pokles objemu globálního obchodu se totiž mezi velkými hráči promítá nejvíce v Německu. To je nejotevřenější velkou ekonomikou na světě a jeho hospodářský výhled se zhoršuje nejrychleji. Poslední čísla ukazují, že německá ekonomika v druhém kvarálu znovu propadne (-1,2 % mezikvartálně anualizovaně) a stáhne s sebou i celou eurozónu (očekáváme stagnaci). Naproti tomu na domácí spotřebu orientované Spojené státy zatím obchodní válčení Donalda Trumpa tolik nedopadá - data stále ukazují v druhém kvartále na růst okolo 2 %. Nemělo by tedy být až tak velkým překvapením, že Mario Draghi více “bije na poplach”, eurové výnosy padají a euro na frontě s dolarem ztrácí.

Otázkou je, jak v tuto chvíli zareaguje americký Fed. Ten vzhledem k relativně solidním domácím číslům nemusí teoreticky nikam spěchat a mohlo by mu stačit setrvat ve sladkém “nic-nedělání”. Je ale pod rostoucím tlakem z několika stran. Trhy jsou přesvědčené, že časem bude muset agresivnější reakce Fedu přijít, a v tuto chvíli už sázejí skoro na čtyřnásobný pokles sazeb do roka. Pokud by tedy dnes Fed výrazně nezměnil rétoriku ani prognózu (především dot plots), značnou část trhu zklame a dolar bude dál posilovat. A to by jen přiživilo zostřující se kritiku Fedu od Donalda Trumpa, který otevřeně mluví o výměně vedení centrální banky tak, aby více brala v potaz jeho expanzivní názory… Půjde tak o další zasedání, kde Fed ukáže, jak silnou má ve skutečnosti politickou nezávislost.

TRHY 
CZK a dluhopisy

Vidina další měnové expanze v eurozóně koruně příliš nepomáhá. Nižší eurové výnosy ani slabší euro neposkytují koruně žádnou podporu a zdá se, jako by česká měna spíše reagovala na další nárůst sázek na snižování sazeb na domácím trhu (do roka jsou v trhu skoro dva cuty). Měnový pár proto vyskočil nad 25,60 EUR/CZK a dnes bude s napětím vyčkávat na výsledek zasedání Fedu. Pokud by měl trhy zklamat, může to být další důvod ke ztrátám.

Zahraniční forex
Mario Draghi se rozhodl loučit s pozicí prezidenta ECB ve velkém stylu. Po jeho včerejším holubičím vystoupení totiž vypadá, že hodlá měnovou politiku svému nástupci předat v říjnu s ještě nižšímu úrokovými sazbami a s dalším programem nákupů dluhopisů. Není divu, že úrokové sazby v eurozóně propadly na historická minima a s nimi padl i eurodolar pod hranici 1,12.

Na řadě je dnes večer Fed a nebude to mít vůbec jednoduché, a to hned ze dvou důvodů. Za prvé situace v americké ekonomice není nijak dramatická, aby volala po rychlém snižování úroků, a za druhé, rozhodování Fedu se odehrává pod tlakem rétoriky amerického prezidenta Trumpa. Ten dal prezidenta ECB Draghiho Fedu za vzor s dovětkem, že na rozdíl od amerických centrálních bankéřů ví, co dělá. Kromě toho nepřímo naznačil, že pro šéfa Fedu Powella může mít dnešní rozhodnutí personální důsledky.

Jak se tedy Fed v této situaci zachová? Snížení úrokových sazeb dnes nečekejme. Pouze znatelný posun v rétorice v tom smyslu, že v průběhu léta by se tak mohlo stát, pokud se výhled zhorší. Co se pak nové prognózy týká, tak ta zřejmě nebude naznačovat snížení sazeb (skrze tzv. dot-plots). To může být pro trh lehce jestřábí signál, který bude muset J. Powell vyhladit na následné tiskové konferenci (pokud tak samozřejmě bude chtít učinit). Pro dolar by tak výstupy z jednání FOMC mohly být velmi krátkodobě pozitivní.

Ropa
Ropa Brent se opět vrací nad hranici 62 dolarů za barel v reakci na obnovení rozhovorů mezi Spojenými státy a Čínou v otázce jejich vzájemného obchodního konfliktu. Po včerejším “produktivním” telefonním rozhovoru prezidentů obou zemí by mělo dojít k dalšímu jednání příští týden na summitu G20 v Japonsko, k čemuž se již nyní upínají zraky většiny investorů.

Ceny ropy podpořila také předběžná čísla k zásobám ve Spojených státech, jež dle Amerického petrolejářského institutu v posledním týdnu poklesly o 800 tis. barelů. Dnes bude trh ve středu s ohledem na oficiální čísla od EIA.


Čtěte více:

Trhy na vlně optimismu. Trumpovi se nelíbil Draghiho komentář, ale dobře si promluvili s čínským prezidentem
18.06.2019 17:22
Den, který začínal s výhledem nudného vyčkávání na Fed, nakonec vyplni...
Wall Street si připsala výrazné zisky, Boeing +5 %
18.06.2019 22:04
Ve znamení velkého optimismu dnes probíhalo obchodování na světových b...
Trump zahájil kampaň za své znovuzvolení
19.06.2019 8:28
Šéf Bílého domu Donald Trump včera na shromáždění svých přívrženců v O...
Trhy jsou před výsledkem Fedu napjaté, evropské burzy mohou ráno hledat směr
19.06.2019 8:55
Trhy jsou před koncem dvoudenního měnového zasedání americké centrální...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.